Σελίδα 1 από 1

Τιμή ρεκόρ για βιβλία ερωτικής λογοτεχνίας

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 16:30 pm 18 12 2006
από ilias
Τιμή ρεκόρ για βιβλία ερωτικής λογοτεχνίας, που δημοπρατήθηκαν από τον οίκο Christie's

Συλλογή 1.000 βιβλίων ερωτικής λογοτεχνίας, που χρονολογούνται από το 1527 έως στο 1975, από τη γαλλόφωνη βιβλιοθήκη του Ελβετού βιομηχάνου Ζεράρ Νόρντμαν (1930-1992), πωλήθηκε από τον οίκο Christie's στο Παρίσι αντί 5,66 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έχει δημοπρατηθεί ποτέ ερωτική βιβλιοθήκη, τουλάχιστον την τελευταία 30ετία, αναφέρει ο οίκος δημοπρασιών.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας αγόρασε πρώτη, λόγω δικαιωμάτων, 25 φωτογραφίες με ιδιόχειρες σημειώσεις και ένα χειρόγραφο του Γάλλου συγγραφέα Πιέρ Λουίς. Η δημοπρασία διεξήχθη σε δύο φάσεις, στις 27 Απριλίου και στις 15 Δεκεμβρίου.

Η ερωτική συλλογή του Ζεράρ Νόρντμαν, μοναδική στον κόσμο, αποτελείτο από φωτογραφίες, βιβλία, χειρόγραφα, επιστολές και ιδιόχειρα έγγραφα, των οποίων οι συντάκτες είναι κλασικοί της άσεμνης λογοτεχνίας ή ανώνυμοι. Από τα σημαντικότερα βιβλία της συλλογής και το πιο παλιό που τιτλοφορείται «Sonneti lussuriosi» του Πιέτρο Αρετίνο (του λεγόμενου Αρετίν, 1492-1556) πωλήθηκαν αντί 325.000 ευρώ, τιμή ρεκόρ για ερωτικό βιβλίο που πωλείται σε δημοπρασία.

Για αιώνες η ερωτική λογοτεχνία γραφόταν μυστικά, σε απλά χειρόγραφα και σε πρόχειρα, ενώ οι συγγραφείς της ήταν θύματα οχλήσεων και διώξεων.

Ο Νόρντμαν στα 17 του χρόνια άρχισε να αγοράζει ερωτικά βιβλία. Εβραίος ελβετικής υπηκοότητας προστατεύθηκε κατά Β' Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της μεγάλης περιουσίας της οικογένειάς του και της ουδετερότητας της γενέτειράς του, Ελβετίας. Η οικογένειά του είχε σειρά πολυκαταστημάτων, όπως το Le Printemps στο Παρίσι. Αναζητούσε έργα που ήταν ανώνυμα ή υπογράφονταν με ψευδώνυμο, πολλά από αυτά ήταν απλά αποσπάσματα από μια ανατύπωση που κατασχέθηκε και κάηκε.

news.in.gr