Τώρα είναι 12:31 pm 28 03 2024

Μακεδονικό, Βορειοηπειρωτικό...

Συντονιστής: Νέοι

Μακεδονικό, Βορειοηπειρωτικό...

Δημοσίευσηαπό ΑΡΕΙΑΝΟΣ » 20:26 pm 18 03 2008

EΠΙ ΤΡΟΧΑΔΗΝ

Α. Κυρίαρχος λαός;
• «…Μόνο λαός πως ήταν κάποτε είχανε λησμονήσει.
Κι όταν αντίς Λαό
Πολίτες τους προσφωνήσανε περήφανους
κι ύστερα' αυτόβουλη και σεβαστή τούς ονομάσανε
Κοινή Γνώμη
κι όταν επάξια κέρδισαν του Καταναλωτή τον μέγα τίτλο
περήφανοι κι αυτόβουλοι και σεβαστοί
χορούς στην κόχη του Ζαλόγγου στήσαν για να γιορτάσουνε
το πήδημα στου νέου σαρανταήμερου τη νηστεία.»
(Στέφανου Ψαραδάκου: «Σαρανταήμερο», εκδόσεις Τυπωθήτω - Γ. Δαρδανός)
• «Κάθε εξουσία πηγάζει από τον λαό, εκφράζει τον λαό και υπηρετεί τον λαό. Η κοινωνική, οικονομική και πολιτική δομή της δύναμης στη χώρα μας διαρθρώνεται με τρόπο που να αποκλείει την παραβίαση της λαϊκής θέλησης με οποιονδήποτε τρόπο».
(Ιδρυτική Διακήρυξη ΠΑΣΟΚ,
3ης Σεπτέμβρη 1974)
Πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για το Μακεδονικό ζήτημα. Πώς θα αποκαλείται από μας και τους διεθνείς οργανισμούς, κατ' αρχάς, απ' όλους, σύμφωνα με την επιθυμία μας, το γειτονικό κρατίδιο FYROM;
Με την πλαστή ταυτότητα;
Η μέγιστη υποχώρηση από την πλευρά μας είναι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό (ή εθνολογικό: «Σλαβο-») προσδιορισμό, αναφερόμενη στο Σύνταγμα της FYROM και τυπωμένη πάνω στα διαβατήριά της. Τέρμα στον εκπορευόμενο «αλυτρωτισμό» της.
Ποιος θα αποφασίσει γι' αυτό;
Η άρχουσα τάξη, οι ελίτ; Αλίμονό μας. Αυτοί παραδίδονται πριν τους το ζητήσουν. Αποδέχθηκαν σύνθετη ονομασία πριν σφίξουν οι «διαπραγματεύσεις». Έχει κανείς αμφιβολία ότι θα καταλήξουν στην κοροϊδία της «διπλής»; (Δηλαδή, στο πώς ΕΜΕΙΣ θα αποκαλούμε τη FYROM, ενώ αυτή θα κάνει παιχνίδι διεθνώς ως «Λαϊκή» ή «Ανεξάρτητη» Μακεδονία.)
Για να φρενάρουμε την τελευταία στιγμή το έγκλημα που πάει να συντελεστεί σε βάρος μας, πρέπει να ξαναγίνουμε κυρίαρχος λαός. Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, να πραγματοποιήσουμε συνάξεις σε όλη τη χώρα, να ενημερώσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη, να δημιουργήσουμε συμμαχίες.
Μήπως να ζητήσουμε και τη διενέργεια δημοψηφίσματος; Να μιλήσει ο λαός, επιτέλους (όχι μόνον οι Νεοταξίτες δημοσιογράφοι και οι διανοούμενοι υπηρεσίας).
Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται η διατύπωση άποψης μέσω των «γκάλοπ» (δημοσκοπήσεων), δηλαδή να επιτρέπεται η «λειτουργία» μας ως πολιτών -και να απαγορεύεται η κατάθεση της άποψής μας μέσω δημοψηφίσματος- ήτοι, ως κυρίαρχου λαού.
Και μην ξεχνάτε: Δεν πάει να την έχουν αναγνωρίσει 120 χώρες, όπως λέγεται (από τα «παπαγαλάκια») ως «κάποια Μακεδονία». Σημασία έχει τι θα πούμε εμείς. Από μας κλέβουν ιστορία, γεωγραφικό χώρο, ταυτότητα. Την ίδια τους την ύπαρξη.

B. Βορειοηπειρωτικό
«Ηπειρώται,
Η εν Αργυροκάστρω συνελθούσα Συντακτική Συνέλευσις των Αντιπροσώπων, ους ομοφώνως ανέδειξεν η γνώμη του Λαού, ανεκήρυξε την ίδρυσιν της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου.
…Κηρύσσει η Βόρειος Ήπειρος την ανεξαρτησίαν της και προσκαλεί τους πολίτες της, όπως, υποβαλλόμενοι εις πάσαν θυσίαν, προασπίσωσιν την ακεραιότητα του εδάφους και τας ελευθερίας της κατά πάσης προσβολής.
Εν Αργυροκάστρω, τη 15 Φεβρουαρίου 1914»
(Απόσπασμα από την προκήρυξη της κυβερνήσεως της Αυτονόμου Ηπείρου)
Τη χρονική στιγμή κατά την οποία ανακηρύσσεται «Ανεξάρτητο» (Προτεκτοράτο) το Κοσσυφοπέδιο, που ανακινείται το ζήτημα της Τσαμουριάς όχι μόνον από τους δωσίλογους Τσάμηδες, αλλά και από διάφορα περιώνυμα ΚΕΜΟ (που προφανώς προστατεύονται από τους οπαδούς των «ατομικών δικαιωμάτων» και όλων όσοι αντιτίθενται στις έννοιες λαός και έθνος), αυτήν τη στιγμή, ένας Μητροπολίτης, ο Κονίτσης κ. Ανδρέας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ζητεί την κινητοποίηση του πολιτικού κόσμου, ώστε να ισχύσει για τη Βόρειο Ήπειρο ό,τι και για το Κοσσυφοπέδιο. (Δεν νομίζω προσωπικά ότι μπορεί να ζητήσουμε για τη Βόρειο Ήπειρο κάτι παραπάνω από διευρυμένη αυτονομία, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.)
Πέραν του γεγονότος ότι ο πολιτικός κόσμος ούτε που να ακούσει θέλει οτιδήποτε έχει να κάνει με υποχρεώσεις του «Εθνικού Κέντρου» (εδώ κάνουν πώς και πώς για να ξεφορτωθούν το Κυπριακό, είναι να φορτώνονται κι άλλα; Αστειεύεστε…), εμφανίστηκαν οι «αντιφασίστες» (!) και την έπεσαν στον Μητροπολίτη…
Δηλαδή: Με ποιανού μέρος είναι;
Είμαι καλά, γιατρέ μου; (όπως ερωτά και παραπλήσια στήλη)…

ΥΓ.: Ο αναθεωρητισμός είναι στην ημερήσια διάταξη στα Βαλκάνια, με φανερούς τον αλβανικό αλυτρωτισμό, τη σλαβομακεδονική καπηλεία, τον τουρκικό νεο-οθωμανισμό. Έχει σκοπό η Ελλάδα να βάλει κάποιο ζήτημα και να το διεκδικήσει τώρα που ξαναλλάζει ο χάρτης; Ή θα παρακολουθεί αμήχανα την υλοποίηση των διεκδικήσεων των γειτόνων;

δημοσιευμένο στο "Παρόν", 02.03.08,
Γιώργος Παπαγιαννόπουλος
Η γυναίκα είναι το πιο γλυκό λάθος της φύσης
Άβαταρ μέλους
ΑΡΕΙΑΝΟΣ
Αρθρογράφος
 
Δημοσιεύσεις: 264
Εγγραφή: 21:10 pm 04 12 2005

Re: Μακεδονικό, Βορειοηπειρωτικό...

Δημοσίευσηαπό Κυριάκος » 02:10 am 22 03 2008

Η Ελλαδα δεν προκειται να αλλαξει σταση στο θεμα ''μακεδονικο'' γιατι πληρωνει ακομα το λαθος του '93, οταν ειχε την δυνατοτητα να διεκδικησει τα δικαια συμφεροντα της οχι μονο δεν τα καταφερε αλλα εκανε ακριβως το αντιθετο με τα σημερινα απακολουθα να ειναι μη αναστρεψιμα.Οποτε με τις συνεχεις αδιαφορες κ ανικανες κυβερνησεις το μονο που μπορει να κανει ειναι να το αποδεχθει οπως κανει συνηθως.........
Κυριάκος
 
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: 22:34 pm 26 08 2007

Re: Μακεδονικό, Βορειοηπειρωτικό...

Δημοσίευσηαπό keravnios » 03:02 am 09 04 2008

http://akrokeravnia.blogspot.com
Δεν υπήκουσα παρά εις μίαν ιδέαν,
να φανώ χρήσιμος εις τον πλησίον μου και τον τόπον μου
- Παύλος Μελάς


Σκόρπιες σκέψεις για το ψευτομακεδονικό ζήτημα

Το δίκαιο μερικές φορές δεν είναι απόλυτο. Για την Ελλάδα, ή ακόμη και την ίδια την ιστορία, δίκαιη είναι η σε κάθε περίπτωση μη χρήση του όρου «Μακεδονία» και των παραγώγων του από τους Σλάβους ως στοιχείο προσδιορισμού τους. Ποιός είναι όμως εκείνος που μπορεί να αρνηθεί σε ανθρώπους που εδώ και δύο τουλάχιστον γενιές μαθαίνουν ότι είναι «Μακεδόνες», το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού; Στο κάτω κάτω ο λαός των Σκοπίων είναι ο τελευταίος που ευθύνεται για αυτό το αλαλούμ. Άλλωστε και η ιστορία του κράτους των Αλβανών δεν διαφέρει τόσο από αυτών που τώρα θέλουν να αποκληθούν «Μακεδόνες». Η σημαντικότερη ίσως διαφορά είναι ότι το των Αλβανών κράτος άρχισε να μαγειρεύεται πριν από έναν αιώνα ενώ των Σκοπιανών πρίν μισό. Γιατί οι μεγάλες δυνάμεις έχουν το δικαίωμα να καπηλευθούν την ελληνική ιστορία υπέρ του αλβανικού συνοθηλεύματος ενώ υπέρ του νεοανωμακεδονικού όχι; Πραγματικά δεν κατηγορώ τους Σκοπιανούς, τους κατανοώ και συμπονώ. Μέχρι εκεί όμως.

Η αλήθεια είναι πως η σημερινή κατάσταση ξεκίνησε από την εν τέλει επιτυχημένη προσπάθεια του Τίτο να δημιουργήσει ένα έθνος και μάλιστα μακεδονικό έχοντας σαν βασικό εργαλείο την καπήλευση της ελληνικής ιστορίας. Μεγάλες οι ευθύνες των (ο θεός να τους κάνει) Ελλήνων κομμουνιστών, άλλες τόσες και των δημοκρατών.Οι μεν πρώτοι συνέβαλλαν τα μέγιστα οι δε δεύτεροι απλώς εκοιμήθησαν τον ύπνο του δικαίου. Ιστορικά είναι δεδομένο ότι ο λαός του κράτους των Σκοπίων δεν είναι τίποτε άλλο από ένα συνοθήλευμα αποτελούμενο κυρίως από Σλάβους.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Με τα λίγα ελληνικά που ξέρω μπορώ να καταλάβω πως «γεωγραφικός» είναι ο προσδιορισμός εκείνος που σχετίζεται με την γεωγραφία, την κατά κάποιον τρόπο απεικόνιση της γης θα μπορούσαμε να πούμε. Επομένως γεννάται το ερώτημα: Στις φράσεις «Άνω Μακεδονία» και «Βόρεια Μακεδονία» ποιος από τους δύο εκάστοτε όρους μπορεί να θεωρηθεί ως γεωγραφικός; Σαφώς όχι ο όρος Μακεδονία. Απλούστατα γιατί η λέξη «Μακεδονία» δεν έχει μόνο γεωγραφική έννοια. Ο προσδιορισμός «Μακεδών» δεν έχει μόνο γεωγραφική έννοια. Επομένως μάλλον κάποιος μας κοροϊδεύει όταν λέει ότι δέχεται την σύνθετη ονομασία με την λέξη «Μακεδονία» σαν γεωγραφικό προσδιορισμό.

Μπορεί η ελληνική διπλωματία να απαιτήσει η ονομασία του κράτους των Σκοπίων να μην περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία»; Αν θεωρήσουμε ότι η ενδιάμεση συμφωνία που υπεγράφη από την κυβέρνηση Παπανδρέου Β’ ενώπιων του ΟΗΕ, έχει κάποια αξία (τυπική ή ουσιαστική), τότε μάλλον όχι, αφού χωρίς κανέναν δισταγμό αποδεχθήκαμε ότι οι Σκοπιανοί έχουν κάτι Μακεδονικό έστω και Πρώην. Για την ακρίβεια η λέξη «πρώην» στο επί της παρούσης χρησιμοποιούμενο από την Ελλάδα όνομα - «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» - δεν χαρακτηρίζει το «Μακεδονίας» αλλά το «Γιουγκοσλαβική» καθώς η περιοχή που ανεξαρτητοποιήθηκε ήταν μέρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Έχουν μια τάση οι πολιτικοί της Ελλάδος, μετά την δημιουργία του νεοελληνικού κράτους και την θανάτωση του Καποδίστρια, να βγάζουν τα μάτια της με τα ίδια τους τα χέρια.

ΕΥΤΥΧΩΣ για την Ελλάδα όμως, οι γείτονές μας φρόντισαν να καταστρατηγήσουν ποικιλοτρόπως την συγκεκριμένη συμφωνία άρα και να επιτύχουν μονομερώς την ουσιαστική ακύρωσή της (βλ. αρνησηκυρία)– παρά το γεγονός ότι ήταν σαφώς συμφέρουσα για εκείνους. Η καταπάτηση της συμφωνίας από την σκοπιανή πλευρά νομιμοποιεί την (δίκαιη ούτως ή άλλως) απαίτηση για μη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τους Σκοπιανούς. Η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να μην παραχωρήσει άλλο κομμάτι από τον ελληνισμό στους γείτονές της. Αρκετές πατρίδες, αρκετό αίμα, αρκετά δάκρυα, αρκετά μνημεία χαρίστηκαν από τους ηγέτες μας στους γείτονες. Φτάνει πια. Ας σταθούν για μια φορά οι πολιτικοί μας στο ύψος των περιστάσεων. Ας τιμήσουν τον δικό τους εθνικό προσδιορισμό. Σαν Βορειοηπειρώτης δεν μπορώ να διανοηθώ άλλη μια εθνική μειοδοσία εις βάρος της Μακεδονίας. Αρκετά τραβήξαμε και τραβάμε ακόμη εμείς.

Συνέπειες; Πριν την άσκηση του δικαιώματος αρνησηκυρίας πολλοί ήταν εκείνοι που έλεγαν «ναι μεν αλλά τι θα πουν οι Αμερικάνοι». Σίγουρα μπορούν να πουν πολλά αλλά να κάνουν πολύ λιγότερα. Λοιπόν, αρχικά οι Αμερικάνοι δεν πρόκειται να επιτεθούν στην Ελλάδα. Επομένως θα μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχα χωρίς Stealth πάνω από τα κεφάλια μας, είναι δεδομένο. Κατά τα άλλα ποιες είναι αυτήν την στιγμή οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αμερική; Από ότι φαίνεται και με το φτωχό μου μυαλό όχι ιδιαίτερα θερμές θα έλεγα. Δεν νομίζω ότι η Αμερική βλέπει την Ελλάδα ως τον στρατηγικό σύμμαχο, ρυθμιστή στην χερσόνησο του Αίμου όπως θέλαμε να πιστεύουμε παλαιότερα. Επομένως δεν έχουμε και τόσα πολλά να χάσουμε αν η Αμερική πληγωθεί από την συμπεριφορά της μικρής Ελλάδας.

Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας το ενδεχόμενο το κράτος των Σκοπίων να διαλυθεί στα επόμενα χρόνια. Η αλβανική μειονότητα δεν φαίνεται και τόσο διατεθημένη να ζήσει ειρηνικά υπό την εξουσία των Σλάβων. Αν η Ελλάδα δεχθεί τον όρο «Μακεδονία» ως συνθετικό του ονόματος των Σκοπίων θα έχει συνελέσει στην ενδυνάμωση αυτού του κράτους μέσω της ενίσχυσης της «εθνικής» συνείδησης που θα επιφέρει μια τέτοια εξέλιξη. Αν όμως ξεκινήσουν ζυμώσεις και διαδικασίες αποσύνθεσης του κράτους, η μη λύση του θέματος του ονόματος θα αποτελέσει άλλον έναν διασπαστικό παράγοντα.
http://akrokeravnia.blogspot.com
Τα Γιάννενα ονειρεύονται, η Κρήτη ξαποσταίνει,
βουβή η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα ξεφαντώνει...
Ποιος βογγάει σα να πεθαίνη;
-Χειμάρρα, όλορθη! Οι λύκοι
http://www.himaraunion.com
Άβαταρ μέλους
keravnios
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 800
Εγγραφή: 12:38 pm 03 04 2006
Τοποθεσία: Αθήναι


Επιστροφή στο Δημοσιεύματα για Θέματα που μας Αφορούν

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες


Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχουν 4 μέλη συνδεδεμένα: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 4 επισκέπτες (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες

Login Form