Τώρα είναι 12:19 pm 28 03 2024

Η Δερόπολη πριν και μετά την απελευθέρωση

Αυτής που ποτέ μέχρι σήμερα δεν μαθαμε στην δωρεάν δημοσια παιδεία της πατρίδας μας

Η Δερόπολη πριν και μετά την απελευθέρωση

Δημοσίευσηαπό priest » 22:59 pm 21 11 2006

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΡΘΡΑ Δευτέρα, 06.11.2006

Η Δερόπολη πριν και μετά την απελευθέρωση
Του ΝΙΚΟΥ Θ. ΥΦΑΝΤΗ

Τ α γεγονότα των νεώτερων χρόνων για το μαρτυρικό κομμάτι του Βόρειου τμήματος της Ηπείρου, λίγο πολύ είναι γνωστά από δημοσιεύματα στον διεθνή και ελληνικό χώρο. Θα αναφερθούμε όμως συνοπτικά σε ενέργειες και χρονολογίες, που σηματοδοτούν κραυγαλέες περιπτώσεις αδικιών σε βάρος του ελληνικού στοιχείου αυτής της περιοχής.
Είναι ανάγκη, για να αποκτήσουμε μια συνολική εικόνα του προβλήματος, να επισημάνουμε τον κίνδυνο που προερχόταν από τους Αλβανιστές. Στα 1878 ιδρύθηκε στο Βουκουρέστι ο «Αλβανικός Σύνδεσμος», με σκοπό την προώθηση των αλβανικών εθνικών επιδιώξεων και την ίδρυση ανεξάρτητου αλβανικού κράτους με όρια την Σκόδρα προς βορά και τον Αμβρακικό κόλπο προς νότο.
Τις ιδέες του Αλβανικού Συνδέσμου ενστερνίζονται οι Ιταλοί και Αυστριακοί για δικό τους, βέβαια, όφελος γιατί και οι δυο Δυνάμεις εκείνης της εποχής διεκδικούν την κατοχή των παραλίων της Αλβανίας και συναγωνίζονται, στον διπλωματικό τομέα, ποιά από τις δυο θα αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή και ισχυρότερα ερείσματα στην Αλβανία.
Στα 1908 ο Σύνδεσμος προσπαθεί να ιδρύσει Αλβανικό σχολείο στο Αργυρόκαστρο, χωρίς επιτυχία, γεγονός που επισύρει το μίσος των νεοφώτιστων Αλβανών κατά των Ελλήνων και περισσότερο εναντίον των Δεροπολιτών, οι οποίοι στάθηκαν εμπόδιο στην προς νότο διείσδυση των στόχων του Αλβανικού Συνδέσμου.
Ο κίνδυνος από τους Αλβανιστές, των οποίων οι προσπάθειες υποθάλπονταν από την Αυστρία και Ιταλία, μετά μάλιστα τον ατυχή πόλεμο του 1897, μεγάλωνε από χρόνο σε χρόνο και εξυπηρετούσε τα σχέδια των δύο Δυνάμεων για την επιβολή των σχεδίων τους.
Τα σχέδιά τους, ευτυχώς, δεν πραγματοποιήθηκαν. Ματαιώθηκαν εξαιτίας των νικηφόρων πολέμων του 1912-13.
Όπως είναι γνωστό, στον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο οι Αλβανοί δεν συμμάχησαν με τα κράτη της Βαλκανικής, αλλά τάχτηκαν με τους Τούρκους. Οι Έλληνες, με Κυβερνήτη τον Ελευθέριο Βενιζέλο και αρχηγό του στρατού τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο, απελευθερώνουν την Μακεδονία και την Ήπειρο. Η απελευθέρωση της Ηπειρωτικής Πρωτεύουσας (21 Φεβρουαρίου 1913) ήταν το αποκορύφωμα των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ήπειρο.
Ο Ελληνικός στρατός, λίγες μέρες αργότερα, προχωράει βόρεια και απελευθερώνει το Αργυρόκαστρο, τη Χειμάρα, το Τεπελένι, την Πρεμετή και βαδίζει προς απελευθέρωση και των υπόλοιπων σκλαβωμένων περιοχών.
Ο Νομός Κορυτσάς είχε απελευθερωθεί τον Δεκέμβριο του 1912.
Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στην παλαϊκή υποδοχή που επεφύλαξε ο ντόπιος πληθυσμός στον στρατηγό Δαγκλή και τον Ελληνικό στρατό.
Μυριάδες οι χωρικοί της Δερόπολης και του Δελβίνου κατέκλυσαν τους δρόμους και με τραγούδια έραιναν με λουλούδια τους απελευθερωτές.
Ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Πατρίς», σε ανταπόκρισή του, δίνει ανάγλυφη την εικόνα της χαράς και του ενθουσιασμού που επικράτησε εκείνες τις ημέρες:
«Εις την εκδήλωσιν ταύτην έπρεπε να ευρεθούν εκείνοι, οι οποίοι ομιλούν περί αλβανικών δήθεν πληθυσμών. Εδώ ο ενθουσιασμός έφθασεν εις το κατακόρυφον, όλοι δε συναπεκομίζομεν την εντύπωσιν περί ακραιφνών ελληνικών αισθημάτων της επαρχίας Αργυροκάστρου. Εις όλην την ύπαιθρον χώραν, εις όλα εν γένει τα πέριξ του Αργυροκάστρου χωρία ούτε σκιά αλβανού υπάρχει. Μόνον ελληνισμός ένθερμος, ακραιφνής, πατριωτικώτατος απαντάται».
Η προέλαση όμως αυτή του Ελληνικού στρατού δεν αρέσει στην Αυστρία και Ιταλία, που βλέπουν να ματαιώνονται τα σχέδιά τους. Ένα χρόνο σχεδόν νωρίτερα (28 Νοεμβρίου 1912) ο Ισμαήλ Κεμάλ Μπέης Βλιόρα σχηματίζει την πρώτη Αλβανική Κυβέρνηση. Με τη συνθήκη του Λονδίνου του 1913 πέτυχαν να αναγνωριστεί η Αλβανική ανεξαρτησία.
Με ενέργειες της Αυστρίας και Ιταλίας διορίζεται διεθνής Επιτροπή για την εξακρίβωση του εθνολογικού χαρακτήρα της Βορείου Ηπείρου και τον οριστικό καθορισμό των συνόρων.
Η Επιτροπή αυτή, παρά τις διαφωνίες και τις διαμαρτυρίες του βορειοηπειρωτικού πληθυσμού και της Ελληνικής Κυβέρνησης, αποφασίζει την απόσπαση αυτού του χώρου από τον ενιαίο ηπειρωτικό κορμό και την παραχώρησή του στο Αλβανικό κράτος.
Στις 17 Δεκεμβρίου 1913 υπογράφεται το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας. Με το πρωτόκολλο αυτό διαπράχτηκε ένα από τα πιο σοβαρά αδικήματα σε βάρος του Ελληνισμού και στραγγαλίστηκαν εθνικοί πόθοι αιώνων και τούτο γιατί επικράτησε η ύπουλη και ανθελληνική πολιτική της Αυστρίας και Ιταλίας.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
ΚΑΙ Η ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Άβαταρ μέλους
priest
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 560
Εγγραφή: 18:06 pm 07 06 2006
Τοποθεσία: ΦΟΙΝΙΚΗ

Re: Η Δερόπολη πριν και μετά την απελευθέρωση

Δημοσίευσηαπό Λαζαρος » 07:02 am 24 12 2007

Priest εισαι φιλοδροπολιτης κατα βαθος και ας μη το παραδεχεσαι. :D
Άβαταρ μέλους
Λαζαρος
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1117
Εγγραφή: 01:33 am 02 05 2006
Τοποθεσία: Βρυσερά Δρόπολης

Re: Η Δερόπολη πριν και μετά την απελευθέρωση

Δημοσίευσηαπό priest 2 » 00:44 am 26 12 2007

Κατά πολύ βάθος όμως.

Είναι αυτό που λένε και οι Ακολουθίες των Χαιρετισμών και του Ακαθίστου Ύμνου: "Χαίρε βάθος αμέτρητον"
Όταν το ράσο γίνεται σημαία τότε η νίκη είναι βεβαία
Άβαταρ μέλους
priest 2
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 582
Εγγραφή: 16:54 pm 12 10 2007
Τοποθεσία: Φοινίκη-Κρανιά, Αθήνα


Επιστροφή στο Αποσπάσματα της ιστορίας μας

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 5 επισκέπτες

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχουν 5 μέλη συνδεδεμένα: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 5 επισκέπτες (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 5 επισκέπτες

Login Form