Τώρα είναι 11:10 am 20 09 2021

Η περιφέρεια κρατά χαμηλά τη διείσδυση του Internet

Θέματα που αφορούν τους υπολογιστές, προγραμματισμό,διαδίκτυο.

Συντονιστής: Νέοι

Η περιφέρεια κρατά χαμηλά τη διείσδυση του Internet

Δημοσίευσηαπό aZu » 20:40 pm 14 03 2008

Εικόνα
Δύο ταχυτήτων το ίντερνετ στην Ελλάδα


Την ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών από όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών, προκειμένου να ενισχυθεί η διείσδυση του Διαδικτύου στην ελληνική περιφέρεια, δείχνουν τα στοιχεία της ετήσιας μέτρησης των δεικτών eEurope και i2010 που ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Ο μέσος όρος διείσδυσης του Διαδικτύου στα ελληνικά νοικοκυριά το 2007 (σ.σ. η έρευνα διεξήχθη το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου) είναι μεν στο 30,2%, όμως μόνο στις περιφέρειες της Αττικής και του νοτίου Αιγαίου το ποσοστό είναι πάνω από το μέσο όρο.

Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές περιφέρειες της χώρας όπου το ποσοστό διείσδυσης είναι ελάχιστα πάνω ή αρκετά κάτω από το 20%.

Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι, όμως, ότι σε περιφέρειες όπως η Θεσσαλία, η Ήπειρος και η Δυτική Ελλάδα το ποσοστό της αύξησης της διείσδυσης μεταξύ 2005 και 2007 ήταν εξαιρετικά χαμηλό. Μόλις 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στη Θεσσαλία, 0,8 μονάδες στην Ήπειρο και 1,1 στη Δυτική Ελλάδα.

Πρόκειται για μεγάλες περιοχές της χώρας, ορισμένες από τις οποίες διαθέτουν μεγάλα αστικά κέντρα (Πάτρα, Λάρισα, Βόλος, Ιωάννινα με πανεπιστήμια) και τα χαμηλά ποσοστά τους δείχνουν ότι έχει αρχίσει να δημιουργείται ψηφιακό χάσμα με την πρωτεύουσα, όπου το ποσοστό διείσδυσης έχει φθάσει στο 43%.

Η περιφέρεια της Αττικής ήταν εκείνη με το υψηλότερο ποσοστό αύξησης (8,8%), ακολουθούμενη από τα Ιόνια Νησιά (+8,5%).

Επιδρά ο τουρισμός

Γενικότερα, εκτός της Αττικής, οι περιοχές όπου ο τουρισμός αποτελεί μία από τις κύριες πηγές εσόδων των κατοίκων, το Internet, παρουσιάζει υψηλά ποσοστά διείσδυσης. Το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη καταλαμβάνουν τη δεύτερη και την τρίτη θέση, ενώ τα Ιόνια Νησιά είναι στην πέμπτη.

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι η Κεντρική Μακεδονία, παρά το ότι συμπεριλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη, έχει το μάλλον απογοητευτικό ποσοστό διείσδυσης του 27,7%. Πολλοί αναλυτές ανέμεναν ότι η Θεσσαλονίκη θα έχει ρυθμούς υψηλότερους του 6% που είχε το 2007, όμως, η έλλειψη υποδομών, λόγω και των σημαντικών προβλημάτων που υπάρχουν με την εκεί τοπική αυτοδιοίκηση, έχει επιφέρει καθυστερήσεις.

Υπάρχουν, πάντως, και περιπτώσεις που δημιουργούν αισιοδοξία, όπως είναι η περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία από την τελευταία θέση το 2005 βρέθηκε τέσσερις θέσεις πιο πάνω, με την αύξηση να ανέρχεται σε 7,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα κινήσεις και ενέργειες, οι οποίες ενδεχομένως θα πρέπει να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, όπως είναι οι αγρότες ή οι κτηνοτρόφοι, προκειμένου να ενημερωθούν για τις επιπλέον δυνατότητες που έχουν με το Διαδίκτυο.

Δημήτρης Μαλάς
Life without music is a mistake

Οι "μάχες" γίνονται στο δρόμο, όχι στο internet.


In Nomine Patri, et Filii et Spiritus Sancti.
___________________________________


Εικόνα
Άβαταρ μέλους
aZu
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 497
Εγγραφή: 21:44 pm 03 06 2007
Τοποθεσία: Αθήνα - Δερβιτσιάνη

Επιστροφή στο Υπολογιστές & Διαδίκτυο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχει 1 μέλος συνδεδεμένο: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 1 επισκέπτης (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Login Form