Τώρα είναι 00:01 am 23 09 2021

Κάθε μάτι διαβάζει διαφορετικά

Συντονιστής: Νέοι

Κάθε μάτι διαβάζει διαφορετικά

Δημοσίευσηαπό ZEYS » 12:17 pm 20 09 2007

Κάθε μάτι διαβάζει διαφορετικά

Το μυστικό τού πώς διαβάζουμε ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Και δεν συμβαίνει έτσι όπως νομίζαμε μέχρι τώρα, ότι δηλαδή όταν διαβάζουμε τα μάτια μας εστιάζονται στο ίδιο γράμμα μιας λέξης.
Στην πραγματικότητα, σχεδόν το 50% του χρόνου, το κάθε μάτι εστιάζεται ταυτόχρονα σε διαφορετικά γράμματα.
Στη Γιορτή της Επιστήμης, στο Γιορκ της Βρετανίας, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν επίσης ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να συνδυάσει δύο διαφορετικές εικόνες προκειμένου να εξασφαλίσει μια πιο καθαρή άποψη μιας σελίδας.
Προηγμένα μηχανήματα επέτρεψαν στην ερευνητική ομάδα να εντοπίσει σε ποιο γράμμα εστιαζόταν κάθε φορά το μάτι ενός εθελοντή, όταν διάβαζε κείμενα με γράμματα μεγέθους 14 στιγμών από απόσταση ενός μέτρου.

Πηδηματάκια

Τα μάτια δεν κινούνται ομαλά πάνω στο κείμενο, αλλά κάνουν μικρά πηδηματάκια, εστιάζουν σε μια λέξη για μια στιγμή και μετά κινούνται κατά μήκος της πρότασης. «Βρήκαμε ότι αρκετά συχνά οι άνθρωποι όταν διαβάζουν», λέει ο καθηγητής Σάιμον Λίβερσετζ, του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, «δεν εστιάζουν στο ίδιο γράμμα αλλά κάθε μάτι μπορεί να κοιτά ένα άλλο γράμμα, χωρίς κατ΄ ανάγκην αυτά τα δύο γράμματα να είναι συνεχόμενα. Μπορεί ενδιάμεσα να παρεμβάλλονται άλλοι δύο χαρακτήρες».
Η έρευνα έδειξε ότι ο εγκέφαλός μας δεν «καταπιέζει» μια εικόνα για να αναδείξει μια άλλη αλλά χρησιμοποιεί τις πληροφορίες και από τα δύο μάτια για να φτιάξει την καλύτερη δυνατή εικόνα του αντικειμένου που κοιτάζουμε.
"Ελπιδα ειναι αυτο το πραγμα με φτερα......."
Άβαταρ μέλους
ZEYS
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 279
Εγγραφή: 09:41 am 03 08 2007
Τοποθεσία: **Οι ελπίδες είναι τα όνειρα όσων δεν κοιμούνται.**

Επιστροφή στο Επιστήμη & Τεχνολογία

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχουν 2 μέλη συνδεδεμένα: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 2 επισκέπτες (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

Login Form