Τώρα είναι 20:23 pm 03 07 2022

Ελληνικό χωριό κατεδάφισαν οι Αλβανοί στη Β. Ήπειρο

Συντονιστής: Νέοι

Ελληνικό χωριό κατεδάφισαν οι Αλβανοί στη Β. Ήπειρο

Δημοσίευσηαπό epgiorgos82 » 20:04 pm 25 06 2009

Πολλές οικογένειες ομογενών από την Αλβανία έμειναν άστεγες όταν η αλβανική κυβέρνηση με πρόσχημα έργα που επέβαλλε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Παγκόσμιας Τράπεζας, κατεδάφισε ένα μεγάλο τμήμα του χωριού Γιάλα στη Β. Ήπειρο.

Μετά από καταγγελίες, η Παγκόσμια Τράπεζα διέκοψε τη χρηματοδότηση προς την αλβανική πλευρά αφού έκρινε ότι οι πράξεις της αλβανικής κυβέρνησης αντιβαίνουν την πάγια πολιτική της περί μη βίαιου εκτοπισμού πληθυσμών.

Το θέμα έθεσε στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά, με ερώτησή της όπου μεταξύ άλλων καταγγέλλει ότι η ελληνική μειονότητα δέχεται απαράδεκτες πιέσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντηση της αναγνωρίζει ότι ξακολουθούν να υφίστανται ανεπίλυτα ζητήματα ιδιοκτησίας στην Αλβανία και ότι έχει προτρέψει τις αρχές της χώρας να εξεύρουν μία δίκαιη και αποτελεσματική λύση στα θέματα αυτά αφού αποτελούν πυλώνες ενός κράτους δικαίου.

πηγή:Zougla online
Άβαταρ μέλους
epgiorgos82
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 630
Εγγραφή: 16:08 pm 20 10 2006
Τοποθεσία: ΒΡΑΧΟΓΟΡΑΝΤΖΗ

Re: Ελληνικό χωριό κατεδάφισαν οι Αλβανοί στη Β. Ήπειρο

Δημοσίευσηαπό epgiorgos82 » 22:09 pm 25 06 2009

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις
20 Απριλίου 2009
E-2728/09
ΕικόναΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ υποβολή: Maria Eleni Koppa (PSE) προς το Συμβούλιο
Θέμα: Κατεδάφιση ελληνικού μειονοτικού χωριού στη Νότια Αλβανία

Στην έκθεση προόδου για το 2008 σχετικά με την Αλβανία, η Επιτροπή αναφέρει ακροθιγώς τα προβλήματα που εντοπίζονται στα θέματα της ιδιοκτησίας, αλλά δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στις πιέσεις που εδώ και πολλά χρόνια δέχεται η ελληνική μειονότητα στα νότια της χώρας. Τελευταία απόδειξη αυτής της διακριτικής πολιτικής αποτελεί το γεγονός ότι οι αλβανικές αρχές χρησιμοποίησαν προσχηματικά πρόγραμμα της Παγκόσμιας Τράπεζας σε σχέση με τις παράκτιες περιοχές για να προχωρήσουν στην κατεδάφιση μέρους του ελληνικού μειονοτικού χωριού Γιάλα (Jale), αφήνοντας εν μία νυχτί άστεγες αρκετές οικογένειες ανθρώπων. Μετά από καταγγελία των άμεσα ενδιαφερομένων και μετά από σχετική έρευνα, στις 9 Ιανουαρίου 2009, η Παγκόσμια Τράπεζα διέκοψε προσωρινά τη χορήγηση σχετικού δανείου του Διεθνούς Αναπτυξιακού Συνδέσμου (IDA), κρίνοντας ότι οι πράξεις της αλβανικής κυβέρνησης αντιβαίνουν στην πάγια πολιτική της για το μη βίαιο εκτοπισμό.
Εικόνα
Ερωτάται σχετικά το Συμβούλιο:
1.Είναι ενήμερο για τα πρόσφατα συμβάντα;
2.Σκοπεύει να προβεί σε άμεσες συστάσεις προς την αλβανική κυβέρνηση;
3.Θα ζητήσει από την Επιτροπή να παρακολουθεί στενά τα ζητήματα σεβασμού της ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητας, ώστε να τα συμπεριλάβει στις επόμενες εκθέσεις προόδου της πορείας της Αλβανίας προς την ΕΕ;

πηγή:choania
Άβαταρ μέλους
epgiorgos82
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 630
Εγγραφή: 16:08 pm 20 10 2006
Τοποθεσία: ΒΡΑΧΟΓΟΡΑΝΤΖΗ


Επιστροφή στο Δημοσιεύματα για Θέματα που μας Αφορούν

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχουν 2 μέλη συνδεδεμένα: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 2 επισκέπτες (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

Login Form