Τώρα είναι 11:16 am 28 03 2024

Προφητική Απόρρητη έκθεση

Συντονιστής: Νέοι

Προφητική Απόρρητη έκθεση

Δημοσίευσηαπό priest 2 » 02:04 am 22 03 2009

20.03.09

Προφητική Απόρρητη έκθεση
Του Παναγιώτη Κρητικού στον Ανδρέα Παπανδρέου για τα εθνικά μας θέματα

Οι εκθέσεις του 1989 και 1990

Στα 1989, με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, διαβλέποντας, τις προοπτικές που διανοίγονται για την Ελλάδα, αλλά και τους κινδύνους που ανέκυπταν από τις εξελίξεις στη Βαλκανική, στείλαμε στον Ανδρέα Παπανδρέου, ως αρχηγό τότε του ΠΑΣΟΚ την ακόλουθη έκθεση:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Δ’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΚΡΗΤΙΚΟΣ
ΑΠΟΡΡΗΤΗ
Αρ.Πρ. 1413
Αθήνα, 16 Ιουνίου 1990
Προς τον
κ. Ανδρέα Παπανδρέου
Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

ΣΚΕΨΕΙΣ, ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ «ΚΥΟΦΟΡΟΥΜΕΝΕΣ» ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΩΡΟ.

Την 25η Δεκεμβρίου 1989 σας είχαμε αποστείλει έκθεση σχετικά με τις εξελίξεις που συντελούνταν τότε στην Ανατολική Ευρώπη και τις πιθανές επιπτώσεις που θα είχαν στην Ελλάδα από πλευράς οικονομικής και εθνικής και την οποία, πριν σας εκθέσουμε τις σημερινές μας σκέψεις, κρίνουμε σκόπιμο για λόγους πρακτικής σύνδεσης και ιστορικής συνέχειας να παρεμβάλουμε αυτούσια, η οποία έχει ως εξής:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
Αρ. Πρ. 1383
ΑΠΟΡΡΗΤΟ
Αθήνα, 25-12-1989
Προς
1.τον κ. Ανδρέα Παπανδρέου
Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
2. τον κ. Γιάννη Αλευρά
Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο
του ΠΑΣΟΚ

ΣΚΕΨΕΙΣ (ΕΚΘΕΣΗ) ΕΠΙ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ
ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

1.Οι τελευταίες καταλυτικές, αλλά και ραγδαίες εξελίξεις, οι οποίες συντελούνται στην Ανατολική Ευρώπη χαιρετίζονται από όλους τους ελεύθερους ανθρώπους σαν ένα μεγάλο κοσμοϊστορικό γεγονός, που οδηγεί τους λαούς αυτούς στη Δημοκρατία.
Και ασφαλώς αποτελούν την απαρχή περαιτέρω πολιτικών εξελίξεων που οπωσδήποτε θα αναμορφώσουν τον Χάρτη της Ευρώπης.
Ταυτόχρονα, όμως, ανοίγει από τώρα για το δυτικοευρωπαϊκό κεφάλαιο, αλλά και την οικονομία του ευρύτερου δυτικού κόσμου, μια αγορά εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων οικονομικά διψασμένων και με πολλές βιοτικές ανάγκες έτοιμων να δεχθούν, με οποιουσδήποτε όρους, τις ευρωπαϊκές επενδύσεις και κάθε άλλου είδους οικονομική διείσδυση που θα αποβλέπει στην καθοιονδήποτε τρόπο ικανοποίηση των οικονομικών και αναπτυξιακών αναγκών τους.
Τα φτηνά εργατικά χέρια, η απορροφητικότητα προσιτών καταναλωτικών προϊόντων, καθώς και άλλες ευνοϊκές για το ευρωπαϊκό κεφάλαιο προϋποθέσεις θα λειτουργήσουν ελκυστικά.
Όμως η στροφή αυτή της δυτικοευρωπαϊκής οικονομικής δραστηριότητας θα λειτουργήσει αρνητικά για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες – μέλη της ΕΟΚ, του δυτικοευρωπαϊκού νότου, για τις οποίες θα μειωθούν ή θα δυσχερανθούν οι προσπάθειες για τα ΜΟΠ, οι προσπάθειες για την σύγκλιση των οικονομιών, τα κοινωνικά προγράμματα και η πολιτική του ενιαίου κοινωνικού χώρου. Ειδικότερα για την Ελλάδα, χώρα και αγορά 10 εκατομμυρίων ανθρώπων και χωρίς πιθανόν να έχει στο μέλλον τη στρατηγική σημασία που έχει μέχρι στιγμής για τη Δυτική Ευρώπη και τους συμμάχους (αφού ο οποιοσδήποτε θεωρούμενος αμυντικός της ρόλος στα Βαλκάνια θα έχει εκλείψει), εκτιμούμε ότι έρχονται δύσκολοι καιροί, όχι μόνο για την οικονομική της ανάπτυξη, αλλά και την εθνική της ακεραιότητα.
Είναι επομένως ανάγκη από τώρα η Κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα, ενόψει αυτών των διαγραφόμενων δυσμενών προοπτικών για τη χώρα μας να αναπροσαρμόσουν τις πολιτικές τους με στόχο την αναπλήρωση των κενών που δημιουργούνται στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την εθνική μας ασφάλεια, πάντα (για το τελευταίο) με πρόβλεψη για την αντιμετώπιση των κινδύνων που προέρχονται από τη γείτονα (Τουρκία) της οποίας η βουλιμία θα αυξηθεί.
Δεν μας διαφεύγει ακόμα ότι μπαίνουμε πλέον σε μια περίοδο αναβίωσης των εθνικισμών και εθνικιστικών, αλλά και θρησκευτικών, μειονοτήτων, ρεύματα για τα οποία τα Βαλκάνια παρείχαν πάντοτε στην ιστορία πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξή τους.
Μπροστά σε αυτές τις πιθανές εξελίξεις είναι ανάγκη να υπάρξει μια εθνική συνεννόηση για ενιαία εθνική στάση, έτσι ώστε να υπάρξει αρραγές το μέτωπο όλων των ενεργών δυνάμεων του Εθνους.

2. Εν όψει όλων αυτών των πιθανών εξελίξεων διατυπώνουμε τις ανησυχίες μας με πολύ συντομία και χωρίς να θίγονται και άλλες προεκτάσεις και φρονούμε ότι είναι ανάγκη αναδιάταξης δυνάμεων, πολιτικών και προοπτικών για την ασφαλή πλεύση του εθνικού σκάφους στις νέες δυσμενείς συνθήκες που κυοφορούνται.

Παναγιώτης Ν. Κρητικός

Κύριε Πρόεδρε,

Στη συνέχεια αυτών των επιπτώσεων, οι οποίες δεν ήρθαν ακόμα αλλά των οποίων την έλευση θεωρούμε δυστυχώς πιθανή, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την ανησυχία μου για τις πιθανές εξελίξεις, οι οποίες κυοφορούνται, στον ευρύτερο βαλκανικό και μεσογειακό χώρο και που θα πρέπει από τώρα, από σήμερα, από χθες να χαραχθεί μια εθνική στρατηγική, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι όποιες πιθανές επιπτώσεις πάνω στην πορεία του Εθνους μας, όσο το δυνατόν εγκαιρότερα για να είναι αποτελεσματικότερη η απόκρουση αυτών των δυσμενών επιπτώσεων.
Το κύριο χαρακτηριστικό της 10ετίας του 1990 και ειδικότερα των αμέσως προσεχών χρόνων θα είναι η έξαρση των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων, υπαρκτών ή ανύπαρκτων. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα θα οξυνθούν τα μεγάλα εθνικά θέματα (Κύπρος, Αιγαίο).
Οσο θα αναπτύσσεται η Τουρκία οικονομικά, βιομηχανικά, δημογραφικά, πολιτιστικά, τόσο θα αναβιώνει ο σωβινισμός και ο ισλαμισμός με επιδίωξη την αναζήτηση ζωτικού χώρου, ο οποίος δεν είναι άλλος από το Αιγαίο, την Κύπρο, την Δυτική Θράκη και τμήμα της Βουλγαρίας. Το μουσουλμανικό της Δυτικής Θράκης θα υποκινείται συνεχώς από την γειτονική Τουρκία. Αιχμή διακριτική, αλλά σταθερή η «κοινοβουλευτική εκπροσώπηση» ιδίως του ενός (Σαδίκ) του οποίου ο ρόλος και η ιδιότητα δεν πρέπει να εξαντλείται στην βουλευτική του δραστηριότητα.
Είναι ανάγκη από τώρα να υπάρξει επεξεργασία και εφαρμογή μιας συγκεκριμένης Εθνικής Στρατηγικής για την απόκρουση της εθνικής απειλής στη Δυτική Θράκη. Κρίνεται σκόπιμο ότι θα πρέπει να υπάρξει αναζήτηση κοινής στάσης με τη γείτονα χώρα (Βουλγαρία).
Η αναβάθμιση της διπλωματικής αντιπροσωπείας του Ισραήλ με την άκριτη και άκαιρη αναγνώριση του κράτους αυτού, χωρίς την παράλληλη εξασφάλιση υποστήριξης εθνικών μας δικαίων, αλλά και άλλων δικαίων της διεθνούς κοινότητας αποτελεί μια άτυχη κίνηση στο διπλωματικό τομέα και είναι ενδεχόμενο το διπλωματικό αυτό γεγονός να εξυπηρετεί αυτή την ώρα ένα γενικότερο αποσταθεροποιητικό σενάριο.

Όλα τα σημεία δείχνουν ότι οδεύουμε σε κοινωνική αποσταθεροποίηση και τίποτε δεν αποκλείει ότι μπορούμε να φθάσουμε και σε οικονομική αποσάθρωση. Τα φαινόμενα αυτά σε συνδυασμό με την έξαρση των μειονοτικών κινημάτων που προαναφέραμε, υπαρκτών ή ανύπαρκτων, μερικά από τα οποία αφορούν άμεσα τη χώρα μας, θα έχουν δυσμενείς συνέπειες για την εθνική μας ακεραιότητα, αν έγκαιρα δεν προετοιμασθούμε οικονομικά, εθνικά, πολιτικά, κοινωνικά και δεν προσδιορίσουμε την εθνική μας στρατηγική στην κατεύθυνση της απόκρουσης αυτού του κινδύνου.
Παράλληλα με την εθνική μας στρατηγική, θα πρέπει να εξετάζουμε την εθνική στρατηγική της Τουρκίας, την οποία ασφαλώς, παρακολουθούμε, όσο και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην Τουρκία, οι οποίες είναι πιθανόν να προέλθουν από τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, γενικότερα.
Πρέπει να μη διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι η Τουρκία θα επιδιώξει να επωφεληθεί από τις υπάρχουσες και μελλούμενες εξελίξεις στο περίγυρό της και ταυτόχρονα να αποτρέψει τις όποιες ανεπιθύμητες και εις βάρος της επιπτώσεις που είναι ενδεχόμενο να υπάρξουν.
Είναι επομένως επιβεβλημένη από ελληνικής πλευράς, η συνεχής και συστηματική παρακολούθηση των εξελίξεων, των διεργασιών και των γεγονότων της περιοχής με επιδίωξη, αφενός μεν την ενίσχυση των δυσμενών επιπτώσεων σε βάρος της «γείτονος» και αφετέρου την ελάττωση, ή και την αποτροπή των τυχόν ευεργετικών επιπτώσεών τους σε αυτή και σε κάθε περίπτωση την αξιοποίησή τους υπέρ της πατρίδας μας.

Εάν η επιδίωξη των διευθυνόντων τις τύχες των λαών είναι ο κατακερματισμός των σημερινών βαλκανικών κρατών σε περισσότερα κρατίδια βάσει των μειονοτικών εθνοτήτων, με σκοπό τον ευχερή έλεγχο πάνω σ’ αυτά θα πρέπει να δεχθούμε ότι ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Σοβιετική Ενωση, ούτε και άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία) θα επιθυμούσαν μια ισχυρή Τουρκία στον ευρύτερο γεωπολιτικό χώρο της Ευρασίας, που θα οιστρηλατούσε μάλιστα την συνεχώς αυξανόμενη οικονομικά και πληθυσμιακά δύναμή της ο πανισλαμισμός. Θα πρέπει επομένως στα ευρύτερα στρατηγικά σχέδια των μεγάλων κρατών για λόγους ασφαλούς και μακροπρόθεσμου ελέγχου της περιοχής να υπάρχει στις επιδιώξεις τους ο κατά κάποιο τρόπο κερματισμός της, βάσει των εθνικών της μειονοτήτων (Κούρδοι κλπ.). Η ενδεχόμενη αυτή παράμετρος στον ευρύτερο γεωπολιτικό μας χώρο πρέπει να μην μας διαφύγει.
Τα βόρεια σύνορα της χώρας μας θα απειλούνται από τα κινήματα των μειονοτήτων (μουσουλμάνους Θράκης, γιατί όχι και της Βουλγαρίας;), καθώς και τους Σκοπιανούς. Κορύφωση όμως της απειλής θα είναι η αποσταθεροποίηση της ομοσπονδίας της γειτονικής μας Γιουγκοσλαβίας, όταν επιδιώξουν την αυτονόμησή τους οι μειονότητες που συγκροτούν σήμερα την ομοσπονδία αυτή (Αλβανόφωνοι Κοσσυφοπεδίου, Κροάτες, Σλοβένοι κλπ.).
Παράλληλα, η αναμενόμενη μετεξέλιξη του STATUS QUO της γειτονικής Αλβανίας, του μοναδικού βαλκανικού κράτους που έχει απομείνει αμετάβλητο, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την ελληνική μειονότητα, την οποία η χώρα μας θα πρέπει να είναι έτοιμη να στηρίξει.
Τα ευρύτερα αποσταθεροποιητικά και «αναδιαρθρωτικά» σχέδια στην ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν και την Κρήτη, γεγονός που πρέπει να διατηρεί τεταμένη την εθνική προσοχή και την εθνική διείσδυση μέχρι τα βάθη των ανομολόγητων σκέψεων στους σκοτεινούς δαιδάλους των νοσηρών εγκεφάλων εχθρών και «φίλων».

Κατ’ ακολουθία, οι κίνδυνοι που θα απειλήσουν το Εθνος είναι «κυκλωτικοί» προέρχονται πανταχόθεν και οι ευθύνες της σημερινής πολιτικής ηγεσίας, οι ευθύνες όλων μας, είναι τεράστιες.
Παράλληλα με όλους αυτούς τους κινδύνους, πολύ φοβούμαστε ότι θα αναβιώνει και θα «εγείρεται» καθημερινά και θέμα «πολιτειακό». Ηδη τέθηκαν σε κίνηση οι δημόσιες σκέψεις του έκπτωτου βασιλιά, οι οποίες είναι φανερό ότι οργανώνονται από ισχυρούς οικονομικά νοσταλγούς του θεσμού, αλλά και από δυνάμεις που επενδύουν σ’ αυτό τη μακροπρόθεσμη στήριξη των στρατηγικών συμφερόντων τους. Το πρόσοπτο «ενδιαφέρον» του Γλύγκσμπουργκ, για τη «νεολαία» του, η «ανησυχία» του για τον τόπο, είναι η απαρχή αλυσιδωτών δημόσιων κινήσεων που εντάσσονται στο ευρύτερο σενάριο, το οποίο δεν πρέπει να είναι άσχετο και με τις άλλες εξελίξεις στην περιοχή. Οι συντονισμένες αυτές κινήσεις, τόσο του ίδιου, όσο και των υποστηρικτών του, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι δεν ενθαρρύνονται και από ορισμένους πολιτικούς της συντηρητικής παράταξης.
Ενόψει όλων αυτών των ενδεχομένων, εκτιμάται τι θα συμβεί στο εσωτερικό της χώρας, στην ελληνική κοινωνία; Φοβούμαι ότι θα επέλθει βαθύτερη κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική κρίση, καθώς και κρίση ηθικών και εθνικών αξιών.
Εχει ήδη μπει ο τόπος σε μια τέτοια πολύπλευρη κρίση, η οποία αν δεν ανακοπεί με την έγκαιρη κινητοποίηση όλων των ζωντανών δυνάμεων της κοινωνίας και του Εθνους θα οδηγεί σιγά – σιγά την ελληνική κοινωνία στην αποδυνάμωση, στην αποδιάρθρωση και στην αποσάθρωση με οδυνηρή κατάληξη να καταστεί εύκολη λεία σε κάθε ξένη επιβουλή.
Είναι αναγκαίο να αφυπνισθούν όλες οι δυνάμεις ύστερα από ενημέρωσή τους από τους υπεύθυνους φορείς της πολιτείας (τα κόμματα), ώστε να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν, τόσο για την εθνική μας ακεραιότητα και ανεξαρτησία, μέσα στη δίνη των διεθνών ανακατατάξεων όσο και για την ταυτότητα και φυσιογνωμία (εθνική, ιστορική, πολιτιστική) καθώς και για την κοινωνική μας συνοχή.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ
ΣΤΗΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ» ΤΟΥ Π. ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες η εφημερίδα με τον π. Αντιπρόεδρο της Βουλής, Παναγιώτη Κρητικό, και σε ερώτησή μας πώς βλέπει την σημερινή πορεία των Εθνικών μας θεμάτων όσον αφορά για το Σκοπιανό και το Κυπριακό, είπε ότι βρίσκονται σε δεινή θέση.
Στην Δυτική Θράκη, εκτιμά ότι πέραν των Τούρκων, οσονούπω θα δείξουν ενδιαφέρον και οι Βούλγαροι στο δε Βορειοηπειρωτικό ο έμπειρος πολιτικός εκτιμά και πιστεύει ότι έχει πέσει ταφόπλακα και δεν τολμά κανείς να το αγγίξει.
Για την αυτονόμηση της Κρήτης πιστεύει με τις αποχρώσεις ενδείξεις που έχει ότι αυτή επιχειρείται και έχει σχέση με την γεωστρατηγική θέση του νησιού.
Όταν το ράσο γίνεται σημαία τότε η νίκη είναι βεβαία
Άβαταρ μέλους
priest 2
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 582
Εγγραφή: 16:54 pm 12 10 2007
Τοποθεσία: Φοινίκη-Κρανιά, Αθήνα

Επιστροφή στο Δημοσιεύματα για Θέματα που μας Αφορούν

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 5 επισκέπτες

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχουν 5 μέλη συνδεδεμένα: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 5 επισκέπτες (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 5 επισκέπτες

Login Form