Τώρα είναι 02:54 am 23 09 2021

“Νότιος Αλβανία” για την επικεφαλή του ευρωψηφοδελτίου ΛΑΟΣ

Συντονιστής: Νέοι

“Νότιος Αλβανία” για την επικεφαλή του ευρωψηφοδελτίου ΛΑΟΣ

Δημοσίευσηαπό Rasputin » 13:52 pm 23 05 2009

“Πύρρειος Νίκη” η επιλογή Τζαβέλλα για τον ΛΑΟΣ


Η ανακοίνωση της τοποθέτησης της Νίκης Τζαβέλλα στην πρώτη θέση του ευρωψηφοδελτίου του ΛΑΟΣ, το πρωί της Τρίτης που μας πέρασε, από τον Γ. Καρατζαφέρη, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, προκάλεσε αίσθηση και έκπληξη. Θετική στα ΜΜΕ, αλλά στο ίδιο το κόμμα προκάλεσε έναν σκεπτικισμό.
Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η κυρία Τζαβέλλα. Οικονομολόγος, εργάζεται στον Ant1 ως εντεταλμένη σύμβουλος Διεθνούς Ανάπτυξης και διετέλεσε βουλευτής επικρατείας της ΝΔ, διοικητής του ΟΑΕΔ όπου και τοποθετήθηκε επί Μητσοτάκη και παρέμεινε επί Σημίτη, αντιπρόεδρος του ιδρύματος Λάτση, αντιπρόεδρος της "Intracom", συμφερόντων Κόκκαλη, αντιπρόεδρος του Επιτροπής διοργάνωσης των Ολυμπιακών του 2004 (αντικαταστάθηκε από την Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη), ενώ είναι και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κόκκαλη. Πρόκειται ίσως για τον ορισμό αυτού που θα μπορούσαμε να αποτελέσουμε τεχνοκράτη ή τουλάχιστον άνθρωπο με πολύ καλές δημόσιες σχέσεις.
Μέσα στην ίδια την Νέα Δημοκρατία, ώς ένα άτομο που εξελέγη δίχως να δοκιμαστεί στο πραγματικά σκληρό τέστ των "σταυρών" καθώς είχε θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, θα λέγαμε ότι ήταν "αδιάφορη". Όχι στην λαϊκή βάση του κόμματος όπου υπήρξε άγνωστη, αλλά και μέσα στο ίδιο το κόμμα καθώς θεωρούταν επιλογή συγκεκριμένων προσώπων. Μάλιστα είχε προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και σε εκδηλώσεις του κόμματος, όταν κατά την διάρκεια τους αναφερόταν στην Βόρειο Ήπειρο ως Νότια Αλβανία.
Συγκεκριμένοι μάλιστα δημοσιογραφικοί κύκλοι αναφέρονται σε συμμετοχές της Τζαβέλλα στο περιθώριο των συνεδριάσεων της λέσχης Μπίλντεμπεργκ, δίχως όμως αυτές οι πληροφορίες να επιβεβαιώνονται, αλλά και ούτε να διαψεύδονται από κάπου.

Λάθος επιλογή;
Όλα δείχνουν ότι η συγκεκριμένη επιλογή είναι ένα "στοίχημα" του ΛΑΟΣ, το οποίο θέλει να κάνει ένα άνοιγμα και αναβαθμίσει το προφίλ του. Πολλοί όμως θεωρούν ότι η επιλογή αυτή είναι λανθασμένη. Παρόλο που ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έχει σίγουρα υπολογίσει τα θετικά σημεία της υποψηφιότητας, ίσως έχει υποβαθμίσει εντελώς στο μυαλό του τα αρνητικά μιας τέτοιας υποψηφιότητας, που ενδεχομένως θα του κοστίσουν εκλογικά.
Κατ' αρχάς η Τζαβέλλα, πέρα από τον "μικρόκοσμο" των μεγαλοεπιχειρηματικών κύκλων, γνωστών επίσης και ως διαπλεκόμενων, τους οποίους ο ίδιος ο Καρατζαφέρης έχει καυτηριάσει στο παρελθόν, είναι εντελώς άγνωστη στον απλό κόσμο. Και έτσι παραμένει, παρόλες τις προσπάθειες αναβάθμισής της που γίνονται από τα ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες. Ως μη συμμετέχουσα, από όσο ξέρουμε, ποτέ σε πολιτικές διεργασίες βάσης, δεν έχει κανένα λαϊκό έρεισμα και έχει και αντιπάθειες ακόμη και μέσα στο ίδιο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο ίσως σκόπευε να εμβολίσει ο κ. Καρατζαφέρης, καθώς είχε αγαστή συνεργασία με ένα πρόσωπο "κόκκινο πανί" για τους νεοδημοκράτες, όπως ο Κώστας Σημίτης.
Οι "τεχνοκράτες" όπως η Τζαβέλλα βέβαια δεν παρατάσσονται στην πολιτική σκηνή με βάση το λαϊκό έρεισμα, αλλά την προσωπική τους ιστορία. Είναι όμως αυτό το ζητούμενο για ένα κόμμα όπως αυτό του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού;
Μία ακόμη επίπτωση της επιλογής της Τζαβέλλα, και των όσων αυτή συμπαρασύρει, είναι η αλλοίωση του λαικού-κοινωνικού προφίλ του κόμματος. Σαφώς ανήκει περισσότερο σε μια τάξη "διαχειριστών" παρά "αγωνιστών". Είναι εύκολο να θεωρηθεί ότι είναι άνθρωπος που εκπροσωπεί τα συμφέροντα συγκεκριμένων κύκλων, λόγω των συνεργασιών της, με την αφρόκρεμα του ελληνικού κεφαλαίου.
Οι δε εκπεφρασμένες απόψεις της, περί Νοτίου Αλβανίας και όχι Βορείου Ηπείρου, με όποιον τρόπο και να αναλυθούν, δεν παύουν να έρχονται σε αντίθεση με όσα πρόσφατα διακήρυξε ο Καρατζαφέρης στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Τομέας Βορειοηπειρωτικού Αγώνος της ΝΕΟΣ.
Αυτό το γεγονός βέβαια δημιουργεί γενικότερα ερωτηματικά ως προς την στάση της κυρίας Τζαβέλλα στα εθνικά θέματα. Υιοθετεί την στάση του ΛΑΟΣ και του Προέδρου του ή παραμένει στα δεδομένα της Νέας Δημοκρατίας; Πώς θα υπερασπιστεί τα δίκαια της Ελλάδος στην Ευρώπη; Γιατί από τους ... τεχνοκράτες και τους νεοφιλελεύθερους της ΝΔ δεν έχουμε δει πολλά...
Και τέλος το μόνο βέβαιο είναι ότι η υποψηφιότητα δεν πρόκειται να προκαλέσει την απαραίτητη προεκλογική συσπείρωση ανάμεσα στους ψηφοφόρους και τα στελέχη του ΛΑΟΣ. Γιατί να πρέπει να τρέξουν δεξιά - αριστερά, για ένα πρόσωπο αμφιλεγόμενο, το οποίο φυσικά δεν διαθέτει κανενός είδους έρεισμα στο κομματικό ακροατήριο. Φανταστείτε την διαφορά στην ψυχολογία των υποστηρικτών του ΛΑΟΣ αν επικεφαλής του ψηφοδελτίου ήταν κάποιος βουλευτής.

Η στασιμότητα είναι εχθρός
Η επιλογή της Τζαβέλλα, την συγκεκριμένη μάλιστα στιγμή, θα έχει συγκεκριμένες συνέπειες. Το ΛΑΟΣ από ένα κόμμα "αντισυστημικό", με κύριο σύνθημα το "ρήξη και ανατροπή", με σαφείς αποστάσεις από την εκάστοτε εξουσία, αποκτά έναν σαφώς "συστημικό" χαρακτήρα, χρησιμοποιώντας αυτούς που ονομάζουμε αγαπημένα παιδιά του κατεστημένου. Και όλα αυτά, την ίδια στιγμή που το ευρύτερο πολιτικό σύστημα απαξιώνεται πλήρως από τον ελληνικό λαό που διψά για νέα πρόσωπα. Ο δε συγχρωτισμός του κόμματος με ανθρώπους από τον κύκλο των "μεγάλων" σίγουρα δεν πρόκειται να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος. Σίγουρα θα μειώσει τον αριθμό αυτών που βλέπουν τον ΛΑΟΣ ως μια "εναλλακτική" επιλογή.
Ίσως μέσα στο κόμμα να ισχύει ακόμη αυτό που είχε πει ο πρέσβης Γεωργίου "καλύτερα 5% και μέσα στο παιχνίδι, παρά 10% και απ' έξω". Ίσως η Τζαβέλλα είναι ο δούρειος Ίππος του κόμματος σε διάφορα ΜΜΕ. Αυτό όμως δεν θα έπρεπε να απασχολεί πλέον τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, καθώς μετά από 2 περίπου χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας, κανείς πέρα από τους εξτρεμιστές της αριστεράς δεν πιστεύει σοβαρά ότι μπορεί να βγει ο ΛΑΟΣ εκτός πολιτικού παιχνιδιού. Και ίσως με το "τραβηγμένο" της κίνησής του, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ φτάνει στο άλλο άκρο. Του να καταστήσει το ΛΑΟΣ κομμάτι του κατεστημένου.

Έχεις μήνυμα...
Από όλη αυτή την ιστορία όμως εξάγεται ένα ακόμη σημαντικό συμπέρασμα, το οποίο θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ' όψιν τους όσοι από τους βουλευτές του ΛΑΟΣ έχουν επαναπαυθεί στην εκλογική τους επιτυχία και ειδικά αυτοί που εκλέχτηκαν όχι μόνο χάρη στους προσωπικούς τους μηχανισμούς, αλλά και στην υποστήριξη του πατριωτικού χώρου. Τίποτε δεν είναι δεδομένο. Πάντα ένα εμβόλιμο "λαμπερό πρόσωπο" ή ένας "τεχνοκράτης" με ισχυρούς δεσμούς με τα ΜΜΕ, μπορεί να αλλάξει την τελευταία στιγμή, αυτά που θεωρούμε δεδομένα. Με την υποψηφιότητα της Τζαβέλλα, μπροστά από τον Θανάση Πλεύρη, αναδεικνύεται μια συγκεκριμένη τάση του κόμματος. Και ένας "δεύτερος" βουλευτής της ΝΔ, σε οποιαδήποτε περιφέρεια, μπορεί μέσω των "δημοσιογραφικών του κοννέ" και των δικών του ανθρώπων να αλλάξει τα δεδομένα.
Η εισροή προσώπων από την Νέα Δημοκρατία, ίσως έχει συγκεκριμένα ωφέλη για τον ΛΑΟΣ. Αλλάζει όμως και την μορφή του κόμματος, μετακινώντας το πολιτικό του κέντρο από απόψεις όπως αυτές του Μάκη Βορίδη, του Θάνου Πλεύρη, του Ηλία Πολλατίδη, του Κυριάκου Βελλόπουλου και του Άδωνι Γεωργιάδη.

Δημήτρης Παπαγεωργίου
E.K.
Άβαταρ μέλους
Rasputin
Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 13
Εγγραφή: 14:13 pm 15 04 2008

Re: “Νότιος Αλβανία” για την επικεφαλή του ευρωψηφοδελτίου ΛΑΟΣ

Δημοσίευσηαπό xylino spathi » 14:14 pm 23 05 2009

Ε.Κ = ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

http://www.elkosmos.gr

Το μονο που αξιζει να κρατησεις απο το παραπανω δημοσιευμα ειναι η φωτογραφια που το συνοδευει.


Εικόνα
...τωρα ξερω τι θελω, ενα μαυρο τριανταφυλλο και τη δυναμη για να παλευω
Άβαταρ μέλους
xylino spathi
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1533
Εγγραφή: 20:18 pm 04 12 2005
Τοποθεσία: ΖΕΡΒΑΤΙ

Re: “Νότιος Αλβανία” για την επικεφαλή του ευρωψηφοδελτίου ΛΑΟΣ

Δημοσίευσηαπό DRAKOS1 » 15:17 pm 23 05 2009

Ίδρυμα Αποκαταστάσεως Ομογενών Εξ Αλβανίας
Τζαβέλλα Φερονίκη, πρώην Διοικητής ΟΑΕΔ, Αντιπρόεδρος ΙΑΟΑ 1991-1998

Δωρεά 30 γεωργικών και 3 δενδροκομικών τρακτέρ σε ισάριθμες Κοινότητες της ομογένειας στην Αλβανία (1992).
Αγορά αγροτικής γης και ανακατασκευή παλαιών σπιτιών για στέγαση-αποκατάσταση πολυτέκνων οικογενειών ομογενών (1993).
Ενίσχυση μέσω του E.I.Y.A.Π.O.E., για την αγορά τροφίμων για την Κοινότητα της Χειμάρρας (1992).
Ενίσχυση προγραμμάτος κατασκήνωσεων της Εθνικής Νεολαίας Βορείου Ηπείρου για ομογενείς νέους (1992).
Ενίσχυση φορέων για την εκτέλεση έργων τοπικής σημασίας (σωληνώσεις υδρεύσεων, αποκατάσταση μνημείων κ.ά.)
Ανθρωπιστική βοήθεια σε αναξιοπαθούντες ομογενείς.
Αποστολή υγειονομικού υλικού στα νοσοκομεία Αργυροκάστρου, Πρεμετής, Τεπελενίου, Χειμάρρας και Αγίων Σαράντα (1992).
Ενίσχυση του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (Ε.Ο.Π.) για την φιλοξενία 800 περίπου ομογενών, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στην Λίμνη «Ζηρώ» στην Φιλιππιάδα (1992).
Οικονομική και τεχνική βοήθεια σε ομογενείς για τη δημιουργία βιοτεχνιών, εργαστηρίων, συνεργείων επισκευών κλπ στην Αλβανία (1992-1993).
Τμηματικές ενισχύσεις του Φιλόπτωχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, για τους ομογενείς (1991-1993).
Ενίσχυση των ακριτικών Ιερών Μητροπόλεων Καστοριάς, Παραμυθιάς, Κονίτσης, Φλωρίνης, Ιωαννίνων, Κοζάνης και Πρεβέζης, για αντιμετώπιση αμέσων αναγκών διατροφής και στέγασης του πρώτου κύματος ομογενών προσφύγων από την Αλβανία.
Ενίσχυση των αρίστων μαθητών και των ταλαντούχων μουσικών του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Δολιανών, μέχρις ότου αυτό καταργήθηκε.
Ενισχύσεις πολιτιστικών κ.α. φορέων για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων τους.
http://www.latsis-iaoa.gr/article_detai ... cle_id=195
Άβαταρ μέλους
DRAKOS1
Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 26
Εγγραφή: 21:32 pm 26 01 2009


Επιστροφή στο Πολιτικα

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχει 1 μέλος συνδεδεμένο: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 1 επισκέπτης (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Login Form