Τώρα είναι 05:06 am 19 09 2021

Υδραγωγείο ζωής σε Φοινίκη - Μεσοπόταμο

Συντονιστής: Νέοι

Υδραγωγείο ζωής σε Φοινίκη - Μεσοπόταμο

Δημοσίευσηαπό priest » 21:36 pm 07 08 2006

Έργο ζωής είναι το μεγάλο υδραγωγείο 14 χλμ που θα εφοδιάσει καθοδόν με πόσιμο νερό τα χωριά Μπίστρισσα, Άνω και Κάτω Μεσοπόταμο, Κρανιά, Φοινίκη, Αη Γιάννης, Μαυρόπουλο, Καραχάτζι, Βρωμερό και Βρυώνι.
Εδώ και ένα χρόνο μεταξύ των Επαρχιών Μεσοποτάμου και Φοινίκης, έγινε συμφωνία συνεργασίας, η οποία επικυρώθηκε από τον Περιφερειάρχη Αυλώνας και η Επαρχία Φοινίκης ανέλαβε την ολοκλήρωση της μελέτης γι' αυτό το έργο.
Μία ομάδα ειδικών μελετητών από τα Τίρανα με επικεφαλής τον υδροτεχνικό Αβνί Ντερβίσι και την υποστήριξη της εταιρείας ΣΑΒΡΙΚΑΛ με πρόεδρο τον επιχειρηματία Δημήτρη Γκίνο, ανέλαβαν τη μελέτη και την περάτωσαν με επιτυχία σε χρόνο ρεκόρ. Το ύψος του έργου με τα αλβανικά δεδομένα ανέρχεται στα 200 εκ. λεκ καινούρια και το κόστος της μελέτης σε 3,5 εκ. λεκ. Με αυτά τα εφόδια ξεκίνησε ο αγώνας για την εξασφάλιση κονδυλίων από το κράτος ή από διάφορους φορείς.
Το κράτος αυτό το έργο δυσκολεύοταν να το υποστηρίξει, αφού μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε τρόπος να εφοδιαστεί με πόσιμο νερό η πόλη των Αγίων Σαράντα. Τότε από την τοπική αυτοδιοίκηση επιλέχθηκε ένας πιο αποδοτικός τρόπος ολοκλήρωσης του έργου. Η μελέτη, με την υποστήριξη και του προέδρου της Ομόνοιας, εντάχθηκε στις προτάσεις προς την ΥΔΑΣ του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών με τη απαίτηση για την εξασφάλιση των σωλήνων και άλλων υλικών, ενώ η κατασκευή του υδραγωγείου να χρηματοδοτηθεί από τους ίδιους τους πολίτες που θα επωφεληθούν.
Στην Επαρχία Φοινίκης, σε λαϊκές μαζώξεις υπήρχε άμεση ανταπόκριση, μάλιστα υπήρξαν προτάσεις το έργο να ξεκινήσει πριν ακόμα έρθουν οι σωλήνες.
Και να που η ώρα ήρθε. Οι σωλήνες φτάνουν στον προορισμό αυτήν την εβδομάδα. Στα χωριά της Φοινικής ξεκίνησε η διαδικασία συγκρότησης επιτροπών συγκέντρωσης χρημάτων και διαφάνειας ώστε παράλληλα με τη μεταφορά σωληνών να ανοιχτεί το κανάλι και να κατασκευαστούν τα έργα παροχής και αποδοχής.
Στην κατασκευή του έργου θα δραστηριοποιηθούν όλα τα μηχανήματα και οι δυνάμεις της επαρχίας. Η κάθε οικογένεια θα συμμετάσχει στο έργο με 150 ευρώ η καθεμία, ενώ οι Επαρχίες θα βάλουν σε διάθεση και χρήματα και προσωπικό.
Ο χρόνος στη συνέχεια θα είναι χρόνος σκληρής δουλειάς ώστε στο τέλος του έτους να ολοκληρωθεί το έργο.

(από την εφημερίδα "Η Φωνή των Φοινικαίων")
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
ΚΑΙ Η ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Άβαταρ μέλους
priest
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 560
Εγγραφή: 18:06 pm 07 06 2006
Τοποθεσία: ΦΟΙΝΙΚΗ

Δημοσίευσηαπό Ελεονώρα » 15:13 pm 08 08 2006

Να κι ένα ακόμη ευχάριστο νέο για τον τόπο μας.
Τέτοια να γίνονται συχνά να χαιρόμαστε κι εμείς που νοσταλγούμε τον τόπο μας.
Να και μία ακόμη αποτελεσματική προσπάθεια της οργάνωσης Ομόνοιας.
Συγχαρητήρια και στους χωριανούς που διαθέτουν τόσα χρήματα για το χωριό τους αν ακι πολλοί από αυτούς δε βρίσκονται εκεί.
Αυτό σημαίνει ότι δεν ξεχνούν τον τόπο τους και κάποια στιγμή ίσως σκεφτούν να επιστρέψουν στα πατρώα εδάφη μας.

Τέτοιες προσπάθειες θα πρέπει να τις χειροκροτούμε όλοι μας.
Καλή δουλειά, αν και φαίνεται να είναι σκληρή.
Άβαταρ μέλους
Ελεονώρα
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 183
Εγγραφή: 12:39 pm 20 06 2006

Δημοσίευσηαπό priest » 17:12 pm 21 09 2006

Μετά από έναν ολοκληρο χρόνο γύρισα την προηγούμενη βδομάδα στη Φοινίκη. Η αιτία βέβαια θα προτιμούσα να ήταν πιο ευχάριστη.
'Οπως και να' χει όμως παρατήρησα ότι μένουμε στα λόγια.
Νερό είχαμε μόνο μία ώρα την ημέρα! Θα δώσει η κάθε οικογένεια όσα λεφτά χρειάζεται και 150 και 250 και 350 ευρώ. Εντάξει μέχρι εδώ.
Πότε θα γίνει όμως το έργο αυτό; Έμαθα ότι ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες. Στο τέλος ποιανού έτους θα ολοκληρωθεί το έργο;
Ο έπαρχος Λούτσης, τώρα που πλησιάζουν και οι εκλογές, έριξε άσφαλτο σε μερικούς δρόμους.
Αλλα πρέπει να νιώθουν την "ανάσα" των ψηφοδελτίων για να συγκινούνται οι τοπικοί μας άρχοντες.
Από την πλευρά μου θα προσπαθήσω του χρόνου τέτοια εποχή να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για την ανακαίνιση του σπιτιού μου, μιας και η αδερφή μου σκέπτεται να επιστρέψει μόνιμα με την κόρη της. Θα' ναι καλύτερο και για την ίδια.
Για να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Οι καλές προθέσεις υπάρχουν.
Αν είναι όμως να πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό...
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
ΚΑΙ Η ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Άβαταρ μέλους
priest
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 560
Εγγραφή: 18:06 pm 07 06 2006
Τοποθεσία: ΦΟΙΝΙΚΗ


Επιστροφή στο Εργα υποδομης

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχει 1 μέλος συνδεδεμένο: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 1 επισκέπτης (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Login Form