Τύπος της Κυριακής 3/2/08

Δημοσιεύτηκε:
02:55 am 01 02 2008
από priest 2
Ο Τύπος της Κυριακής στις 3 Φεβρουαρίου ολοκληρώνει τη σειρά με τα ένθετα βιβλία του Θεόδωρου Καρζή "Οι Πατρίδες των Ελλήνων".
Το 4ο και τελευταίο ένθετο είναι αφιερωμένο σε Βόρειο Ήπειρο και Πελαγονία (Βόρειο Μακεδονία).
Re: Τύπος της Κυριακής 3/2/08

Δημοσιεύτηκε:
23:33 pm 03 02 2008
από priest 2
Δεν ξέρω τι μπορεί να περίμενε κάποιος από αυτό το ένθετο, πρόκειται πάντως για μία ωραία περίληψη της ιστορίας τόσο της Βόρειας Μακεδονίας όσο και της ενιαίας Ηπείρου αρχικά και έπειτα του βορείου τμήματος της. Ήταν μία προσπάθεια να προβληθούν δύο αδικημένα από την σύγχρονη ιστοριογραφία κομμάτια του Ελληνισμού.
Μου άρεσε πολύ το φωτογραφικό υλικό με τις λεζάντες του, αλλά καθόλου ο χαρακτηρισμός "πραξικόπημα" για τον ξεσηκωμό του 1914.
Το αφιέρωμα τελειώνει με έναν αρκετά ρομαντικό επίλογο:
Υπάρχει διάχυτη η γνώμη, πως οι ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους Έλληνες που μεταφυτεύτηκαν στην Ελλάδα αποτελούν, μέσα στο πανελλήνιο, το καλύτερο ανθρώπινο υλικό.
Είναι πιο αγνοί, ίσως γιατί έζησαν κάτω από ξένη κατοχή, όπου δεν σήκωνε πονηριές.
Είναι πιο εργατικοί, ίσως γιατί ο πρόσφυγας μαθαίνει καλύτερα πως βγαίνει το ψωμί.
Είναι πιο καλοσυνάτοι, ίσως γιατί είναι πιο πονεμένοι.
Είναι πιο πατριώτες - και σ' αυτό η εξήγηση θα μπορούσε να είναι εκείνη που δίνει ένας Έλληνας μελετητής των βαλκανικών ζητημάτων:
"Την πατρίδα την αισθάνονται καλύτερα όσοι την έχασαν και την λησμονούν ευκολώτερα όσοι δεν την εστερήθησαν ποτέ".
Re: Τύπος της Κυριακής 3/2/08

Δημοσιεύτηκε:
00:15 am 04 02 2008
από CRAVEN
Δεν το ολοκλήρωσα αλλά φαίνεται αξιόλογο.
(και από εκδώσεις Λιβάνη, παρακαλώ!)
Re: Τύπος της Κυριακής 3/2/08

Δημοσιεύτηκε:
00:49 am 04 02 2008
από xylino spathi
Ναι, πολυ ενδιαφερον.
Τρεις σελιδες αφιερωμενες στη Σκοδρα ( τη γνωστη Σκοδρα της Βορειου Ηπειρου) και αν θυμαμαι καλα οι Αγιοι Σαραντα δεν πρεπει να αναφερονται καθολου.
Οι εκδοσεις Λιβανη δε φημιζονται για ποιοτητα αλλα για την κομματικη τους ταυτοτητα.