Τώρα είναι 22:36 pm 14 05 2024

Υφαρπαγή ελληνικών περιουσιών στην Βορειοήπειρο

Συντονιστής: Νέοι

Υφαρπαγή ελληνικών περιουσιών στην Βορειοήπειρο

Δημοσίευσηαπό FOTIS_F » 23:04 pm 01 11 2007

Υφαρπαγή ελληνικών περιουσιών στην Βορειοήπειρο



Υφαρπαγή ελληνικών περιουσιών στη Νότια Αλβανία κατήγγειλαν το πρωί σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Φόρουμ Βορειοηπειρωτών, Άλκης Παππάς, και ο γ.γ. της Ένωσης Χειμαριωτών, Φρέντι Μπελέρης, παρουσία εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων. Οι δύο εκπρόσωποι αναφέρθηκαν με λεπτομέρεια στις "μεθοδεύσεις και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις υφαρπαγής περιουσιών που έχουν οδηγήσει σε έντονες διαμαρτυρίες στους αλβανικούς φορείς, την ελληνική κυβέρνηση, την αντιπροσωπεία της Ε.Ε. και την αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα". Για το ίδιο θέμα, οι σύλλογοι Βορειοηπειρωτών πρόκειται το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας 5/11/2007,στις 18.00, να διαδηλώσουν και να πορευθούν προς την αλβανική πρεσβεία. Επίσης, έχουν ζητήσει ραντεβού με την υπουργό Εξωτερικών προκειμένου να την ενημερώσουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν, η υφαρπαγή περιουσιών γίνεται με την μέθοδο των καταπατήσεων στην περιοχή της Χειμάρας και με την εφαρμογή δύο νόμων (που αποκλείουν τη δίκαιη αναδιανομή στους μειονοτικούς) των καλλιεργήσιμων και οικοδομήσιμων εκτάσεων στις αναγνωρισμένες μειονοτικές περιοχές των Αγίων Σαράντα, Αργυροκάστρου και Δρόπολης.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη περίπτωση, ο αποκλεισμός των μειονοτικών πραγματοποιείται με δύο νόμους που δεν μοιράζουν τις εκτάσεις σύμφωνα με την ιστορική σύνθεση του πληθυσμού, αλλά σύμφωνα με την υπάρχουσα στην οποία πλειοψηφούν οι Αλβανοί πολίτες αλβανικής καταγωγής. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παππάς, ενώ το 1995 οι δήμαρχοι σε Αγ. Σαράντα, Δέλβινο, Χειμάρα, Αργυρόκαστρο ήταν Έλληνες, δέκα χρόνια αργότερα μόνο ο δήμαρχος Χειμάρας είναι Έλληνας κι αυτός "με το ζόρι", όπως είπε, καθώς είναι δέκτης συνεχών επιθέσεων.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Χειμάρας, πριν από το 1945 υπήρχαν ξεκάθαρες ιδιοκτησίες. Όμως, μετά την κατάρρευση του προηγούμενου πολιτικού συστήματος το 1991 δεν λύθηκε το περιουσιακό με επιστροφή στους πρότερους ιδιοκτήτες - όπως έγινε στα υπόλοιπα κράτη του ανατολικού μπλοκ. Το αποτέλεσμα είναι με διάφορα τεχνάσματα να γίνεται υφαρπαγή περιουσιών ιδιωτών και κοινοτήτων.

Τέλος στην συνέντευξη τύπου παρευρέθηκε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας ο οποίος τόνισε <<πως είναι καθήκον της ελληνικής κυβέρνησης να προστατέψει τις ελληνικές εκτάσεις στην Αλβανία καθώς και να επιστρέψουν τα αδέρφια μας στην πατρογονική γη>>. Ενώ ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ Μάκης Βορίδης ανέφερε πως τις επόμενες μέρες θα φέρει το θέμα το κόμμα του στην βουλή.



με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
FOTIS_F
Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 27
Εγγραφή: 17:22 pm 12 08 2007
Τοποθεσία: ΓΕΩΡΓΟΥΤΣΑΤΙ

Κλέβουν «φιλέτα» που ανήκουν σε Ελληνες

Δημοσίευσηαπό priest 2 » 02:48 am 05 11 2007

EΘΝΟΣ 3/11/2007

Κλέβουν «φιλέτα» που ανήκουν σε Ελληνες
Το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για υφαρπαγή εκτάσεων και παραχώρησή τους σε επιχειρηματίες για ανέγερση ξενοδοχείων

Σε αγκάθι για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις τείνει να μεταβληθεί ένα σχέδιο τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης που εκπόνησε η κυβέρνηση Μπερίσα, με επίκεντρο τα χωριά της ελληνικής μειονότητας.
Με μεθοδεύσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις εντός αλλά και εκτός Αλβανίας, επιχειρείται η υφαρπαγή μεγάλων εκτάσεων γης στη Χειμάρρα και σε άλλες ελληνικές κοινότητες, χωρίς αποζημιώσεις, και η παραχώρησή τους σε επενδυτικά σχήματα στα οποία συμμετέχουν κυβερνητικοί και άλλοι κρατικοί παράγοντες.

Το αναπτυξιακό σχέδιο άρχισε να ξεδιπλώνεται στις 26 Σεπτεμβρίου 2007, όταν η Αστυνομία της Χειμάρρας επενέβη κατόπιν εισαγγελικής εντολής και διέκοψε τις εργασίες ανέγερσης οικοδομής του Β. Ράπου, παρά το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης διέθετε όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Οπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, το οικόπεδο είχε αποδοθεί με δικαστική απόφαση ως μέρος ενός κτήματος συνολικού εμβαδού 8.500 στρεμμάτων στον Α. Τσάνι, κάτοικο Τιράνων και εκπρόσωπο εταιρείας η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας.

Το επενδυτικό σχέδιο είχε λάβει έγκριση από τις κρατικές υπηρεσίες και παράλληλα είχε υποβληθεί στη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, από την οποία πήρε προέγκριση συγχρηματοδότησης, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.

Η επίμαχη έκταση ανήκει σε 150 οικογένειες ελληνικής καταγωγής, οι οποίες βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν πληροφορήθηκαν ότι με δικαστικές αποφάσεις τα κτήματά τους έχουν περιέλθει στην κατοχή ενός τρίτου προσώπου και δι αυτού σε μια αυστριακή εταιρεία, τη Ρόγκνερ, η οποία σχεδιάζει την ανέγερση ξενοδοχείου και πρότυπου τουριστικού χωριού. Η πρώτη απόφαση είχε εκδοθεί τον Οκτώβριο του 2006 από το Πρωτοδικείο Αυλώνα και περιήλθε τυχαία σε γνώση του Δήμου Χειμάρρας τυχαία, μετά την καθαρογραφή της τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Οι προσφυγές

Ο δήμος προχώρησε αμέσως σε αίτηση αναίρεσης, η οποία και εκδικάστηκε τον Ιούνιο του 2007, χωρίς ωστόσο να κληθούν στην ακροαματική διαδικασία οι δημοτικές και κεντρικές υπηρεσίες που έχουν έννομο συμφέρον. Το Εφετείο επικύρωσε την πρωτοβάθμια απόφαση και τώρα εκκρεμεί η εκδίκαση στο ανώτατο δικαστήριο, το οποίο θα κρίνει οριστικά και αμετάκλητα την υπόθεση.

Η πρώτη αντίδραση των κατοίκων της πόλης ήταν ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Αυλώνα - Αγίων Σαράντα. Ακολούθησαν οι καταγγελίες του δημάρχου Χειμάρρας Β. Μπολάνου, διαβήματα διαμαρτυρίας στην αλβανική κυβέρνηση, καθώς και στις αντιπροσωπείες της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών που διατηρούν γραφεία στα Τίρανα. Ωστόσο, οι απαντήσεις που πήραν οι εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοτήτων ενέτειναν τους φόβους και την αγωνία τους. Σύμφωνα με τον γ.γ. της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, Δ. Κουτούλα, «πρόκειται για επιχείρηση υφαρπαγής των κτημάτων της μειονότητας».

Το Φόρουμ των Βορειοηπειρωτών και η Ενωση Χειμαρριωτών ενημέρωσαν την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα και το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να απευθυνθούν και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια.

Αύριο, στις 6 μ.μ., οι βορειοηπειρωτικές οργανώσεις διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την αλβανική πρεσβεία.

Του ΜΠ. ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ
[email protected]
Όταν το ράσο γίνεται σημαία τότε η νίκη είναι βεβαία
Άβαταρ μέλους
priest 2
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 582
Εγγραφή: 16:54 pm 12 10 2007
Τοποθεσία: Φοινίκη-Κρανιά, Αθήνα

Re: Υφαρπαγή ελληνικών περιουσιών στην Βορειοήπειρο

Δημοσίευσηαπό priest 2 » 01:16 am 13 11 2007

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΠOΛITIKH
Hμερομηνία δημοσίευσης: 11-11-07

Βορειοηπειρώτες καταγγέλλουν υφαρπαγή της περιουσίας τους
Το αλβανικό κράτος δεν σέβεται τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις

Της Μαριας Δεληθαναση

Υφαρπαγή των ελληνικών περιουσιών στη Ν. Αλβανία καταγγέλλουν οι σύλλογοι Βορειοηπειρωτών, ενώ ακόμη και σε δύο περιπτώσεις που τα δικαστήρια έχουν τελεσιδικήσει υπέρ των Ελλήνων οι αποφάσεις δεν έγιναν σεβαστές και οι περιουσίες δεν τους επιστράφηκαν. Την ίδια στιγμή δεκάδες δικαστικές αποφάσεις επιδικάζουν την παραχώρηση τεραστίων εκτάσεων σε Αλβανούς.

Αυτό γίνεται με δύο τρόπους: στην περιοχή της Χειμάρρας με την κλασική μέθοδο των καταπατήσεων γης που ανήκει σε Βορειοηπειρώτες με βάση ξεκάθαρους τίτλους πριν από το 1945. Στην περιοχή δεν είχαν πατήσει οι Οθωμανοί και οι ιδιοκτησίες ήταν διαμοιρασμένες στη γηγενή κοινότητα από αιώνες. Συγκεκριμένα, κύριοι ιδιοκτήτες ήταν Χειμαρριώτες, η ελληνική κοινότητα και η εκκλησία. Ομως, όπως σημειώνει ο Γ.Γ. της Ενωσης Χειμαρριωτών κ. Φρέντι Μπελέρης, μετά την κατάρρευση του προηγούμενου πολιτικού συστήματος δεν λύθηκε το περιουσιακό με επιστροφή των εκτάσεων στους πρότερους ιδιοκτήτες -όπως έγινε στα υπόλοιπα κράτη του ανατολικού μπλοκ, με αποτέλεσμα, με διάφορα τεχνάσματα να γίνεται υφαρπαγή των περιουσιών.

Στις αναγνωρισμένες μειονοτικές περιοχές των Αγίων Σαράντα, του Αργυροκάστρου και της Δρόπολης η υφαρπαγή της πατρογονικής γης γίνεται με την εφαρμογή δύο νόμων, που αποκλείουν τη δίκαιη κατανομή της στους μειονοτικούς πληθυσμούς. Επί οθωμανικής αυτοκρατορίας, η γη ήταν ιδιοκτησία διαφόρων αγάδων. Στη συνέχεια, η γη μεταβιβάσθηκε στους κομμουνιστικούς συνεταιρισμούς. Στη μετακομμουνιστική Αλβανία μοιράζεται σύμφωνα με τη σημερινή σύνθεση του πληθυσμού (όπου πλειοψηφούν οι Αλβανοί, καθώς οι περισσότεροι Βορειοηπειρώτες έχουν μεταναστεύσει) και όχι με την ιστορική. Το αποτέλεσμα είναι οι Ελληνες να αποστερούνται της πατρογονικής τους γης και στην ουσία να εκδιώκονται από τον τόπο τους. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο πρόεδρος του Φόρουμ Βορειοηπειρωτών κ. Αλκης Παππάς, ενώ το 1995 οι δήμαρχοι σε Αγ. Σαράντα, Δέλβινο, Χειμάρρα και Αργυρόκαστρο ήταν Ελληνες, δέκα χρόνια αργότερα μόνο ο δήμαρχος Χειμάρρας είναι Ελληνας κι αυτός «με το ζόρι».

Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ενδεικτικά της κατάστασης που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Βορειοηπειρώτες, για την οποία έχουν επισήμως διαμαρτυρηθεί στους αρμόδιους φορείς του αλβανικού κράτους, στην ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα, στο αρμόδιο γραφείο της Ε.Ε στα Τίρανα και την αμερικανική πρεσβεία.

Στο χωριό Δρυμάδες στην περιοχή Δραλαίος, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου επί πρωθυπουργίας Ιλίρ. Μέτα το 2001 παραχωρήθηκε στην εταιρεία «Καμπέρη» έκταση 400.000 τ.μ., που είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο των παρατραπεζών, για να αποζημιώσει (κατά την επίσημη δικαιολογία) τους θιγμένους από τις παρατράπεζες. Ο κύριος μέτοχος της εταιρείας είναι πολιτικός φίλος του κυρίου Μέτα.

Στο χωριό Νίβιτσα, στην περιοχή Κακομαία, παραχωρήθηκε επί κυβερνήσεως Φάτο Νάνο το 2004 στην εταιρεία «Μεντιτερανέο» έκταση 50.000 τ.μ.

Δικαίωση

Στους Δρυμάδες, ο αδερφός και ο γαμπρός του κ. Ζαμπίτ Μπρόκαϊ, πρώην βουλευτή του Σοσιαλιστικού κόμματος και πρώην υπ. Αμυνας, κατέλαβαν το 1992 ιδιοκτησία της οικογένειας Ζούπα. Μετά από πολυετή δικαστικό αγώνα η οικογένεια δικαιώθηκε στο ανώτατο δικαστήριο της Αλβανίας, όμως η περιουσία δεν έχει επιστραφεί ακόμη στους νόμιμους ιδιοκτήτες της.

Στις 26 Σεπτεμβρίου στη Χειμάρρα, στην περιοχή Πόρτο Παλέρμο, αποκαλύφθηκε ότι μια έκταση 8.500.000 τ.μ. έχει περιέλθει με δικαστική απόφαση στην ιδιοκτησία του κ. Αναστάση Τσάνη, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή και ζει στα Τίρανα. Ο κ. Τσάνι βάσισε τη διεκδίκησή του σε μία αίτηση προγόνου του το 1938 προς την τράπεζα της Ρώμης για χορήγηση δανείου για αγορά εδαφικής έκτασης. Ο δήμαρχος της Χειμάρρας κ. Βασίλης Μπολάνος προσέφυγε κατά της πρωτόδικης απόφασης. Ομως το Εφετείο επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση, χωρίς να κληθούν κατά την εξέταση της υπόθεσης ο δήμος Χειμάρρας, το δασαρχείο και οι δικαιούχοι της έκτασης. Ο δήμος Χειμάρρας και το Κόμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προχώρησαν σε πολιτική καταγγελία της απόφασης.

Τουριστικό χωριό

Ολη η ιστορία άρχισε, σύμφωνα με τους Βορειοηπειρώτες, όταν η αυστριακή εταιρεία «Ρόγκνερ» εκδήλωσε την πρόθεση, όπως αποκαλύφθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, να χτίσει στην εν λόγω περιοχή τουριστικό χωριό. Εκπρόσωποι της εταιρείας συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό, που επιδοκίμασε την όλη επένδυση. Ομως για την υλοποίησή της υπήρχε ένα πρόβλημα. Η έκταση ανήκε σε 150 χειμαρριωτικές οικογένειες και θα ήταν πολύ δύσκολο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να παραχωρήσουν τα χωράφια τους στην εταιρεία. Η φερόμενη ως ιδιοκτησία του κ. Τσάνι, υποστηρίζουν οι Βορειοηπειρώτες, φαίνεται ότι ήταν η λύση.

Επειδή εμπόδιο στην υλοποίηση του σχεδίου φαίνεται να είναι ο δήμαρχος Χειμάρρας, έχει γίνει δέκτης συνεχών επιθέσεων και πιέσεων. Συγκεκριμένα, το Εθνικό Λογιστήριο του αλβανικού κράτους έχει δεσμεύσει το ποσό των 450.000 ευρώ που λαμβάνει κατ’ έτος ο δήμος Χειμάρρας από τέλη και κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, πριν από δύο χρόνια η Παγκόσμια Τράπεζα Επενδύσεων είχε εγκρίνει για λογαριασμό του δήμου τρία έργα, συνολικού προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ. Αν και τα έργα επρόκειτο να ξεκινήσουν άμεσα, σε επίσκεψη κλιμακίου της Παγκόσμιας Τράπεζας Επενδύσεων στη Χειμάρρα έγινε σαφές ότι τα έργα δεν θα χρηματοδοτηθούν αν ο δήμος Χειμάρρας δεν αποδεχθεί όλο το πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι υπεύθυνος της Παγκόσμιας Τράπεζας Επενδύσεων για την Αλβανία είναι ο γαμπρός του κ. Μπερίσα.
Όταν το ράσο γίνεται σημαία τότε η νίκη είναι βεβαία
Άβαταρ μέλους
priest 2
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 582
Εγγραφή: 16:54 pm 12 10 2007
Τοποθεσία: Φοινίκη-Κρανιά, Αθήνα

Ποιος να εισακούσει τις «φωνές» των Βορειοηπειρωτών;

Δημοσίευσηαπό Dervitsiotis » 15:28 pm 22 11 2007

Eπισημανσεις
Ποιος να εισακούσει τις «φωνές» των Βορειοηπειρωτών;

Γράφει: Νίκος Υφαντής (http://www.proinoslogos.gr)


Αυτή την περίοδο η Ελληνική Πολιτεία έχει στραμμένη την προσοχή και το ενδιαφέρον της στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, επιζητώντας τρόπους να πείσει την διεθνή κοινή γνώμη για τις αλυτρωτικές ενέργειες των Σκοπιανών και την οικειοποίηση του ονόματος της Μακεδονίας. Η ατμόσφαιρα και στην Ελλάδα όλο και ηλεκτρίζεται περισσότερο. Οι αλυτρωτικές επιδιώξεις των Σκοπιανών κλιμακώνονται και οι δυο γειτονικοί λαοί αλληλοϋποβλέπονται.
Μας απορροφάει το «Σκοπιανό» και όλο και εγκαταλείπουμε ένα άλλο καίριο εθνικό μας θέμα, το Βορειοηπειρωτικό και τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, τη λεγόμενη ελληνική μειονότητα, στη βουλιμία αλβανικών και ξένων συμφερόντων.
Η υφαρπαγή ελληνικών περιουσιών έχει καταντήσει πάγια πολιτική των Αλβανών σε ολόκληρο τον βορειοηπειρωτικό χώρο. Οι διαμαρτυρίες των Βορειοηπειρωτών προς τους αρμόδιους φορείς του αλβανικού κράτους δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.
Καταπατήσεις γης που ανήκει στο ελληνικό στοιχείο παρατηρούνται τόσο στην περιοχή της Χειμάρας (διαμαρτύρεται ο Δήμαρχος της Χειμάρας κ. Βασ. Μπολάνος, χωρίς να εισακούεται), όσο και στις περιοχές των Αγίων Σαράντα, του Αργυροκάστρου και της Δ(ε)ρόπολης. Η αρπαγή της γης πραγματοποιείται με νόμους, που αποκλείουν τη δίκαιη κατανομή της στους μειονοτικούς πληθυσμούς.
Γράφει η Μαρία Δεληθανάση (Καθημερινή 11-11-07) για το αλβανικό κράτος που δεν σέβεται ούτε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, επιδικάζοντας παραχώρηση εκτάσεων, που ανήκουν στους γηγενείς Έλληνες, σε Αλβανούς.
Είναι γνωστό ότι κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας τη γη κατείχαν μπέηδες και αγάδες, που την καλλιεργούσαν ντόπιοι πληθυσμοί, οι ραγιάδες. Μετά την ίδρυση του αλβανικού κράτους τεράστιες εκτάσεις περιήλθαν στην κατοχή Αλβανών τσιφλικάδων. Με την εγκαθίδρυση του κομμουνιστικού καθεστώτος οι ιδιοκτησίες μεταβιβάστηκαν στους κρατικούς συνεταιρισμούς. Η ιδιοκτησία καταργήθηκε. Τα πάντα ανήκουν στο κράτος και οι κάτοικοι εργάζονται στους συνεταιρισμούς με κάποιο ανεπαρκέστατο ημερομίσθιο. Και μετά την κατάρρευση του καθεστώτος και την επάνοδο της δημοκρατίας στη χώρα, οι ατομικές περιουσίες που αρπάχτηκαν από τους ιδιοκτήτες και κρατικοποιήθηκαν, καθώς και εκείνες που ανήκαν στην Εκκλησία και στα Μοναστήρια, δεν επιστράφηκαν στους δικαιούχους.
Η αλβανική ηγεσία εφευρίσκει προφάσεις καταστρατήγησης των δικαστικών αποφάσεων και υφαρπαγής των περιουσιών.
Η αθρόα μετανάστευση των Βορειοηπειρωτών προς την Ελλάδα επέφερε μεταβολές στην πληθυσμιακή σύνθεση της περιοχής προς όφελος των Αλβανών. Το κράτος στηριζόμενο σʼ αυτή την σύνθεση του πληθυσμού, όπου πλειοψηφούν οι Αλβανοί, βρίσκει προφάσεις να αποδίδει περιουσίες στους Αλβανούς, αποστερώντας τους Έλληνες της πατρικής τους γης.
Και ο πρώην υπουργός και βουλευτής κ. Αντώνης Φούσας με επιστολή του προς την υπουργό των Εξωτερικών («Πρωινός Λόγος» - Τρίτη 13-11-07) αναφέρεται με στοιχεία στην υφαρπαγή των περιουσιών των ομογενών στις περιοχές της Χειμάρας, των Αγίων Σαράντα και Αργυροκάστρου και ζητάει άμεσες ενέργειες για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Ο κ. Φούσας υπογραμμίζει ότι «σε πολλές περιπτώσεις παραβιάζονται και αποφάσεις Αλβανικών Δικαστηρίων, τα οποία δικαίωσαν αμετακλήτως τους ιδιοκτήτες Βορειοηπειρώτες, διότι τα στοιχεία και οι τίτλοι ήταν σαφώς υπέρ τους».
Η παράκληση του κ. Φούσα προς την υπουργό των Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη να προβεί στις δέουσες ενέργειες ώστε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των Βορειοηπειρωτών, είναι και παράκληση όλων των Βορειοηπειρωτών, οι οποίοι ζουν στους πατρογονικούς τους τόπους ή εργάζονται σε άλλες περιοχές της Αλβανίας και εκείνων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, οι οποίοι δεν έχουν αποκοπεί από τα πατρικά τους σπίτια, αλλά έχουν κατά νου, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν να επιστρέψουν στον τόπο της καταγωγής τους.
Ακούγονται φωνές αγωνίας από την ελληνική μειονότητα. Ο μόνος τρόπος αντίδρασης που τους έχει απομείνει είναι οι αγωνιώδεις παρακλητικές φωνές προς τη «Μητέρα Πατρίδα». Παρακαλούν να εισακουσθούν οι παρακλήσεις τους και να προβεί η ελληνική κυβέρνηση στις αναγκαίες και νόμιμες ενέργειες, εντός των ορίων των διακρατικών σχέσεων, ώστε να σταματήσει η αυθαίρετη υφαρπαγή των περιουσιών από τους νόμιμους κατόχους τους.
Η πάγια πολιτική των Αλβανών απέναντι στην ελληνική μειονότητα είναι γνωστή από παλιά. Χρειάζεται, όμως, κάποτε να κινηθούν τα θολά νερά. Το ελληνικό στοιχείο, που ζει στα όρια του αλβανικού κράτους, ποτέ δεν ευνοήθηκε από τους Αλβανούς ιθύνοντες. Αντίθετα, σε κάθε ευκαιρία, διώχτηκε για την φυλετική του καταγωγή. Η ηγεσία της Αλβανίας μετήλθε κάθε είδους τρόπους και μέσα ώστε να εξαναγκαστούν οι Βορειοηπειρώτες να μεταναστεύσουν, με απώτερους στόχους την πληθυσμιακή δημογραφική αλλοίωση και την απομάκρυνσή τους από τις πατρογονικές τους εστίες. Οι ανθελληνικές προκλήσεις εις βάρος των ομογενών μας δεν έχουν τελειωμό. Η καταπάτηση, όχι μόνο των περιουσιών, αλλά όλων των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας όλο και πληθαίνουν.
Διαμαρτύρονται οι Έλληνες της Χειμάρας και ζητούν από την αλβανική κυβέρνηση σεβασμό των δικαιωμάτων τους, αλλά οι διαμαρτυρίες τους πνίγονται, χωρίς καμιά ανταπόκριση. Από το άλλο μέρος οι Τσάμηδες έχουν αποθρασυνθεί. Η οργάνωση «Τσαμουριά» διεκδικεί περιουσίες στην Ελλάδα.
Είναι καιρός να δώσουμε προσοχή στη δημιουργηθείσα κατάσταση και να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα για να μη θρηνήσουμε πάνω σε ερείπια από δική μας αδιαφορία και αμέλεια.
"Λόγια μεγάλα, ποιητικά, ανεκτέλεστα ... λόγια κοινά, κενά, «καπνός κι αθάλη»,
που ίσως διαβάζοντάς τα να με οικτίρετε, ... γελώντας και κουνώντας το κεφάλι"
Καββαδίας
Άβαταρ μέλους
Dervitsiotis
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 756
Εγγραφή: 17:00 pm 22 03 2007
Τοποθεσία: ΙΩΑΝΝΙΝΑ


Επιστροφή στο Δημοσιεύματα για Θέματα που μας Αφορούν

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχουν 2 μέλη συνδεδεμένα: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 2 επισκέπτες (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

Login Form