Τώρα είναι 19:55 pm 03 07 2022

''Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ'' συνδέεται με το Βουθρωτό;

Συντονιστής: Νέοι

''Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ'' συνδέεται με το Βουθρωτό;

Δημοσίευσηαπό Χειμάρρα » 18:12 pm 10 12 2009

Γνωστός και ως «Μηχανή των Αντικυθήρων»
Από Ηπειρώτη κατασκευαστή ο πρώτος υπολογιστής πριν 2.000 χρόνια;
Συνδέεται με Κέρκυρα, Δωδώνη, Β. Ήπειρο

Στην περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα στην Ήπειρο, τη Βόρειο Ήπειρο και την Κέρκυρα οδηγούν τα νέα ευρήματα της έρευνας για την προέλευση και λειτουργία του μηχανισμού των Αντικυθήρων, του πρώτου αναλογικού υπολογιστή που κατασκευάστηκε πριν από 2.000(!) χρόνια και βρέθηκε σε ναυάγιο ανοικτά του ελληνικού νησιού, απ' όπου ανασύρθηκε από Συμιακούς σφουγγαράδες.
Όπως μετέδωσε χθες το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (από τη Θεσσαλονίκη), πρόκειται για την αρχαιότερη σωζόμενη διάταξη με γρανάζια, κατασκευασμένη, όπως όλα δείχνουν μέχρι σήμερα, να υπολογίζει τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων και της Σελήνης με εντυπωσιακή ακρίβεια, καθώς επίσης και αστρονομικών φαινομένων- όπως η έκλειψη του ήλιου.
«Είναι πιθανό, ο ιδιοκτήτης του μηχανισμού να προέρχεται ή να έχει σχέση με την Βορειοδυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα την Ήπειρο και την Κέρκυρα» δήλωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Γιάννης Σειραδάκης, επισημαίνοντας ότι τρία ανεξάρτητα στοιχεία που βρέθηκε να φέρει ο μηχανισμός, μπορούν να οδηγήσουν σ' αυτή την υπόθεση.
Το πρώτο στοιχείο αφορά τη σπείρα του Μέτωνα, η οποία (με τις 235 υποδιαιρέσεις στον σπειροειδή έλικά της) προέβλεπε με ακρίβεια την κίνηση και τις φάσεις της Σελήνης, παρά την ιδιαίτερα πολύπλοκη πορεία της. Εκεί ανακαλύφθηκε ένα ημερολόγιο με τα ονόματα των 12 μηνών, το οποίο ταυτίζεται πλήρως με τα ημερολόγια που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίες πόλεις της Κέρκυρας, του Βουθρωτού της Βόρειας Ηπείρου και της Δωδώνης. Όπως είναι γνωστό, κάθε πόλη είχε το δικό της ημερολόγιο και δικά της ονόματα στους μήνες.
•Το δεύτερο στοιχείο έχει σχέση με τους σημαντικούς αγώνες που διεξάγονταν στην αρχαία Ελλάδα, όπως Ολυμπιακοί, Πύθια, Ίσθμια και Νέμεα. Εκτός αυτών, εντοπίστηκε και μία ακόμη ονομασία αγώνων, των Νάιων, οι οποίοι διεξάγονταν στη Δωδώνη και συγκαταλέγονται στους σημαντικούς στεφανίτες αγώνες.
Η τρίτη ένδειξη συνδέεται με τις Επιτολές, δηλαδή το σύνολο των αστρονομικών φαινομένων, και με τη σειρά που αυτά εμφανίζονταν. Ο μηχανισμός φέρει ένα Παράπηγμα με Επιτολές διαφόρων αστέρων, η σειρά εμφάνισης των οποίων εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος της περιοχής χρήσης. Για παράδειγμα, η σειρά εμφάνισης των φαινομένων δεν ταίριαζε με το γεωγραφικό πλάτος της Κρήτης ή άλλων τοποθεσιών, παρά μόνο με αυτό της Βορειοδυτικής Ελλάδας.
Άβαταρ μέλους
Χειμάρρα
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 282
Εγγραφή: 22:27 pm 13 01 2006
Τοποθεσία: ΠΡΙΝΟΣ - ΠΟΤΑΜΙ

Επιστροφή στο Δημοσιεύματα για Θέματα που μας Αφορούν

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχουν 4 μέλη συνδεδεμένα: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 4 επισκέπτες (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες

Login Form