Τώρα είναι 12:19 pm 28 03 2024

Δώσαμε στην Αλβανία και τον τελευταίο άσο που είχαμε

Συντονιστής: Νέοι

Δώσαμε στην Αλβανία και τον τελευταίο άσο που είχαμε

Δημοσίευσηαπό epgiorgos82 » 23:56 pm 31 03 2009

Δώσαμε στην Αλβανία και τον τελευταίο άσο που είχαμε
Εγκαταλείψαμε τους Βορειοηπειρώτες και αναγνωρίσαμε υφαλοκρηπίδα στη νήσο Σάσωνα και σε μικρές βραχονησίδες
Υποκύψαμε σε αμερικανικές πιέσεις
Τώρα οι Τσάμηδες θα ζητήσουν χωράφια!


Ως αναγνώριση των υφιστάμενων χερσαίων συνόρων Ελλάδας - Αλβανίας, που ήταν ανοιχτά ως θέμα από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ερμηνεύεται από κορυφαίους διπλωματικούς και στρατιωτικούς παράγοντες η υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε πριν από τρεις ημέρες και προκάλεσε απορίες, σχόλια και ερωτήματα, καθώς καλύφθηκε από πέπλο μυστικότητας και απόκρυψης των πραγματικών στοιχείων και παραμέτρων που οδήγησαν στην υπογραφή.

Η υπογραφή, λοιπόν, της Συμφωνίας Οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης και τις υφαλοκρηπίδας Ελλάδας - Αλβανίας έχει δύο όψεις:
Τη θετική, γιατί αναγνωρίζονται κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα στην αιγιαλίτιδα ζώνη και την υφαλοκρηπίδα –αντιστοίχως– στα νησιά Κέρκυρα, Οθωνοί, Ερεικούσα, όπως επίσης και στις μικρές βραχονησίδες που βρίσκονται στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι η αναγνώριση αυτή, ειδικά για τους Οθωνούς, δεν ήταν αυτονόητη, καθώς σε παρόμοια διαδικασία οριοθέτησης των ζωνών αυτών με την Ιταλία, η Ελλάδα είχε δεχτεί την απαίτηση της Ιταλίας για περιορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα του συγκεκριμένου νησιού.
Υπό την πίεση όμως υψηλόβαθμων στρατιωτικών παραγόντων, που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών μετέβαλε στάση και λογική, εγκαταλείποντας την υποχωρητικότητα που είχε επιδείξει έναντι των ιταλών διαπραγματευτών.
Για την ελληνοαλβανική συμφωνία, όπως πληροφορείται το «ΠΑΡΟΝ», από στρατιωτικούς παράγοντες, καθώς όπως προαναφέραμε το ΥΠΕΞ έχει επιβάλει εμπάργκο στη σχετική πληροφόρηση, η αλβανική νήσος Σάσωνα, καθώς και οι παρακείμενες μικρές βραχονησίδες, συμφωνήθηκε να έχουν υφαλοκρηπίδα.
Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε δηλαδή να έχει το αλβανικό κράτος από εδώ και στο εξής πλήρη δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας των νήσων αυτών!
Η αρνητική όψη της υποθέσεως αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι το αλβανικό κράτος, με την υπογραφή της προαναφερθείσας συμφωνίας, κατοχυρώνει πλήρως τα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα βάσει του Πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας του 1925.
Ήταν αυτό ο διακαής πόθος όλων των αλβανικών κυβερνήσεων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ιδιαίτερα του Εμβέρ Χότζα.
Η αναγνώριση των χερσαίων συνόρων, που είναι απότοκος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, κλείνει την πόρτα στη διεκδίκηση εκ μέρους της Ελλάδας της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών βάσει κανόνων και συνθηκών του ΟΗΕ. Στην ουσία μάλιστα ακυρώνει την προσπάθεια για καταστατική αυτονομία περιοχών της Βορείου Ηπείρου.
Προσπάθεια που ενθάρρυναν και τροφοδοτούσαν συνεχώς και αδιαλείπτως μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες που κυβέρνησαν τον τόπο, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Κωνταντίνος Τσαλδάρης, ο Νικόλαος Πλαστήρας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Γεώργιος Παπανδρέου και υπό διαφορετικούς όρους και ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Έχει μείνει ιστορικός ο λόγος του Γεωργίου Παπανδρέου στην ελληνική Βουλή, στον οποίο είχε επισημάνει μεταξύ άλλων:
«Η Βόρειος Ήπειρος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής πατρίδος, καθηγιασμένο από τους τάφους των ηρώων μας. Εκείνο, πάντως, το οποίο οφείλουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις να γνωρίζουν είναι ότι το Βορειοηπειρωτικό υφίσταται! Και εκείνο το οποίο απαγορεύεται εις τον αιώνα είναι η απάρνηση του ιερού αυτού αιτήματος! Η διεκδίκησή μας για τη Βόρειο Ήπειρο είναι ιερά και απαραβίαστη».

Δεν πρέπει να διαφύγει την προσοχή μας πως, με τη συμφωνία που αποκαλύπτουμε, η Ελλάδα χάνει και το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί που είχε στη φαρέτρα της προκειμένου να αναγκαστεί η αλβανική πλευρά να κατοχυρώσει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών.
Άλλη μία επικίνδυνη πτυχή αφορά στην υλοποίηση του συμφώνου φιλίας-συνεργασίας και καλής γειτονίας που είχε υπογράψει το 1996 ο τότε ΥΠΕΞ Θόδωρος Πάγκαλος με τον αλβανό ομόλογό του Άλφρεντ Σερέκι.
Το σύμφωνο αυτό παρέμεινε μέχρι σήμερα ανενεργό, καθώς μεταξύ άλλων προέβλεπε την «τακτοποίηση» των εκκρεμοτήτων των περιουσιών «που έχουν οι υπήκοοι του ενός μέρους στην επικράτεια του άλλου». Είναι αυτή η παράγραφος που εκμεταλλεύονται οι Τσάμηδες για να επιμένουν στις ανιστόρητες απαιτήσεις τους στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί εδώ ότι έχει προκαλέσει αλγεινή εκτύπωση στις βορειοηπειρωτικές οργανώσεις η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη στο συγκεκριμένο ζήτημα, κάτι που δεν έχει κάνει αντιστοίχως έναντι άλλων καυτών εκκρεμοτήτων της εξωτερικής μας πολιτικής. Θεωρείται δε αυτό απότοκος της έντονης δράσης του αμερικανικού παράγοντα και της αντίληψης που έχει για τον τρόπο και τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιηθούν ώστε να «τακτοποιηθούν» άμεσα όλες οι «βαλκανικές εκκρεμότητες» που στέκονται εμπόδιο στην αμερικανική πολιτική.
Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι οι βορειοηπειρωτικές οργανώσεις είναι αποφασισμένες να αντιδράσουν έντονα –και όχι μόνον αυτές– στην κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η εφημερίδα μας.
Πηγή:ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Άβαταρ μέλους
epgiorgos82
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 630
Εγγραφή: 16:08 pm 20 10 2006
Τοποθεσία: ΒΡΑΧΟΓΟΡΑΝΤΖΗ

Re: Δώσαμε στην Αλβανία και τον τελευταίο άσο που είχαμε

Δημοσίευσηαπό priest 2 » 01:17 am 10 04 2009

ΕΘΝΟΣ 27-3-2009
«Οπλο» για την υφαλοκρηπίδα

Υιοθετούνται πλήρως οι αρχές του Δικαίου της Θάλασσας. Η Αθήνα επιθυμεί την άμεση επικύρωσή της, για να αποτραπεί κίνηση τορπιλισμού από την πλευρά της Αγκυρας. Ενα χρόνο διήρκεσαν οι διαπραγματεύσεις

Στα Τίρανα αναμένεται να μεταβεί το αμέσως επόμενο διάστημα η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, προκειμένου να υπογράψει με τον Αλβανό ομόλογό της Λ. Μπάσα τη «Συμφωνία για την Οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, που οι δύο χώρες δικαιούνται βάσει των διατάξεων του διεθνούς δικαίου».

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να επιθυμεί την όσο το δυνατόν συντομότερη υπογραφή ή επικύρωση της συμφωνίας, ώστε να αποτραπεί κάθε προσπάθεια τρίτης χώρας (βλ. Τουρκία) να τορπιλίσει τη συμφωνία αυτή.
Η Αθήνα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συμφωνία αυτή, καθώς είναι η πρώτη η οποία ρυθμίζει όλες τις θαλάσσιες ζώνες με μια γειτονική χώρα, καθώς η μοναδική συμφωνία που υπάρχει με την Ιταλία αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται τον Μάιο και ο νέος κύκλος συνομιλιών Ελλάδας - Αιγύπτου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών, όπου πρέπει να ξεπεραστούν τα μεγάλα πολιτικού χαρακτήρα εμπόδια που δημιουργούν οι τουρκικές παρεμβάσεις προς το Κάιρο, ώστε να μην υπολογισθεί σε μια ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία η επήρεια του Καστελόριζου και των πέριξ νησίδων.
Επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών που διαπραγματεύτηκαν επί έναν χρόνο και τελικά μονόγραψαν τη συμφωνία, είναι ο πρέσβης Γεώργιος Σαββαϊδης και ο Φερίπ Χότζα από αλβανικής πλευράς.

Μήνυμα

Η συμφωνία θεωρείται ως ιδιαίτερα θετική για τα ελληνικά συμφέροντα, λόγω και του μηνύματος που εκπέμπεται από την πλήρη υιοθέτηση των αρχών του Δικαίου της Θάλασσας, ενώ και για την αλβανική πλευρά είναι επωφελής και σε συμβολικό επίπεδο, καθώς ουσιαστικά τίθεται τέλος από την Αθήνα στην εκκρεμότητα (πραγματική ή όχι) της αναγνώρισης των χερσαίων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.
Αυτή η εξέλιξη βεβαίως προκαλεί αντιδράσεις από βορειοηπειρωτικές οργανώσεις, καθώς θεωρούν ότι έτσι ενταφιάζεται οριστικά η βορειοηπειρωτική υπόθεση.
Στη συμφωνία:
Γίνεται αποδεκτή ως κοινή νομική βάση η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Αναγνωρίζονται πλήρη δικαιώματα σε όλα τα εδάφη ηπειρωτικά και νησιωτικά. Πλήρη δικαιώματα γίνονται δεκτά για νησιά, νησίδες, βράχους και υφάλους.
Αποκλειστική βάση στη συμφωνία είναι η μέση γραμμή - η οποία καθορίζεται ως multipurpose boundary και ορίσθηκε επακριβώς βάσει 150 στιγμάτων, όταν στην ελληνοϊταλική συμφωνία τα στίγματα ήταν μόλις... 16. Η γραμμή σταματά στο τριεθνές (μισό μίλι), ώστε να υπάρξει συνεννόηση με την Ιταλία για τον τελικό καθορισμό.
Η μέση γραμμή είναι το όριο εντός έκαστης πλευράς κάθε χώρα μπορεί να αναγνωρίσει θαλάσσιες ζώνες της κυριαρχικές ή δικαιοδοσίας βάσει του διεθνούς δικαίου. Απαγορεύεται όμως η αναγνώριση τέτοιων ζωνών (κυριαρχικών δικαιωμάτων, δικαιοδοσίας κ.λπ.) από την άλλη πλευρά της μέσης γραμμής, στη ζώνη δηλαδή της άλλης χώρας.
Με την πρόβλεψη αυτή επιχειρείται επίσης να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που προκύπτουν από το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει 6 ν.μ. χωρικά ύδατα, ενώ η Αλβανία 12 ν.μ. Με τη ρύθμιση διατηρείται πλήρως το δικαίωμα επέκτασης και των ελληνικών χωρικών υδάτων σε 12 ν.μ. ή και ανακήρυξης ΑΟΖ μέχρι της «μέσης γραμμής» των εκατέρωθεν χερσαίων σημείων, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές πέραν των Οθωνών η οριοθέτηση αφορά πλέον την υφαλοκρηπίδα, αφού η απόσταση είναι μεγαλύτερη των 12 ν.μ.
Για τη χάραξη γραμμής έγινε δεκτή η αρχή των κλειστών κόλπων (3 ελληνικοί και 5 αλβανικοί) μεταξύ αυτών και του κόλπου της Κερκύρας.
Εγινε δεκτή η επήρεια των ύφαλων Σέρπα και Περιστέρα, όπου υπάρχει φάρος κάτι που δείχνει το καλό πνεύμα στο πλαίσιο του οποίου έγιναν οι συνομιλίες.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
[email protected]
Όταν το ράσο γίνεται σημαία τότε η νίκη είναι βεβαία
Άβαταρ μέλους
priest 2
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 582
Εγγραφή: 16:54 pm 12 10 2007
Τοποθεσία: Φοινίκη-Κρανιά, Αθήνα

Re: Δώσαμε στην Αλβανία και τον τελευταίο άσο που είχαμε

Δημοσίευσηαπό priest 2 » 02:06 am 10 04 2009

ΠΑΡΟΝ έγραψε:Να σημειωθεί εδώ ότι έχει προκαλέσει αλγεινή εκτύπωση στις βορειοηπειρωτικές οργανώσεις η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη στο συγκεκριμένο ζήτημα, κάτι που δεν έχει κάνει αντιστοίχως έναντι άλλων καυτών εκκρεμοτήτων της εξωτερικής μας πολιτικής. Θεωρείται δε αυτό απότοκος της έντονης δράσης του αμερικανικού παράγοντα και της αντίληψης που έχει για τον τρόπο και τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιηθούν ώστε να «τακτοποιηθούν» άμεσα όλες οι «βαλκανικές εκκρεμότητες» που στέκονται εμπόδιο στην αμερικανική πολιτική.
Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι οι βορειοηπειρωτικές οργανώσεις είναι αποφασισμένες να αντιδράσουν έντονα –και όχι μόνον αυτές– στην κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η εφημερίδα μας.


ΕΘΝΟΣ έγραψε:Αυτή η εξέλιξη βεβαίως προκαλεί αντιδράσεις από βορειοηπειρωτικές οργανώσεις, καθώς θεωρούν ότι έτσι ενταφιάζεται οριστικά η βορειοηπειρωτική υπόθεση.


Πέφτει δούλεμα ή μου φαίνεται; Ποιες είναι αυτές οι "βορειοηπειρωτικές οργανώσεις" που διαμαρτύρονται σε αυτή τη συμφωνία;
Είδε κανείς πουθενά καμμία ανακοίνωση ή κάποιου άλλου είδους αντίδραση;
Ή μήπως μιλάμε για αγώνα του παρασκηνίου;
Τίποτε από αυτά δεν νομιζω.
Εδώ καποιοι επαγγελματίες αρχιπατριώτες του χώρου δηλώνουν ότι η συμφωνία αυτή είναι θετική και όχι μόνο αυτό αλλά τρέχουν για να προλάβουν τυχόν αντιδράσεις.

xylino spathi έγραψε:Γκειστικος αγωνας ειναι να κρεμεσαι απο τα αρ..δια του καθε ΚΥΠατζη


Για πρώτη φορά στα χρονικά Ξύλινε οφείλω να σε παραδεχτώ. Μετανιώνω για καποιους αποθεωτικούς χαρακτηρισμούς που απέδιδα κάποτε σε τέτοιους τύπους. Όσο γερναμε μαθαίνουμε.
Όταν το ράσο γίνεται σημαία τότε η νίκη είναι βεβαία
Άβαταρ μέλους
priest 2
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 582
Εγγραφή: 16:54 pm 12 10 2007
Τοποθεσία: Φοινίκη-Κρανιά, Αθήνα


Επιστροφή στο Δημοσιεύματα για Θέματα που μας Αφορούν

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 8 επισκέπτες

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχουν 8 μέλη συνδεδεμένα: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 8 επισκέπτες (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 8 επισκέπτες

Login Form