Τώρα είναι 03:09 am 23 09 2021

Η Αλβανία υποβάθμισε την διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας!

Συντονιστής: Νέοι

Η Αλβανία υποβάθμισε την διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας!

Δημοσίευσηαπό Millenium » 23:58 pm 14 07 2009

Αν και στην Αλβανία προεκλογικά η κυβέρνηση της χώρας, έδινε διαβεβαιώσεις για τα εκπαιδευτικά δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, εντούτοις οι ρυθμίσεις που προωθούνται δεν επιβεβαιώνουν τις υποσχέσεις.
Το υπουργείο Παιδείας και Επιστήμης της Αλβανίας στις ρυθμίσεις που προώθησε για τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, δεν έλαβε καμία πρόνοια για τα Λύκεια που λειτουργούν στον χώρο της Ελληνικής Μειονότητας.
Ειδικά παραμένει υποβαθμισμένη η διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και προβλέπεται να διδάσκεται μόνο δύο ώρες την εβδομάδα, μαζί με το μάθημα της Ελληνικής Λογοτεχνίας.
Μάλιστα ως δεύτερη ξένη γλώσσα προτείνεται η Γερμανική ή η Ισπανική ή η Ιταλική και όχι η Ελληνική.
Και αυτό, την στιγμή που υπάρχει καταγεγραμμένο το ενδιαφέρον πολλών νέων στη Νότια Αλβανία για να μάθουν την Ελληνική Γλώσσα.
Μάλιστα από την "Ομόνοια" καταγγέλλεται το γεγονός ότι παρά τα επίμονα αιτήματά της δεν έχει ιδρυθεί Γραφείο Εκπαίδευσης της Ελληνικής Μειονότητας στο υπουργείο Παιδείας.
Όπως επισημαίνεται από κύκλους της Μειονότητας "...το εκπαιδευτικό πρόβλημα στη Νότια Αλβανία επιδέχεται διπλωματικό χειρισμό από την πλευρά της Ελλάδας..."
Συγκεκριμένα, οι Μειονοτικοί ζητούν από την Ελλάδα να πιέσει την Αλβανική πλευρά, ώστε η Ελληνική γλώσσα να διδάσκεται στα Μειονοτικά σχολεία. Μάλιστα εκπαιδευτικοί της Μειονότητας υποστηρίζουν ότι "...η Ελλάδα θα βοηθήσει ουσιαστικά την Ελληνική Μειονότητα αν παρέμβει στο ζήτημα της διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας..." και απορούν που το υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας αρνείται με πείσμα να επεκταθούν οι ώρες εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας στα Μειονοτικά σχολεία.
Millenium
Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 49
Εγγραφή: 17:15 pm 21 04 2009

Re: Η Αλβανία υποβάθμισε την διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας!

Δημοσίευσηαπό Αδέσμευτος » 20:00 pm 28 07 2009

«Πριονίζεται» η Ελληνική Γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου!
Την ώρα που οι Ιταλοί ιδρύουν Κέντρο Πολιτισμού…
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Π. Μπάρκας κάνει λόγο για έλλειψη βοήθειας από ελληνικής πλευράς…

Δύο βασικά στηρίγματα του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου είναι η Ορθοδοξία και η γλώσσα σε συνάρτηση με τον πολιτισμό.
Η Ορθοδοξία «ανθεί» χάρις στις άοκνες και ανιδιοτελείς προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου κ. Αναστασίου, ο οποίος, σε συνεργασία με τους τρεις Μητροπολίτες και τους δύο βοηθούς επισκόπους, επιτελεί θαυμαστό έργο.
Όμως υποβαθμίζεται συνεχώς - και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό - η Ελληνική γλώσσα και ο Ελληνικός πολιτισμός.
Αφ’ ενός με την υπολειτουργία των δημόσιων Μειονοτικών σχολείων και αφ’ ετέρου με τον κίνδυνο να βάλει λουκέτο το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου.
Η δεύτερη αυτή περίπτωση αξίζει να προσεχθεί, αφού, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Παναγιώτης Μπάρκας, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα λειτουργήσει Κέντρο Ιταλικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου.
Μάλιστα ο κ. Μπάρκας αναφέρει ότι οι «Ιταλοί, αξιοποιώντας το Πανεπιστήμιο, προσπαθούν να παραχαράξουν και να οικειοποιηθούν την Ελληνική ταυτότητα του πολιτισμού στην περιοχή».
Παρ’ ότι το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου συμπλήρωσε 15 χρόνια λειτουργίας, τα οποία μάλιστα εορτάστηκαν μεγαλοπρεπώς (!), απειλείται με λουκέτο!

Αλήθεια, γιατί; Την απάντηση δίνει ο ίδιος ο Πρόεδρός του, παραπονούμενος για έλλειψη βοήθειας από Ελληνικής πλευράς: «…Δεν συμβαίνει απλώς από έλλειψη φοιτητών.
Είναι γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια η Ελλάδα αύξησε στο μέγιστο δυνατό τα κίνητρα προς Βορειοηπειρώτες φοιτητές για να σπουδάζουν στην Ελλάδα. Δηλαδή δίνει πάνω από 35 υποτροφίες σε Βορειοηπειρώτες απόφοιτους λυκείου στην Αλβανία. Ταυτόχρονα, η επίσημη Αθήνα άνοιξε στο Αργυρόκαστρο και Αγίους Σαράντα, με αποσπασμένους καθηγητές από το Υπουργείο Παιδείας, φροντιστήρια για τους βορειοηπειρώτες απόφοιτους λυκείου στην Αλβανία με στόχο να μπορούν να πετυχαίνουν όσο περισσότεροι στις εισαγωγικές πανεπιστημιακές εξετάσεις των αποδήμων. (Κατά μέσο όρο στις εξετάσεις αυτές πετυχαίνουν θετικά αποτελέσματα πάνω από 30 Βορειοηπειρώτες) Αν υπολογίσουμε ότι ο ετήσιος συνολικός αριθμός Βορειοηπειρωτών απόφοιτων λυκείων στην Αλβανία δεν ξεπερνά τους 70-80, τότε μπορούμε να καταλάβουμε τι μένουν να επιλέξουν το Τμήμα Ελληνικών στο Αργυρόκαστρο.
»Λογικό θα ήταν σε περίπτωση που το ΥΠΕΞ ασκεί στην πράξη πολιτική στήριξης της παραμονής των Βορειοηπειρωτών στις εστίες τους, τότε θα έπρεπε να έδινε κάποιες υποτροφίες και για φοιτητές που θα συνέχιζαν τις σπουδές στο Τμήμα Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου.
»Τα στοιχεία λένε ότι από τους Βορειοηπειρώτες που επωφελήθηκαν υποτροφίες του ΥΠΕΞ για τα ελληνικά πανεπιστήμια ή που σπούδασαν γενικώς στην Ελλάδα, δεν επέστρεψε κανείς στα πατρώα του εδάφη.
Ωστόσο, το 55 τοις εκατό των φοιτητών του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου δεν απομακρύνθηκε από τον τόπο του».

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συνεργάζεται μέχρι τώρα στενά με το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου. Και το στηρίζει με καθηγητές και βιβλία.
Μάλιστα ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Γεροθανάσης ανέφερε πρόσφατα ότι «αποτελεί αναγκαιότητα η συνέχιση της λειτουργίας του Τμήματος σ’ ένα αναβαθμισμένο ακαδημαϊκό και μορφωτικό επίπεδο».
Και πρόσθεσε: «Ο ρόλος του και η συγκεκριμένη θέση του κάνουν το Τμήμα μια ιδιάζουσα περίπτωση σε σχέση με τα παρόμοια ανοίγματα του Ελληνικού Πολιτισμού».
TTT
Θα είναι ολέθριο για τον Ελληνισμό της Αλβανίας να καταργηθεί το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, το οποίο ιδρύθηκε με πολλές δυσκολίες. Ο Πρόεδρός του και οι Έλληνες αρμόδιοι ας καθίσουν σε κοινό τραπέζι διαλόγου, ώστε να βρεθεί λύση.

πηγη Π/Λ
Αδέσμευτος
Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 54
Εγγραφή: 11:34 am 24 02 2007


Επιστροφή στο Νεα απο τα μέρη μας

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχουν 2 μέλη συνδεδεμένα: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 2 επισκέπτες (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

Login Form