Τώρα είναι 11:36 am 28 03 2024

Η Βόρειος Ήπειρος... ζει!

Συντονιστής: Νέοι

Η Βόρειος Ήπειρος... ζει!

Δημοσίευσηαπό epgiorgos82 » 19:16 pm 10 04 2009

Η Βόρειος Ήπειρος... ζει!
06.04.09

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΕΦΗ ΣΕΛΛΙΟΥ

Στον Νίκο Χιδίρογλου

Η κ. Εφη Σέλλιου ήρθε στην Ελλάδα το 1990. Η καταγωγή της είναι από τη Δερβιτσάνη, όπου και πέρασε μεγάλο κομμάτι των παιδικών της χρόνων. Εξελέγη το 2007 πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών. Ένθερμη πατριώτισσα, αγωνίστρια και δημοφιλής στους κόλπους των νέων που κατάγονται από τη Βόρειο Ήπειρο, παλεύει και αγωνιά για το μέλλον της ιδιαίτερης πατρίδας της, για την οποία δεν μασάει τα λόγια της: η Βόρειος Ήπειρος παραμένει ακόμα ένα ζωντανό κομμάτι του ελληνικού έθνους. Η κ. Σέλλιου καλεί την ελληνική Πολιτεία να πιέσει την αλβανική κυβέρνηση, ώστε η τελευταία να σεβαστεί τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών και να τιμήσει την υπογραφή της στις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει.

Υφίσταται το Βορειοηπειρωτικό θέμα σήμερα; Και αν ναι, στην ατζέντα και στις καρδιές ποιων στην Ελλάδα και στη Βόρειο Ήπειρο;
To Βορειοηπειρωτικό θέμα υφίσταται και θα υφίσταται τόσο από ιστορικής όσο και από πολιτικής πλευράς, κυρίως γιατί η Βόρειος Ήπειρος παραμένει ακόμα ένα ζωντανό κομμάτι του ελληνικού έθνους. Η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας είναι ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, το οποίο έχει διατηρήσει αναλλοίωτα στο χρόνο τα εθνικά του και τα πολιτιστικά του χαρακτηριστικά και διεκδικεί καθημερινά το δικαίωμά του να συνεχίσει να τα διατηρεί και να τα αναπτύσσει.

Πώς εξελίσσεται η πολιτογράφηση και απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου; Ξεπεράστηκαν τα γραφειοκρατικά προβλήματα και οι καθυστερήσεις που είχαν αρχικά παρατηρηθεί; Η αλήθεια είναι πως η απόφαση για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας ήρθε να ανακουφίσει εκατοντάδες χιλιάδες Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι την περίμεναν τόσο ως ηθική ανταμοιβή, όσο και ως τρόπο επίλυσης ουσιαστικών προβλημάτων στην καθημερινότητά τους. Δυστυχώς όμως, οι ρυθμοί απόδοσης είναι πάρα πολύ αργοί. Σε δύο χρόνια έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια περίπου 20.000 Βορειοηπειρώτες, σε ένα σύνολο 300.000, οι οποίοι κατέχουν το ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως αν συνεχίσουμε έτσι, θα έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες σε 15 χρόνια. Η αλήθεια είναι πως το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει από το αρμόδιο υπουργείο βήματα και ενέργειες προκειμένου να επισπευστούν τα γραφειοκρατικά, αλλά για να επιλυθεί το πρόβλημα θα πρέπει να παρθούν δραστικά μέτρα και αποφάσεις.

Πώς μπορούμε να κρατήσουμε κοντά στις εστίες τους, τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου; Αποτελεί η εν Ελλάδι αφομοίωση, κίνδυνο; Τι θα προτείνατε εσείς και τι θα ζητούσατε από την ελληνική Πολιτεία;
Αυτό που μας στεναχωρεί όλους περισσότερο, είναι το γεγονός πως βλέπουμε τον τόπο της Βορείου Ηπείρου να αδειάζει. Αυτό ξεκίνησε με τη μαζική φυγή του ’90, αλλά συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Ο βασικός λόγος είναι οι ευκαιρίες για προσωπική εξέλιξη που μπορεί να έχει ο καθένας εκεί, αλλά και οι συνθήκες διαβίωσης, τόσο οι οικονομικές όσο και οι πολιτικές. Οι προσπάθειες που θα πρέπει όλοι να κάνουμε για να διατηρηθεί ζωντανό αυτό το κομμάτι του Ελληνισμού, θα πρέπει να κινούνται προς δυο κατευθύνσεις: η μία είναι αυτή της διεκδίκησης των δικαιωμάτων της μειονότητας, της τήρησης των όσων έχει δεσμευτεί το αλβανικό κράτος έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η άλλη είναι αυτή της οικονομικής ανάπτυξης και ενίσχυσης, που θα προκύπτει από συγκεκριμένο σχεδιασμό και πολιτική. Η αφομοίωση θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελέσει κίνδυνο, αλλά με χαροποιεί ιδιαίτερα που στη συναναστροφή μου με τους νέους ανθρώπους, βλέπω πως υπάρχει έντονη η αγάπη για τον τόπο και η ανάγκη κάποια στιγμή να επιστρέψουν πίσω και να δημιουργήσουν. Υπάρχει και έντονη όμως η απογοήτευση γιατί δεν βλέπουν να γίνεται τίποτα και το μόνο που αντιμετωπίζουν είναι εγκατάλειψη, από όλες τις πλευρές.

Στη Χιμάρα, τα πράγματα είναι δύσκολα για τον εκεί Ελληνισμό. Η απόπειρα της αλβανικής κυβέρνησης να υφαρπάξει τη γη των Ελλήνων, βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ χρησιμοποιούν και τα δικαστήρια, για να κάμψουν την αντίσταση του Βασίλη Μπολάνου. Τι πρέπει να κάνει η Αθήνα για να σταματήσει τις αλβανικές μεθοδεύσεις;
Η Αθήνα και η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει κατ’ αρχάς να χαράξει συγκεκριμένη πολιτική για το Βορειοηπειρωτικό και πάνω σε αυτή να κινείται ανεξαρτήτως κομμάτων. Κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν υπάρχει σήμερα. Γίνονται κινήσεις, μεμονωμένες όμως και όχι τόσο δυναμικές όσο θα έπρεπε. Τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών και η καταπάτησή τους θα έπρεπε να είναι βασικό θέμα συζήτησης και διεκδίκησης στις διμερείς σχέσεις των δυο κρατών. Η Ελλάδα αποτελεί το βασικό μοχλό εισόδου για την Αλβανία στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και δεν θα έλεγα αυτό να αποτελέσει εργαλείο πίεσης και εκβιασμού προς την αλβανική πλευρά, αλλά εν πάση περιπτώσει για να μπορεί να μπει η Αλβανία, θα πρέπει να τηρεί ορισμένες προϋποθέσεις, για τις οποίες και έχει δεσμευτεί και έχει υπογράψει σε διεθνείς συμβάσεις . Η Ελλάδα λοιπόν θα πρέπει να παρακολουθεί όλες αυτές τις κινήσεις, πρώτον γιατί θα πρέπει να αποφασίσει κάποια στιγμή ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την είσοδο ή όχι της Αλβανίας, αλλά δεύτερον και σημαντικότερο, γιατί υποχρεούται έναντι της ελληνικής μειονότητας, και ιστορικά και ηθικά. Το ελληνικό κράτος λοιπόν θα πρέπει να παρακολουθεί, να ελέγχει, να διαμαρτύρεται και να διεκδικεί έναντι του αλβανικού κράτους, και όταν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, να το καταγγέλλει σε διεθνές επίπεδο.

Είναι έτοιμη η Αλβανία να εισέλθει στις ευρωατλαντικές δομές, στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ; Θα βοηθούσε αυτό τη μειονότητα;
Η Αλβανία αυτές τις μέρες είναι και επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ, μετά και από την περυσινή απόφαση στην οποία η Ελλάδα έδειξε τη στήριξή της και έδωσε τη συγκατάθεσή της. Φαντάζομαι πως αυτό σίγουρα θα έγινε γιατί η Αλβανία πληροί τις προδιαγραφές και τα κριτήρια που απαιτούνται. Η είσοδός της όμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δρόμο ακόμα και χρειάζεται ένα σωρό από μεταρρυθμίσεις, πράγματα τα οποία θα οριστούν και όταν πια μπει σε πορεία ένταξης. Εμείς στηρίζουμε απερίφραστα την ένταξη της Αλβανίας. Ωστόσο δεν θέλουμε μια ένταξη για την ένταξη, δεν θέλουμε μια ένταξη γεωγραφική αλλά ουσιαστική, μια ένταξη που θα μας κάνει να αισθανόμαστε πολίτες μιας δίκαιης κοινωνίας όπου η πλούσια ελληνική ιστορία και παράδοσή μας δεν θα αποτελεί απειλή αλλά πλούτο του πολύχρωμου ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Ποια είναι τα όνειρά σας για την ιδιαίτερη πατρίδα σας;
Κατ’ αρχάς θα ήθελα να δω τα χωριά μας ζωντανά όπως τα θυμάμαι μικρό παιδί, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο το Πάσχα και τον Αύγουστο. Θα ήθελα να βλέπω και να ακούω νέους ανθρώπους να λένε πως θέλουν να γυρίσουν πίσω και όχι μόνο να το λένε, αλλά και να το κάνουν. Θέλω να δω αυτό το υπέροχο κομμάτι του Ελληνισμού να διατηρεί και να αναπτύσσει τον πλούσιο πολιτισμό του, τα ήθη και τα έθιμά του, τη γλώσσα του και την τοπική διάλεκτο. Και είναι υπέροχο αυτό το κομμάτι γιατί κατάφερε και τα διατήρησε όλα αυτά στα πολύ δύσκολα χρόνια του καταπιεστικού κομμουνιστικού καθεστώτος. Και πιο πολύ απ’ όλα θα ήθελα να υπάρχει μια ενιαία πολιτική που θα προάγει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, ενιαία πολιτική τόσο στα ελληνικά κόμματα όσο και ανάμεσα στην ελληνική Πολιτεία και στην Ομόνοια, που είναι ο μοναδικός φορέας εκπροσώπησης της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Πρέπει επίσης να συζητιέται το Βορειοηπειρωτικό και να προβάλλεται και να μην είναι θέμα ταμπού. Είναι καθήκον όλων να προβάλλουν το ζήτημα και είναι ανάγκη να ενημερωθεί η ελληνική κοινή γνώμη για το τι ακριβώς είναι αυτό το κομμάτι που λέγεται Βόρειος Ήπειρος. Γιατί δυστυχώς, υπάρχει άγνοια.

πηγή:Ελεύθερη Ώρα
Άβαταρ μέλους
epgiorgos82
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 630
Εγγραφή: 16:08 pm 20 10 2006
Τοποθεσία: ΒΡΑΧΟΓΟΡΑΝΤΖΗ

Επιστροφή στο Δημοσιεύματα για Θέματα που μας Αφορούν

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 12 επισκέπτες

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχουν 12 μέλη συνδεδεμένα: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 12 επισκέπτες (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 12 επισκέπτες

Login Form