Τώρα είναι 04:49 am 19 09 2021

Συνέντευξη Ε.Στυλιανίδη για την επίσκεψη στη Β.Ηπειρο

Συντονιστής: Νέοι

Συνέντευξη Ε.Στυλιανίδη για την επίσκεψη στη Β.Ηπειρο

Δημοσίευσηαπό ΑΡΕΙΑΝΟΣ » 03:42 am 16 03 2006

Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ κ. Ευρ. Στυλιανίδη στον ρ/σ "105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ"Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2006

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλημερίσουμε σε αυτό το σημείο τον Υφυπουργό Εξωτερικών τον κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος βρίσκεται στην Αλβανία. Κύριε Υφυπουργέ καλημέρα.

κ. ΕΥ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Καλή σας μέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υφυπουργέ βρίσκεστε στην Αλβανία για ποιο λόγο;

κ. ΕΥ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Είμαστε σε μία επίσκεψη για δύο σκοπούς. Χθες επισκεφθήκαμε την περιοχή της Νοτίου Αλβανίας της Βορείου Ηπείρου, δηλαδή την περιοχή των Αγ. Σαράντα και της Χειμάρρας, όπου εγκαινιάσαμε δύο σημαντικά έργα του HELLENIC AID, της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, ένα εκ των οποίων ήταν πάντα διαχρονικός στόχος και επιθυμία του ελληνισμού, της ελληνικής εθνικής μειονότητας εδώ, το κτίριο του σχολείου της Χιμάρας και το άλλο αφορούσε την υδροδότηση του χωριού Δρυμάδες.

Παράλληλα εκεί είχαμε συνάντηση με τις τοπικές αρχές, τους αιρετούς άρχοντες δηλαδή και διασφαλίσαμε την παροχή ενός οικοπέδου απ’ τον Δήμαρχο των Αγ. Σαράντα για την οικοδόμηση ενός άλλου καινούριου ελληνικού σχολείου σε μια περιοχή που το έχει και ανάγκη και το ζητούσε επί δεκαετίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως υποδέχθηκαν οι Βορειοηπειρώτες αυτή την ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης; Για τα εγκαίνια του σχολείου δηλαδή.

κ. ΕΥ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Ήταν μία συγκινητική στιγμή, διότι σκεφτείτε ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν περάσει πάρα πολλές δοκιμασίες και το σχολείο ήταν ένα όνειρο πολλών δεκαετιών και πολλών γενιών τολμώ να πω, για το οποίο πολλοί φυλακίστηκαν, καταδικάστηκαν, κυνηγήθηκαν απ’ το προηγούμενο καθεστώς.

Εγώ επισκέφτηκα την περιοχή μαζί με το συνάδελφό μου της αλβανικής κυβέρνησης, Υφυπουργό αρμόδιο για τα θέματα ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης και περάσαμε το μήνυμα ότι πραγματικά όχι μόνο ανταποκρινόμαστε στην επιθυμία του τοπικού πληθυσμού, αλλά δημιουργούμε και όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε η ελληνική εθνική μειονότητα να παίξει τον ρόλο της γέφυρας φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των κρατών και των λαών μας.

Σήμερα υπογράφουμε μια πολύ σημαντική διμερή συμφωνία με την Αλβανία, η οποία έχει να κάνει με την προστασία των παιδιών θύματα παράνομης διακίνησης. Είναι μια συμφωνία μοντέλο η οποία υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών και θα ακολουθηθεί ως παράδειγμα και στις σχέσεις συνεργασίας της Ελλάδος με άλλες χώρες προέλευσης.

Σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία, ενσωματώνεται το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες που προστατεύουν τους ανθρώπους απ’ το ειδεχθές έγκλημα της παράνομης διακίνησης και δεν αναφέρομαι μόνο στα παιδιά, αναφέρομαι γενικότερα και στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο για την παράνομη εργασία, αλλά και στα δικαιώματα των γυναικών που τυχαίνουν θύματα παράνομης διακίνησης.

Η συγκεκριμένη συμφωνία όμως αναφέρεται ειδικότερα στα παιδιά και δημιουργεί όλο το θεσμικό πλαίσιο που απαιτείται για να μπορούν τα δύο κράτη να συνεργάζονται σε όλα τα επίπεδα, ώστε να εντοπίζονται τα παιδιά, να διώκονται οι παράνομοι διακινητές, να προστατεύονται τα παιδιά απ’ τα παράνομα κυκλώματα και να βοηθούνται ώστε να επαναπροωθούνται στην πατρίδα τους, στην οικογένειά τους και κάτω από καθεστώς απολύτως προστατευμένο να επανεντάσσονται στην κοινωνία χωρίς πρόβλημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το φαινόμενο κ. Υφυπουργέ είναι σε έξαρση; Έχετε κάποια στοιχεία για την παράνομη διακίνηση των παιδιών;

κ. ΕΥ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Όχι μόνο των παιδιών. Γενικότερα η παράνομη διακίνηση ως φαινόμενο είναι σε πολύ μεγάλη έξαρση διεθνώς. Σκεφτείτε ότι τα μαύρα χρήματα που βγαίνουν από αυτό το έγκλημα πια, έχουν ξεπεράσει και τα μαύρα χρήματα τα οποία βγαίνουν απ’ την εμπορία ναρκωτικών και τα παράνομα χρήματα τα οποία βγαίνουν απ’ την εμπορία όπλων.

Είναι η σύγχρονη μορφή δουλείας που προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και που πρέπει ως φαινόμενο να μας κινητοποιήσει, ώστε η κοινωνία μας και η πολιτεία μας να αντιδράσει σωστά για να καταπολεμηθεί και να προστατευτούν βεβαίως τα θύματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό κύριε Υπουργέ νομίζω ότι όταν μας λέτε ότι έχει ξεπεράσει κάθε άλλο φαινόμενο σε ύψος χρημάτων, νομίζω ότι κάνει και πιο δύσκολο το έργο, έτσι δεν είναι;

κ. ΕΥ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Αναμφισβήτητα, γιατί απέναντί σου έχεις οργανωμένα κυκλώματα μαφίας τα οποία δεν διστάζουν σε τίποτα και τα οποία βεβαίως προσπαθούν να βρίσκουν εύσχημους τρόπους για να διαφεύγουν τη σύλληψη. Γι’ αυτό και μαζί μας βρίσκεται και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εισαγγελέων, μια που το Υπουργείο Εξωτερικών σε αυτή την κατεύθυνση συνεργάζεται και με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με τον οποίο βεβαίως συμφωνήσαμε ότι θα χρηματοδοτήσει η HELLENIC AID ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης Εισαγγελέων. Δεκαπέντε Εισαγγελείς της χώρας μας θα εκπαιδευτούν πάνω στο πως θα εφαρμόζουν ένα σύγχρονο δίκαιο προστασίας απ’ τα κυκλώματα της παράνομης διακίνησης, διακρίνοντας το θύμα της παράνομης διακίνησης απ’ τον οποιονδήποτε υπόδικο του κοινού ποινικού δικαίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ ελπίζουμε αυτή η συμφωνία μοντέλο να λειτουργήσει πραγματικά ως πιλότος και μοντέλο και να μπει ένα τέλος σε αυτή τη μάστιγα. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Καλή σας μέρα.

κ. ΕΥ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλημέρα σας
Η γυναίκα είναι το πιο γλυκό λάθος της φύσης
Άβαταρ μέλους
ΑΡΕΙΑΝΟΣ
Αρθρογράφος
 
Δημοσιεύσεις: 264
Εγγραφή: 21:10 pm 04 12 2005

Επιστροφή στο Εργα υποδομης

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχει 1 μέλος συνδεδεμένο: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 1 επισκέπτης (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Login Form