Τώρα είναι 14:44 pm 19 04 2024

Βραβεία Καινοτομίας από την ΟΤΕΝΕΤ

Συντονιστής: Νέοι

Βραβεία Καινοτομίας από την ΟΤΕΝΕΤ

Δημοσίευσηαπό Dervitsiotis » 12:08 pm 20 04 2007

Έξι πρωτότυπες ιδέες για την προώθηση της Καινοτομίας στο Διαδίκτυο βραβεύτηκαν στις 27 Μαρτίου, στην τελική φάση του Διαγωνισμού Καινοτομίας "Innovation 2006" που διοργάνωσε η ΟΤΕΝΕΤ, υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Στόχος του Διαγωνισμού, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2006, ήταν η προώθηση της καινοτομίας στο Διαδίκτυο, η ενίσχυση και η περαιτέρω εξάπλωση της χρήσης του Διαδικτύου, καθώς και η υποστήριξη, ανάδειξη και επιβράβευση των δημιουργικών ιδεών. Ο Διαγωνισμός προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον: συνολικά κατατέθηκαν 2.626 προτάσεις για τις δύο κατηγορίες, Εφευρετικότητα και Επιχειρηματική Δραστηριότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για κάθε έγκυρη συμμετοχή στο Διαγωνισμό, η ΟΤΕΝΕΤ κατέβαλλε το ποσό των 10 ευρώ σε ειδικό λογαριασμό. Το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε διατέθηκε για την αγορά τεχνικού εξοπλισμού στο Εργαστήριο Πειραματικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Μέσα από τις τρεις φάσεις του Διαγωνισμού ξεχώρισαν τρεις νικητές σε κάθε κατηγορία, οι οποίοι βραβεύτηκαν με χρηματικά έπαθλα 50.000, 25.000 και 10.000 ευρώ αντίστοιχα.

Κατηγορία: Εφευρετικότητα

Την πρώτη θέση στην kατηγορία "Εφευρετικότητα" πήραν οι Ειρήνη Ντούτση και Νικόλαος Μήτσου για την πρόταση "News Monitoring - NeMo", ένα καινοτόμο διαδικτυακό προϊόν που επιτρέπει τη σφαιρική ενημέρωση των χρηστών του, προχωρώντας πιο πέρα από την απλή παράθεση των σημαντικότερων θεμάτων της επικαιρότητας, μέσω της αναλυτικής παρουσίασης της εξέλιξής τους αλλά και της δυνατότητας εντοπισμού των κρίσιμων σημείων/ειδήσεων κατά μήκος του χρόνου ζωής τους, επιτρέποντας έτσι την κατανόηση του εκάστοτε θέματος.

Το δεύτερο βραβείο πήρε ο Ιωσήφ Ιεροκλής για την υπηρεσία "MashUp Καθημερινότητας", μια διαδικτυακή εφαρμογή που εμφανίζει σε χάρτες τα καθημερινά προβλήματα κάθε περιοχής, όπως καταχωρούνται από τους κατοίκους, την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους τοπικούς φορείς. Σκοπός της υπηρεσίας είναι η άμεση αλληλεπίδραση πολίτη - κράτους, η μείωση του χρόνου εξυπηρέτησης του πολίτη, η αντικατάσταση γραφειοκρατικών διαδικασιών με ηλεκτρονικές και η αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των φορέων.

Η ομάδα Butterfly (Ιωάννης Βλαχογιάννης, Κωστής Μπούρμπουλας και Μυρτώ Χλιόβα) πήρε το τρίτο βραβείο για την πρόταση "Τώρα επιτέλους έχεις τη δύναμη να αλλάξεις τον πλανήτη". Ο ιστοχώρος που δημιούργησαν (http://www.karmaeffect.org) φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα διαδραστικό χώρο, οι χρήστες του οποίου θα προτείνουν δράσεις οικολογικές, τεχνολογικές ή άλλες, τις οποίες θα πραγματοποιούν εφόσον εξασφαλίσουν τη συμμετοχή συγκεκριμένου αριθμού άλλων χρηστών. Οι καλύτερες δράσεις θα επιβραβεύονται εικονικά, αλλά και πραγματικά.

Κατηγορία: Επιχειρηματική Δραστηριότητα

Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία πήρε ο Περικλής Βενάκης για το σύστημα διαδικτυακών "καλλιεργειών" MyGarden, οι χρήστες του οποίου θα μπορούν να διαχειρίζονται το δικό τους κτήμα μέσω διαδικτυακών εντολών που θα πραγματοποιούνται την επόμενη ημέρα από το προσωπικό του MyGarden. Οι χρήστες-πελάτες θα εξασφαλίζουν έτσι ποιοτικά κηπευτικά προϊόντα ενώ παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια διαδικασία που προσφέρει χαλάρωση από τους ρυθμούς της ζωής στην πόλη.

Το δεύτερο βραβείο απέσπασε η πρόταση του Βασίλειου Νικολόπουλου για ένα Διαδικτυακό Σύστημα Βέλτιστης Διαχείρισης Ενέργειας και Ενεργειακών Πόρων. Το προτεινόμενο portal θα περιλαμβάνει μία νέα μέθοδο αυτοματοποιημένης μεταβλητής τιμολόγησης καταναλωτών ανάλογα με το ενεργειακό τους προφίλ, ηλεκτρονικής διαχείρισης ενεργειακής κατανάλωσης, διαδικτυακή εξοικονόμηση ενέργειας, δυνατότητα ελεύθερης "ηλεκτρονικής ανταλλαγής" και μεταφοράς ηλεκτρικών φορτίων και μονάδων μεταξύ καταναλωτών. Δημιουργείται έτσι ένα on-line Ενεργειακό Χρηματιστήριο και η βάση παροχής διαδικτυακών ενεργειακών υπηρεσιών προς εταιρίες ή μεμονωμένους πελάτες, όπου οι εκάστοτε χρήστες διαχειρίζονται την ενεργειακή τους κατανάλωση και γίνονται δέκτες ενεργειακών υπηρεσιών, μέσω on-line προσφορών και απλών διαδικτυακών μηνυμάτων.

Η πρόταση με τίτλο "Lower Cost-Λύσεις για μείωση κόστους της παροχής υπηρεσιών μέσω Internet" του Στυλιανού Μαμαγκάκη πήρε το τρίτο βραβείο της κατηγορίας. Αντικείμενό της είναι η ανάπτυξη εξειδικευμένων εργαλείων λογισμικού, τα οποία διαχειρίζονται πιο αποδοτικά τον εξοπλισμό των εταιριών παροχής υπηρεσιών μέσω Internet (ISPs) ώστε να χρησιμοποιούν λιγότερους υπολογιστικούς πόρους και, άρα, να έχουν μικρότερο κόστος υλοποίησης της κάθε υπηρεσίας.

Πηγή: OTENET

http://www.innovation2006.gr/gr/
"Λόγια μεγάλα, ποιητικά, ανεκτέλεστα ... λόγια κοινά, κενά, «καπνός κι αθάλη»,
που ίσως διαβάζοντάς τα να με οικτίρετε, ... γελώντας και κουνώντας το κεφάλι"
Καββαδίας
Άβαταρ μέλους
Dervitsiotis
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 756
Εγγραφή: 17:00 pm 22 03 2007
Τοποθεσία: ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Επιστροφή στο Επιστήμη & Τεχνολογία

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχει 1 μέλος συνδεδεμένο: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 1 επισκέπτης (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Login Form