Τώρα είναι 09:34 am 29 03 2024

Πιο φτωχό το ελληνικό θέατρο

Συντονιστής: Νέοι

Πιο φτωχό το ελληνικό θέατρο

Δημοσίευσηαπό epgiorgos82 » 19:30 pm 30 01 2007

Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

"Έφυγε" ο Νίκος Κούρκουλος

Πέθανε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, σε ηλικία 73 ετών, ο Νίκος Κούρκουλος, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Ο σπουδαίος ηθοποιός και διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν", όπου νοσηλευόταν εδώ και λίγες ημέρες. Από πολύ νέος αναδείχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές του θεάτρου και του κινηματογράφου. Ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους στο αρχαίο ελληνικό δράμα, σε μεγάλα κλασικά αλλά και σύγχρονα έργα του διεθνούς ρεπερτορίου. Η κηδεία του Νίκου Κούρκουλου θα γίνει την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι από το Νεκροταφείο Ζωγράφου.






Λαμπερός πρωταγωνιστής

Ο Νίκος Κούρκουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου επί μία δεκαετία, άφησε τη σφραγίδα του στον ελληνικό κινηματογράφο.
Γεννημένος το 1934 στην Αθήνα, μεγάλωσε στη συνοικία του Ζωγράφου. Αγάπησε πολύ τον αθλητισμό , στο γυμνάσιο έγινε ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και, όπως ο ίδιος είχε πει, εντελώς τυχαία, διαβάζοντας βιβλία για το θέατρο, πήρε την απόφαση να γίνει ηθοποιός.

Στην απόφασή του αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο ο Μάνος Κατράκης, τον οποίο ο Κούρκουλος εκτιμούσε απεριόριστα και τον καθοδήγησε να δώσει εξετάσεις στην Δραματική Σχολή του Εθνικού, από όπου και αποφοίτησε το 1958.

Πρωτοεμφανίστηκε το 1959 , με τον θίασο της Έλλης Λαμπέτη και του Δημήτρη Χορν στην "Κυρία με τις καμέλιες" του Αλ Δουμά.

Μεγάλη αίσθηση έκανε με την εμφάνιση του στον κινηματογραφικό "Κατήφορο" και στη συνέχεια ακολούθησαν οι ταινίες που πρόβαλαν στο πρόσωπό του το πρότυπο του σκληρού αλλά καλόκαρδου άντρα που αγωνίζεται για δικαιοσύνη και ανθρωπιά. "Λόλα", "Το χώμα βάφτηκε κόκκινο", "Κατηγορώ τους ανθρώπους", "Κοινωνία ώρα μηδέν", είναι κάποιες απο τις ταινίες που τον έκαναν το πιο εμπορικό όνομα της δεκαετίας του '60.
Ο Νίκος Κούρκουλος βραβεύτηκε δύο φορές στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με βραβεία Α' ανδρικού ρόλου, για την ερμηνεία του στους "Αδίστακτους" (1965) και τον "Αστραπόγιαννο" (1970).

Η μεγάλη του αγάπη όμως ήταν το θέατρο, απ’ το οποίο ποτέ δεν απομακρύνθηκε. Επαιξε όλα τα είδη θεάτρου , από βουλβάρτο έως αρχαία τραγωδία, με πολλούς θιάσους: της Μ. Ανουσάκη στη Μήδεια, της Ελ. Βεργή στη "Νίκη χωρίς φτερά" του Μ. Αντερσον, της Βέμπο στο "Δίλημμα του Κυρίου Ρόουντς του Γκρ. Γκρην", της Βίλμας Κύρου, στην "Ηλίθια" του Μ. Ασάρ, στον θιάσο της Ελλης Λαμπέτη και την "Μικρή μας πόλη του Θ. Ουάιλντερ", με την Τζένη Καρέζη στην "Γειτονιά των Αγγέλων" του Ι. Καμπανέλη, σε μουσική Θεοδωράκη, απ’όπου και το διάσημο ντουέτο του με την Καρέζη όταν τραγουδούν "Στρώσε το στρώμα σου για δυο", στο Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μ. Κατράκη με "Ιούλιο Καίσαρα" του Σέξπηρ, κ.ά.

Επίσης, εμφανίστηκε στο Μπρόντγουέη με τη Μελίνα Μερκούρη στο "Ίλια Ντάρλινγκ" , του Ζυλ Ντασέν.

Το 1972 συγκροτεί δικό του θίασο και δύο χρόνια αργότερα τον στεγάζει στο δικό του θέατρο, το "Κάππα", όπου πρωταγωνιστεί στον "Γλάρο" του Τσέχωφ, στην "Όπερα της Πεντάρας" του Μπρεχτ, την "Επιστροφή" του Πίντερ, στο "Ψηλά από τη Γέφυρα" του Μίλερ, "Στη φωλιά του Κούκου" του Βάσερμαν κ.ά.

Το 1982 ερμήνευσε τον "Οιδίποδα Τύραννο" του Σοφοκλή, με το Εθνικό στην Επίδαυρο .

Η τελευταία του εμφάνιση ήταν με τον "Φιλοκτήτη" του Σοφοκλή, πάλι με το Εθνικό, του οποίου έγινε διευθυντής, το 1994.






Νέα πνοή στο Εθνικό Θέατρο

Ο Νίκος Κούρκουλος επέμενε να πηγαίνει στο γραφείο του στο Εθνικό μέχρι τέλους, αν και η αρρώστια του είχε διαγνωσθεί απο το 2001. Άλλωστε είχε κάνει προσωπικό του θέμα το πρόβλημα της αποκατάστασης του κτηρίου στην Αγ. Κωνσταντίνου.

Κατά τη διάρκεια της δεκάχρονης και πλέον θητείας του ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, πάλεψε και κέρδισε την ριζική αναδιάρθρωση της Κρατικής Σκηνής. Ανοιξε τις για χρόνια κλειστές πόρτες του σε όλους τους ηθοποιούς, έκανε τον θίασο περιοδεύοντα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προχώρησε σε μετακλήσεις ξένων σκηνοθετών.

Ίδρυσε την Πειραματική Σκηνή και το Εργαστήρι Ηθοποιών, έθεσε σε μόνιμη λειτουργία την Παιδική Σκηνή του Θεάτρου, ενώ στις καινοτομίες του καταγράφηκε και η τεράστια επιτυχία του μιούζικαλ "Βίρα της άγκυρες" των Β. Παπαθανασίου- Μ. Ρέππα, σε σκηνοθεσία Στ. Φασουλή, ως το πρώτο μουσικό έργο στην ιστορία του Εθνικού Θεάτρου, αφιερωμένο στην ελληνική επιθεώρηση.

Ο Νίκος Κούρκουλος είχε τέσσερα παιδιά , δύο απο τον πρώτο γάμο του με την Μελίτα, την Μελίτα και τον ηθοποιό Αλκη Κούρκουλο, και την Εριέτα και τον Φίλιππο, απο την Μαριάννα Λάτση, δεύτερη σύζυγό του.






Συλλυπητήρια

Τα συλλυπητήρια στους οικείους του Νίκου Κούρκουλου, εξέφρασε σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, περιγράφοντας τον ως έναν καλλιτέχνη με πολύχρονη και δημιουργική παρουσία, αλλά και ως έναν άνθρωπο με βαθιά αξιοπρέπεια και ήθος.

"Στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου ο Νίκος Κούρκουλος ήταν πρωταγωνιστής, είτε έπαιζε ο ίδιος είτε όχι", αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε συλλυπητήριο μήνυμά του, στο οποίο προσθέτει : "δεν θα ξεχάσω το πάθος του, την αφοσίωση και το Όραμά του για ένα θέατρο που ανοίγει δρόμους σκέψης, διαμορφώνει συνειδήσεις και δονεί την ανθρώπινη ψυχή".

Στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τον χαρακτηρίζει ως "έναν από τους σημαντικότερους θεράποντες της σύγχρονης υποκριτικής τέχνης της χώρας", του οποίου η προσωπική σφραγίδα θα μείνει ανεξίτηλη".

Συλλυπητήρια απέστειλαν μεταξύ άλλων η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.


Θερμά συλλυπητήρια στον μεγάλο Έλληνα Ηθοποιό.
Άβαταρ μέλους
epgiorgos82
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 630
Εγγραφή: 16:08 pm 20 10 2006
Τοποθεσία: ΒΡΑΧΟΓΟΡΑΝΤΖΗ

Δημοσίευσηαπό Never Surrender » 19:47 pm 30 01 2007

Ο Νίκος Κούρκουλος - καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου επί μία δεκαετία-γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη συνοικία του Ζωγράφου. Αγάπησε πολύ τον αθλητισμό, στο γυμνάσιο έγινε ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και, όπως ο ίδιος είχε πει, εντελώς τυχαία, διαβάζοντας βιβλία για το θέατρο, πήρε την απόφαση να γίνει ηθοποιός.

Ενας μεγαλος Ηθοποιος και φανατικος Παναθηναικος εφυγε.

R.I.P.
Άβαταρ μέλους
Never Surrender
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 937
Εγγραφή: 18:31 pm 29 06 2006

Δημοσίευσηαπό Never Surrender » 19:51 pm 30 01 2007

Εικόνα

Όση λατρεία και αφοσίωση είχε στο θέατρο και στον κινηματογράφο, κατά τα εφηβικά του χρόνια, ο Νίκος Κούρκουλος άλλη τόση αγάπη έδειχνε έμπρακτα και στο ποδόσφαιρο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, παράλληλα με τους πρώτους ρόλους του στη σκηνή (και αργότερα στην οθόνη), είχε αναλάβει αμυντικούς ρόλους και στο γήπεδο. Μεταξύ 1951-53 αγωνίσθηκε στον Παναθηναϊκό ως κεντρικός οπισθοφύλακας. Είχε δελτίο και προπονούνταν κανονικά στην ομάδα του Τριφυλλιού. Οι προπονητές του μάλιστα εκείνη την εποχή ­ και ιδιαίτερα ο Οδυσσέας Τσούτσος ­ τον θεωρούσαν ταλαντούχο και ανερχόμενο.

Ο Νίκος Κούρκουλος φόρεσε τη φανέλα με το νούμερο 5 του Παναθηναϊκού ­ για μικρό διάστημα ­ όταν είχαν μεταγραφεί στην αθηναϊκή ομάδα ο Βαγγέλης Πανάκης (από τον ΠΑΟ Καλογρέζας) και οι Λάκης Πετρόπουλος και Κώστας Λινοξυλάκης (από τον Αστέρα Αθηνών). Κι αν το θέατρο και το σινεμά τον κατέκτησαν οριστικά ­ τότε ­ ο Νίκος Κούρκουλος ποτέ δεν έπαψε να αγαπά το καλό ποδόσφαιρο και να θαυμάζει τον Παναθηναϊκό. Κάποιες στιγμές παρακολουθούσε ακόμη και τις προπονήσεις, ιδιαίτερα τη δοξασμένη περίοδο του Γουέμπλεϊ, όταν τεχνικός ηγέτης των «πρασίνων» ήταν ο διάσημος Φέρεντς Πούσκας.



Στη φωτογραφία ο Νίκος Κούρκουλος με τον Γιώργο Φούντα και τον Πάνο Γεραμάνη παρακολουθούν (από τις θέσεις των επισήμων του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας) προπόνηση του Παναθηναϊκού, τον χειμώνα του 1970.

Εκείνες τις ημέρες ο Κούρκουλος είχε ολοκληρώσει τα γυρίσματα της ταινίας του Νίκου Τζήμα «Ο Αστραπόγιαννος», όπου ήταν πρωταγωνιστής (μαζί με τη Νίκη Τριανταφυλλίδη). Η ταινία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (το 1970) πήρε βραβείο ανδρικού ρόλου (Νίκος Κούρκουλος) και παραγωγής. Η φωτογραφία αυτή δημοσιεύθηκε στα «Παναθηναϊκά Νέα» (του Γιώργου Βρ. Χαλκιόπουλου) με ρεπορτάζ του Πάνου Γεραμάνη.


Του Πάνου Γεραμάνη
ΤΑ ΝΕΑ , 06/05/2000 , Σελ.: O11
Άβαταρ μέλους
Never Surrender
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 937
Εγγραφή: 18:31 pm 29 06 2006


Επιστροφή στο Σινεμα , Θεατρο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 6 επισκέπτες

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχουν 6 μέλη συνδεδεμένα: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 6 επισκέπτες (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 6 επισκέπτες

Login Form