Τώρα είναι 07:39 am 29 03 2024

Αόρατος μανδύας

Συντονιστής: Νέοι

Αόρατος μανδύας

Δημοσίευσηαπό joanna » 15:59 pm 28 11 2007

Αόρατος μανδύας από χρυσούς δακτυλίους!

Παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να περιμένετε ότι ο νέος μανδύας είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τις ταχυδακτυλουργικές ικανότητες ενός μάγου. Προς το παρόν ο «αόρατος» μανδύας λειτουργεί καλά στις δύο διαστάσεις και σε μια μικροσκοπική κλίμακα.
Ο νέος μανδύας, ο οποίος έχει περίπου 10 μικρόμετρα διάμετρο, καθοδηγεί τις ακτίνες φωτός γύρω από το αντικείμενο και τις απελευθερώνει από το πίσω μέρος του αντικειμένου. Τα κύματα φωτός δείχνουν να έχουν ακολουθήσει μια ευθεία πορεία και έτσι ο μανδύας και οποιοδήποτε αντικείμενο μικρών διαστάσεων κάτω από αυτόν δείχνουν να εξαφανίζονται.
Ο αόρατος μανδύας κατασκευάστηκε από μια ερευνητική ομάδα της οποίας υπεύθυνος ήταν ο Igor Smolyaninov από το πανεπιστήμιο του Maryland και δανείζεται κάποιες ιδέες από τον πρώτο θεωρητικό σχεδιασμό ενός αόρατου μανδύα, που δημοσιεύθηκε από τον Vladimir Shalaev από το πανεπιστήμιο Purdue στην Indiana της Αμερικής νωρίτερα το έτος που διανύουμε.
Η καινοτομία αυτή έρχεται ένα χρόνο αφού Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα αόρατο μανδύα ο οποίος λειτουργούσε στην περιοχή των μικροκυμάτων του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.
«Στις οπτικές συχνότητες, τα μήκη κύματος είναι πολύ μικρά και το εύρος των διαθέσιμων ιδιοτήτων για τα υλικά είναι περιορισμένο,» σχολιάζει ο John Pendry,φυσικός από το Imperial College του Λονδίνου και μέλος της ομάδας που κατασκεύασε τον αόρατο μανδύα πριν από ένα χρόνο.

«Χρυσά» κύματα

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, η ομάδα του Smolyaninov περιορίστηκε στις δυο διαστάσεις. «Ο νέος μανδύας δεν ελέγχει το φως που μπορεί να δει κάποιος απευθείας,» εξηγεί ο Ulf Leonhardt, φυσικός από το πανεπιστήμιο του St Andrews, στην Αγγλία.
«Δεν έχει επιτευχθεί ακόμα η διαφάνεια που θα μπορούσε να έχει φανταστεί ο περισσότερος κόσμος.»
Οι ερευνητές του Maryland εισήγαγαν πολωμένο κυανό φως σε μια χρυσή επιφάνεια χρησιμοποιώντας μια μικροσκοπική οπτική ίνα με μια τέλεια άκρη. Τα κύματα φωτός μετατράπηκαν σε επιφανειακά κύματα πλάσματος που διαπερνούσαν τα ηλεκτρόνια της χρυσής μεταλλικής επιφάνειας, σε δυο διαστάσεις.
Ο αόρατος μανδύας τριών διαστάσεων θα πρέπει να ελέγχει τα κύματα του φωτός τόσο μαγνητικά αλλά και ηλεκτρονικά έτσι ώστε να καθοδηγηθούν γύρω από το «κρυφό» αντικείμενο. Παρόλα αυτά ο χειρισμός αυτών των κυμάτων στις δυο διαστάσεις είναι πολύ πιο απλός, εξηγεί ο Pendry.

Ο τέλειος μανδύας;

Ο μανδύας της ομάδας του Smolyaninov συμπεριλαμβάνει το σχέδιο ομόκεντρων χρυσών δακτυλίων επικαλυμμένων με πλαστικό που ονομάζεται πολυμεθακρυλικός μεθυλεστέρας.
Το πλαστικό και ο χρυσός έχουν διαφορετικές διαθλαστικές ιδιότητες. Στην ουσία η όλη διάταξη στηρίζεται στις χρυσές επιφάνειες που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Διαφοροποιώντας το μίγμα μετάλλου και πλαστικού στις διαφορετικές περιοχές του μανδύα, η ομάδα του Smolyaninov μπορεί να ελέγξει τα κύματα πλάσματος με αρκετή ακρίβεια έτσι ώστε να τα οδηγήσει γύρω από τον μανδύα.
Ένα απλό παράδειγμα θα ήταν τα νερά ενός ποταμού που ρέουν γύρω από τον μανδύα.
Ωστόσο ο νέος αόρατος μανδύας δεν λειτουργεί τέλεια, λέει ο Pendry. Η ομάδα του Maryland δεν έχει αναφέρει εάν τα κύματα πλάσματος μπορούν να προκαλέσουν την αντανάκλαση της επιφάνειας του μανδύα.
Εάν κάνουν κάτι τέτοιο, τότε ένας απλός παρατηρητής θα μπορούσε να ανιχνεύσει τον μανδύα, όπως ακριβώς το φώς μας επιτρέπει να δούμε μέσα από το γυαλί.
Ο μανδύας του Smolyaninov είναι πολύ πιθανόν να μην καταφέρει ποτέ να αναβαθμιστεί έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί στις τρείς διατάσεις. Όμως ο Leonhardt λέει ότι θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος στο κοντινό μέλλον.
«Ο μανδύας αυτός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μικροτσίπ υπολογιστών.»
Ο Pendry συμφωνεί λέγοντας ότι το πλάσμα ίσως να αντικαταστήσει τις οπτικές ίνες ως μέσο μεταφοράς του σήματος: «Ίσως η ένδειξη του φωτός σε ένα μικροτσιπ να δείχνει πιο λογική σε σχέση με τη χρήση ενός αόρατου μανδύα, όμως τελικά ένας αόρατος μανδύας είναι δυνατόν να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμος.»

Newscientist
No regrets / they don't work
No regrets / they only hurt
Άβαταρ μέλους
joanna
Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 76
Εγγραφή: 22:29 pm 24 10 2007

Επιστροφή στο Επιστήμη & Τεχνολογία

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχουν 3 μέλη συνδεδεμένα: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 3 επισκέπτες (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες

Login Form