Τώρα είναι 10:11 am 20 09 2021

Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις

Συντονιστής: Νέοι

Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις

Δημοσίευσηαπό priest 2 » 01:53 am 06 12 2007

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Θεοφάνης Μαλκίδης. Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις. Αθήνα 2007. Εκδόσεις Γόρδιος τηλ. 210-8252279

Οι σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας αποτέλεσαν ένα σημαντικό πολιτικό ζήτημα, τόσο για τη μία όσο και για την άλλη χώρα, δημιουργώντας σε διάφορες χρονικές φάσεις, περισσότερο εντάσεις, τριβές, και αντιπαραθέσεις και λιγότερο συνεργασία. Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις ήδη από την εποχή συγκρότησης του αλβανικού κράτους, δημιούργησαν πολύ ιδιαίτερες συνθήκες στις δύο χώρες, απέκτησαν μία μεγαλύτερη δυναμική κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου και του Ψυχρού Πολέμου, αφού η ιδιομορφία των διμερών σχέσεων ενισχύθηκε σ΄ αυτήν τη χρονική περίοδο, των αντιθέσεων, των εφήμερων συμμαχιών και των συμφερόντων που εκφραζόταν μέσα από επεμβάσεις (ξένων δυνάμεων) στις δύο χώρες.
Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις μετά την κατάρρευση του αλβανικού καθεστώτος έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική και στην περίοδο μετάβασης, σχέσεις οι οποίες επικεντρώνονται πλέον στη διμερή συνεργασία και στην στήριξη της Ελλάδας στην ευρωατλαντική προοπτική της Αλβανίας, στην ελληνική εθνική μειονότητα που ζει στην Αλβανία, στο ζήτημα των αλβανών εργαζομένων στην Ελλάδα, στους Τσάμηδες, κ.ά.
Το βιβλίο αποσκοπεί στην ανάδειξη των βασικών σημείων των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, από τη συγκρότηση του αλβανικού κράτους μέχρι σήμερα, σε μία προσπάθεια να διερευνηθούν και να αναλυθούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι σχέσεις των δύο χωρών. Σχέσεις οι οποίες θεωρούμε ότι χαρακτήρισαν, επηρέασαν και θα επηρεάσουν ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής και αλβανικής πολιτικής, διπλωματικής θεωρίας και πρακτικής στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα σήμερα που το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου είναι στο προσκήνιο.

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης διδάσκει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και είναι συγγραφέας μεταξύ των άλλων, των βιβλίων, «Το αλβανικό εθνικό ζήτημα», και «Η ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία» (στην ελληνική, αγγλική και αλβανική γλώσσα).
Όταν το ράσο γίνεται σημαία τότε η νίκη είναι βεβαία
Άβαταρ μέλους
priest 2
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 582
Εγγραφή: 16:54 pm 12 10 2007
Τοποθεσία: Φοινίκη-Κρανιά, Αθήνα

Re: Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις

Δημοσίευσηαπό Dervitsiotis » 11:35 am 06 12 2007

Πάτερ, αυτά τα βιβλία δεν μας φτάνουν εδώ στην επαρχία... Παίζει το σενάριο να σου καταθέσω κάπου χρήματα να μου τα στείλεις;
"Λόγια μεγάλα, ποιητικά, ανεκτέλεστα ... λόγια κοινά, κενά, «καπνός κι αθάλη»,
που ίσως διαβάζοντάς τα να με οικτίρετε, ... γελώντας και κουνώντας το κεφάλι"
Καββαδίας
Άβαταρ μέλους
Dervitsiotis
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 756
Εγγραφή: 17:00 pm 22 03 2007
Τοποθεσία: ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Re: Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις

Δημοσίευσηαπό priest 2 » 03:13 am 08 12 2007

Τηλεφώνησες στις εκδόσεις "Γόρδιος"; Σου είπανε ότι δεν πουλάνε στα Γιάννινα; Αν όχι, κάτι θα γίνει.

Παράλληλα το βιβλίο «Η ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία» δεν πωλείται ακόμα στα βιβλιοπωλεία. Το εκδίδει η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής και δεν πρέπει να ' χει βγάλει ακόμα αρκετά αντίτυπα.
Όταν το ράσο γίνεται σημαία τότε η νίκη είναι βεβαία
Άβαταρ μέλους
priest 2
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 582
Εγγραφή: 16:54 pm 12 10 2007
Τοποθεσία: Φοινίκη-Κρανιά, Αθήνα


Επιστροφή στο Βιβλια

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχει 1 μέλος συνδεδεμένο: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 1 επισκέπτης (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Login Form