7ο Αντάμωμα Πωγωνησίων

Δημοσιεύτηκε:
20:52 pm 01 05 2007
από Never Surrender
Το 7ο Αντάμωμα Πωγωνησίων θα γινει στην Πολύτσανη, στις 16 Αυγούστου 2007.
Φετος για πρωτη φορα, γινεται στο Πωγωνι και Επιστημονική Ημεριδα στις 17 και 18 Αυγούστου 2007, υπο την αιγίδα της Ιεράς Μητροπολεως Αργυροκαστρου.
Οι εορταστικες εκδηλωσεις θα πραγματοποιηθουν σε διαφορα χωριά.
Προσκαλουνται οι Πωγωνησιοι ανα τον κόσμο , οπως και φιλοι του Πωγωνίου, που επιθυμουν να λαβουν μερος.
Re: 7ο Αντάμωμα Πωγωνησίων

Δημοσιεύτηκε:
10:08 am 25 07 2007
από ilias
δεν το χα δει το θέμα.
απλά φροντίστε από πριν για τις μετακινήσεις
Re: 7ο Αντάμωμα Πωγωνησίων

Δημοσιεύτηκε:
19:38 pm 10 08 2007
από ΟΓΧΗΣΜΟΣ
Στην Πολύτσανη, με τη συμβολή του Πανεπιστημίου μας
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Ο Αργυροκάστρου Δημήτριος θα κηρύξει την έναρξη
Σημαντικό γεγονός για την πολιτισμική ανάδειξη και προβολή της ενιαίας περιοχής του Πωγωνίου, αποτελεί η Α΄ πολιτιστική ημερίδα που θα γίνει στις 11 το πρωί της Πέμπτης 16 Αυγούστου στην Πολύτσανη Αργυροκάστρου με τη συμβολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Την ημερίδα αυτή, που έχει ως κεντρικό θέμα: «Πωγώνι, Ιστορική-Πολιτιστική Επισκόπηση» και στην οποία θα εισηγηθούν θέματα εκλεκτοί και διακεκριμένοι στο χώρο τους ομιλητές, συνδιοργανώνουν το Πνευματικό Κέντρο Πολύτσανης, ο Έπαρχος Πωγωνίου του Νομού Αργυροκάστρου και το Εργαστήριο Ιστορίας Νεότερης Ελλάδας και Νεοελληνικού Πολιτισμού της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Θα προηγηθεί θεία λειτουργία στο ναό των Ταξιαρχών, όπου θα ιερουργήσει ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος, ο οποίος θα κηρύξει και την έναρξη των εργασιών της ημερίδας.
Ο φιλόλογος και συγγραφέας Νίκος Υφαντής θα παρουσιάσει συνοπτικά «το Πωγώνι στο χώρο και στο χρόνο». Ο εκπαιδευτικός Χρίστος Τσελίκης θα σκιαγραφήσει το πορτρέτο του Σοφιανού, Επισκόπου Αργυροκάστρου. Ο εκδότης της βορειοηπειρωτικής εφημερίδας «ΤΟ ΟΡΑΜΑ» Θεόδ. Μπεζιάνης θα αναφερθεί στους «θρυλικούς παπάδες της Σωπικής». Ο συγγραφέας Χριστόφορος Μπεντούλης θα μιλήσει για τους Σχωριάδες και το Δημήτριο Μπεντούλη. Η φιλόλογος Μαρίνα Ζώτου θα κάνει αναδρομή στο παρόν και το μέλλον της Πολύτσανης. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος Γ. Παπαΐωάννου, θα επιχειρήσει ιστορική και πολιτιστική επισκόπηση του Πωγωνίου. Αφού γίνει διάλογος μεταξύ των ομιλητών και των συμμετασχόντων θα εξαχθούν τα τελικά συμπεράσματα της ημερίδας. Ο Έπαρχος Πωγωνίου Δημήτριος Μεΐντης θα παραχωρήσει συνεστίαση στους παρευρισκομένους.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι σίγουρο ότι θα βάλει τις επιστημονικές βάσεις για την αξιοποίηση της πλούσιας πολιτιστικής και εκκλησιαστικής κληρονομιάς του Πωγωνίου και θα υπερτονίσει τον άρρηκτο δεσμό των Πωγωνησίων εκείθεν και εντεύθεν. Θα αποδοθεί τιμή στους Πωγωνησίους, οι οποίοι για αιώνες υπερασπίσθηκαν με σθένος τα πατρικά χώματα και υπεραμύνθηκαν των ιδανικών της φυλής μας.
(από την εφημερίδα Πρωινός Λόγος)