Τώρα είναι 19:06 pm 18 09 2021

Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για τους Βορειοηπειρώτες!

Συντονιστής: Νέοι

Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για τους Βορειοηπειρώτες!

Δημοσίευσηαπό xylino spathi » 18:07 pm 06 03 2009

Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για τους Βορειοηπειρώτες!

Πεμ, 26/02/2009 – 16:17

Διαβάζοντας ελληνόφωνα έντυπα που εκδίδονται στην Ελλάδα και στη Βόρειο Ήπειρο μένω κατάπληκτος από τις θέσεις ορισμένων (ευτυχώς ολίγων), οι οποίοι καταφέρονται με δριμύτητα κατά του Μητροπολιτικού Κέντρου, κατηγορώντας το για αδιαφορία και έλλειψη ενδιαφέροντος για την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό.
Επιπλέον, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με Βορειοηπειρώτες, διαπιστώνει κανείς τη δυσαρέσκεια και τη λύπη τους, ισχυριζόμενοι ότι εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους από την Ελληνική Πολιτεία, η οποία δε επέδειξε το προσήκον ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του Βορειοηπειρωτικού χώρου και την παροχή βοήθειας στους Έλληνες της εθνικής κοινότητας.
Ίσως, ως ένα σημείο να δικαιολογούνται για τις αναφορές τους στη στάση της Ελληνικής Πολιτείας προς τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι, από της συστάσεως του αλβανικού κράτους, καταδιώκονται και λοιδωρούνται για την ελληνική τους καταγωγή. Μάλιστα, κατά την σχεδόν 50χρονη περίοδο του αλήστου μνήμης προηγούμενου δικτατορικού καθεστώτος, εγκλωβισμένοι, απομονωμένοι και αποκομμένοι από τον μητρικό κορμό, έχασαν τον προσανατολισμό τους. Στα δίσεκτα αυτά χρόνια ο αφελληνισμός εντάθηκε, κορυφώθηκε με τις διώξεις, τις εκτοπίσεις, τις φυλακές, τους θανάτους. Η εξαθλίωση, ο φόβος και ο τρόμος συμάδεψαν τους ανθρώπους.
Πολλές φορές μας δόθηκε η ευκαιρία να αναφερθούμε στις υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους απέναντι στον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό και στην ανάγκη να παραμεριστούν αντιφάσεις, αναστολές και αυτοσχεδιασμοί και να ληφθούν πρωτοβουλίες υπεράσπισης της μειονότητας και υποστήριξης στη διεκδίκηση όσων δικαιούνται. Και αυτό γιατί, κανένα έθνος δεν απαρνήθηκε τους ανθρώπους του στο όνομα κάποιου ανιστόρητου και ομιχλώδους διεθνισμού.
Γράφαμε για ανάγκη να έρθει αρωγός η Ελληνική Πολιτεία με σκοπό να παραμείνουν οι Βορειοηπειρώτες στις πατρογονικές τους εστίες και εκεί να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους και να δημιουργήσουν.
Γράφαμε ακόμη για τους αναγκαίους τομείς δράσης του ελληνικού κράτους για την επιβίωση της ελληνικής μειονότητας, τους οποίους εξειδικεύαμε στους εξής: 1) Επιδίωξη οικονομικής σταθερότητας στην Αλβανία με επενδυτικά προγράμματα, 2) Διακρατική συνεργασία και ειλικρινής διάλογος για τον σεβασμό των κατοχυρωμένων μειονοτικών δικαιωμάτων, 3) Προστασία των ελληνικών περιουσιών από τις αρπακτικές διαθέσεις αλβανικών κύκλων, 4) Συνεργασία σε θέματα πολιτισμού, εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης, 5) Υποστήριξη του οδικού δικτύου στις βορειοηπειρωτικές περιοχές, το οποίο βρίσκεται σε πρωτόγονη κατάσταση, 6) Οικονομική ενίσχυση των δασκάλων που διδάσκουν στα μειονοτικά σχολεία, με παράλληλα σεμινάρια, ώστε να επανασυνδεθούν οι δάσκαλοι με τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα, 7) Η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας στα σχολικά βιβλία. Η ιστορική διαστρέβλωση και παραποίηση των γεγονότων δεν εξυπηρετεί τις διακρατικές σχέσεις.
Διττή πρέπει να είναι η προοπτική και ηπροσέγγιση του θέματος: Από τη μια μεριά η ανάγκη παραμονής των Βορειοηπειρωτών στον τόπο τους και η αποφυγή του κινδύνου ξεριζώματος από την πατρική γη και από την άλλη η στήριξη, η αναγέννηση, η συσπείρωση και οργάνωση του ελληνισμού.
Από αυτά άλλα πραγματοποιήθηκαν και άλλα βρίσκονται στο δρόμο της υλοποίησης. Μακάρι όλα τα προβλήματα να λύνονταν αυτόματα. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές δυσκολίες για την επίλυσή τους. Η κρατική αδιαφορία, η αρνητική στάση της γειτονικής χώρας, η παθητικότητα των βορειοηπειρωτικών οργανώσεων, είναι από τους λόγους που παρατηρούνται καθυστερήσεις.
Έχουμε τη γνώμη, και πιστεύω ότι διερμηνεύω και τα αισθήματ απολλών συμπατριωτών, ότι από την ελληνική Πολιτεία πραγματοποιήθηκαν αρκετά σε πολλούς τομείς. Θα ήταν αχαριστία εάν δεν αναγνωρίζαμε τη συμπαράσταση της Μητρόπολης προς τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου. Θα αναφερθούμε σύντομα σε κάποιες από τις πολλές προσφορές που δεν πρέπει να λησμονούμε:
1) Μετά την κατάρρευση του προηγούμενου καθεστώτος στην Αλβανία ακολούθησε η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ, η ΜΕΓΑΛΗ ΦΥΓΗ προς την Ελλάδα. Η περίθαλψη και η φιλοξενία των ταλαιπωρημένων προσφύγων από τους Έλληνες ήταν συγκινητική. Η Ήπειρος είχε μεταβληθεί σε ένα απέραντο ξενοδοχείο, προσφέροντας στοργή στους ανθρώπους μας, οι οποίοι κοπαδιαστά εγκατέλειπαν τον «αλβανικό παράδεισο».
2) Το κράτος ίδρυσε το «Ίδρυμα Παλλινοστούντων», η συνεισφορά του οποίου ήταν καθοριστική. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση «Κέντρων Υποδοχής» των προσφύγων στην Πωγωνιανή, στο Βασιλικό, στους Φιλιάτες, στο Ζηρό και αλλού. Τα κέντρα αυτά πρόσφεραν πρώτες βοήθειες σε ένδυση, υπόδηση, τροφή και ύπνο. Ήταν λύση ανάγκης, αλλά πράξη σοφή. Μέσα στο χειμώνα η φιλοξενία σ’ αυτά τα Κέντρα ήταν υποδειγματική.
3) Σχεδόν καθημερινά φορτηγά αυτοκίνητα (νταλίκες) με δέματα (πολλοί θα θυμούνται τα «πάκα» με τα χελιδόνια) επισκέπτονταν αστικά κέντρα και χωριά, όχι μόνο στη Βόρειο Ήπειρο, αλλά σχεδόν σε όλη την Αλβανία και διένειμαν ρούχα και τρόφιμα. Αυτή την δύστυχη περίοδο η οικονομία της Αλβανίας είχε καταρρεύσει και ο κοινωνικός ιστός είχε διαρραγεί. Ο κίνδυνος εσωτερικής ανωμαλίας και αναταραχής ήταν άμεσος. Η βοήθεια που πρόσφερε η Ελλάδα σε τρόφιμα και ενδύματα ήταν «μάνα εξ ουρανού» και συγκράτησε όρθιους τους ρακένδυτους Αλβανούς πολίτες, ανεξάρτητα από φυλή και θρήσκευμα.
4) Στο διάστημα που μεσολάβησε από το 1990 μέχρι σήμερα χιλιάδες ορειοηπειρωτικές οικογένειες, με υπομονή και έντιμη εργασία, δημιουργήθηκαν και αποκαταστάθηκαν. Πολλά βορειοηπειρωτόπουλα σπούδασαν και είναι δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί, δικηγόροι και ειδικευμένοι επαγγελματίες. Μακάρι, τα νέα αυτά παιδιά να εγκολπωθούν την αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα τους, να επιστρέψουν και να βοηθήσουν στην ανάπτυξή της.
5) Από την Ελληνική Πολιτεία παραχωρήθηκε «διπλή υπηκοότητα» στους Βορειοηπειρώτες. Ήταν ένα βασικό αίτημα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου το οποίο εκπληρώθηκε. Σχετικά με το θέμα της διπλής υπηκοότητας χρειάζεται προσοχή. Είναι ανάγκη να κατοχυρωθεί το δικαίωμα των Βορειοηπειρωτών στις ιδιοκτησίες και στη γη τους γενικά. Εάν δεν κατοχυρωθεί το δικαίωμα αυτό ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσουν και την εθνική τους ταυτότητα.
6) Στους ηλικιωμένους Βορειοηπειρώτες χορηγήθηκε από τον ΟΓΑ αγροτική σύνταξη, η οποία θεραπεύει βασικές τους ανάγκες και ζουν χωρίς δυσκολίες και ανασφάλειες. Ακούγονται φωνές ότι οι συντάξεις αυτές προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι αλήθεια. Χορηγήθηκαν από το ελληνικό κράτος και αυτό να μην μας διαφεύγει. Να είμαστε ευγνώμονες για τη σημαντική και ουσιαστική αυτή βοήθεια.
7) Τελευταία με πρωτοβουλία των υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας πραγματοποιήθηκε η εκτύπωση 24ων τίτλων βιβλίων στην ελληνική γλώσσα, τα οποία και διανεμήθηκαν στους μαθητές των μειονοτικών σχολείων. Ένα αίτημα που χρόνιζε είχε αίσιο τέλος. Από τον κ. Ν. Γερασιμίδη, μορφωτικό ακόλουθο στο Ελληνικό Προξενείο Αργυροκάστρου, πληροφορούμαστε ότι το ζήτημα που είχε ανακύψει με τα βιβλία της γεωγραφίας και της ιστορίας ρυθμίστηκε.
Εκτός από αυτά και άλλα αιτήματα ικανοποιήθηκαν. Σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα δεν ήταν δυνατόν να λυθούν τα πάντα. Ενέργειες γίνονται και προσπάθειες καταβάλλονται. Επομένως, το Μητροπολιτικό Κέντρο δεν μας έχει εγκαταλείψει.
Η αγνωμοσύνη δεν είναι καλός σύμβουλος. Να είμαστε ευγνώμονες για όσα μας πρόσφεραν και για εκείνα που αποκτήσαμε.
Ας μην περιμένουμε παθητικά να μας συντρέχουν οι άλλοι. Μόνοι μας να δραστηριοποιηθούμε και με το όργανό μας, πρωτοστασούσης της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», να απαιτήσουμε από την ελληνική και την αλβανική κυβέρνηση όσα δικαιούμαστε.
Η δικαίωση δεν θα έρθει μέσα από στείρες και αρνητικές θέσεις, αλλά μέσα από δημιουργικές διεργασίες, τις οποίες οι ίδιοι να επεξεργαζόμαστε και να αγωνιζόμαστε για την υλοποίησή τους.

Γράφει: Νίκος Υφαντής
...τωρα ξερω τι θελω, ενα μαυρο τριανταφυλλο και τη δυναμη για να παλευω
Άβαταρ μέλους
xylino spathi
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1533
Εγγραφή: 20:18 pm 04 12 2005
Τοποθεσία: ΖΕΡΒΑΤΙ

Re: Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για τους Βορειοηπειρώτες!

Δημοσίευσηαπό παρατηρητης » 20:22 pm 06 03 2009

Ξυλινε καπου την πηρε το ματι μου αυτην δημοσιευση.
Εχεις κανα λινκ να μου δωσεις?
Άβαταρ μέλους
παρατηρητης
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 218
Εγγραφή: 17:52 pm 16 11 2006
Τοποθεσία: απο την μεση και κατω

Re: Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για τους Βορειοηπειρώτες!

Δημοσίευσηαπό xylino spathi » 20:26 pm 06 03 2009

Εγω εδω το βρηκα, αλλα προερχεται απο τον Πρωινο Λογο
http://www.neb.gr/node/744
...τωρα ξερω τι θελω, ενα μαυρο τριανταφυλλο και τη δυναμη για να παλευω
Άβαταρ μέλους
xylino spathi
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1533
Εγγραφή: 20:18 pm 04 12 2005
Τοποθεσία: ΖΕΡΒΑΤΙ

Re: Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για τους Βορειοηπειρώτες!

Δημοσίευσηαπό xylino spathi » 02:33 am 07 03 2009

Το παρακατω κειμενο εστάλει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με την επιθυμια του υπογράφοντος να δημοσιευθει ως απάντηση στο άρθρο του Νίκου Υφαντή στον Πρωινο Λόγο

Κύριε Υφαντή, διάβασα αυτό που λέτε στην Ιστοσελίδα της Νεολαίας μας, ότι δλδ, η ελληνική πολιτεία έκανε πολλά για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.

Σας λέω ότι, με σημείο αναφοράς το ιστορικό και εθνικό χρέος προς την πράγματι μαρτυρημένη Βόρειο Ήπειρο και τα όσα προσέφερε αυτή υπέρ του έθνους, που στους αιώνες αποτέλεσε την ασπίδα του, έδωσε τα πάντα, γράμματα, γρόσια και άρματα υπέρ του, η ελληνική πολιτεία, λοιπόν, δεν έκανε τίποτε για τον κληρονόμο αυτής της ιστορίας και πολιτισμού που είναι η σημερινή εθνική ελληνική μειονότητα, η ο ελληνισμός της Αλβανίας, η της Βορείου Ηπείρου.
Οι σπασμωδικές, αυθόρμητες και χωρίς στρατηγική και στόχους ενέργειες δεν αποτελούν την απαιτούμενη ανταπόκριση προς την μόνη εθνική μειονότητα εκτός συνόρων της Ελλάδας και συνέχεια του εθνικού κορμού. Και για να μη παρεξηγηθούμε, δεν μιλούμε για τη σημερινή κυβέρνηση.

Επί του πρακτέου η όλη υπόθεση θυμίζει ένα αλβανικό ανέκδοτο που λέει, η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής πέθανε. Νομίζω ότι αρμόζει πλήρως με την τύχη της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Είναι ντροπή να αναφέρουμε επίτευγμα της ελληνικής πολιτείας προς τους βορειοηπειρώτες την εκτύπωση 24 τίτλων βιβλίων για τα ελληνικά μειονοτικά σχολεία, τη στιγμή που επί δέκα χρόνια τα ελληνόπουλα έπαιρναν τα μαθήματα με σημειώσεις όπως το δέκατο ένατο αιώνα και το κρυφό σχολείο, με αποτέλεσμα σε μεγάλο ποσοστό να ελληνικά σχολεία να κλείσουν. Και ο, τι θετικό γίνεται, όπως οι συντάξεις του ΟΓΑ, η διπλοί υπηκοότητα, οι «υποτροφίες», οι Καθηγητές που έρχονται για να μάθουμε τους έλληνες βορειοηπειρώτες τελειόφοιτους
λυκείων έκθεση για να πετύχουν όσο περισσότεροι στις πανελλήνιες εξετάσεις για τα ελληνικά πανεπιστήμια κλπ, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον ξεριζωμό του έλληνα βορειοηπειρώτη από τα πατρώα εδάφη. Είναι μέτρα λοιπόν που συμπληρώνουν το έργο των αλβανικών αρχών προς τον ίδιο σκοπό, τον ξεριζωμό μας. Ή μη θυμίζετε τώρα «τα χελιδόνια» του ΕΙΥΑΠΟΕ. 12 δις έφαγαν και έκαναν τη Βόρειο Ήπειρο ποταμίσιο χαλίκι που τα κατάπινε για να τα επιστρέψει ξανά πίσω, στην Ελλάδα, με τη διαφορά ότι κατέληγαν σε διεφθαρμένες τσέπες.
Σας ρωτώ, πείτε ένα νόμο της Βουλής των Ελλήνων που να ρυθμίζει έστω και μερικά προβλήματα των σχέσεων του Έλληνα Βορειοηπειρώτη με το ελληνικό κράτος. Δε θα βρείτε. Τα όσα μέτρα λήφθηκαν υπέρ μας ξεκινούν και λήγουν σε διυπουργικές αποφάσεις μέχρι το μάξιμουμ κάποιο προεδρικό διάταγμα Και εσείς βολευτήκατε στην Ελλάδα με κάποιες προεδρικές διατάξεις. Μάλιστα και η δική Σας γενιά με ένα τέτοιο διάταγμα βολεύτηκε.

Συνεπώς, τώρα πρέπει να σκεφτόμαστε για το βορειοηπειρωτικό εντός του ελληνικού κρατικού εδάφους και για «αγωνιστές» της Βορείου Ηπείρου, όπως και εσείς, από την Ελλάδα.

Μετά, μη μπερδεύετε τις προσπάθειες και τις επιτυχίες των ίδιων των Βορειοηπειρωτών με τα «έργα» της ελληνικής πολιτείας. Οι Βορειοηπειρώτες, είναι ικανοί, ενεργητικοί και έξυπνοι άνθρωποι. Όπου να τους ρήξεις θα προκόψουν. Στην προκείμενη περίπτωση καλό θα ήταν η Ελλάδα να τους απαλλάξει από το δηλητήριο που τους εμφύτευσε το κομμουνιστικό καθεστώς. Τον συνδυασμό του μίσους τους κατά αυτού του καθεστώτος με την εγκατάλειψη της Πατρίδας, στον οποίο συνδυασμό πρόσθεσαν και την απογοήτευση για την εγκατάλειψη της Μάνα
Πατρίδας.

Τέλος κύριε Υφαντή, αν γράφετε αυτά για να καλοπιάσετε κάποιους, ή να εξυπηρετήσετε καταστάσεις, αυτό είναι άλλη υπόθεση. Δικαίωμά Σας. Μη το κάνετε όμως εν΄ ονόματι του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Μη λησμονάτε, η εγχείρηση πέτυχε…. Ο ασθενής πεθαίνει.

Δρ. Παναγιώτης Μπάρκας.
Προεδρος του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας,
Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού
Παν. Αργυροκάστρου Αλβανία
...τωρα ξερω τι θελω, ενα μαυρο τριανταφυλλο και τη δυναμη για να παλευω
Άβαταρ μέλους
xylino spathi
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1533
Εγγραφή: 20:18 pm 04 12 2005
Τοποθεσία: ΖΕΡΒΑΤΙ

Re: Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για τους Βορειοηπειρώτες!

Δημοσίευσηαπό παρατηρητης » 01:16 am 08 03 2009

Απο τα 7 σημςεια που αναφερει ως σημεια βοηθειας της ελλαδας μονο ενα απο αυτα κατ'εμε ισχυει (το 2ο).
Ξερει κανεις κανενα εμαιλ ,κατι τεσπα για να επικοινωνησουμε με τον κ.Υφαντη?
Άβαταρ μέλους
παρατηρητης
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 218
Εγγραφή: 17:52 pm 16 11 2006
Τοποθεσία: απο την μεση και κατω

Re: Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για τους Βορειοηπειρώτες!

Δημοσίευσηαπό kris » 20:46 pm 13 03 2009

Αν τα βάλεις σε μια ζυγαριά, τα τι έχει κάνει και τι δεν έχει κάνει, νομίζω θα θά γέρνει προς τη δεύτερη
kris
Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 18
Εγγραφή: 12:00 pm 23 02 2009


Επιστροφή στο Πολιτικα

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχουν 2 μέλη συνδεδεμένα: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 2 επισκέπτες (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

Login Form