Τώρα είναι 12:44 pm 28 03 2024

Η Βόρεια Ηπειρος στο διάβα του χρόνου

Συντονιστής: Νέοι

Η Βόρεια Ηπειρος στο διάβα του χρόνου

Δημοσίευσηαπό Millenium » 20:56 pm 02 08 2009

Το τηλεφώνημα ενός αναγνώστη της στήλης είναι η αφορμή ή και η αιτία του σημερινού σημειώματος με θέμα που έως τώρα δεν είχε απασχολήσει τη γραφίδα τούτη. «Γιατί δεν αναφέρεστε στη Βόρεια Ηπειρο και στους διωγμούς των Ελλήνων εκεί και γιατί δεν γράφετε κάτι και για τη χούντα του Χότζα στην Αλβανία;» ρώτησε ο αναγνώστης και δοθείσης της ευκαιρίας το κάνουμε
Η Βόρειος Ηπειρος είναι τα τελευταία χρόνια ένα θέμα που έχει περάσει σε δεύτερο, ίσως και σε τρίτο πλάνο της επικαιρότητας. Οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία έχουν βελτιωθεί σημαντικά, η γειτονική χώρα έχει κάνει βήματα εκδημοκρατισμού, προερχόμενη από ένα από τα πιο σκληρά κομμουνιστικά καθεστώτα, που πέραν του ότι καταδίκασε για δεκαετίες τη χώρα σε απομονωτισμό φυλάκισε και δίωξε κόσμο, μεταξύ αυτών και πολλούς χιλιάδες Ελληνες στην καταγωγή Αλβανούς πολίτες, οι οποίοι διαμένουν στη Βόρεια Ηπειρο.
Το βόρειο αυτό τμήμα της Ηπείρου δόθηκε στη γειτονική χώρα με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας το 1914. Νωρίτερα, το 1913 ο Ελληνικός Στρατός είχε εισέλθει στη Βόρειο Ηπειρο κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, αλλά οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής απαίτησαν την αποχώρησή του εκβιάζοντας ότι δεν θα δώσουν στην Ελλάδα τα νησιά του Αιγαίου και στις 29 Ιουλίου 1913 αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Αλβανίας με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας. Οι ελληνικοί πληθυσμοί, όμως, της περιοχής αρνήθηκαν να υποταχθούν και στις 28 Φεβρουαρίου 1914 κήρυξαν την αυτονομία της περιοχής και σχημάτισαν προσωρινή κυβέρνηση με πρωτεύουσα το Αργυρόκαστρο, πιστεύοντας, μάλιστα, ότι έχουν προδοθεί από το ελληνικό κράτος. Μετά από συγκρούσεις επήλθε συμβιβασμός και στις 17 Μαΐου 1914 υπεγράφη το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, με το οποίο η Αλβανία δεσμευόταν για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία αλλά και τη θρησκευτική ελευθερία του ελληνικού πληθυσμού.
Στην ουσία το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας δεν εφαρμόστηκε ποτέ επακριβώς. Τόσο μετά τον Α’ όσο κυρίως μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που ο Ενβέρ Χότζα εγκαθίδρυσε το σκληρό κομμουνιστικό καθεστώς του, οι διωγμοί των Ελλήνων ήταν ασταμάτητοι. Ειδικά επί Χότζα η μειονοτική ζώνη μειώθηκε (βγήκε εκτός η Χειμάρρα), σχολεία και εκκλησίες έκλεισαν, τοπωνύμια άλλαξαν όνομα με τη βία και η χρήση της ελληνικής γλώσσας απαγορεύτηκε εκτός της μειονοτικής ζώνης αλλά και σε πολλές περιπτώσεις και εντός αυτής. Ο απομονωτισμός της Αλβανίας έλαβε τέλος το 1991 με την πτώση του καθεστώτος, αλλά οι πληγές δεν έσβησαν από τη Βόρειο Ηπειρο και τους πολλούς εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες κατοίκους της, που έπειτα από γενιές θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το σοκ όσων υπέστησαν και οι οποίοι -μαζί με πολλούς Αλβανούς συμπατριώτες τους- πέρασαν στην Ελλάδα ξεκινώντας μια νέα ζωή και συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
[email protected] http://sottriant.blogspot.com

efimerida goal news
Millenium
Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 49
Εγγραφή: 17:15 pm 21 04 2009

Επιστροφή στο Δημοσιεύματα για Θέματα που μας Αφορούν

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 6 επισκέπτες


Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχουν 6 μέλη συνδεδεμένα: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 6 επισκέπτες (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 6 επισκέπτες

Login Form