Τώρα είναι 10:57 am 28 03 2024

Συνέντευξη του προέδρου της ΝΕ.Β. Αχαϊας Σταύρου Γκίνου

Συνέντευξη του προέδρου της ΝΕ.Β. Αχαϊας Σταύρου Γκίνου

Δημοσίευσηαπό ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ τελεία GR » 22:42 pm 10 07 2010

Ο πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαϊας Σταύρος Γκίνος στην εκπομπή του ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR»
με τους Σπύρο Ιωάννου και Αθηνά Κρεμμύδα, την Παρασκευή 9 – 7 – 2010.



Ο πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαϊας Σταύρος Γκίνος παραβρέθηκε στο studio του ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ προσκεκλημένος της εκπομπής, όπου αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα της επικαιρότητας καθώς και στη δράση του σωματείου.

Για την καθυστέρηση της απόδοσης ελληνικής υπηκοότητας στους Βορειοηπειρώτες:

Πιστεύω ότι σε σχέση με τη βορειοηπειρωτική κοινότητα, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, δεν βλέπω να γίνεται κάτι σχετικά με την απόδοση της υπηκοότητας. Η διαδικασία έχει διακοπεί και απ’ ότι ρώτησα στο Υπουργείο Εσωτερικών για ποιο λόγο γίνεται αυτό, μία υπάλληλος μου απάντησε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης περίπου 30.000 φάκελοι, για τους οποίους έρχεται απάντηση μόνο για το ποινικό μητρώο και δεν αποστέλλεται το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς.
Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση από τη μία λέει να γραφτούν όλοι οι ματανάστες στα δημοτολόγια για να ψηφίσουν και από την άλλη για εμάς να κωλυσιεργεί τη διαδικασία της απόδοσης ιθαγένειας.
Στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της Νεολαίας που συνήλθε στην Πάτρα, μας προβλημάτισε πολύ το γεγονός αυτό αλλά και το ότι από δω και πέρα οι Βορειοηπειρώτες θα πρέπει να αγοράζουμε την υπηκοότητα με ένα παράβολο των 100 ευρώ.
Επίσης δεν μας τιμά ο τρόπος με τον οποίο μας αποδίδεται η ελληνική υπηκοότητα. Προσωπικά νιώθω αδικημένος από τη στιγμή που με εντάσουν στην ίδια κατηγορία με κάθε εθνικότητας αλλοδαπό, όταν μου αφαιρούν το δικαίωμα να είμαι ισότιμος Έλληνας και δεν μου αποδίδεται η υπηκόοτητα όπως σε όλους τους άλλους Έλληνες.

Δεν θέλω να κάνω διαχωρισμό από τους Βλάχους της Κορυτσάς ή τους Πόντιους που ήλθαν από την πρώην ΕΣΣΔ, γιατί όλοι είμαστε Έλληνες, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει η ελληνική υπηκοότητα να αποδίδεται στους Βορειοηπειρώτες, στους Κωνσταντινουπολίτες και στους Κύπριους με ειδικό νομοσχέδιο όπως και στους άλλους Έλληνες του εξωτερικού και όχι με πολιτογράφηση.
Αυτές είναι και οι θέσεις σύσσωμου του Δ.Σ. της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαϊας.
Καλούμε λοιπόν όλους τους βορειοηπειρωτικούς αλλά και ελλαδικούς φορείς που συμπαρίστανται στα προβλήματα μας, να προχωρήσουμε σε μία κοινή διαμαρτυρία για αυτό το θέμα.

Για τις δραστηριότητες της ΝΕ.Β. Αχαϊας:

Η Νεολαία Βορειοηπειρωτών Αχαϊας έχει διοργανώσει πολλές εκδηλώσεις στα δύο χρόνια λειτουργίας της. Θα αναφερθώ μόνο σε αυτές που έλαβαν χώρα τους τελευταίους έξι μήνες.

Στις 21 Φεβρουαρίου διοργανώσαμε στην πλατεία Όλγας στην Πάτρα εκδήλωση για την 96η επέτειο της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, με κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Ελευθερίας μεταξύ άλλων και από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Αχαϊας.
Στις 15 Μαϊου σε συνεργασία με τη Νεολαία Ορθόδοξου Συναγερμού, τιμήσαμε στην Κρανιά Δελβίνου την επέτειο της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας, με επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των Αγωνιστών της Αυτονομίας του 1914 και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Εξαίρετου Οπλαρχηγού της Ηπείρου Θύμιου Λιώλη. Ήταν κάτι που έγινε για πρώτη φορά στο χώρο της Βορείου Ηπείρου, το οποίο εύχομαι στη συνέχεια να καθιερωθεί και να γίνεται με μεγαλύτερη συμμετοχή.
Την επομένη, 16 Μαϊου, παραβρεθήκαμε στην Κόνιτσα και το Δελβινάκι για να τιμήσουμε και εκεί μαζί με τη ΣΦΕΒΑ και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, την επέτειο του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας, στις καθιερωμένες εκδηλώσεις.

Τελευταία δραστηριότητα μας ήταν στις 26 Ιουνίου η συνδιοργάνωση με την Ένωση Βορειοηπειρωτών Αχαϊας του Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού και Παραδοσιακών Χορών της Βορείου Ηπείρου στο Θεατράκι στην Πάτρα, όπου συμμετείχαν το χορευτικό συγκρότημα της Νεολαίας μας, το παραδοσιακό πολυφωνικό συγκρότημα του Χλωμού Πωγωνίου καθώς και το χορευτικό συγκρότημα της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Ανω Δρόπολης «Οι Σελλοί».
Η εκδήλωση στέφθηκε από επιτυχία αφού υπήρχε μεγάλη προσέλευση κόσμου όχι μόνο από Βορειοηπειρώτες αλλά και από Αχαιούς, παρουσία του Δημάρχου Πατρέων Ανδρέα Φούρα ο οποίος και απηύθηνε χαιρετισμό. Να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά του χορευτικού και ιδιαιτέρως τον χοροδιδάσκαλο της Νεολαίας Γιάννη Τοπάλη, που πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια για την ανάδειξη της παράδοσης και του πολιτισμού της Βορείου Ηπείρου .

Για τις εξελίξεις στη Βόρειο Ήπειρο:

Μας ανησυχούν οι διεκδικήσεις που εγείρουν οι Τσάμηδες και παρακολουθούμε με προσοχή τις τελευταίες εξελίξεις.
Όσον αφορά την ιδιαίτερη πατρίδα μας τη Βόρειο Ήπειρο, αυτή την στιγμή κρούει τον κώδωνα του μαρασμού. Η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει κάποια προγράμματα στήριξης των νέων Βορειοηπειρωτών με σκοπό την επιστροφή στον τόπο τους, που έχει αδειάσει.

Η παρουσία της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαϊας θα είναι αισθητή σε όλα τα επίπεδα και θα διεκδικούμε δυναμικά κάθε μας δικαίωμα.
Κάθε Παρασκευή 4 - 6 μ.μ. ακούτε την εκπομπή ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR από το ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ στους 90,6 FM ή στο www.radioasty.gr
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ τελεία GR
Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 16
Εγγραφή: 16:38 pm 01 05 2010
Τοποθεσία: Καλλιθέα

Επιστροφή στο Πολιτικά

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Google [Bot] και 0 επισκέπτες

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχει 1 μέλος συνδεδεμένο: 1 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 0 επισκέπτης (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Google [Bot] και 0 επισκέπτες

Login Form