Τώρα είναι 05:04 am 19 09 2021

Με εξαφάνιση απειλείται η Μικρή Πρέσπα λόγω της υπεράντλησης

Συντονιστής: Νέοι

Με εξαφάνιση απειλείται η Μικρή Πρέσπα λόγω της υπεράντλησης

Δημοσίευσηαπό keravnios » 00:42 am 09 08 2006

Με ολοκληρωτική χερσοποίηση απειλείται η Μικρή Πρέσπα στην αλβανική πλευρά εάν συνεχιστεί η άντληση των νερών της για την άρδευση της πεδιάδας της Κορυτσάς, προκύπτει από την πρώτη κοινή μελέτη Ελλάδας-Αλβανίας για το υδατικό σύστημα της Μικρής Πρέσπας και του ποταμού Ντέβολλι.

Η εκτροπή του ποταμού Ντέβολλι στα μέσα της δεκαετίας του 1970 στην Μικρή Πρέσπα έχει υποβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό το νότιο άκρο της λίμνη, καθώς τα φερτά υλικά κάλυψαν το νότιο αλβανικό άκρο της λίμνης, καταλήγει η μελέτη. Με την πρόσχωση της λίμνης επεκτάθηκε δραματικά η υδρόβια βλάστηση και οι καλαμιώνες και άλλαξαν ο οικολογικός χαρακτήρας και οι λειτουργίες της περιοχής.

Οι περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις είναι σοβαρές για την τοπική κοινωνία της Αλβανίας, η οποία υποφέρει από μαζική μετανάστευση και απώλεια πόρων ζωής, επισημαίνει η μελέτη, την οποία εκπόνησαν η μη κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και η αλβανική οργάνωση για την Προστασία και Διατήρηση του Φυσικού Περιβάλλοντος της Αλβανίας (PPNEA), με συγχρηματοδότηση της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών και της WWF Ελλάδας.

Ωστόσο, πρόθεση των αρμόδιων αρχών υδάτων της Αλβανίας, όπως διαφάνηκε στις συναντήσεις τους με τους μελετητές του προγράμματος και αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, είναι να μην χρησιμοποιήσουν στο μέλλον τη λίμνη ως ταμιευτήρα για την άρδευση της πεδιάδας της Κορυτσάς, αλλά να προωθήσουν την αξιοποίηση του περιβαλλοντικού δυναμικού της περιοχής.

Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι για να ανατραπούν οι επιπτώσεις που έχουν προκαλέσει οι επεμβάσεις των τελευταίων δεκαετιών θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω συγκεκριμένα μέτρα περιβαλλοντικής αποκατάστασης και διαχείρισης. Επίσης, θα πρέπει να γίνουν επιπλέον μελέτες για να αντιμετωπιστεί το θέμα της άρδευσης της πεδιάδας της Κορυτσάς.

news.in.gr
http://akrokeravnia.blogspot.com
Τα Γιάννενα ονειρεύονται, η Κρήτη ξαποσταίνει,
βουβή η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα ξεφαντώνει...
Ποιος βογγάει σα να πεθαίνη;
-Χειμάρρα, όλορθη! Οι λύκοι
http://www.himaraunion.com
Άβαταρ μέλους
keravnios
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 800
Εγγραφή: 12:38 pm 03 04 2006
Τοποθεσία: Αθήναι

Επιστροφή στο Εργα υποδομης

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχει 1 μέλος συνδεδεμένο: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 1 επισκέπτης (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Login Form