Τώρα είναι 11:48 am 28 03 2024

Ανοιγμα στα Βαλκάνια από δύο Πανεπιστήμια

Συντονιστής: Νέοι

Ανοιγμα στα Βαλκάνια από δύο Πανεπιστήμια

Δημοσίευσηαπό xylino spathi » 22:01 pm 26 09 2008

Ανοιγμα στα Βαλκάνια από δύο Πανεπιστήμια
Δημοκρίτειο και Οικονομικό Θεσσαλονίκης επεκτείνονται σε Σκόπια, Τίρανα και Σόφια
Του Αποστολου Λακασα

Ιδρυση ελληνικών πανεπιστημίων στα Τίρανα, στη Σόφια, αλλά και στα Σκόπια, δρομολογείται από τη χώρα μας, σε ένα... άνοιγμα πανεπιστημιακού επιπέδου προς τις γείτονες χώρες. Ειδικότερα, στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), την Αλβανία και τη Βουλγαρία στοχεύουν να δραστηριοποιηθούν πανεπιστήμια της Βορείου Ελλάδος. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης εξετάζουν να συνεργαστούν με ιδρύματα των γειτονικών μας χωρών ή και να αποκτήσουν αυτόνομη παρουσία εκεί. Τα ιδρύματα επιλέγουν μάλιστα μόνο τους δύο αυτούς τρόπους, διότι δεν επιδιώκουν να επεκταθούν στο εξωτερικό μέσω συνεργασιών δικαιόχρησης (franchising). Και αυτό γιατί λόγω της «βεβαρημένης εικόνας» ανάλογων συνεργασιών στην Ελλάδα μεταξύ βρετανικών ΑΕΙ και ελληνικών ιδιωτικών κολεγίων θα υποβαθμιζόταν η ακαδημαϊκή αξία των συνεργασιών, αναδεικνύοντας κυρίως τα επιχειρηματικά οφέλη.

Ειδικότερα, οι ακαδημαϊκές αρχές των δύο ιδρυμάτων της Βορείου Ελλάδος σχεδιάζουν να επεκταθούν στις γειτονικές χώρες, κάνοντας χρήση της δυνατότητας για διεθνοποίηση, που προσφέρει στα ΑΕΙ ο νέος νόμος για τις μεταπτυχιακές σπουδές, που ψηφίστηκε στις αρχές του καλοκαιριού.

Οπως εξήγησε –μιλώντας στην «Κ»– ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Ηλίας Κουσκουβέλης το ίδρυμα ερευνά και τα δύο ενδεχόμενα: τόσο την πιθανότητα συνεργασίας με πανεπιστήμια των γειτονικών χωρών, όσο και το ενδεχόμενο ίδρυσης αυτόνομων τμημάτων. Το πρώτο βήμα θα γίνει στο επίπεδο των μεταπτυχιακών σπουδών, και ήδη εξετάζεται η δημιουργία μεταπτυχιακού προγράμματος στα Σκόπια, στο οποίο σε πρώτη φάση θα διδάσκουν καθηγητές του ιδρύματος.

Πλεονέκτημα

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, αφού το αντικείμενό του είναι οικονομικό, με αποτέλεσμα να προσφέρει σπουδές περιζήτητες σε αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως οι γειτονικές. Οι τομείς της διοίκησης επιχειρήσεων, των χρηματοοικονομικών και των ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών είναι υψηλής ζήτησης στις γειτονικές χώρες.

«Θέλουμε να είμαστε εξωστρεφείς. Προς το παρόν, το Πανεπιστήμιο μελετά με υπευθυνότητα τις προϋποθέσεις και το εφικτό αυτοδύναμης διοργάνωσης μεταπτυχιακών σε κάποια από τις γειτονικές χώρες, τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία. Πέρα από το συγκριτικό του επιστημονικό πλεονέκτημα στα αντικείμενα που έχει, η βασική στόχευση είναι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας να πρωτοστατήσει στην επιστημονική και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής» λέει ο κ. Κουσκουβέλης.

Ανάλογες είναι οι σκέψεις των ακαδημαϊκών αρχών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων και προσωπικού του ιδρύματος κ. Αθανάσιος Καραμπίνης το ίδρυμα στοχεύει σε Βουλγαρία και Τουρκία. «Εχουμε ήδη επαφές με τον πρύτανη της Ιατρικής Σχολής στη Φιλιππούπολη για να συνεργαστούμε σε επίπεδο μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Ταυτόχρονα ετοιμαζόμαστε να αναπτύξουμε τη συνεργασία που ήδη έχουμε με το Πανεπιστήμιο της Αδριανούπολης στη Δυτική Θράκη. Προχωράμε με στέρεο βήμα, και προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει λόγος για δημιουργία αυτόνομων παραρτημάτων του Πανεπιστημίου Θράκης σε γειτονικές χώρες».

«Υπάρχει μία όσμωση μεταξύ των δικών μας πανεπιστημίων και ιδρυμάτων γειτονικών χωρών. Ταυτόχρονα, το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών (με έδρα στην Κομοτηνή) θα μπορούσε να δεχτεί νέους για σπουδές από τις χώρες αυτές. Αυτό θα γίνει βέβαια όταν θεσμοθετηθεί το σχετικό νομικό πλαίσιο» προσθέτει ο κ. Καραμπίνης, τονίζοντας ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την ανάπτυξή τους για να ενισχύσουν τις σχέσεις με τις γειτονικές μας χώρες.

Η άλλη όψη

Βέβαια, δεν λείπουν και οι επιφυλάξεις για τα σχέδια των πρυτανικών αρχών. «Γιατί να προχωρήσει το ίδρυμα στη δημιουργία παραρτήματος στο εξωτερικό και να απασχολήσει εκεί μέρος του διδακτικού του προσωπικού τη στιγμή που υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις μελών ΔΕΠ τόσο στα τμήματα της Θεσσαλονίκης όσο και σε αυτά της Εδεσσας και της Νάουσας; Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι στην προοπτική δημιουργίας συνεργασιών και κοινών προγραμμάτων σπουδών με πανεπιστημιακά ιδρύματα γειτονικών χωρών. Ομως, το χειρότερο σενάριο είναι αυτό ενός ελληνικού ΑΕΙ που θα δημιουργήσει ένα αυτόνομο πρόγραμμα σπουδών στο οποίο «ιπτάμενοι διδάσκοντες» θα μεταφέρουν ένα σώμα γνώσεων σε γηγενείς φοιτητές που μπορούν να πληρώσουν δίδακτρα πολλαπλάσια από αυτά των εθνικών τους ΑΕΙ. Οπου και όποτε έγινε αυτό οι τοπικές κοινωνίες αντέδρασαν θεωρώντας τέτοιους θεσμούς αποικιοκρατικούς. Επιπλέον, προβληματιζόμαστε για την εμπλοκή των συγκεκριμένων σχεδίων με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στην παρούσα συγκυρία», ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Λόης Λαμπριανίδης, δίνοντας ένα στίγμα των απόψεων όσων διαφωνούν.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_art ... 008_284495
...τωρα ξερω τι θελω, ενα μαυρο τριανταφυλλο και τη δυναμη για να παλευω
Άβαταρ μέλους
xylino spathi
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1533
Εγγραφή: 20:18 pm 04 12 2005
Τοποθεσία: ΖΕΡΒΑΤΙ

Επιστροφή στο Φοιτητικό-Μαθητικο στέκι

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχουν 4 μέλη συνδεδεμένα: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 4 επισκέπτες (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες

Login Form