Τώρα είναι 11:52 am 28 03 2024

Η οθόνη υπολογιστή,τηλεόραση και προβλήματα όρασης

Το α & το ω στη ζωή μας.
Ιατρικα , διατροφικά, κλπ. θέματα.

Συντονιστής: Νέοι

Η οθόνη υπολογιστή,τηλεόραση και προβλήματα όρασης

Δημοσίευσηαπό haskovinos » 00:37 am 10 11 2007

Στο επαγγελματικό περιβάλλον, στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην ψυχαγωγία και στο σπίτι, η χρήση οθονών υπολογιστή ή τηλεόρασης, αυξάνεται συνεχώς.

Για το λόγο αυτό, οι απαιτήσεις για τα μάτια, αυξάνονται. Υποχρεώνονται συνεχώς να εργάζονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό των δυνατοτήτων τους.


Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά τους με χρήση υπολογιστή, κινητού τηλεφώνου ή άλλης συσκευής, επιστρέφουν στο σπίτι τους και καρφώνουν το βλέμμα τους για αρκετές ώρες ακόμη στην οθόνη της τηλεόρασης.

Σταδιακά, συσσωρεύονται δεδομένα από έρευνες που δείχνουν το πραγματικό ποσοστό των χρηστών οθονών των οποίων επηρεάζονται τα μάτια. Ταυτόχρονα διευκρινίζονται και καταγράφονται καλύτερα το είδος των προβλημάτων που προκύπτουν.

Το ποσοστό των χρηστών οθονών που παρουσιάζουν προβλήματα στα μάτια, μεγαλώνει λόγω της αύξησης χρόνου χρήσης των συσκευών. Φαίνεται ότι σήμερα, μέχρι 90% των χρηστών οθονών παρουσιάζουν σημεία καταπόνησης των ματιών και άλλα προβλήματα της όρασης τους

Τα συχνότερα συμπτώματα που παρουσιάζονται και έχουν σχέση με τα μάτια είναι:

1. Πόνος και κούραση στα μάτια

2. Θαμπή όραση, προβλήματα εστίασης

3. Διπλωπία

4. Υπερβολικό δάκρυσμα

5. Ξηρότητα ματιών

6. Στραβισμός

7. Υπερβολικό ανοιγόκλεισμα ματιών

8. Φωτοφοβία

Τα προβλήματα των ματιών που προκύπτουν είναι σε θέση να προκαλούν και συμπτώματα σε άλλα συστήματα:

1. Πονοκέφαλος

2. Πόνος στον αυχένα, στον ώμο

3. Ζαλάδα

4. Νευρικότητα


Πολλοί από τους χρήστες οθονών κάθε μορφής, μετά από πολύωρη χρήση, μπορεί να παρουσιάζουν συνδυασμούς από τα πιο πάνω συμπτώματα.

Η ακτινοβολία της οθόνης είναι ελάχιστη μέχρι μηδενική. Δεν ευθύνεται για την πρόκληση των εν λόγω συμπτωμάτων και ούτε για καταρράκτη.

Είναι σημαντικό σε περίπτωση ενοχλήσεων να ζητείται η γνώμη γιατρού διότι μπορεί να υπάρχει θεραπεία για το πρόβλημα. Επίσης υπάρχει το ενδεχόμενο μια άλλη πάθηση να ευθύνεται για τα προβλήματα και πιθανόν να απαιτείται άμεση αντιμετώπιση.

Οι εργαζόμενοι με υπολογιστές όπως επίσης όλοι όσοι παρακολουθούν τηλεόραση ή βίντεο για διάφορους λόγους, να θυμούνται ότι τα μάτια τους χρειάζονται προσοχή και φροντίδα.

Μερικά μέτρα που μπορούν να βοηθούν είναι:

1. Συχνά μικρά διαλείμματα κατά τη χρήση οθόνης, κάθε 30 λεπτά περίπου. Τα διαλείμματα αυτά μπορεί να είναι διάρκειας 1 έως 2 λεπτών και ο εργαζόμενος μπορεί εκείνα τα λεπτά να εστιάζει την όραση του σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται μακριά. Αυτό βοηθά τα μάτια

2. Η λάμψη της οθόνης πρέπει να ρυθμίζεται για να μην ενοχλεί τα μάτια. Δεν πρέπει να είναι υπερβολικά λαμπρή ή σκοτεινή

3. Εκτός από τη λάμψη, πρέπει να γίνεται καλή ρύθμιση της διαφοράς φωτεινού - σκούρου μεταξύ χαρακτήρων και του φόντου της οθόνης με τρόπο τέτοιο που τα γράμματα να διαβάζονται εύκολα

4. Χρειάζεται να γίνεται ρύθμιση στο χώρο εργασίας ή ψυχαγωγίας για να μην υπάρχουν αντικατοπτρισμοί στην οθόνη από παράθυρα ή άλλες φωτεινές πηγές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με κουρτίνες, παραπετάσματα ή άλλους τρόπους

5. Τα γραφεία δεν πρέπει να είναι υπερβολικά φωτεινά. Η περιφερική όραση του χρήστη δεν πρέπει να δέχεται υπερβολικό φως

6. Η ξηρότητα των οφθαλμών που είναι σοβαρό πρόβλημα προκαλείται από δύο παράγοντες: Ο πρώτος παράγοντας είναι η ξηρότητα του αέρα στους χώρους εργασίας που υπάρχει συνήθως σε γραφεία ή άλλες κτιριακές εγκαταστάσεις. Ο δεύτερος παράγοντας είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι όταν εργάζονται με οθόνες, ανοιγοκλείνουν με σημαντικά χαμηλότερη συχνότητα τα μάτια τους.

Η ξηρότητα των ματιών μπορεί να είναι αιτία σοβαρών προβλημάτων όπως επιπεφυκίτιδα και κερατίτιδα. Η ορθή ύγρανση του αέρα στο χώρο εργασίας και η χρήση τεχνητών δακρύων κατά τακτικά διαστήματα κατά την εργασία με οθόνη, βοηθούν σημαντικά

7. Οι οθόνες τύπου LCD φαίνεται ότι είναι καλύτερες για τα μάτια

8. Η θέση της οθόνης πρέπει να είναι από 40 έως 76 εκατοστά από τα μάτια ανάλογα με το μέγεθος της οθόνης και την κατάσταση της όρασης του χρήστη. Συνήθως τοποθετείται από τους περισσότερους σε απόσταση 50 έως 66 εκατοστών. Το άνω μέρος της οθόνης, είναι καλό να βρίσκεται ελαφρά πιο κάτω από το επίπεδο των ματιών


Βλέπουμε λοιπόν ότι ενώ πράγματι τα προβλήματα ματιών και όρασης λόγω χρήσης οθονών αυξάνονται, εντούτοις είναι πολλά που μπορούν να γίνονται έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται οι παθήσεις που προκύπτουν.

Στον καθένα εναπόκειται πλέον να λαμβάνει τα μέτρα του για να επωφελείται στο μέγιστο δυνατό βαθμό από τις σύγχρονες τεχνολογίες με τον καλύτερο δυνατό τροπο και με τους λιγότερους κινδύνους ή ενοχλήσεις.


Πηγή: American Academy of Ophthalmology {http://www.aao.org/}
Άβαταρ μέλους
haskovinos
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 137
Εγγραφή: 13:54 pm 24 03 2007

Επιστροφή στο Υγεία

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 7 επισκέπτες

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχουν 7 μέλη συνδεδεμένα: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 7 επισκέπτες (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 7 επισκέπτες

Login Form