Σελίδα 1 από 1

Στην Αλβανία ο Γιώργος Παπανδρέου

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 19:14 pm 26 06 2009
από epgiorgos82
Θερμής υποδοχής στα Τίρανα έτυχε σήμερα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Γ. Παπανδρέου ο οποίος το τριήμερο περιοδεύει σε χώρες της Βαλκανικής. «Θέλουμε να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου από τα Τίρανα ενώ νωρίτερα στο αεροδρόμιο της πόλης τον είχε υποδεχθεί ο πρόεδρος Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, κ. Εντι Ράμα.
Ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Ράμα μίλησαν σε συγκέντρωση οπαδών του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας με τον κ. Ράμα να αναφέρεται στη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και να τονίζει ότι ο Γιώργος Α. Παπανδρέου επέφερε αλλαγές στο κόμμα και κέρδισε την εμπιστοσύνη των νέων, προτάσσοντας την ανάγκη για αλλαγή και μια νέα αντίληψη διακυβέρνησης.
Από την μεριά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχήθηκε στον κ. Ράμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας «μεγάλη νίκη» στις εκλογές της Κυριακής, τονίζοντας ότι «με σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα και την Αλβανία θα προχωρήσουμε στην επίλυση, μεταξύ άλλων, και των προβλημάτων των Αλβανών στην Ελλάδα και της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τη θέση του «όχι στη λαθρομετανάστευση» και έκανε λόγο για «οργανωμένη μετανάστευση» και «υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών στη δουλειά, με ίσους μισθούς για την ίδια εργασία, κοινωνική ασφάλιση και συντάξεις», με τις τελευταίες να διευθετούνται μέσα σε διμερές πλαίσιο.
Ο κ. Παπανδρέου είπε, επίσης, ότι «ως κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ θα βοηθήσει στην ενσωμάτωση των μεταναστών στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «θα βοηθηθούν και όσοι Αλβανοί επιθυμούν να επενδύσουν στην Αλβανία».
Επανέλαβε τις θέσεις του για «άμεση απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας σε όσα παιδιά μεταναστών γεννιούνται στην Ελλάδα» καθώς και για απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας σε όσα παιδιά τελειώνουν στην Ελλάδα τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και εξακολουθούν να παραμένουν στην χώρα μας για 3 συνεχή έτη. «Οι Αλβανοί μετανάστες αποτελούν θετικό οικονομικό μέγεθος για την Ελλάδα και τους ευχαριστώ γι αυτό», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι «η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία μπορεί να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών».
«Παλιά, οι μειονότητες θεωρούνταν απειλή, τώρα πλέον δεν αποτελούν απειλή, εξάλλου γι αυτό δημιουργήσαμε την ΕΕ, ώστε τα σύνορα να παίζουν "μικρότερο ρόλο" έναντι των δικαιωμάτων των ανθρώπων», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνοντας την θέση του για «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» στην Αλβανία και εκφράζοντας ανησυχία για «όσα είδα χθες και σήμερα, τα οποία δεν είναι καλά σημάδια και παραπέμπουν στις πρακτικές των "συνόρων" και του αυταρχισμού».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «αν το ΠΑΣΟΚ εκλεγεί κυβέρνηση, ο ίδιος θα γίνει "πρωταθλητής" της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ».
Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, κ. Αναστάσιο, με τον οποίο είχε ιδιαίτερη συνομιλία, ενώ αμέσως μετά, σε δηλώσεις του, εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμησή του στο έργο του Αρχιεπισκόπου και στην συνεχή του προσπάθεια, ώστε «η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανία να παίξει τον ρόλο της δημουργίας, της καταλαγής και της προσφοράς, τόσο στην ανάπτυξη της Αλβανίας, όσο και στην αλληλοκατανόηση θρησκευμάτων και λαών σε ένα βαλκανικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τοπίο, όπου καλούμαστε να συμβιώσουμε με ανθρωπιά, αγάπη και αλληλοκατανόηση».
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος δήλωσε ότι «είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να δεχόμαστε επισκέψεις πολιτικών ηγετών, που ενδιαφέρονται για την Αλβανία και τα Βαλκάνια» και εξήρε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που επιδεικνύει για την περιοχή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Προσπαθήσαμε, ως ορθόδοξη Εκκλησία, να είμαστε εντός του κοινωνικού γίγνεσθαι, χωρίς να ζητάμε τίποτα και το πράξαμε ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, όταν η χώρα ήταν σε δοκιμασία, όπως το 1994, 1997 και 1999 και τότε είπαμε "όχι στη βία", "κάτω τα όπλα", "καταλαγή και συνεννόηση"», είπε ο κ. Αναστάσιος, υπογραμμίζοντας ότι «έχει περάσει το μήνυμα του σεβασμού της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε κάθε ανθρώπινο πρόσωπο, ανεξαρτήτως του τι πιστεύει, ακόμα και αν δεν πιστεύει».
Ο κ. Αναστάσιος αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο που διαδραματίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο όχι μόνο με την συμμετοχή της στα διεθνή εκκλησιαστικά φόρα αλλά και από το γεγονός ότι "η Αλβανία είναι μια χώρα με εξαιρετικά αρμονικές σχέσεις μεταξύ θρησκειών και δογμάτων".
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, του οποίου σημειωτέον η παρουσία στην Αλβανία συμπλήρωσε, στις 24 Ιουνίου, το 17ο έτος της, ένα λεύκωμα του Μουσείου της Ακρόπολης, το οποίο ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τις μνήμες της Κατοχικής Αθήνας, που ξυπνά μέσα του ο Ιερός Βράχος, καθώς «η επίσκεψή μας εκεί, στα τέσσερα εκείνα χρόνια, που μας φάνηκαν αιώνες, ήταν μια ανάσα ελευθερίας».
Από την πλευρά του, ο κ. Αναστάσιος δώρι σε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο του βιβλίο με τον τίτλο «Εως εσχάτων της γης», όπου περιγράφεται η ιστορία της Ιεραποστολής, της οποίας υπήρξε σκαπανέας στην αφρικανική ήπειρο.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας προσδίδοντας μια νότα ευθυμίας στη συνάντηση, ρώτησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «πότε τα προλαβαίνετε όλα αυτά;» για να προσθέσει: «τα νιάτα δεν κρύβονται, εμείς πια έχουμε περάσει στην πίσω πλευρά του βουνού».
Ο κ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στα Τίρανα με τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του «Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», κ. Βαγγέλη Ντούλε, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι «όλα θα πάνε καλά (σσ. στις εκλογές) αν δεν γίνουν "παρατράγουδα"».
Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι με τον κ. Ντούλε τον ενώνουν κοινές αξίες και ο αγώνας για την προοπτική της Αλβανίας στην ΕΕ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απόφαση της ΕΕ, επί ελληνικής προεδρίας το 2003, για την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στην Ένωση.
Είπε ακόμη, ότι η ΕΕ αποτελεί «οικογένεια κοινών αξιών» και τόνισε ότι πρέπει να γίνονται «σεβαστά τα σύνορα και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
«Η ελληνική μειονότητα είναι πλεονέκτημα και για τις δύο χώρες και μπορεί να λειτουργήσει, ως γέφυρα φιλίας και συνεργασίας στην Βαλκανική χερσόνησο σε μια ευρωπαϊκή προοπτική, που βασίζεται στους κανόνες της δημοκρατίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατέληξε: «Όλοι, στην ΕΕ περιμένουμε ότι οι εκλογές (σσ. της Κυριακής) θα είναι πραγματικά ελεύθερες και δίκαιες με δημοκρατικούς κανόνες, ώστε ο αλβανικός λαός να εκφράσει, χωρίς φόβο, την πραγματική βούλησή του».

πηγή : Το Βήμα

Re: Στην Αλβανία ο Γιώργος Παπανδρέου

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 00:56 am 27 06 2009
από epgiorgos82
Ημ. Δημοσίευσης : 26/06/2009 19:27
26/6/2009

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισκέφθηκε σήμερα τα Τίρανα, όπου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας, κ. κ. Αναστάσιο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

κ.κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: Είναι μια ιδιαίτερη τιμή και χαρά, όταν έχουμε επισκέψεις πολιτικών ηγετών, ανθρώπων οι οποίοι ενδιαφέρονται, όχι μόνο για το δικό τους χώρο, αλλά γενικότερα για την πορεία της Αλβανίας και των Βαλκανίων Kαι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, είναι γνωστό, εδώ και πολλά χρόνια, ότι έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και εμείς, με θερμή ευχαριστία, σκεφτόμαστε πάντοτε τις πρωτοβουλίες που είχε πάρει και παλαιότερα, και που συνεχώς παίρνει, για να βοηθήσει την ανάπτυξη και της Αλβανίας, αλλά και τη συμπαράσταση την οποία πάντοτε έχει δείξει για την Ορθόδοξη αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας.

Είμαστε λοιπόν ιδιαίτερα χαρούμενοι και πιστεύω ότι αυτές οι επαφές με την εδώ πολιτική ηγεσία είναι πάντοτε πολύ καρποφόρες και πολύ ελπιδοφόρες.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κι εγώ να σας ευχαριστήσω, είναι πάντα χαρά και τιμή να βρίσκομαι κοντά σας και να ανταλλάσουμε απόψεις. Και θέλω να δηλώσω, όπως πάντα, την εκτίμησή μου και στην προσωπικότητά σας, αλλά και στο έργο σας, για τη συνεχή σας προσπάθεια και τον αγώνα σας, ώστε η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανία να παίξει το ρόλο της δημιουργίας, της συνεισφοράς, της προσφοράς, στην ανάπτυξη της αλβανικής κοινωνίας, αλλά και στην κατανόηση μεταξύ των λαών διαφόρων θρησκευμάτων, σε μια εποχή όπου αυτό είναι και το ζητούμενο, όχι μόνο στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου καλούμαστε να συμβιώσουμε με ανθρωπιά, με αγάπη και με κατανόηση. Έννοιες, τις οποίες εσείς υπηρετείτε με συνεχή αγώνα, 17 χρόνια τώρα. Πάντα είναι χαρά μου να σας βλέπω, να έχετε τέτοια ζωντάνια και τέτοιο πάθος προσφοράς στην ανθρωπότητα και, βεβαίως, στην Αλβανία.

κ.κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: Το ξέρετε ότι στα 17 αυτά χρόνια προσπαθήσαμε, όχι απλώς να συνεχίσει το έργο της η Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά να είμαστε παρόντες στο κοινωνικό γίγνεσθαι της Αλβανίας, με πρωτοβουλίες και στα θέματα υγείας, εκπαιδεύσεως και αγροτικής αναπτύξεως και προνοίας. Και σε δύσκολες στιγμές, όταν η χώρα ήταν σε πάρα πολύ μεγάλη δοκιμασία, η δική μας η φωνή ήταν: όχι βία, κάτω τα όπλα, μόνο με τη συνεργασία θα προχωρήσουμε.

Και ήταν πολλές οι δύσκολες αυτές καμπές και το '74 και το '77 και το '99 και, νομίζω ότι έχει δοθεί αυτό το μήνυμα, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία μιλάει πάντοτε για βαθύ σεβασμό σε κάθε ανθρώπινο πρόσωπο, ανεξαρτήτως του τι πιστεύει, ακόμα και αν δεν πιστεύει.

Το θέμα είναι ότι αυτά τα μηνύματα έχουν περάσει όχι μόνο στην Αλβανία, αλλά γενικότερα η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, και σε άλλες περιοχές, και στο διαθρησκευτικό διάλογο που γίνεται από τις ευρωπαϊκές εκκλησίες και από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, έχει πάντα ένα πρωτοποριακό ρόλο.

Αλλά η δική σας συμπαράσταση, για μας, είναι μια μεγάλη ευλογία και ενθάρρυνση.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μακαριότατε, ευχαριστώ. Εκπροσωπείτε αυτές τις αρχές και τις αξίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έχετε και θα έχετε πάντα τη συμπαράστασή μου.

κ. κ.ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: Είμαστε ευγνώμονες.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Να είστε καλά.

Re: Στην Αλβανία ο Γιώργος Παπανδρέου

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 17:47 pm 27 06 2009
από epgiorgos82
Επαφές με την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Αλβανίας είχε σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου κατα την διάρκεια της επίσκεψης του στα Τίρανα.