Τώρα είναι 05:14 am 19 09 2021

«Ξεριζώνουν» χιλιάδες τσιμεντένια πολυβολεία του Χότζα

Συντονιστής: Νέοι

«Ξεριζώνουν» χιλιάδες τσιμεντένια πολυβολεία του Χότζα

Δημοσίευσηαπό Αδέσμευτος » 16:58 pm 27 07 2009

ΤΙΡΑΝΑ. Το τανκ αγκομαχάει στην άμμο, καθώς τα χοντρά συρματόσχοινα τεντώνονται, έτοιμα να σπάσουν. Η μάχη του τεθωρακισμένου με το μπούνκερ (πολυβολείο) είναι δύσκολη, αλλά στο τέλος το τανκ κερδίζει. Ο τσιμεντένιος θόλος ξεριζώνεται από τα υποθαλάσσια θεμέλιά του και σέρνεται στην παραλία. Ενα ακόμη μπούνκερ της εποχής του Χότζα έχει καταστραφεί - απομένουν άλλες 700.000.

Η φοβία του Εμβέρ Χότζα ότι η Αλβανία θα δεχόταν επίθεση οδήγησε στην κατασκευή των εκατοντάδων χιλιάδων τσιμεντένιων οχυρωματικών έργων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας.

Σήμερα, 40 χρόνια μετά την κατασκευή τους, πολλά από τα πολυβολεία που βρίσκονται στη θάλασσα έχουν υποστεί ζημιές. «Τα μπούνκερ έχουν γίνει πραγματικός εφιάλτης για όσους θέλουν να περάσουν εδώ τις διακοπές τους.» λέει ο ιδιοκτήτης παραλιακού μπαρ, Πετρίτ Ιλί. Τουλάχιστον πέντε άτομα πνίγηκαν πέρυσι στην παραλία αυτή, εξαιτίας των δινών που σχηματίζονται γύρω από τα μπούνκερ.

Απέτυχαν

Στα νιάτα του, ο Μπεσνίτ Λάσκου είχε λάβει μέρος και αυτός στην κατασκευή κάποιων μπούνκερ. Τώρα, είναι μέλος του συνεργείου κατεδάφισής τους. «Υποτίθεται ότι θα ήταν ικανά να αντισταθούν στα πάντα, αλλά, στη μοναδική μάχη που έδωσαν, τη μάχη με τη θάλασσα, απέτυχαν» λέει ο Λάσκου.

Η παραλία του Σεμάν έχει μήκος 2 χιλιόμετρα και είναι σπαρμένη με 200 μπούνκερ. Στην αρχή υπήρχαν ελπίδες ότι τα τεθωρακισμένα τύπου Τ-59 θα μπορούσαν να απομακρύνουν τέσσερα μπούνκερ την ημέρα. Ομως τελικά οι εργασίες προχωρούν με ρυθμούς μόλις ενός μπούνκερ ημερησίως. «Με αυτούς τους ρυθμούς, η παραλία θα είναι έτοιμη του χρόνου και όχι φέτος» λέει ο δήμαρχος του Σεμάν, Σοτίρ Ζάρκα. Σχέδια για γενική εκκαθάριση του αλβανικού τοπίου από τα μπούνκερ δεν υπάρχουν - κάτι τέτοιο θα κόστιζε πάρα πολύ, εξάλλου τα μπούνκερ αποτελούν στοιχείο της ταυτότητας της χώρας.

www.kathimerini.gr
Αδέσμευτος
Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 54
Εγγραφή: 11:34 am 24 02 2007

Επιστροφή στο Εργα υποδομης

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχει 1 μέλος συνδεδεμένο: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 1 επισκέπτης (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Login Form