Τώρα είναι 11:43 am 28 03 2024

Συνέντευξη Σάββα Καλλεντερίδη

Συνέντευξη Σάββα Καλλεντερίδη

Δημοσίευσηαπό ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ τελεία GR » 14:41 pm 26 05 2010

ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ 90,6 FM
(www.radioasty.gr)

ΕΚΠΟΜΠΗ «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR»

Η συνέντευξη του εκδότη της εφημερίδας ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΝΩΜΗ Σάββα Καλλεντερίδη στην εκπομπή του ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ
«ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR», με τους Σπύρο Ιωάννου και Αθηνά Κρεμμύδα, την Παρασκευή 21 Μαϊου 2010.
Ο κ. Καλλεντερίδης μίλησε στην εκπομπή για το Ποντιακό Ζήτημα με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων στις 19 Μαϊου, για την επίσκεψη Ερντογάν και τις αλβανοτουρκικές σχέσεις.
Παρεμβαίνει ο προσκεκλημένος στο studio Αλέξανδρος Κορακίδης.


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Κύριε Καλλεντερίδη καλησπέρα σας. Προχθές είχαμε την 91η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων με μία μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στην οποία παραβρέθηκε και το προεδρείο της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών. Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Ποντιακό Ζήτημα.

Σ. Καλλεντερίδης: Οι τελευταίες εξελίξεις σχετίζονται γύρω από την αναγνώριση της Γενοκτονίας από το σουηδικό κοινοβούλιο, μια πράξη που δεν έτυχε ιδιαίτερης προβολής από τα ελληνικά ΜΜΕ, όπως δεν έτυχαν καμμίας προβολής οι εκδηλώσεις που έγιναν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα στις 19 Μαϊου για τη θλιβερή επέτειο. Οι τελευταίες εξελίξεις σχετίζονται και με την κινητικότητα που υπάρχει γενικά σε διεθνές επίπεδο για τις γενοκτονίες και ιδιαίτερα την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην Αμερική, στο Ισραήλ, στη Σερβία. Ενώ λοιπόν σε διεθνές επίπεδο υπάρχει μία κινητικότητα, στην Ελλάδα μπορούμε να πούμε ότι το θέμα έχει βαλτώσει, για να μην πούμε ότι είναι σε μια φάση υπονόμευσης, όσον αφορά την υποστήριξη από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας στην υπόθεση της διεθνοποίησης του ζητήματος και της αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας από άλλες χώρες.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Στην προχθεσινή εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι από την Ελληνική Πολιτεία;

Σ. Καλλεντερίδης: Και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα υπήρχαν οι εκπρόσωποι, αλλά εδώ πρέπει να δούμε γιατί υπήρχαν. Πέρσι ήταν ελάχιστοι και μάλιστα η κυβέρνηση ήταν αντίθετη στη διοργάνωση εκδήλωσης τη 19η Μαϊου στην Αθήνα. Οι σύλλογοι απόφασισαν αυτόβουλα να κάνουν πέρσι την εκδήλωση ανήμερα της επετείου και είχε πολύ κόσμο. Και οι πολιτικοί, όπως ξέρετε, όπου υπάρχει πολύς κόσμος ακολουθούν. Μόνο που εμείς θέλουμε τους πολιτικούς μπροστάρηδες και όχι ουραγούς. Όχι να ακολουθούν την κοινωνία αλλά να την οδηγούν. Υπήρχαν λοιπόν φέτος εκπρόσωποι της Πολιτείας, επειδή ο λαός πλέον χάραξε ή προσπαθεί να χαράξει το δικό του δρόμο.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Την προηγούμενη Παρασκευή είχαμε την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ερντογάν στη χώρα μας, σε μία ημέρα που συνέπιπτε με την επέτειο της ενσωμάτωσης της Θράκης στην Ελλάδα. Ποια είναι τα δικά σας βασικά συμπεράσματα από αυτή την επίσκεψη;

Σ. Καλλεντερίδης: Όσον αφορά το θέμα της ημερομηνίας, η εκτίμιση μου είναι ότι πρόκειται για σύμπτωση. Όσον αφορά αυτή καθ’ εαυτή την επίσκεψη νομίζω ότι η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός είχε σχεδιάσει μία αλλαγή στην παραδοσιακή εξωτερική πολιτική της Ελλάδος απέναντι στην Τουρκία και εννοώ την πολιτική του veto. Δηλαδή το 1999 εγκαταλείφθηκε το veto και χαράχτηκε μία πολιτική προσέγγισης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων μέσω Βρυξελλών. Αυτό κατά την άποψη μου ήταν μία σωστή προσέγγιση γιατί είχε μία πολιτική η οποία στηριζόταν σε μια σωστή βάση. Πλην όμως αυτή η διαδικασία σταμάτησε το 2004 από την Κυβέρνηση Καραμανλή γιατί είχε δρομολογηθεί η παραπομπή όλων των τουρκικών διεκδικήσεων, ελληνοτουρκικών προβλημάτων λένε κάποιοι. Για ‘μένα ένα πρόβλημα υπάρχει κι αυτό είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και είχε προγραμματιστεί να παραπεμφθούν όλα τα ζητήματα στη Χάγη.

Αυτό η Κυβέρνηση Καραμανλή το θεώρησε επικίνδυνο, «πάγωσε» τη διαδικασία και αυτό που κάνει η σημερινή Κυβέρνηση είναι να «ξεπαγώνει» στην ουσία αυτή τη διαδικασία. Συνεχίζει δηλαδή τη διαδικασία από ‘κει που σταμάτησε το 2004. Όμως αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι το εξής: οι συνθήκες έχουν αλλάξει, έχει αλλάξει και η Ελλάδα, έχει αλλάξει και η Τουρκία και είναι λάθος να περιμένει κανείς ότι θα κερδηθεί μια μάχη με το ίδιο σχέδιο και το ίδιο στρατήγημα.

Εάν ήθελαν να κάνουν μία προσέγγιση με την Τουρκία, έπρεπε να γίνει μία αναθεώρηση της στρατηγικής και κυρίως να επιτευχθεί μία διαβούλευση με τα κόμματα και την ίδια την κοινωνία, να έχει τη στήριξη του συνόλου της κοινωνίας μία τέτοια κίνηση, είναι ένα κορυφαίο ζήτημα κι από κει και μετά να γινόταν το βήμα. Έτσι πιστεύω ότι πρέπει να λειτουργούν οι δημοκρατικές κοινωνίες και οι δημοκρατικές κυβερνήσεις.

Ο τρόπος με τον οποίο ήρθε ο Ερντογάν στην Αθήνα δείχνει μία κυβέρνηση που κυβερνά αυθαίρετα και κατά το δοκούν, χωρίς να δίνει σημασία ούτε σε κόμματα ούτε στον ίδιο τον ελληνικό λαό. Αυτό είναι σε επίπεδο συμβολισμών και πρακτικής. Σε επίπεδο ουσίας νομίζω ότι παρά τις 21 συμφωνίες που υπογράφτηκαν αφορούν θέματα ήσσονος σημασίας. Από τη στιγμή που υπογράφεις συμφωνίες ενώ ταυτόχρονα η άλλη πλευρά συνεχίζει στα θέματα υψηλής πολιτικής να τηρεί στάση άκρως επιθετική και επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα, αυτό που επιτυγχάνεται είναι στην ουσία η νομιμοποίηση αυτής της επιθετικής γραμμής. Γιατί στην πράξη, δίνουμε ένα σήμα στη διεθνή κοινότητα, ότι εμείς στην ουσία αποδεχόμαστε άτυπα αυτήν την πρακτική, αφού με κάποιον που μας κατέχει τη μισή Κύπρο, μας απειλεί με casus belli και παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, συνήθως στον εθνικό εναέριο χώρο, υπογράφουμε συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Να παραμείνουμε στην πολιτική της Τουρκίας. Ως Βορειοηπειρώτες μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η σχέση Αλβανίας – Τούρκιας. Βλέπουμε ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και στον οικονομικό και στον στρατιωτικό τομέα και απ΄ ότι ξέρουμε η ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου εθνικής άμυνας φιλοξενεί άρθρο για το λεγόμενο «τσάμικο ζήτημα». Ποια είναι άποψη σας γύρω από αυτά;

Σ. Καλλεντερίδης: Διαβάζοντας τα τούρκικα ΜΜΕ και αναφορές του τουρκικού κράτους βλέπουμε ότι η Τουρκία είναι ενοχλημένη αρχικά από τα βιβλία Ιστορίας της Αλβανίας γιατί θεωρούν ότι έχουν μεγαλύτερο αντιτουρκισμό από τα βιβλία Ιστορίας της Ελλάδας. Τι θέλω να πω με αυτό. Παρ’ ότι φαίνεται ότι υπάρχει μία τάση προσέγγισης και έχουν υπογραφεί κάποιες συμφωνίες, ουσιαστική σχέση μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας δεν υπάρχει. Όπως επίσης δεν υπάρχει ούτε με το Κοσσυφοπέδιο, ούτε και με τα Σκόπια. Προσπάθειες της Τουρκίας υπάρχουν, απόπειρες και σχέδια υπάρχουν, όμως ουσιαστική συμμαχία που να ανησυχεί την ελληνική πλευρά, τουλάχιστον με τα στοιχεία που έχω υπ’ όψιν μου, δεν βλέπω. Το ότι η Τουρκία φιλοξενεί άρθρο για το «τσάμικο» είναι αναμενόμενο. Γιατί παρότι η Ελλάδα έχει σταματήσει να κάνει πολιτικές που ενοχλούν την Τουρκία και αναφέρομαι στο «κουρδικό», η Τουρκία συνεχίζει, επειδή θεωρεί την Ελλάδα ως βασικό υπεύθυνο της πορείας του «κουρδικού» και θέλει να εκδικηθεί, να ακολουθεί μία πολιτική καθαρά εχθρική και στο «σκοπιανό» και στο «τσάμικο» και σε θέματα με άλλες χώρες που η Ελλάδα έχει σε κάποιους τομείς προβληματικές σχέσεις. Παρ’ όλα αυτά όμως τέτοιες ενέργειες πιστεύω ότι δείχνουν μια χώρα που δεν έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της και μια χώρα που δείχνει αδυναμία. Γιατί μια σοβαρή χώρα δεν θα φιλοξενούσε σε ιστοσελίδα Υπουργείου της απόψεις για ένα ζήτημα που αφορά μια γειτονική χώρα. Θα μπορούσαν να περιοριστούν σε κάποιες δηλώσεις. Τέτοιες ενέργειες δείχνουν έναν επαρχιωτικό τρόπο αντίληψης.

Α. Κορακίδης: Κε Καλλεντερίδη, παρ’ ότι καλλιεργείται ένα ρεύμα στην Αλβανία ενάντια στους Τούρκους, όπως με τα ιστορικά βιβλία που αναφέρατε, δεν νομίζω ότι οι Αλβανοί έχουν στην πλειοψηφία τους τέτοιο πρόβλημα. Ίσα ίσα θα έλεγα ότι αισθάνονται περισσότερο φιλικά προσκείμενοι στην Τουρκία παρά στην Ελλάδα.

Σ. Καλλεντερίδης: Εσείς γνωρίζετε καλύτερα την αλβανική πραγματικότητα, όμως εγώ δεν το πιστεύω αυτό. Από τις επαφές που έχω με Αλβανούς εδώ στην Ελλάδα δεν τους βλέπω να είναι φιλότουρκοι. Αντίθετα θεωρούν ότι οι Τούρκοι τους σκλάβωσαν. Έχω διαβάσει άρθρα αλβανικών εγχειριδίων που αναφέρονται στην τακτική εκφυλισμού που ακολούθησε η Οθωμανική Αυτοκρατορία απέναντι στους Αλβανούς, παίρνοντας τους επικεφαλείς των φυλών τους και δίνοντας τους κάποιες ηγεμονικές θέσεις απομεμακρυσμένες από την Αλβανία περιοχές. Η μοναδική περίπτωση ή από τις ελάχιστες έστω που έδωσε κάποια θέση ηγεμονική η Οθωμανική Αυτοκρατορία σε Αλβανό κοντά στην Αλβανία ήταν η περίπτωση του Αλή Πασά και είδαμε πως κατέληξε.

Παρ’ ότι υπάρχουν μαύρες σελίδες στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και ιδιαίτερα λόγω της πολιτικής του αλβανικού κράτους απέναντι στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, και αναφέρομαι κυρίως στην πολιτική του Εμβέρ Χότζα, που από ένα σημείο και έπειτα ήταν πολιτική εξαλβανισμού, αποχριστιανοποίησης και αφανισμού της Ελληνικής Μειονότητας, πιστεύω ότι ο αλβανικός παράγοντας είναι ένας εξισορροπητικός παράγοντας στην περιοχή των Βαλκανίων και ότι αυτή η δύσκολη συνάρτηση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας σε σχέση με τα Βαλκάνια είναι αδύνατον να λυθεί αν δεν τον υπολογίσουμε. Βέβαια δεν ξεχνάμε και δεν παραβλέπουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Παρ’ όλα αυτά βλέποντας το δάσος και όχι το δέντρο, ο αλβανικός παράγοντας πρέπει να συνυπολογίζεται στο σχεδιασμό και στην άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής. Ήδη στη διαχείριση του «σκοπιανού» ο αλβανικός παράγοντας έχει παίξει θετικό ρόλο στη μέχρι τώρα κατάληξη και μπορεί να συνεχίζει να παίζει αυτό το ρόλο.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Κύριε Καλλεντερίδη σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την συμμετοχή σας στην εκπομπή.

Σ. Καλλεντερίδης: Και γω σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία στους αγώνες σας.
Κάθε Παρασκευή 4 - 6 μ.μ. ακούτε την εκπομπή ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR από το ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ στους 90,6 FM ή στο www.radioasty.gr
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ τελεία GR
Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 16
Εγγραφή: 16:38 pm 01 05 2010
Τοποθεσία: Καλλιθέα

Re: Συνέντευξη Σάββα Καλλεντερίδη

Δημοσίευσηαπό xylino spathi » 21:49 pm 27 05 2010

Δεν τσουλησε καλα η κουβεντα, αλλα περιμενε ο κοσμος να ακουσει :D
Σας την εφερε ο ποντιος...
...τωρα ξερω τι θελω, ενα μαυρο τριανταφυλλο και τη δυναμη για να παλευω
Άβαταρ μέλους
xylino spathi
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1533
Εγγραφή: 20:18 pm 04 12 2005
Τοποθεσία: ΖΕΡΒΑΤΙ


Επιστροφή στο Πολιτικά

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Google [Bot] και 6 επισκέπτες

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχουν 7 μέλη συνδεδεμένα: 1 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 6 επισκέπτες (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Google [Bot] και 6 επισκέπτες

Login Form