Τώρα είναι 19:49 pm 30 05 2024

Μ. Χατζηγιαννης

Συντονιστής: Νέοι

Μ. Χατζηγιαννης

Δημοσίευσηαπό Moira » 13:07 pm 22 02 2008

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΙΝΤΣΑΣ

Οταν δεν έχεις κλείσει ακόμη τα τριάντα σου χρόνια και ό,τι τραγουδάς γίνεται χρυσό και πλατινένιο, όταν σχεδόν όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί παίζουν τα τραγούδια σου, όταν στα κέντρα και στις συναυλίες όπου εμφανίζεσαι δημιουργείται το αδιαχώρητο, τότε είτε διαθέτεις το κοκαλάκι της νυχτερίδας είτε προσέχεις πάρα πολύ τις επιλογές σου. Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης φαίνεται να διαθέτει τα δύο παραπάνω στοιχεία (όπου οφείλουμε να προσθέσουμε και το ταλέντο του), ενώ παράλληλα έχει να επιδείξει μια μοναδική ικανότητα. Να έχει γίνει αποδεκτός (σχεδόν) απ' όλους. Και από τους «κουλτουριάρηδες» και από τους «μη κουλτουριάρηδες» και από εκείνους που προτιμούν την ποπ και από εκείνους που προτιμούν το έντεχνο και από αυτούς που το απεχθάνονται.

Γεννημένος στην Κερύνεια, απόφοιτος της Μουσικής Ακαδημίας Κύπρου με πτυχίο πιάνου, κιθάρας και ανωτάτων θεωρητικών μαθημάτων, είχε βάλει από νωρίς τις βάσεις γι' αυτό που θα ακολουθούσε στη συνέχεια, εφόσον στην πατρίδα του μετρούσε ήδη τρεις πλατινένιους δίσκους από το 1995 ως και το 1998. Τη χρονιά εκείνη (1998) εκπροσώπησε την Κύπρο στον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον και στο τέλος της ίδιας χρονιάς ο Γιώργος Χατζηνάσιος τον επέλεξε ως βασικό τραγουδιστή στο άλμπουμ «Αγγιγμα ψυχής» (που περιείχε τη μουσική και τα τραγούδια της ομότιτλης τηλεοπτικής σειράς). Αυτό ήταν. Το άλμπουμ γίνεται πλατινένιο και πλέον η λεωφόρος της επιτυχίας έχει ανοίξει. Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφορεί το «Παράξενη γιορτή» και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης δείχνει ότι ήρθε να μείνει για τα καλά. Η επόμενη δισκογραφική δουλειά του «Κρυφό φιλί» (2002) ξεπερνά σε πωλήσεις τις 120.000 αντίτυπα. Δεν είναι κι άσχημα...

Ο ίδιος μιλώντας σήμερα στο «Βήμα» φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει βρει τον λόγο για τον οποίο γνωρίζει αυτή την επιτυχία. «Την επιτυχία δεν μπορείς να την ερμηνεύσεις και να την εξηγήσεις με απόλυτη ακρίβεια, ούτε να την περιορίσεις σε απλές συνταγές, μυστικά ή στρατηγικές. Συμβαίνει όταν ταυτιστείς και συγχρονιστείς απόλυτα με τον παλμό της εποχής και εκφράσεις την κοινή εσωτερική ανάγκη με έναν διαφορετικό αλλά ουσιαστικό τρόπο. Αγαπώ και σέβομαι αυτό που κάνω και εξακολουθεί να με συγκινεί και να με ενθουσιάζει σαν να ξεκινώ πάντα από την αρχή». Μυστικά για την επιτυχία μπορεί να μην υπάρχουν, αλλά και λίγη στρατηγική δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Οπως το γεγονός ότι έχει επιλέξει να κυκλοφορεί τα προσωπικά άλμπουμ του σε τακτά χρονικά διαστήματα. (Το πρώτο το 2000, το δεύτερο το 2002, το τρίτο το 2004 και το τέταρτο το 2006). Η «Ακατάλληλη σκηνή» μόνο ακατάλληλη δεν είναι και ως εκ τούτου γίνεται κι αυτή τρεις φορές πλατινένια, ξεπερνώντας και πάλι τις 120.000 αντίτυπα. Την ίδια χρονιά συνεργάστηκε με τον Γιώργο Νταλάρα, πήρε μέρος στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και τον χειμώνα εμφανίζεται σε μεγάλη πίστα μαζί με τον Πασχάλη Τερζή. Δύο χρόνια νωρίτερα είχε εμφανιστεί με τη Δήμητρα Γαλάνη και το 2001 με τη Χαρούλα Αλεξίου. Καλά μελετημένες κινήσεις (ακόμη και η συμμετοχή του σε διαφημίσεις) τον φέρνουν κοντά και σε ένα άλλου είδους κοινό. Εκτός από το δικό του το νεανικό, και στο πιο «σοβαρό». Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης θέλει να απευθύνεται σε όλους και δεν το κρύβει. Πριν από τέσσερα χρόνια είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι «το έντεχνο όπως το είχαμε γνωρίσει την περασμένη δεκαετία δεν υπάρχει». Σήμερα διατυπώνει την ίδια άποψη πολύ πιο ώριμα. «Το καλό και με τέχνη φτιαγμένο τραγούδι δεν θα πάψει να υπάρχει όσο υπάρχει ζωτική ανάγκη για δημιουργία αλλά και άνθρωποι με ταλέντο, όραμα και ευαισθησία να το φέρουν στο φως. Αναφέρθηκα (σ.σ. τότε) στη σοβαροφάνεια κάποιων τραγουδιών που θέλουν να μας πείσουν ότι είναι ποιοτικά και "έντεχνα", αλλά που στην πραγματικότητα είναι κάτι πολύ λιγότερο. Το τραγούδι δεν χρειάζεται να το βαφτίσεις για να του δώσεις υπόσταση. Το καλό πράγμα φαίνεται, ή καλύτερα... ακούγεται».

Και τα τραγούδια του Μιχάλη Χατζηγιάννη ακούγονται συνεχώς. Κάτι σαν καταιγίδα. Η απήχησή του είναι τέτοια ώστε τα Βραβεία Αρίων τον τιμούν συνεχώς από το 2002 ως και το 2006, με διακρίσεις που συμπεριλαμβάνουν και εκείνες για τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Οπως τον τιμά φυσικά και το κοινό, αφού το 2006 τα άλμπουμ του «Live» και «Φίλοι και εχθροί» ξεπερνούν (και τα δύο μαζί) σε πωλήσεις τις 170.000 αντίτυπα. Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης έχει την ικανότητα να απευθύνεται σε μεγάλο - άρα και ετερόκλητο - κοινό. Κάποιοι θα μπορούσαν να σημειώσουν ότι αυτό γίνεται εις βάρος της ποιότητας. Ο τραγουδιστής πάντως σημειώνει ότι «τα τραγούδια έχουν σώμα και ψυχή και άρα μπορούν ν' αγαπηθούν και να τραγουδηθούν απ' όλον τον κόσμο. Να γίνουν βίωμα για όποιον βρίσκει ένα κομμάτι του εαυτού του σε καθένα από αυτά. Συναντώ κόσμο με πολλά διαφορετικά και αντίθετα στοιχεία, που όμως διαθέτει κοινή μουσική αντίληψη». Μια κοινή μουσική αντίληψη που τον έχει τοποθετήσει στην κορυφή εδώ και περίπου μία δεκαετία. Τον φοβίζει άραγε το ότι αυτή μπορεί να φύγει τόσο εύκολα όσο ήρθε; «Η επιτυχία δεν είναι δεδομένη», σημειώνει ο ίδιος, «και κανείς δεν μπορεί να τρέφει αυταπάτες ότι θα την απολαμβάνει ισόβια. Οπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έρχεται και φεύγει».

Προς το παρόν, ώσπου να φύγει η επιτυχία, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης δικαίως κάθεται πάνω στις δάφνες της, συνεχίζει να πλουτίζει τη συλλογή του με πλατινένιους δίσκους (τελευταίο απόκτημα η πλατίνα για το «Ζωντανά στον Λυκαβηττό 2007 - 2008»), εμφανίζεται για μία ακόμη σεζόν σε μεγάλη πίστα και αν ίσως κάτι θα πρέπει να τον απασχολεί είναι η εξέλιξή του ως καλλιτέχνη. Και εδώ όμως δείχνει ότι τα έχει ξεκαθαρίσει μέσα του: «Οσο μεγαλώνω, ωριμάζω και έτσι αισθάνομαι και αντιλαμβάνομαι διαφορετικά τη ζωή, την τέχνη και τη μουσική. Θέλω να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό και πάντα να προσφέρω κάτι νέο και ενδιαφέρον που αντέχει στον χρόνο, έχει διάρκεια και ξεπερνά τη μόδα και ό,τι άλλο πρόσκαιρο και ευκαιριακό». Οπως πρόσκαιρη ήταν και η αντιπαράθεσή του με αλυσίδα δισκοπωλείων (Metropolis), όταν αποφάσισε να πρωτοπαρουσιάσει τον περασμένο Δεκέμβριο το «Ζωντανά στον Λυκαβηττό 2007 - 2008» σε νέο πολυκατάστημα (Public). Υστερα από δύο μήνες οι όποιες αντιδράσεις έχουν υποχωρήσει και η παλιά συνεργασία θα (ξανα)γίνει πραγματικότητα.
Άβαταρ μέλους
Moira
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 225
Εγγραφή: 13:17 pm 10 01 2008
Τοποθεσία: Βόρεια Ήπειρος

Re: Μ. Χατζηγιαννης

Δημοσίευσηαπό epgiorgos82 » 13:49 pm 18 05 2008

Μιχάλης Χατζηγιάννης - Στης Πικροδάφνης τον ανθό
Άβαταρ μέλους
epgiorgos82
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 630
Εγγραφή: 16:08 pm 20 10 2006
Τοποθεσία: ΒΡΑΧΟΓΟΡΑΝΤΖΗ


Επιστροφή στο Μουσικη

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχει 1 μέλος συνδεδεμένο: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 1 επισκέπτης (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Login Form