Τώρα είναι 13:28 pm 28 03 2024

Στο μυαλό ενός ποντικιού

Συντονιστής: Νέοι

Στο μυαλό ενός ποντικιού

Δημοσίευσηαπό haskovinos » 23:58 pm 28 04 2007

Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να αναπαραστήσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου του ποντικού, με τη βοήθεια ενός εξελιγμένου υπολογιστή.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νεβάδα και του Εργαστηρίου Ερευνών Όλμαντεν της ΙΒΜ έθεσαν σε λειτουργία αυτό που ονόμασαν «φλοιώδη εξομοιωτή», ο οποίος ήταν τόσο πολύπλοκος όσο ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου ενός ποντικού.

Η εξομοίωση των ιστών του εγκεφάλου προκαλεί...πονοκέφαλο στους επιστήμονες εξαιτίας της μεγάλης πολυπλοκότητάς του. Κάθε ημισφαίριο του εγκεφάλου ενός ποντικού διαθέτει περίπου 8 εκατομμύρια νευρώνες, οι οποίοι μπορεί να έχουν έως και 8000 συνάψεις με άλλες νευρικές ίνες. Ο «εγκέφαλος» που δημιούργησαν οι ερευνητές στη Νεβάδα διέθετε 8.000 νευρώνες και περίπου 6.300 συνάψεις.

Για να καταφέρει να αναπαραστήσει αυτό το πολύπλοκο σύστημα η τριμελής επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε έναν υπερεξελιγμένο υπολογιστή Blue Gene L, ο οποίος διαθέτεί 4.096 επεξεργαστές, με μνήμη 256ΜΒ ο καθένας.

Οι επιστήμονες σημείωσαν ωστόσο ότι «η πολυπλοκότητα του πειράματος ήταν τέτοια, ώστε να θέτει σε τεράστια δοκιμασία τη μνήμη και τις υπολογιστικές δυνατότητες οποιουδήποτε υπερσύγχρονου υπολογιστικού συστήματος».

Το πείραμα διήρκεσε μόλις δέκα δευτερόλεπτα και ο «φλοιώδης εξομοιωτής» λειτούργησε με ταχύτητα υποδεκαπλάσια από αυτή ενός πραγματικού εγκεφάλου ποντικού. Ο χρόνος αυτός ήταν αρκετός για τους επιστήμονες, ώστε να παρατηρήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι νευρώνες οργανώνονται σε ομάδες.

Προηγουμένως, η επιστημονική ομάδα είχε αναπαραστήσει με επιτυχία τη λειτουργία μικρότερων τμημάτων του εγκεφάλου και είχε διαπιστώσει ότι οι αντιδράσεις σε νευρικά ερεθίσματα έμοιαζαν αρκετά με τις αντιδράσεις ενός πραγματικού εγκεφάλου ποντικού.

Οι επιστήμονες έκαναν σαφές ότι το επίτευγμά τους παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με τους νευρώνες ενός πραγματικού εγκεφάλου, αλλά δεν διαθέτει την ανάλογη δομή. Κάτι τέτοιο αποτελεί μια εξαιρετικά επίπονη διαδικασία, η οποία όμως είναι ο απώτερος στόχος τους.

skai.gr
Άβαταρ μέλους
haskovinos
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 137
Εγγραφή: 13:54 pm 24 03 2007

Δημοσίευσηαπό Yiannis » 12:59 pm 29 04 2007

φαντάσου ο ανθρώπινος τι πράξεις ανά δευτερόλεπτο κάνει ε. και χωρίς ψύκτρα... :D
Άβαταρ μέλους
Yiannis
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 218
Εγγραφή: 02:28 am 08 12 2005


Επιστροφή στο Επιστήμη & Τεχνολογία

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχει 1 μέλος συνδεδεμένο: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 1 επισκέπτης (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Login Form