Τώρα είναι 06:47 am 23 10 2021

17η επέτειος ίδρυσης ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Συντονιστής: Νέοι

17η επέτειος ίδρυσης ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Δημοσίευσηαπό priest 2 » 02:12 am 25 01 2008

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΑΣΥΒΑ- ΣΦΕΒΑ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΝΕΕΜ “ΟΜΟΝΟΙΑ”, ΔΕΡΒΙΤΣΑΝΗ 12-1-2008

Με μεγάλη χαρά οι σύλλογοί μας συμμετείχαν για πολλοστή φορά στις εκδηλώσεις για την επέτειο της ίδρυσης της Δ.ΕΝ.Ε.Ε.Μ. ΟΜΟΝΟΙΑ που έλαβαν χώρα στη Δερβιτσάνη Αργυροκάστρου στις 12 Ιανουαρίου 2008 με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και πολλών επισήμων.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην εκκλησία του χωριού,όπου χοροστάτησε ο Σεβασμ.Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ.Δημήτριος που τέλεσε και το μνημόσυνο των κεκοιμημένων μελών της οργάνωσης.Στη σύντομη προσλαλιά του αναφέρθηκε στο σοβαρό ζήτημα της συλήσεως πολλών ιερών ναών της περιφέρειας Αργυροκάστρου το τελευταίο διάστημα, και ζήτησε από τους υπευθύνους να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στην καταστροφή και κλοπή των πνευματικών θησαυρών του τόπου που είναι ο σημαντικός κρίκος που μας συνδέει με το παρελθόν μας και τους οποίους έχουμε υποχρέωση να παραδώσουμε και στους μεταγενέστερους όπως τους παρελάβαμε.

Στην πανηγυρική εκδήλωση που ακολούθησε για τα 17 χρόνια από την ίδρυση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, συμμετείχαν ο Πρέσβυς της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Κοκόσης, ο πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Μαντέλος, ο νομάρχης Ιωαννίνων κ. Καχριμάνης, και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Παντούλας. Παρούσα ήταν βεβαίως και όλη η ηγεσία των Βορειοηπειρωτών με επικεφαλής τους προέδρους της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ κ. Γ.Γιάννη και Ε.Ντούλε αντίστοιχα, ο προερχόμενος από το ΚΕΑΔ, υπουργός Εργασίας της Αλβανίας κ.Μπάρκας, ο περιφερειάρχης Αργυροκάστρου κ.Σπ.Ξέρρας, ο δήμαρχος Χειμάρρας κ.Β.Μπολάνος, προηγούμενοι πρόεδροι της οργάνωσης, οι 3 εκ των 5 ηγετών της δίκης των Τιράνων(Θ.Βεζιάνης, Β.Παπαχρήστου, Ηρ.Σύρμος), οι 8 εκλεγμένοι έπαρχοι στο χώρο της αναγνωρισμένης μειονότητας, αντιπροσωπεία του γραφείου του ΟΑΣΕ στο Αργυρόκαστρο κ.α.

Ο πρέσβυς της Ελλάδος κ.Κοκόσης στην ομιλία του αναφέρθηκε στις επικείμενες αρχαιρεσίες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και τόνισε την ανάγκη να ανοίξει η οργάνωση για όλους τους Έλληνες και οι επικείμενες αρχαιρεσίες να γίνουν με δημοκρατικότητα και αντιπροσωπευτικότητα σύμφωνα με το καταστατικό.Οι πρόεδροι της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ αναφέρθηκαν με συντομία στις μεγάλες επιτυχίες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ όλα αυτά τα χρόνια και το σημαντικό ρόλο της στην προάσπιση των συμφερόντων του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού. Παράλληλα έδωσαν την υπόσχεση να συνεχίσουν με την ίδια θέρμη τον αγώνα μπροστά στις μελλοντικές προκλήσεις. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ομιλία του βουλευτή Ιωαννίνων κ. Παντούλα που αναφέρθηκε στα ανοιχτά ζητήματα που αφορούν τους Βορειοηπειρώτες και τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία του να αναγνωριστεί η παρουσία του ελληνισμού(ελληνόφωνου,βλαχόφωνου και αλβανόφωνου) όπου κατοικεί στην Αλβανία και όχι μόνο στις μειονοτικές ζώνες. Η εκδήλωση έκλεισε με την κοπή της πίττας από τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημήτριο και την καθιερωμένη δεξίωση.

Με πολλή χαρά ως εκπρόσωποι του ΠΑΣΥΒΑ και της ΣΦΕΒΑ επικοινωνήσαμε με τους αδελφούς μας Βορειοηπειρώτες καθώς ήμασταν ο μοναδικός σύλλογος από Ελλάδα που συμμετείχε στην εκδήλωση, κάτι που τονίστηκε από όλους που επισήμαναν τη σημασία που έχει και μόνο η παρουσία μας στο να αισθάνονται ότι κάποιοι συμπατριώτες τους θυμούνται. Στο πλαίσιο αυτό πιστεύουμε ότι θα έπρεπε τουλάχιστον τα ελληνικά κόμματα να στείλουν επίσημους εκπροσώπους στην επέτειο αυτή τιμώντας την οργάνωση των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου και όλης της Αλβανίας.

Από την πλευρά μας υποσχόμαστε να είμαστε πάντοτε στο πλευρό των Βορειοηπειρωτών και της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στην προσπάθειά τους να κρατηθεί ζωντανός ο ελληνισμός στα πατρογονικά του εδάφη και ευχόμαστε και ελπίζουμε η ΟΜΟΝΟΙΑ έχοντας ως βάση τις επιτυχίες του παρελθόντος και διδασκόμενη και από τα τυχόν λάθη και τις παραλείψεις να προχωρήσει ενωμένη και συντονισμένη και με συγκεκριμένη στρατηγική για το μέλλον κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό εν όψει των πιθανών ανακατατάξεων που μαγειρεύονται για την περιοχή μας.
Όταν το ράσο γίνεται σημαία τότε η νίκη είναι βεβαία
Άβαταρ μέλους
priest 2
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 582
Εγγραφή: 16:54 pm 12 10 2007
Τοποθεσία: Φοινίκη-Κρανιά, Αθήνα

Επιστροφή στο Νεα απο τα μέρη μας

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχει 1 μέλος συνδεδεμένο: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 1 επισκέπτης (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Login Form