Σελίδα 1 από 1

Εορτασμοι στην Αλβανια για την ενταξη στο ΝΑΤΟ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 16:22 pm 05 04 2009
από xylino spathi
Με παρελάσεις και συναυλίες η Αλβανία γιορτάζει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ενώ αντιθέτως, στην Κροατία οργανώθηκαν διαδηλώσεις κατά της Συμμαχίας τόσο στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ όσο και στο Ζάνταρ.

Στο Ζάγκρεμπ περίπου 300 άτομα συγκεντρώθηκαν σε μια πλατεία, στο κέντρο της πόλης, με πρωτοβουλία της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Αντιιμπεριαλιστική Δράση", την ώρα που η Κροατία συμμετείχε, για πρώτη φορά ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, στη σύνοδο της Συμμαχίας στο Στρασβούργο. "Ειρήνη για τους λαούς, πόλεμος στους καπιταλιστές" και "60 χρόνια ΝΑΤΟ, φτάνει πια", έγραφαν τα πανώ που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Ένας καθηγητής πανεπιστημίου, ο Ζάρκο Πούχοφσκι, δήλωσε ότι η ένταξη της Κροατίας στο ΝΑΤΟ είναι λάθος "επειδή το ΝΑΤΟ έχει χάσει τους λόγους για την ύπαρξή του".

Στα Τίρανα, ωστόσο, οργανώθηκε στρατιωτική παρέλαση και το βράδυ αναμένεται να δοεθεί μια μεγάλη συναυλία για να γιορταστεί "το όνειρο που έγινε πραγματικότητα", όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Έντι Ράμα. Όλοι οι δρόμοι της πρωτεύουσας ήταν στολισμένοι με σημαίες, της Αλβανίας και του ΝΑΤΟ. Το μεσημέρι ήχησαν 28 κανονιές για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, μια απόφαση που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, υποστηριζόταν από το 99% των κατοίκων.

Στις προσόψεις των κυβερνητικών κτηρίων είχαν αναρτηθεί πανώ που έγραφαν ότι "το ΝΑΤΟ διασφαλίζει την ασφάλεια και το μέλλον μας".

Οι εορτασμοί θα συνεχιστούν και αύριο Κυριακή, με μια μεγάλη διαδήλωση το απόγευμα. Οι αλβανικές αρχές έχουν τυπώσει χιλιάδες μπλουζάκια και καπελάκια με το έμβλημα του ΝΑΤΟ, καθώς και σημαίες, για να τις προσφέρουν στους διαδηλωτές.

πηή ΑΠΕ 4 Απριλιου 2009

http://www.youtube.com/watch?v=NFJ8N3H4 ... re=related