Τώρα είναι 13:48 pm 26 09 2021

Ημερίδα " Νεολαίας Βορειοηπειρωτών"

Η ανάρτηση θέματος στην παρούσα ενότητα θα γίνεται μόνον κατόπιν ενημέρωσης των διαχειριστών.

Δημοσίευσηαπό Λαζαρος » 06:18 am 25 02 2007

Eleni έγραψε:Μετα απο την επιτυχημενη ημεριδα, αξιζανε οι βραβευσεις των δυο βουλευτων στην κοπη πιτας.

:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,)
Άβαταρ μέλους
Λαζαρος
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 1117
Εγγραφή: 01:33 am 02 05 2006
Τοποθεσία: Βρυσερά Δρόπολης

Δημοσίευσηαπό priest » 01:20 am 11 03 2007

Το μέλλον του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού
Του Απόστολου Παπαθεοδώρου

Η εν Αθήναις «Νεολαία των Βορειοηπειρωτών» (Νε.Β.), ιδρυθείσα προ τριετίας, οργάνωσε την ανωτέρω εκδήλωση, με λίαν ενδιαφέρον περιεχόμενο που επεξετάθη και πέραν του πολύ βεβιασμένου, νομίζομε αιτήματος της «διπλής υπηκοότητος».
Μετά τους συνήθεις χαιρετισμούς του προεδρείου και των παρόντων εκπροσώπων καθώς και κάποια μηνύματα, το λόγο πήρε ο πρώτος εισηγητής, βουλευτής κ. Αντώνης Φούσας, με θέμα: «Η διτότητα της βορειοηπειρωτικής κοινότητας. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στοιχεία. Προβλήματα ένταξης και προσαρμογής και στα δύο κράτη». Αφού εξιστόρησε δι’ ολίγων το Βηπειρωτικό ζήτημα, τους αγώνες γι’ αυτό και τη συμβολή του στη γνωστή «Δίκη των Τιράνων» ετόνισε και το της λεγόμενης «διπλής υπηκοότητος», ήτοι απόκτηση και της ελληνικής (υπηκοότητος νομίζομε το ορθότερο και όχι ιθαγένειας, όπως αλλού αναπτύξαμε), την οποία υποστήριξε ότι και η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται, υπό την προϋπόθεση να εξασφαλίσει πρώτα και από την άλλη πλευρά τα δικαιώματα των Βηπειρωτών στην Αλβανία.
Ο βουλευτής κ. Ιωάννης Μαγκριώτης, στη συνέχεια με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή προοπτική του Βηπειρωτικού Ελληνισμού. Η λύση της διπλής υπηκοότητος και ο αντίκτυπος της στο μέλλον», συνεπέρανε, ότι η διπλή υπηκοότητα θα δοθεί εντός διετίας.
Ενδιαφέρουσες ήσαν και οι λοιπές εισηγήσεις, όπως της κας Μαρίας Σωτηροπούλου, ιατρού, προέδρου της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής, του Ελληνικού κλάδου της IPPNO, με θέμα: «Μετάβαση της νέας γενιάς Βηπειρωτών από το 1990 στο 2000. Η συμβολή τους για την ειρήνη της περιοχής», διαπιστώνοντας, μεταξύ άλλων και τη «φυλλορροή» πληθυσμιακά ιδιαίτερα στα χωριά της Β. Ηπείρου, την ίδρυση ρωμαιοκαθολικών σχολείων και στη Β. Ήπειρο, με πολλές διευκολύνσεις για ευνόητους λόγους, το μεγάλο έργο του Μακαρ. Αρχιεπ. Αναστασίου και το ότι «εμείς δεν πολεμήσαμε ποτέ κατά της Αλβανίας».
Τέλος οι δύο τελευταίοι εισηγητές, Φίλιππας Ρούτζιος, Βηπειρώτης ο ίδιος, με θέμα «Επιχειρηματική δραστηριότητα των νέων Βηπειρωτών. Μελλοντικές ευκαιρίες και προοπτικές» και ο Κώστας Τσάκας, με θέμα: «Αναγκαία έργα υποδομής και τρόποι πραγματοποίησης τους. Ιδιωτική πρωτοβουλία και Μ.Κ.Ο. (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις)» ανέπτυξαν πολύ πρακτικές και αξιοπρόσεκτες λύσεις, προκειμένου οι Βηπειρώτες- τόσον οι εκεί, όσον και οι ευρισκόμενοι εκτός των ορίων της Αλβανικής επικράτειας και δη στην Ελλάδα- δύνανται και επιβάλλεται να συμβάλλουν, μαζί και με άλλους παράγοντες σε έργα υποδομής στις ρίζες τους, προχωρώντας και σε επιχειρήσεις εκεί, όπως ήδη μερικοί το πράττουν.
Από τις εύστοχες προσπάθειες και δραστηριότητες του ανωτέρω Συλλόγου των Νέων Βηπειρωτών και εντός της Β. Ηπείρου είναι και οι επισκέψεις μελών τους και ενίσχυση των «μειονοτικών» σχολείων, όπως παραστατικά έδειξε και το σχετικό video, που προέβαλλαν στην εκδήλωση.
Η Ημερίδα έκλεισε με παρέμβαση μου και με τις παρακάτω παρατηρήσεις που επεσήμανα:
1. Για το θέμα της εμμονής τους για «εδώ και τώρα» απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητος συμφωνώ με τους προλαλήσαντες, κ.κ. Φούσα και Μαγκριώτη, ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνον όταν και από την αλβανική πλευρά εξασφαλισθούν τα δικαιώματα των εν Β. Ηπείρω και λοιπή Αλβανία αδελφών μας Βηπειρωτών. Ανέφερα δε και σχετικές θέσεις των πολιτικών παραγόντων και αρμοδίων Βηπειρωτικών Συλλόγων.
2. Σχετικά με το λεχθέν ότι «εμείς ποτέ δεν πολεμήσαμε κατά της Αλβανίας», είναι σωστό. Από την άλλη όμως πλευρά δεν συμβαίνει αυτό, διότι η Ελλάδα δέχθηκε επανειλλημένως άμεση ή έμμεση επίθεση, όπως π.χ. κατά το 1912-’13, το 1940-’41, κατά τον «εμφύλιο πόλεμο» 1946-’49 και κατά την κατοχή και εξής μέχρι και σήμερα με τους Τσάμηδες.
3. Στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που αναφέρθηκαν, πρέπει να προστεθούν, μεταξύ άλλων και οι κατ’ εξοχήν σχετικές με τη Β. Ήπειρο εκείνες που ίδρυσε ο μακαριστός Σεβαστιανός, εμπνευστής και του συγχρόνου Γ’ Βορειοηπειρωτικού Αγώνος, ήτοι η ΣΦΕΒΑ (Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα 1982 κ.ε) και ο ΠΑΣΥΒΑ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτικού Αγώνα κ.ε.) με πλουσιωτάτη σχετική δραστηριότητα, που κράτησε το εθνικό αυτό ζήτημα ακόμη και σε πιο κρίσιμες στιγμές.
4. Στο ενδιαφέρον για τα σχολεία στη Β. Ήπειρο και τη διδασκαλία εκεί της Ελληνικής γλώσσας σημειώνεται ότι όπου δεν λειτουργούν τα λεγόμενα «μειονοτικά» σχολεία, εκεί από δεκαετίας και πλέον υπάρχουν και τα λεγόμενα Φροντιστήρια της Ελληνικής Γλώσσας, που ιδρύθηκαν και λειτουργούν ιδίως από την ΣΦΕΒΑ και τον ΠΑΣΥΒΑ.
5. Και τέλος, δύο «πατρικές» και λόγω ηλικίας, συστάσεις προς τους αδελφούς μας Βηπειρώτες:
α) Κατά τις δημοτικές και κοινοβουλευτικές εκλογές να συμμετέχουν, κατά το δυνατόν, όλοι και να ψηφίζουν υποψηφίους μόνον Βηπειρώτες δημάρχους κλπ, καθώς και για βουλευτές Ομόνοιας και ΚΕΑΔ, ώστε να ακούεται πιο ισχυρή η φωνή των Βηπειρωτών στην αυτοδιοίκηση και στην Αλβανική Βουλή. Μη λησμονούμε ότι μέχρι να εγκρίνει η αλβανική κυβέρνηση την ελεύθερη και αντικειμενική απογραφή του αλβανικού πληθυσμού, οι ανωτέρω εκλογές αποτελούν και ένα είδος «απογραφής» των Βηπειρωτών στην αλβανική επικράτεια, οι οποίοι κατά προσέγγιση παλαιότερα υπελογίζετοστο 15-20% και πλέον και όχι 2,5 – 4%, όπως εμφανίζεται σήμερα!
και β) Να κρατήσουν τον παρόντα Σύλλογο σας, καθώς και τους λοιπούς (Σύλλογος Βηπειρωτών Αθηνών κ.α.) ,μακράν πολιτικής κομματικής αυτοπροβολής κλπ (όπως συνέβει ολίγον πριν), για να δικαιούνται να προβάλλουν άνετα τα δίκαια τους σε όλα τα αντίστοιχα κόμματα της ελληνικής επικράτειας κ.α.
Εν κατακλείδι, συγχαίρω την νέα αυτή εν Ελλάδι Νεολαία, με τη νέα ονομασία, ως Νέων Βορειοηπειρωτών (Νε.Β.) – και όχι ΕΝΒΗ και ΜΑΒΗ, που ανήκουν πλέον στην ιστορία- καθώς και για την λίαν εύστοχη και επιτυχή Ημερίδα, όπως και για τις δραστηριότητες της, ιδιαίτερα για τα σχολεία στη Β. Ήπειρο και εύχομαι κάθε επιτυχία για τέτοιες ανάλογες ενέργειες.
Είναι καιρός επίσης και οι νέοι μετά το 1990 αυτοί οικονομικοί μετανάστες στην Ελλάδα και ανά τις πέντε ηπείρους αδελφοί μας Βηπειρώτες, να μιμηθούν και τους προγόνους τους αποδήμους, οι οποίοι, ουδόλως λησμονούντες τη γενέτειρα τους, κατέστησαν και μεγάλοι Εθνικοί Ευεργέτες!
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
ΚΑΙ Η ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Άβαταρ μέλους
priest
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 560
Εγγραφή: 18:06 pm 07 06 2006
Τοποθεσία: ΦΟΙΝΙΚΗ

Δημοσίευσηαπό stelios » 10:04 am 04 05 2007

που την ειδες την επιτυχια?? αερολογια απο καιροσκοπους (βουλευτες και προεδρους) ειδα εγω...
τα 'θα' και ολα τα αλλα λογια με τα οποια μας χαιδευουν τα αυτια 15 χρονια τωρα :x
stelios
Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 83
Εγγραφή: 13:16 pm 26 04 2007
Τοποθεσία: Αθηνα

Προηγούμενη

Επιστροφή στο Ανακοινώσεις της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχουν 3 μέλη συνδεδεμένα: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 3 επισκέπτες (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες

Login Form