Τώρα είναι 19:02 pm 24 09 2021

Η ΕΕ χρηματοδοτεί διασυνοριακά προγράμματα Αλβανίας-Ελλάδος

Συντονιστής: Νέοι

Η ΕΕ χρηματοδοτεί διασυνοριακά προγράμματα Αλβανίας-Ελλάδος

Δημοσίευσηαπό priest » 01:01 am 11 05 2007

Η ΕΕ χρηματοδοτεί διασυνοριακά προγράμματα Αλβανίας-Ελλάδος [10.05.2007 - 17:41]

Η ΕΕ ξεκίνησε τη χρηματοδότηση προγραμμάτων στη νότια Αλβανία, σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Συνολικά, έχουν δεσμευθεί 4,1 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg III του μπλοκ, προς όφελος των νότιων νομών Αργυροκάστρου, Κορυτσάς και Αυλώνας.

Τα προγράμματα - τα οποία ξεκίνησαν έπειτα από την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Αλβανικών και Ελληνικών αρχών - καλύπτουν την οδική υποδομή, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη βελτίωση της εκπαίδευσης και την ενίσχυση της ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή των αρχών σε αμφότερες τις πλευρές των συνόρων.

Το πρώτο βήμα θα είναι η λεπτομερής επιθεώρηση και επισκευή της οδικής υποδομής στις δυο νέες συνοριακές διαβάσεις με την Ελλάδα - Καφέ-Μπότε (Άγιοι Σαράντα) και Σοπική (Αργυρόκαστρο) - με σκοπό την άμβλυνση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Η ΕΕ βοηθά επίσης στην "εφαρμογή πολιτιστικών προγραμμάτων με σκοπό τη δημιουργία κλίματος ειρήνης, συνεργασίας και αμοιβαίων ανταλλαγών", σύμφωνα με επίσημη δήλωση.

Η πρωτοβουλία Interreg III, η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Αναπτυξιακό Ταμείο, αποσκοπεί σε ενδυνάμωση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη, ενθαρρύνοντας τη διασυνοριακή, διεθνική και διαπεριφερειακή συνεργασία. Δίδεται ειδική έμφαση στην ενσωμάτωση απομακρυσμένων περιοχών, καθώς επίσης σε όσες μοιράζονται εξωτερικά σύνορα με υποψήφιες χώρες της ΕΕ ή χώρες οι οποίες δεν ανήκουν στην ΕΕ.

Επίσης, η Αλβανία πρόκειται να λάβει κονδύλια μέσω του Interreg III για διασυνοριακά προγράμματα με την Ιταλία. Η περιοχή Πούλια συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές στην Αλβανία - σε Αυλώνα, Δυρράχιο και Τίρανα - σε προγράμματα γεωργίας, ανάπτυξης απομακρυσμένων αγροτικών περιοχών, πολιτισμού και ασφάλειας.

Τέτοιου είδους προγράμματα θεωρούνται σημαντικά για την ενίσχυση της ενσωμάτωσης και την αποτροπή συγκρούσεων, καθώς τα σύνορα αποτελούν συχνά περιοχή σημαντικών οικονομικών και άλλων ανισοτήτων. Για παράδειγμα, Αλβανία και Ιταλία διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό σε ό,τι αφορά στην οικονομική ανάπτυξη και τις ευκαιρίες, και ως αποτέλεσμα η Αδριατική έχει αποτελέσει μείζονα διαδρομή μετανάστευσης.

Εν τω μεταξύ, οι περιοχές στα σύνορα Αλβανίας-Ελλάδος αποτελούν ιδιαίτερη πατρίδα περίπου 1,4 εκατομμυρίων πολιτών - 900.000 στην Ελληνική πλευρά και 500.000 στην Αλβανική πλευρά. Η περιοχή περιλαμβάνει κάποιους από τους φτωχότερους νομούς της Ελλάδος, ενώ οι περιοχές στα Αλβανικά σύνορα χαρακτηρίζοντας από εξάρτηση στη γεωργία, υψηλά ποσοστά ανεργίας και σοβαρή έλλειψη υποδομής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει τη σπουδαιότητα της περιοχής για τους ευρύτερους στόχους προώθησης της σταθερότητας και της ενσωμάτωσης. Κατά τη διάρκεια της περιόδου από 2000 έως 2006, οι Βρυξέλλες δέσμευσαν 90 εκατ. ευρώ για την περιοχή μέσω του Interreg III - αύξηση 30% από την προηγούμενη περίοδο.

setimes.com
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
ΚΑΙ Η ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Άβαταρ μέλους
priest
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 560
Εγγραφή: 18:06 pm 07 06 2006
Τοποθεσία: ΦΟΙΝΙΚΗ

Δημοσίευσηαπό ilias » 12:03 pm 11 05 2007

το Interreg III τελειώνει σε φυσικό αντικείμενο μέσα στο 2007.


από τώρα όμως σε όλη την Ευρώπη έχουν ξεκινήσει "ψάξιμο" εταίρων για νέα σχήματα για το Interreg IV και από φέτος θα υποβληθούν προτάσεις στο secretariat.


από δω και πέρα να δούμε τι θα κάνουν. των φρωνιμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν....
(R)evolution :ctf2: :ctf2: :ctf2:
Άβαταρ μέλους
ilias
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 943
Εγγραφή: 22:58 pm 16 01 2006

Re: Η ΕΕ χρηματοδοτεί διασυνοριακά προγράμματα Αλβανίας-Ελλάδος

Δημοσίευσηαπό arki » 15:07 pm 16 07 2007

Τα προγράμματα αυτά "τρέχουν" εδώ και χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι προχωράνε πολύ αργά και φυσικά δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Τα χρήματα δίνονται αλλά "κολλάνε" σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Σχεδόν όλες οι περιοχές μας είναι στα προγράμματα (αφού είμαστε στα σύνορα) αλλά από έργα λίγα πράγματα. Όσοι δουλεύουν στα προγράμματα αυτά έχουν γραφειάρες, αλλά αμφιβάλω αν ξέρουν που είναι το Αργυρόκαστρο και που τα Γιάννενα. Για κάθε ευρώ λοιπόν που δίνει η ΕΕ μόνο ένα μικρό ποσοστό καταλήγει σε έργο υποδομής. Τα υπόλοιπα...
Θα μπορούσαμε βέβαια να ασκήσουμε πίεση για καλύτερη λειτουργία και χρήση των προγραμμάτων. Ακόμα να ζητήσουμε να απασχολούνται υποχρεωτικά και ομογενείς Β/Η στα γραφεία του INTERREG.
Δείτε και το σχετικό σιτε http://www.interreg.gr/gr/
arki
 
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: 15:55 pm 30 05 2007


Επιστροφή στο Εργα υποδομης

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχει 1 μέλος συνδεδεμένο: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 1 επισκέπτης (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Login Form