Τώρα είναι 11:32 am 20 09 2021

Τα επτά παράθυρα - Τηλέμαχος Κώτσιας

Συντονιστής: Νέοι

Τα επτά παράθυρα - Τηλέμαχος Κώτσιας

Δημοσίευσηαπό Phoenix » 11:55 am 09 10 2006

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ
Tα χρόνια της ένοχης αθωότητας


Αν το βορειοηπειρώτικο κύμα που έλουσε την Ελλάδα μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού στην Αλβανία μάς έφερε έναν σημαντικό συγγραφέα, αυτός είναι χωρίς αμφιβολία ο Τηλέμαχος Κώτσιας. Γεννημένος το 1951 στο χωριό Βρυσερά, δυο βήματα πέρα από τα σύνορα, εγκατεστημένος από το 1990 στην Αθήνα, έχει κατορθώσει να ορίσει με τα πέντε ώς τώρα βιβλία του (μία συλλογή διηγημάτων, τρεις νουβέλες και το παρόν μυθιστόρημα) ένα προσωπικό στίγμα στον χώρο της ελληνικής πεζογραφίας, σαφώς διακριτό από εκείνο άλλων Ηπειρωτών πεζογράφων - του Δημήτρη Χατζή και του Χριστόφορου Μηλιώνη από τους παλιότερους, του Βασίλη Γκουρογιάννη και του Σωτήρη Δημητρίου από τους νεότερους - οι οποίοι, αν και στην εδώθε πλευρά της μεθορίου, τράφηκαν από το ίδιο γεωπολιτισμικό υπόστρωμα.

Ιδιαίτερα γνωρίσματα της γραφής του Κώτσια είναι η αδρή αφήγηση, φαινομενικά απροσποίητη, ακόμη και αφελής, αλλά παράξενα υποβλητική, και το ξερό, δηλητηριώδες χιούμορ, που συχνά γίνεται ένας σαρκασμός εκτοξευμένος πίσω από τη μάσκα της αθωότητας. Ο Κώτσιας δεν επιχειρεί καμιά ποιητική αναγωγή του ηπειρώτικου κόσμου που τον εμπνέει, όπως κάνει κυρίως ο Γκουρογιάννης, ούτε προσπαθεί να αποδώσει την ατμόσφαιρά του με την εκτενή χρήση της ντοπιολαλιάς ή μάλλον της ετερογλωσσίας του, όπως κάνει ο Δημητρίου. Τέτοια εγχειρήματα, οσοδήποτε πετυχημένα, απηχούν ένα αίσθημα απώλειας, τη νοσταλγία για μια χαμένη γενέθλια εστία. Ο Κώτσιας, αντίθετα, ζει άμεσα και φυσικά τον κάπως εξωτικό, με τα σημερινά δικά μας μέτρα, κόσμο που περιγράφει. Αλλά διαθέτει αρκετά ανεπτυγμένο λογοτεχνικό ένστικτο ώστε να ξεχωρίζει το πραγματικά σημαντικό από το απλώς γραφικό ή μεγεθυσμένο από τα προσωπικά συναισθήματα. Σ' αυτόν τον ευτυχή συνδυασμό οφείλεται, όπως νομίζω, η γοητεία που εξασκούν τα αφηγήματά του.


To Αργυρόκαστρο με το κάστρο στο βάθος

Τα εφτά παράθυρα είναι εμφανώς ένα αυτοβιογραφικό κείμενο, αλλά ας μη σταθούμε σ' αυτή τη λεπτομέρεια, την οποία πολλοί αναγνώστες και πολιτιστικοί συντάκτες επιμένουν να θεωρούν, αντί για εξωτερική πληροφορία, κλειδί για την αξιολόγηση ενός λογοτεχνικού έργου. Κυκλοφορούν, εξάλλου, στην αγορά ένα σωρό αυτοβιογραφικά μυθιστορήματα που ξέρουμε πόσο μίζερη, φλύαρη και ανούσια είναι η «αυθεντικότητά» τους. Σημασία έχει ότι ο Κώτσιας μεταπλάθει το αυτοβιογραφικό υλικό του σ' ένα ωραίο και, για τα ελληνικά δεδομένα, πρωτότυπο μυθιστόρημα.

Το 1967, λοιπόν, στο αποκορύφωμα του ιδεολογικού παροξυσμού του καθεστώτος Χότζα, μια ομάδα τελειοφοίτων σ' ένα γυμνάσιο του Αργυροκάστρου, αγόρια και κορίτσια, Αλβανοί και Έλληνες, ετοιμάζονται για τις απολυτήριες εξετάσεις και την έξοδό τους στη ζωή. Από τη μια η έγνοια για το προσωπικό μέλλον, οι πρώτες ερωτικές εμπειρίες, η μισοαπαγορευμένη σαγήνη του δυτικού σινεμά, από την άλλη η συνεχής «ταξική και ιδεολογική επαγρύπνηση», που το καθεστώς απαιτεί από τα παιδιά. Σιγά σιγά η αφήγηση εστιάζεται σ' έναν από τους μαθητές, τον Γιώργο Ζαφείρη, που δεν γίνεται δεκτός στο πανεπιστήμιο λόγω φρονημάτων (όχι δικών του, αλλά κάποιου θείου του...). Ψευτοδουλεύει για ένα διάστημα κι έπειτα καλείται να υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία του σ' ένα «τάγμα ανεπιθυμήτων», όπως θα λέγαμε κάποτε στα καθ' ημάς, στη βόρεια Αλβανία. Στον στρατό περνάει τα μύρια όσα, βιώνει τη βλακεία, τον τομαρισμό, τη διαφθορά των αξιωματικών, καταλαβαίνει πόσο απέχουν οι ιδεολογικές διακηρύξεις του συστήματος από την πραγματικότητα και καταστρώνει ένα σχέδιο για να δραπετεύσει στην Ελλάδα.

Ουσιαστικά, δηλαδή, δεν υπάρχει πλοκή σ' αυτό το μυθιστόρημα. H ιστορία την οποία διηγείται έχει ενδιαφέρον για τα πολλά μικροεπεισόδια που σκιαγραφούν την κατάσταση του ανθρώπου, και μάλιστα του νεαρού ανθρώπου, σ' ένα ολοκληρωτικό καθεστώς όπως της κομμουνιστικής Αλβανίας.


Μαθήμα σε Γυμνάσιο της Αλβανίας τη δεκαετία του 1970. O Τηλέμαχος Κώτσιας αφηγείται την ιστορία μιας παρέας τελειοφοίτων σε ένα Γυμνάσιο του Αργυροκάστρου

Αλλά, βέβαια, το ζήτημα είναι πώς και σε ποιο επίπεδο προσεγγίζει ο συγγραφέας αυτή την πραγματικότητα. H πιο εύκολη προσέγγιση μπορεί να περιγραφεί ως εξής: από τη μια ένα καταπιεστικό, ιδεολογικά μονολιθικό σύστημα, από την άλλη η αθωότητα και οι παρορμήσεις της νιότης, που είτε το εκθέτουν και το γελοιοποιούν είτε βρίσκουν τρόπους να το παρακάμψουν είτε οδηγούν σε δραματική σύγκρουση μαζί του. Έχουμε διαβάσει πολλά μυθιστορήματα κι έχουμε δει πολλές ταινίες που αναφέρονται στα κομμουνιστικά κράτη και ακολουθούν αυτή τη γραμμή. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι συγκινητικό ή χαριτωμένο, σχεδόν πάντοτε όμως είναι ρηχό. Το μήνυμα είναι προαποφασισμένο και κοινότοπο.

Ο Κώτσιας πιστοποιεί τη λογοτεχνική αξία του αποφεύγοντας αυτή την πεπατημένη και παίρνοντας έναν δυσκολότερο δρόμο, που οδηγεί βαθύτερα και φέρνει στο φως πιο ενδιαφέροντα πράγματα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες που πρωταγωνιστούν στα τρία πρώτα από τα τέσσερα μέρη του βιβλίου δεν αμφισβητούν καθόλου το σύστημα με τη συμπεριφορά ή με τις επιθυμίες τους. Απεναντίας, είναι μπολιασμένοι με τα προπαγανδιστικά στερεότυπά του και προσπαθούν να ανταποκριθούν στα ιδεολογικά καθήκοντά τους με την κωμική σοβαρότητα που χαρακτηρίζει τη νεαρή ηλικία. Αυτό ακριβώς είναι που αποκαλύπτει τον παραλογισμό του συστήματος σε όλο του το μεγαλείο. Καθώς π.χ. τα παιδιά ακούν έναν Κινέζο επίσημο να εκφωνεί λόγο, φαντάζονται με θαυμασμό ένα μέλλον όπου εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια Κινέζοι θα τραγουδούν σε τέλειο συγχρονισμό τον κομμουνιστικό ύμνο «Ο ήλιος ανατέλλει», αποθαρρύνονται έπειτα για μια στιγμή με τη σκέψη ότι οι νόμοι της φυσικής, δηλαδή το όριο της ταχύτητας του ήχου, δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο, αλλά ξαναβρίσκουν τον ενθουσιασμό τους μόλις θυμούνται ότι οι νόμοι της φυσικής ανακαλύφθηκαν από αστούς επιστήμονες και συνεπώς επιδέχονται βελτίωση!

Με παρόμοιο τρόπο, οι πράξεις των παιδιών, ακόμη και οι πιο προσωπικές και αυθόρμητες, επενδύονται μ' ένα ιδεολογικό δίδαγμα, που καθορίζεται, εννοείται, από τη ρητορική του καθεστώτος. Όταν π.χ. στη γιορτή των αποφοίτων ένα αγόρι κι ένα κορίτσι κρύβονται πίσω από μια προτομή του Χότζα, για να ανταλλάξουν διαχύσεις, ενώ τους αναζητεί μια ζηλότυπη φίλη, ο αόρατος αφηγητής (του οποίου η προοπτική ταυτίζεται με αυτή των νεαρών) σχολιάζει: «Όμως ο σύντροφος Ενβέρ, όπως πάντα προστάτης των ερωτευμένων, υπερασπίστηκε και αυτό το πρωτάρικο ζευγάρι» - και το σχόλιο αυτό δεν εκφέρεται σαν ευφυολόγημα, αλλά με απόλυτη σοβαρότητα, σαν απόρροια της επίσημης ιδεολογικής καθοδήγησης.


O συγγραφέας Τηλέμαχος Κώτσιας

Ο Γιώργος Ζαφείρης δέχεται τον αποκλεισμό του από το πανεπιστήμιο χωρίς αγανάκτηση, σχεδόν μοιρολατρικά, σαν φυσική συνέπεια της λογικής του συστήματος, την οποία λογική δεν απορρίπτει. Αργότερα, βέβαια, στον αλβανικό στρατό, θα δει την ιδεολογία και την πρακτική της εξουσίας να αλληλοξεβρακώνονται με τον σουρεαλιστικό τρόπο που χαρακτηρίζει, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό (εδώ στον υπέρτατο δυνατό), τους περισσότερους στρατούς του κόσμου. H εποχή της αθωότητας τελειώνει για τον Γιώργο σ' αυτό το σημείο. Μπροστά του ανοίγεται τώρα ο δρόμος προς την ελευθερία ή προς τα εφτά παράθυρα του φρούριου - φυλακής του Αργυροκάστρου.

H σοφία αυτού του μυθιστορήματος βασίζεται στην επίγνωση ότι στα ολοκληρωτικά συστήματα το τραγικό ελάχιστα απέχει από το κωμικό, η λογική από τον παραλογισμό, και αυτό τα κάνει εφιαλτικότερα, γιατί δεν αφήνει περιθώρια για ηρωική στάση, για διαφύλαξη της αξιοπρέπειας, για δραματική σύλληψη της ανθρώπινης κατάστασης. Το ύφος του Κώτσια, όπως το περιγράψαμε, υπηρετεί άριστα αυτή την ιδέα. Τα εφτά παράθυρα απηχούν αόριστα τον Κάφκα και τη μεγάλη παράδοση του κεντροευρωπαϊκού μυθιστορήματος, πιο ξεκάθαρα τους μεταπολεμικούς συνεχιστές της, που θα τους βρούμε κυρίως στην τσέχικη και τη σερβική λογοτεχνία (μου έρχονται στον νου Σέρβοι συγγραφείς όπως ο Ντράγκοσλαβ Μιχαήλοβιτς, ο Μπράνιμιρ Στσεπάνοβιτς ή ο Μίλισαβ Σάβιτς). Την ελληνική πεζογραφία δεν την έχει αγγίξει σχεδόν καθόλου αυτή η παράδοση. Το βιβλίο του Κώτσια, λοιπόν, συνιστά μια ευπρόσδεκτη καινοτομία στα δικά μας λογοτεχνικά πράγματα.

Και δεν θα μπορούσε να υπάρξει παραστατικότερη έκφραση του πνεύματος με το οποίο είναι γραμμένο από την ίδια την προμετωπίδα του, η οποία παρωδεί (αλλά πόσο λίγο απέχει εδώ η παρωδία από το παρωδούμενο!) ένα «ντα-τσι-μπάο», όπως λέγεται στα κινεζικά, ή «φλετ-ρουφέ» αλβανιστί, δηλαδή μια ανακοίνωση σε εφημερίδα τοίχου: «Όποιος ταυτίσει τους ήρωες με πραγματικά πρόσωπα καταδικάζεται από το άρθρο 64 ως εχθρός του λαού».ΤΑ ΝΕΑ , 06/09/2003 , Σελ.: P30
Κωδικός άρθρου: A17733P301
ID: 381052
__________________________________
Άβαταρ μέλους
Phoenix
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 205
Εγγραφή: 04:08 am 20 12 2005

Δημοσίευσηαπό lazos » 18:39 pm 09 10 2006

Που είσαι;
Άβαταρ μέλους
lazos
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 1294
Εγγραφή: 05:14 am 16 12 2005
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό Phoenix » 08:55 am 10 10 2006

εγώ?
__________________________________
Άβαταρ μέλους
Phoenix
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 205
Εγγραφή: 04:08 am 20 12 2005

Δημοσίευσηαπό lazos » 11:16 am 10 10 2006

όχι για άλλον λέω.
Άβαταρ μέλους
lazos
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 1294
Εγγραφή: 05:14 am 16 12 2005
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό Λαζαρος » 01:07 am 14 10 2006

Ο Τηλέμαχος Κώτσιας δημοσιευσε άλλα πέντε βιβλία από τις εκδόσεις κέδρος και απέσπασε πολύ καλές κριτικές από τον τύπο και αρκετες πωλήσεις, αλλά δεν είναι καθόλου γνωστός στους Β/Η γιατί εκεί δεν δημοσίευσε τίποτα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:

Τα εφτά παράθυρα
Παρουσιάζουν ο ΝΙΚΟΣ ΝΤΟΚΑΣ και ο ΒΑΣΙΛΗΣ Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΩΤΣΙΑΣ

Ιστορίες από τις «ένδοξες» μέρες του Εμβέρ Χότζα στην Αλβανία. Μια ομάδα παιδιών -κυρίως Ελλήνων- που τελειώνουν το γυμνάσιο και κάποια από αυτά σκέφτονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Για να «περάσει» όμως κάποιος μαθητής στις ανώτερες σπουδές πρέπει να έχει «καθαρό» φάκελο (βιογραφικό, το ονόμαζαν). Και φυσικά, οι ελληνικής καταγωγής (οι Βορειοηπειρώτες δηλαδή) υπήκοοι περνούσαν από πολύ δύσκολη κρησάρα. Το πιο εύκολο ήταν να χαρακτηριστούν εχθροί του λαού -για παιδιά μιλάμε. 1967 σε μια μικρή πόλη της Αλβανίας, με το κάστρο πάνω στο λόφο να δεσπόζει στην περιοχή και να απειλεί κάθε απρόσεκτο πως θα τον κλείσει στα κελιά του -μιας και ο άλλοτε προμαχώνας είχε μεταλλαχθεί σε φυλακή αντιφρονούντων. Τα νιάτα είναι βέβαια νιάτα, με τους έρωτες, τις τρέλες, αλλά και τα όνειρα για το προσωπικό αύριο. Πέμπτο βιβλίο του Βορειοηπειρώτη Τηλ. Κώτσια. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει από τα οδυνηρά βιώματά του.

«Κέδρος», σελ. 352, ευρώ 15

ΤΑ ΝΕΑ προτείνουν τα 12 καλύτερα βιβλία της χρονιάς το 2006 και μέσα σε αυτό ήταν και ένα του Τηλέμαχου Κώτσια
...Ο πείσμων Τηλέμαχος Κώτσιας, επί παραδείγματι, ο οποίος με τη συλλογή διηγημάτων «Τρεις γενιές Αμερικάνοι» (Εκδ. Κέδρος) μας έδωσε ίσως το πιο καίριο βιβλίο της χρονιάς. Ο Βορειοηπειρώτης με την αλβανική υπηκοότητα συγγραφέας, ελέγχοντας το αποτέλεσμα της ειρηνικής διείσδυσης των συντοπιτών του στην Ελλάδα, ουσιαστικά περνά τη θεματολογία της ελληνικής πεζογραφίας, από τη αθώα φάση της υποδοχής των μεταναστών στη δύσκολη φάση της αποτίμησης: Ποιοι έζησαν «καλά» και ποιοι «καλύτερα»; Οι δεκατέσσερις μικρές ιστορίες του βιβλίου κυκλώνουν την Οδύσσεια του Ηπειρώτικου Ελληνισμού, από την εποχή της μετανάστευσης προς την Αμερική, τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο, τη διχοτόμηση και τη μεγάλη νύχτα του αλβανικού απομονωτισμού. Με το έκτο βιβλίο του ο Τηλέμαχος Κώτσιας πατάει στη σύγχρονη Ελλάδα και αγναντεύει τα Βαλκάνια, ισορροπώντας πάνω σε πολιτικά προβλήματα που για άλλους είναι βουνό...
Αυτό είναι και το τελευταίο προς το παρόν
(Έχω πολύ έγκυρες πληροφορίες για το συγγραφέα αυτό γιατι ειναι ο πατερας μου)
Τελευταία επεξεργασία από Λαζαρος και 01:44 am 04 04 2007, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
Λαζαρος
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1117
Εγγραφή: 01:33 am 02 05 2006
Τοποθεσία: Βρυσερά Δρόπολης

Δημοσίευσηαπό Phoenix » 12:25 pm 16 10 2006

Συγχαρητήρια Λάζαρε, είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς, έχω διαβάσει όλα τα βιβλία του και ομολογώ ότι το ένα είναι καλύτερο από το άλλο ...

Ετοιμάζει τίποτα καινούριο?
__________________________________
Άβαταρ μέλους
Phoenix
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 205
Εγγραφή: 04:08 am 20 12 2005

Δημοσίευσηαπό Λαζαρος » 16:54 pm 16 10 2006

Χαιρομαι που σου αρεσει και θα του πω να χαρει και ο ιδιος (χαιρεται παρα πολυ όταν ακούει σχόλια αναγνωστων). Κατι ετοιμαζε, αλλα έπαθε μια βλαβη ο υπολογιστης του και χαλασε το μισο αρχειο, ευτυχως το ειχε εκτυπωμενο για να το διορθωνει και τωρα το ξαναδακτυλογραφει. Μαλλον σε κανα εξαμηνο θα το παει για δημοσιευση, αν ειναι καλα. Στην επομενη παρουσιαση θα σε προσκαλεσω να ερθεις, αν φυσικα θελεις, μιας και σου αρεσουν τα βιβλια του.
Άβαταρ μέλους
Λαζαρος
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1117
Εγγραφή: 01:33 am 02 05 2006
Τοποθεσία: Βρυσερά Δρόπολης

Δημοσίευσηαπό lazos » 17:20 pm 16 10 2006

ΛΑΖΑΡΟΣ έγραψε:Χαιρομαι που σου αρεσει και θα του πω να χαρει και ο ιδιος (χαιρεται παρα πολυ όταν ακούει σχόλια αναγνωστων). Κατι ετοιμαζε, αλλα έπαθε μια βλαβη ο υπολογιστης του και χαλασε το μισο αρχειο, ευτυχως το ειχε εκτυπωμενο για να το διορθωνει και τωρα το ξαναδακτυλογραφει. Μαλλον σε κανα εξαμηνο θα το παει για δημοσιευση, αν ειναι καλα. Στην επομενη παρουσιαση θα σε προσκαλεσω να ερθεις, αν φυσικα θελεις, μιας και σου αρεσουν τα βιβλια του.


Δεν ήξερα ότι γράφει και βιβλία.
Εγώ μια φορά είχα πάει σπίτι του για μια μετάφραση.
Άβαταρ μέλους
lazos
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 1294
Εγγραφή: 05:14 am 16 12 2005
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό Gori » 20:50 pm 16 10 2006

(Έχω πολύ έγκυρες πληροφορίες για το συγγραφέα αυτό γιατι ειναι ο πατερας μου)


Ειναι πατερας σου η ειναι τιτλος απο βιβλιο ;;; :P :P tease: whistle: respekt:
Gori
 

Δημοσίευσηαπό Λαζαρος » 04:17 am 17 10 2006

Λαζο γραφει απο το 91.
Gori θα μπορουσε και να ειναι τιτλος βιβλιου. Θα του πω μπας και γραψει κανενα τετοιο
Άβαταρ μέλους
Λαζαρος
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1117
Εγγραφή: 01:33 am 02 05 2006
Τοποθεσία: Βρυσερά Δρόπολης

Δημοσίευσηαπό Gori » 06:22 am 17 10 2006

ΛΑΖΑΡΟΣ έγραψε:Λαζο γραφει απο το 91.
Gori θα μπορουσε και να ειναι τιτλος βιβλιου. Θα του πω μπας και γραψει κανενα τετοιο


Den prolavainei .... ta pneymatika dikaiwmata tou titlou anikoun allou pia whistle: whistle: whistle: respekt:
Gori
 

Δημοσίευσηαπό Λαζαρος » 08:08 am 17 10 2006

Καλα δεν πειραζει θα βρουμε αλλο τιτλο :twisted: :twisted:
Άβαταρ μέλους
Λαζαρος
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1117
Εγγραφή: 01:33 am 02 05 2006
Τοποθεσία: Βρυσερά Δρόπολης

Δημοσίευσηαπό Phoenix » 11:25 am 17 10 2006

ΛΑΖΑΡΟΣ έγραψε: ... Στην επομενη παρουσιαση θα σε προσκαλεσω να ερθεις, αν φυσικα θελεις, μιας και σου αρεσουν τα βιβλια του.


Σ' ευχαριστώ πολύ δεν θα παραλείψω να παρευρεθώ
__________________________________
Άβαταρ μέλους
Phoenix
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 205
Εγγραφή: 04:08 am 20 12 2005

Δημοσίευσηαπό Phoenix » 11:42 am 17 10 2006

lazos έγραψε:Δεν ήξερα ότι γράφει και βιβλία.
Εγώ μια φορά είχα πάει σπίτι του για μια μετάφραση.Γράφει και μάλιστα πολύ καλά βιβλία, 8α μπορούσα να γράψω και εγώ πολλά, αλλά νομίζω η κριτική του Κουρτοβικ μπορεί να πείσει και τον πιο δύσπιστο αναγνώστη , αν μη τη άλλο να διαβάσει αυτό το βιβλίο.
__________________________________
Άβαταρ μέλους
Phoenix
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 205
Εγγραφή: 04:08 am 20 12 2005

Δημοσίευσηαπό Χειμάρρα » 11:51 am 17 10 2006

ΛΑΖΑΡΟΣ έγραψε:Κατι ετοιμαζε, αλλα έπαθε μια βλαβη ο υπολογιστης του και χαλασε το μισο αρχειο, ευτυχως το ειχε εκτυπωμενο για να το διορθωνει και τωρα το ξαναδακτυλογραφει. Μαλλον σε κανα εξαμηνο θα το παει για δημοσιευση, αν ειναι καλα.


Ελπίζω να μη φανεί αστείο, μόνο διάθεση για βοήθεια έχω.
Αυτό που χρειάζεται είναι ένα Scanner και ένα OCR (Optical Character Recognition) προγραμματάκι.
Και δε χρειάζεται να ξαναδακτυλογραφήσει τίποτα. Τουλάχιστον από αυτά που έχει εκτυπωμένα..

Και οποσδήποτε, για την επόμενη φορά, να θυμάται να κάνει Backup σε τακτά χρονικά διαστήματα (εάν όχι κάθε φορά που τελειώνει την εργασία του).. Τα μηχανήματα συχνά πυκνά κρασσάρουν..
Τελευταία επεξεργασία από Χειμάρρα και 11:56 am 17 10 2006, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
Χειμάρρα
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 282
Εγγραφή: 22:27 pm 13 01 2006
Τοποθεσία: ΠΡΙΝΟΣ - ΠΟΤΑΜΙ

Δημοσίευσηαπό Phoenix » 11:55 am 17 10 2006

Χειμάρρα έγραψε:
ΛΑΖΑΡΟΣ έγραψε:Κατι ετοιμαζε, αλλα έπαθε μια βλαβη ο υπολογιστης του και χαλασε το μισο αρχειο, ευτυχως το ειχε εκτυπωμενο για να το διορθωνει και τωρα το ξαναδακτυλογραφει. Μαλλον σε κανα εξαμηνο θα το παει για δημοσιευση, αν ειναι καλα.


Ελπίζω να μη φανεί αστείο, μόνο διάθεση για βοήθεια έχω.
Αυτό που χρειάζεται είναι ένα Scanner και ένα OCR (Optical Character Recognition) προγραμματάκι.
Και δε χρειάζεται να ξαναδακτυλογραφήσει τίποτα. Τουλάχιστον από αυτά που έχει εκτυπωμένα..


Μπα έχω αυτό το μαραφέτι στη δουλειά και πήγα να το χρησιμοποιήσω... καταστροφή... πολλά λάθη που πρέπει να διορθώσεις μετά, πιστεύω σου τρώει πολύ περισσότερο χρόνο.
__________________________________
Άβαταρ μέλους
Phoenix
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 205
Εγγραφή: 04:08 am 20 12 2005

Δημοσίευσηαπό Χειμάρρα » 12:03 pm 17 10 2006

melina έγραψε:
Μπα έχω αυτό το μαραφέτι στη δουλειά και πήγα να το χρησιμοποιήσω... καταστροφή... πολλά λάθη που πρέπει να διορθώσεις μετά, πιστεύω σου τρώει πολύ περισσότερο χρόνο.


Εξαρτάται πάντα από το πόσο ενημερωμένο είναι.
Υπάρχουν όμως πολλές εκδόσεις οι οποίες είναι καταπληκτικές, με ελάχιστα λάθη άνα σελίδα.

Αυτό που χρησιμοποιούσα εγώ ας πούμε, δεν έκανε παραπάνω από 5 λάθη ανά σελίδα, χονδρικά.

Λέω ''χρησιμοποιούσα'' γιατί κι εγώ τώρα τελευταία συνειδητοποίησα τη σημασία του Backup :)
Άβαταρ μέλους
Χειμάρρα
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 282
Εγγραφή: 22:27 pm 13 01 2006
Τοποθεσία: ΠΡΙΝΟΣ - ΠΟΤΑΜΙ

Δημοσίευσηαπό lazos » 14:09 pm 17 10 2006

http://www.abbyy.com/finereader_ocr/
Δεν κάνει ποτέ το ίδιο λάθος δεύτερη φορά.

Δεν νομίζω όμως ότι θα ασχοληθεί ο άνθρωπος με τέτοια πράγματα.
Ο γιος ίσως.

Το καλύτερο backup είναι η εκτύπωση :conf:
Άβαταρ μέλους
lazos
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 1294
Εγγραφή: 05:14 am 16 12 2005
Τοποθεσία: Αθήνα

Δημοσίευσηαπό Λαζαρος » 17:56 pm 17 10 2006

Κατι με ρωτησε για τετοιο μαραφετι, αλλα πανω στα εκτυπωμενα ειχε κανει ενα καρο αλλαγες και εξαλλου λεει οτι αν το ξαναγραψει ειναι η καλυτερη διεργασια να γινει καλυτερο. Παντως ευχαριστω πολυ ολους. Οσο για το μπακαπ δεν βαζει μυαλο (το ξαναεπαθε μερικες φορες, γιατι δεν χειριζεται καλα τον υπολογιστη) Το κειμενο αυτο (περιπου 50 σελ κειμενογραφου) το εχασε γιατι προσπαθουσε να το κανει δυο κομματια (αρχεια) και εκανε "αποθηκευση" ενω ειχε διαγραψει το μισο τελευταιο, χωρις να σωσει καπου το υπολοιπο. Ηθελε να κανει "αποθηκευση ως". Τωρα το προχωραει και θα το ξαναγραψει.
Άβαταρ μέλους
Λαζαρος
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1117
Εγγραφή: 01:33 am 02 05 2006
Τοποθεσία: Βρυσερά Δρόπολης

Δημοσίευσηαπό Λαζαρος » 03:58 am 21 10 2006

Τον επομενο μηνα ισως γινει αφιερωση στη Ελευθεροτυπία για τον Τηλεμαχο Κωτσια (για ολα του τα βιβλια)
Άβαταρ μέλους
Λαζαρος
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1117
Εγγραφή: 01:33 am 02 05 2006
Τοποθεσία: Βρυσερά Δρόπολης

Επόμενο

Επιστροφή στο Βιβλια

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχει 1 μέλος συνδεδεμένο: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 1 επισκέπτης (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Login Form