Σελίδα 1 από 1

Επιστολή προς τον Γενικό Πρόξενο Κορυτσάς

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 22:08 pm 07 04 2009
από epgiorgos82
Κορυτσά, στις 17.01.2008

Από τους:
κ. Θανάση Αντζάρα Πρόεδρος των Βλάχων Κορυτσάς
κ. Κώστας Γιάννης Μέλος της Επιτροπής Πρωτοστατών για την Ανασυγκρότηση του Ελληνισμού της Αλβανίας.


Προς : κ.. Κωνσταντίνος Μοάτσου
Γενικός Πρόξενος
Ελληνικό Προξενείο Κορυτσάς


Αξιότιμε κ. Πρόξενε,

Η οργάνωση της Ομόνοιας (Δημοκρατική Ένωση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας) ,που ιδρύθηκε το 1991, σαν εκπρόσωπος της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, έπαιξε σημαντικό ρόλο για την πραγματοποίηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

Στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται ,μετά από την διεύρυνση του ελληνικού στοιχείου και της Ελληνικής συνείδησης στην Αλβανία, η Ομόνοια δεν μπόρεσε να προσανατολιστεί για να παίξει το ρόλο του ηγέτη όλων των Ελλήνων στην Αλβανία.
Η δοκιμασία που της παρουσιάστηκε για την εγγραφή και της διεύρυνσή της με ολόκληρο το ελληνικό στοιχείο της Αλβανίας, όχι μόνον δεν αγκαλιάστηκε ,αλλά και δεν μπόρεσε να βρει δικαιολογία για τον τρόπο που διάλεξε στην διαχείριση του προβλήματος.

Τα διοικητικά της όργανα ,δεν μπόρεσαν να συνεργαστούν με όλους τους ενδιαφερόμενους παράγοντες ,όπως τους Ελληνοβλάχους, Έλληνες που δηλώνουν την καταγωγή και την ελληνική τους προέλευση .

Σε αυτή την απαράδεχτη κατάσταση ,προτείνουμε δυο τρόπους ,για να απαλλαχτούμε τελικά ,προς την ανασυγκρότηση του ελληνισμού στην Αλβανία.

α) Η υπάρχουσα Ομόνοια με νέα αντίληψη στο πρόγραμμα και στο καταστατικό να διευρυνθεί με όλο το ελληνικό στοιχείο της Αλβανίας, να αλλάξει και την ονομασία ,μένοντας Ομόνοια όλων των Ελλήνων της Αλβανίας, με νέα πρωτοβουλία ανασυγκρότησης αποδεχόμενοι από όλα τα κοινωνικά στρώματα που θα την εκπροσωπούν.

β) Την ανασυγκρότησης νέα οργάνωσης , Δημοκρατική Ένωση των Ελλήνων της Αλβανίας (Ενταγμένη Ομόνοια) , το πρόγραμμα και το καταστατικό της οποίας εμείς προτείνουμε και σας το στέλνουμε.

Σε τούτο το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται μόνον η ελληνική μειονότητα, αλά μια δημοκρατική ένωση όλων των Ελλήνων της Αλβανίας και νέες διεκδικήσεις για τα εθνικά δικαιώματα.

Στην αντίληψή μας η νέα οργάνωση που προτείνουμε θα εκπροσωπεί όλους τους ελληνικούς παράγοντες , ανεξαρτήτως από το στάτους που ανήκουν, .είτε Εθνο-πολιτιστικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό, ας και είναι Έλληνες μειονοτικοί, Ελληνόβλαχοι, αλβανόφωνοι, , σλαβόφωνοι, τσιγγάνοι, χριστιανοί είτε Οθωμανοί , οι οποίοι με συνείδηση , βούληση , δηλώνουν γραφτός την ελληνική καταγωγή και προέλευση και εκφράζονται ότι ανήκουν στους Έλληνες της Αλβανίας.

Όλες οι οργανώσεις ,οι σύλλογοι ,αδελφότητες ,που διεκδικούν το στάτους που αναφέραμε πιο πάνω θα είναι μέλη τη Δημοκρατικής Ένωσης των Ελλήνων της Αλβανίας.

Με εξαιρετική εκτίμηση και κατανόηση.
Θανάσης Αντζάρας
Κώστας Γιάννης