Τώρα είναι 12:21 pm 29 03 2024

Οι κάτοικοι της Βορείου Ηπείρου.

Αυτής που ποτέ μέχρι σήμερα δεν μαθαμε στην δωρεάν δημοσια παιδεία της πατρίδας μας

Οι κάτοικοι της Βορείου Ηπείρου.

Δημοσίευσηαπό Ελεονώρα » 17:03 pm 28 11 2006

Ολόκληρη η περιοχή από τον Αμβρακικό κόλπο μέχρι το Γενούσο ποταμό κατοικούταν από Έλληνες και έφερε την ίδια ονομασία Ήπειρος. Ήταν το λικνό του ελληνισμού.
Στη Δωδώνη αντήχησαν για πρώτη φορά οι πρώτοι ύμνοι προς τον ανώτερο από τους Θεούς του ελληνικού πανθέου, το Δία "πατέρα Θεών και ανθρώπων" και ακούστηκαν για πρώτη φορά οι λέξεις Ελλάς, Έλληνες και Γραικοί. Από την Ήπειρο ξεκίνησαν τα σημαντικότερα από τα ελληνικά φύλα για να κατοικήσουν τις νότιες περιοχές της χώρας.

Στους επόμενους αιώνες οι Ηπειρώτες είχαν την ίδια κοινή μοίρα με τους άλλους Έλληνες. Γνώρισαν το μεγαλείο και την ταπέινωση, την άνοδο και την πτώση, την εκρηκτική, φωτοβόλο και ανεπανάληπτη εκδήλωση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αλλά και το μαρασμό και την εξαθλίωση. Ο ελληνικός πολιτισμός, η προσήλωση στις κοινές παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα και η πίστη στην ανωτερότητα της φυλής αποτελούσαν πάντοτε τα ακατάβλητα μέσα με τα οποία αμύνθηκαν για αιώνες εναντίον των επιδρομών των βαρβαρικών λαών στο Μεσαίωνα. Οι Ηπειρώτες έδειξαν καταπληκτική αντοχή στις απάνθρωπες πιέσεις και τους κατατρεγμούς των βαρβάρων που κυριάρχησαν στην περιοχή τους. Πρόβαλαν εντυπωσιακή αντίσταση στις ξένες επιδράσεις και τελικά διατηρούσαν άσβεστη τη λαμπάδα του ελληνισμού στην ακριτική τους περιοχή.

Ιδιαίτερα ευεργετική ήταν η εκπολιτιστική δύναμη του Ηπειρωτικού Ελληνισμού προς τα γειτονικά βαρβαρικά φύλα, ενός λαού συγγενούς προς τους προέλληνες Πελασγούς, τους Ιλλυριούς που κατοικούσαν βόρεια του Γενούσου ποταμού. Η διείσδυση του Ελληνικού πολιτισμού που άρχισε με τις πρώτες ελληνικές αποικίες στα παράλια της Αδριατικής, ολοκληρώθηκε αργότερα στους Ελληνιστικούς χρόνους (Αλεξανδρινή εποχή), έτσι που οι κατακτητές Ρωμαίοι ονόμασαν την επαρχία στα βόρεια του Γενούσου, που κατοικούταν από Ιλλυριούς, Νέα Ήπειρο (Epirus Nova).


Στην περίοδο των βαρβαρικώνεπιδρομών και οι δύο επαρχίες της Μεγάλης Ηπείρου γνώρισαν πολλές καταστροφές, όπως και οι άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι βαρβαρικοί λαοί εκδιώκονταν και όσες ομάδες παρέμεναν, δέχονταν την εκπολιτιστική επίδραση των Ηπειρωτών και αφομοιώνονταν. Ο ιστορικός Προκόπιος, ο οποίος παρακολούθησε τις σλαβικές επιδρομές, γράφει ότι στο τέλος του 6ου μ.χ. αιώνα, η περιοχή μέχρι την Επίδαμνο κατοικούταν από Έλληνες, Ηπειρώτες. Ο ιστορικός Χέρτσμπεργκ γράφει ότι, μετά από τις βουλγαρικές κια αλβανικές επιδρομές και πάλι η χώρα κατά το μεγαλύτερο μέρος της παρέμεινε ελληνική. Απόδειξη των όσων γράφουν οι δύο ιστορικοί, αλλά και πολλοί άλλοι είναι η ίδρυση του Δεσποτάτου της Ηπείρου που δόξασε την Ήπειρο, για περίπου πενήντα χρόνια, εκτείνονταν στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής χερσονήσου.

Με την εξασθένιση και παρακμή του Δεσποτάτου απότέλεσμα της πιέσεως από τα βόρεια των Σέρβων και κυρίως της διαμάχης του προς την Αυτοκρατορία της Νίκαιας, άρχισε από το 13ο αιώνα η διείσδυση, στις βόρειες περιοχές της Ηπείρου σερβικών και αλβανικών φυλών. Την εποχή του Στεφάνου Ντουσάν οι Σέρβοι κατέλαβαν ολόκληρη την Ήπειρο (1349) και μετά το θάνατο του ιδρύθηκαν στην περιοχή μικρές ηγεμονίες διάφορων Σέρβων και Αλβανών φυλάρχων.

Για το είδος και την εθνολογική σύσταη των μικρών αυτών σερβοαλβανικών κρατιδίων μαρτυρεί ένα επίσημο έγγραφο (χρυσόβουλο) που ο "Κράλης" (ηγεμόνας) Συμεών, διάδοχος του Στέφανου Ντουσάν, έδωσε το 1361 στον Ιταλό Δούκα της Λευκάδας Ιωάννη Τσάφο Ουρσίνο. Είναι γραμμένο στην ελληνική γλώσσα της επόχής που σημαίνει ότι αυτή ήταν και η επίσημη γλώσσα του κράτους. Τα σέρβικα φύλα εκδιώχθηκαν σαν ξένα πολύ γρήγορα από την Ήπειρο και το μόνο που απέμεινε ήταν μερικά τοπονύμια, τα οποία προστέθηκαν ίσως σε άλλα που άφησαν οι πρόγονοί τους παλαιότερα. Δε συνέβει όμως το ίδιο με τους Αλβανούς που παρέμειναν. Τη διεργασία αυτή του εξελληνισμού τους διέκοψε η εμφάνιση των Τούρκων (1370).
Άβαταρ μέλους
Ελεονώρα
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 183
Εγγραφή: 12:39 pm 20 06 2006

Επιστροφή στο Αποσπάσματα της ιστορίας μας

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 5 επισκέπτες

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχουν 5 μέλη συνδεδεμένα: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 5 επισκέπτες (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 5 επισκέπτες

Login Form