Τώρα είναι 05:12 am 19 09 2021

OΔΙΚOΙ ΑΞOΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ!

Συντονιστής: Νέοι

OΔΙΚOΙ ΑΞOΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ!

Δημοσίευσηαπό ΑΡΕΙΑΝΟΣ » 14:45 pm 24 07 2007

Αρχίζει η αντίστροφη πορεία για τις ερημωμένες επαρχίες μας…
OΔΙΚOΙ ΑΞOΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ!
Ξεκινά σήμερα η ασφαλτόστρωση από Δρυμάδες προς Χάνι Δελβινακίου. Συντάσσονται οι μελέτες για το νέο δρόμο από Βίγλα - Κεφαλόβρυσο - Δρυμάδες, ενώ δημοπρατείται η συνέχιση του άξονα προς το Αλβανικό έδαφος

Σε άξονες ανάπτυξης, μπορούν να μετατραπούν οι δρόμοι που δρομολογούνται και κατασκευάζονται στις ορεινές και απομονωμένες περιοχές του Νομού Ιωαννίνων. Νέες προοπτικές για την ακριτική επαρχία του Πωγωνίου, δημιουργούνται με την ολοκλήρωση του οδικού κυκλώματος, ενώ ανάλογα έργα εκτελούνται στο Ζαγόρι, την Κόνιτσα, το Μέτσοβο και τα Τζουμέρκα.
Οι δρόμοι στις περιοχές αυτές, ενταγμένοι οι περισσότεροι στο πρόγραμμα «Πίνδος» σπάνε τα σύνορα μεταξύ των όμορων νομών και αίρουν τα γεωγραφικά εμπόδια, ανοίγοντας έτσι νέους ορίζοντες.
Κομβικής σημασίας για την επαρχία του Πωγωνίου, είναι ο δρόμος από το Χάνι Δελβινάκι μέχρι τους Δρυμάδες. Ήδη ολοκληρώθηκαν οι διανοίξεις και τα τεχνικά έργα από το τμήμα Δρυμάδες- Πωγωνιανή, μήκους 11 χιλιομέτρων και σήμερα αρχίζει η ασφαλτόστρωση. Ένα μικρότερο τμήμα του ίδιου άξονα, από το Χάνι μέχρι την στροφή προς το Δελβινάκι, ασφαλτοστρώθηκε ήδη, ενώ με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες σε όλο το μήκος του άξονα που φτάνει τα 27 χιλιόμετρα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που εκτελεί σήμερα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων. Με τις συμπληρωματικές παρεμβάσεις, όπως είναι κόμβοι και άλλες, ο προϋπολογισμός του θα αγγίξει τα δέκα εκατομμύρια ευρώ!
Στο μεταξύ άρχισαν ήδη οι μελέτες και τα τοπογραφικά για έναν άλλο σημαντικό δρόμο που θα διασχίζει το Πάνω Πωγώνι. Θα ξεκινά από την Βίγλα (προς Κόνιτσα) και θα συναντάται με τον άξονα Χάνι- Δρυμάδες που σε λίγο ολοκληρώνεται.
Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν το Σάββατο, κατά την διάρκεια εκδήλωσης - συνεστίασης, που έγινε στους ακριτικούς Δρυμάδες, όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, προσκεκλημένοι του Προέδρου της διευρυμένης Κοινότητας Πωγωνιανής κ. Παντελή Τσέβη.
Και οι δύο δρόμοι θα οδηγούν στην συνοριακή πύλη των Δρυμάδων, όπου, με Προεδρικό Διάταγμα έχει ιδρυθεί Τελωνείο Γ΄ Τάξης, για την στέγαση του οποίου, ύστερα και από παρέμβαση του αρμόδιου Υφυπουργού Οικονομικών Αντώνη Μπέζα, θα κατασκευαστεί ειδικό κτίριο, αρχικά εμβαδού 500 τ.μ. και με προοπτική επέκτασης. Στον διπλανό χώρο, λειτουργεί το Στρατιωτικό Φυλάκιο, ενώ στο παλιό κτίριο του φυλακίου, που ανακαινίστηκε πλήρως, θα στεγαστούν εκθέματα από τον πόλεμο του 1940.
Να σημειωθεί ότι σύντομα πρόκειται να δημοπρατηθεί και η εντός του Αλβανικού εδάφους προέκταση του οδικού άξονα, που θα συνεχίσει από Δρυμάδες προς Σωπική και Πολύτσιανη, έργο ενταγμένο στο διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg III.
Με την διάνοιξη του μόλις τεσσάρων χιλιομέτρων τμήματος από γέφυρα Αγίων προς την διακλάδωση των Δολιανών (άγνωστο γιατί καθυστερεί ακόμη) ολοκληρώνεται ο κεντρικός άξονας Καλπάκι - Κακαβιά, που θα συναντηθεί μελλοντικά με την Ιόνια Οδό. Με τα σημαντικά αυτά οδικά έργα, που συμπληρώνονται από μικρότερες εσωτερικές συνδέσεις, όπως Δελβινακίου - Βήσσανης - Κεφαλόβρυσου, ολόκληρη η περιοχή του Πωγωνίου θα έχει σε λίγο χρόνο ένα σύγχρονο ασφαλές οδικό δίκτυο, που είναι η πιο βασική υποδομή και για ανάπτυξη άλλων δράσεων.
Στην εκδήλωση των Δρυμάδων (μ΄ αφορμή και το πανηγύρι του χωριού) μιλώντας ο Πρόεδρος της Πωγωνιανής Παντελής Τσέβης, προέβη σε έναν σύντομο απολογισμό των έργων που έγιναν και όσων τώρα εκτελούνται στην περιοχή, ενώ κλείνοντας την ομιλία του, εμφανώς συγκινημένος, ανακοίνωσε ότι για προσωπικούς - οικογενειακούς λόγους, στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα αποχωρήσει από την θέση του Προέδρου, στην οποία εκλέχθηκε για τρίτη συνεχή 4ετία. Ο κ. Τσέβης ευχαρίστησε τις Αρχές, τους Κοινοτικούς Συμβούλους και τους κατοίκους για την πολύχρονη στενή συνεργασία τους και δήλωσε ότι θα βοηθήσει το νέο Πρόεδρο που θα εκλεγεί, όσο και όπου μπορεί, για να συνεχιστούν κι άλλες, ακόμη μεγαλύτερες παρεμβάσεις, που έχει ανάγκη η ακριτική Πωγωνιανή και τα τρία Κοινοτικά της Διαμερίσματα (Δολό, Σταυροσκιάδι και Δρυμάδες).
Ο Νομάρχης Ιωαννίνων Αλέκος Καχριμάνης, στην ομιλία του, εξέφρασε την έκπληξή του και την βαθιά λύπη του, για την οριστική και αμετάκλητη απόφαση του κ. Τσέβη, να αποχωρήσει από την ηγεσία της Κοινότητας αφού, όπως τόνισε, όλα αυτά τα χρόνια προσέφερε σημαντικότατο έργο στην περιοχή, έχοντας άριστη συνεργασία τόσο με τον ίδιο όσο με τις υπηρεσίες της Νομαρχίας και της Περιφέρειας.
Ευχαριστίες και ευχές για την παραπέρα προσωπική πορεία του κ. Τσέβη, εξέφρασαν ακόμη και οι παριστάμενοι στην εκδήλωση Ηπειρώτες πολιτικοί, ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης και ο βουλευτής Αντώνης Φούσας, ενώ οι κύριοι Αντώνης Μπέζας και Κώστας Τασούλας απέστειλαν σχετικά τηλεγραφήματα.
Παρόντες ακόμη στην εκδήλωση των Δρυμάδων (την οποία διοργάνωσε η Επιτροπή της Εκκλησίας) και οι δύο στρατηγοί μας. Ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας Νίκος Καναβάκης και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Βασίλειος Λουράκης.
Και οι δύο τόνισαν ότι είχαν άψογη συνεργασία με τον κ. Τσέβη, αφού στις Δρυμάδες ο μεν Στρατός λειτουργεί Φυλάκιο, στη δε Πωγωνιανή η Ελληνική Αστυνομία, Σταθμό Συνοριοφυλάκων.
Από την πλευρά της γειτονικής Αλβανίας, παρέστη ο Έπαρχος Πωγωνίου της Βορείου Ηπείρου κ. Μεντής (που είχε την ευκαιρία να συζητήσει θέματα διασυνοριακής διακίνησης με τους εκπροσώπους των ελληνικών αρχών) ενώ παραβρέθηκαν ακόμη ο Αντινομάρχης Οδυσσέας Πότσης, ο εκ Πωγωνιανής εκδότης του «Π.Λ.» Βασίλης Κουτσολιόντος, η Νομαρχιακή Σύμβουλος Μαρία Τσουλάκη, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Σπύρος Πανταζής, οι εργολάβοι δημοσίων έργων Ευάγγελος Τζαδήμας και Χριστόφορος Γκατζιάννης (εκ των αναδόχων του μεγάλου οδικού έργου) εκπρόσωποι Αδελφοτήτων, Συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Η γυναίκα είναι το πιο γλυκό λάθος της φύσης
Άβαταρ μέλους
ΑΡΕΙΑΝΟΣ
Αρθρογράφος
 
Δημοσιεύσεις: 264
Εγγραφή: 21:10 pm 04 12 2005

Re: OΔΙΚOΙ ΑΞOΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ!

Δημοσίευσηαπό ilias » 14:54 pm 24 07 2007

Μια χαρά όλα αυτά. Από την αλβανική πλευρά τι προβλέπεται αν γνωρίζεις ?
Μέχρι τη Σοπική θα φτάσει ο δρόμος και πότε ?
Τα άλλα χωριά του Πωγωνίου είναι αποκλεισμένα όμως χρόνια τώρα.
Η πρόσβαση είναι βασικό στοιχείο και μετά όλα τα άλλα.
(R)evolution :ctf2: :ctf2: :ctf2:
Άβαταρ μέλους
ilias
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 943
Εγγραφή: 22:58 pm 16 01 2006


Επιστροφή στο Εργα υποδομης

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχει 1 μέλος συνδεδεμένο: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 1 επισκέπτης (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Login Form