Τώρα είναι 12:53 pm 28 03 2024

Η έρευνα του Rainbow Warrior στον Κορινθιακό

Συντονιστής: Νέοι

Η έρευνα του Rainbow Warrior στον Κορινθιακό

Δημοσίευσηαπό Δωρίνα » 12:51 pm 11 09 2007

http://www.greenpeace.org/greece/news/kokkini-laspi

Στόχος της αποστολής του Rainbow Warrior στην Κόρινθο, ήταν να συλλέξουμε δείγματα από τον πυθμένα του κόλπου των Αντικύρων και του βαθύτερου Κορινθιακού κόλπου, για να μπορέσουμε να εξακριβώσουμε το μέγεθος της ρύπανσης και συγκεκριμένα την εξέλιξη της εξάπλωσης της κόκκινης λάσπης στο βυθό του Κορινθιακού.
Μετά τη συνέντευξη τύπου πάνω στο κατάστρωμα του Rainbow Warrior, όπου παρουσιάσαμε σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Κίνηση Κορινθίας την πρότασή μας για την προστασία του Κορινθιακού Κόλπου, ξεκινήσαμε αμέσως τις ετοιμασίες για το δεύτερο κομμάτι της αποστολής μας, την πραγματοποίηση επιστημονικής έρευνας σχετικά με την εξάπλωση της κόκκινης λάσπης στο βυθό του Κορινθιακού. Στο Rainbow Warrior ήταν και ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας.

Η κόκκινη λάσπη προκύπτει ως στερεό απόβλητο κατά τη διαδικασία παραγωγής αλουμίνιου από βωξίτη στη βιομηχανία "Αλουμίνιο της Ελλάδος" (ΑΤΕ) που λειτουργεί στον κόλπο της Αντίκυρας. Στις εγκαταστάσεις της ΑΤΕ προκύπτουν 1,06 τόνοι κόκκινης λάσπης ανά τόνο παραγόμενου αλουμίνιου. Η μέση ετήσια παραγωγή ανέρχεται σήμερα σε περίπου 800.000 τόνους!!

Οι έρευνες του Εργαστηρίου Ωκεανογραφίας στα μέσα της δεκαετίας του ’90 έδειξαν ότι η κόκκινη λάσπη έχει πλέον καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόλπου των Αντικύρων αλλά και του Κορινθιακού κόλπου (περίπου 300 km2 στον θαλάσσιο πυθμένα του Κορινθιακού κόλπου, επιφάνεια που αντιστοιχεί στο 12% περίπου του συνόλου του Κορινθιακού).

Κανείς όμως δεν είχε στοιχεία σχετικά με την εξάπλωσης της λάσπης στον κόλπο των Αντικύρων τα τελευταία 10 χρόνια. Αυτό ακριβώς το κενό καταφέραμε να καλύψουμε την προηγούμενη εβδομάδα με τη βοήθεια του Rainbow Warrior και των ακτιβιστών μας! Έτσι λοιπόν παρά τις αντίξοες συνθήκες και τους δυνατούς ανέμους, ολοκληρώσαμε με επιτυχία τις απαραίτητες δειγματοληψίες και περιμένουμε στους επόμενους μήνες τα αποτελέσματα της ανάλυσης.
Εικόνα
Δωρίνα
Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 43
Εγγραφή: 05:14 am 20 01 2006

Επιστροφή στο Επιστήμη & Τεχνολογία

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 8 επισκέπτες


Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχουν 8 μέλη συνδεδεμένα: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 8 επισκέπτες (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 8 επισκέπτες

Login Form