Τώρα είναι 17:33 pm 24 09 2021

Επτά τρόποι για διαστημικό τουρισμό!

Συντονιστής: Νέοι

Επτά τρόποι για διαστημικό τουρισμό!

Δημοσίευσηαπό aZu » 13:50 pm 21 04 2008

Παρακολουθείστε την εκπληκτική τροχιά της γης καθώς απολαμβάνετε την αεροβική γυμναστική σας με μια δόση έλλειψης βαρύτητας, αιωρούμενοι μέσα στο διάστημα. Σήμερα, σχεδόν όλοι μπορούν να βιώσουν την μοναδική εμπειρία, αν και πάντα όλα εξαρτώνται από τις οικονομικές μας δυνατότητες...

Παραβολικές πτήσεις: Κόστος $3.500

Εικόνα

Μια από τις πιο εκπληκτικές εμπειρίες σε ένα διαστημικό ταξίδι είναι η έλλειψη βαρύτητας. Στην πραγματικότητα όμως την ίδια εμπειρία μπορεί να βιώσει κάποιος ακόμα και στην ατμόσφαιρα της γης.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα αεροπλάνο αρκετά μεγάλο ώστε να πετάξετε ελεύθεροι και έναν πιλότο πρόθυμο να πετάξει με ένα αεροπλάνο σε παραβολική τροχιά.

Οι παραβολικές πτήσεις είναι ένας δόκιμος τρόπος δημιουργίας συνθηκών έλλειψης βαρύτητας για χρονικό διάστημα περίπου μισού λεπτού ανά παραβολική βουτιά. Για κάθε παραβολική βουτιά απαιτείται αρχική άνοδος του αεροσκάφους σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από τη Γη. Κατόπιν το αεροσκάφος σβήνει τους κινητήρες του και βουτά στο κενό για περίπου δύο χιλιόμετρα, οπότε και ξαναβάζει τους κινητήρες σε λειτουργία για να ανεβεί εκ νέου στα 10 χιλιόμετρα και να ξανακάνει την επόμενη βουτιά.

Η εταιρεία Zero Gravity Corporation στο Λας Βέγκας παρέχει τόσο πιλότους αλλά και ειδικά διαμορφωμένα αεροπλάνα Boeing 727. Η προετοιμασία για την πτήση περιλαμβάνει την απόκτηση μιας ειδικής στολής και την παρακολούθηση ενός εκπαιδευτικού βίντεο. Η εταιρεία, αποφεύγοντας εκφράσεις όπως κινητική νόσος ή αεροναυτία, αναφέρει ότι οι επιβάτες που ανησυχούν μπορούν να πάρουν προκαταβολικά με συνταγή γιατρού χάπια σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων δυσκολίας στην κίνηση. Κάθε εκστρατεία παραβολικών πτήσεων αποτελείται από 15 τέτοιες βουτιές και έχει διάρκεια 90 λεπτών.

Στο φεγγάρι: Κόστος $100 εκατομμύρια

Έχουν περάσει σχεδόν 35 χρόνια από την τελευταία ανθρώπινη επίσκεψη στο φυσικό δορυφόρο της γης, τη Σελήνη, ως μέρος του προγράμματος Apollo της NASA, που έκανε την προοπτική των ιδιωτικών ταξιδιών στο φεγγάρι να μοιάζει γελοία. Όμως, όλα τα παραπάνω διαψεύδονται όταν λίγο αργότερα οι Ρώσοι αρχίζουν να κατασκευάζουν διαστημόπλοια που θα ταξιδέψουν ξανά στο σελήνη.

Το μικρό διαστημικό όχημα 3 θέσεων Soyuz, που σήμερα χρησιμοποιείται στην μεταφορά πληρώματος από και προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), αρχικά σχεδιάστηκε για να συμμετάσχει στο αποτυχημένο σεληνιακό πρόγραμμα της Σοβιετικής Ένωσης όπως και μια μη επανδρωμένη αποστολή, με το όνομα Zond 5, που έφτασε στο φεγγάρι και επέστρεψε με ασφάλεια στη γη το 1968. Βασιζόμενοι σε αυτά τα αεροσκάφη και την τεχνογνωσία που είχε αποκτηθεί, οι Ρώσοι συνεργάστηκαν με την Αμερικανική εταιρεία Space Adventures, για να προσφέρουν διαστημικές τουριστικές υπηρεσίες έναντι αντιτίμου.

«Απαιτούνται ελάχιστες μεταποιήσεις για να χρησιμοποιηθεί το σκάφος Soyuz στον τομέα του διαστημικού τουρισμού,» εξηγεί ο Eric Anderson, από την Space Adventures. «Μια από αυτές τις αλλαγές αφορούν τη μεγέθυνση των παραθύρων του σκάφους για καλύτερη θέαση και η ενσωμάτωση κάμερας υψηλής ευκρίνειας.»

Οι δυο από τις τρείς θέσεις του Soyuz θα πουληθούν σε πελάτες, ενώ την τρίτη θέση θα καλύψει ένας επαγγελματίας κοσμοναύτης, ο οποίος θα χειρίζεται το σκάφος. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε στάδιο τελικής διαπραγμάτευσης με δυο άτομα τα οποία θα συμμετέχουν στην πρώτη αποστολή. Από τη στιγμή που θα υπογραφούν τα συμβόλαια, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να πετάξουμε μέσα σε 4 ή 5 χρόνια,» αναφέρει ο Anderson.

Σε τροχιά: Κόστος $30 εκατομμύρια

Εικόνα

Η εταιρεία Space Adventures βρίσκεται πίσω από μια ομάδα τουριστών που έχουν ήδη επισκεφτεί το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ξεκινώντας με τον Dennis Tito το 2001. Ο Tito ασχολήθηκε περίπου ένα χρόνο με την βασική εκπαίδευση και τα Ρώσικα, ωστόσο σήμερα οι διαστημικοί τουρίστες χρειάζονται μόλις έξι μήνες βασικής εκπαίδευσης.

Οι επιβάτες του διαστημικού σκάφους μπορούν να περάσουν 10 μέρες στο σταθμό πραγματοποιώντας πειράματα, παρακολουθώντας από το παράθυρο την εκπληκτική θέα της γης ή κάνοντας οτιδήποτε άλλο θελήσουν. (Ο Tito πέρασε 8 μέρες κοιτάζοντας από το παράθυρο και ακούγοντας όπερα).

Πρόσφατα άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες που υποστηρίζουν ότι οι θέσεις του διαστημικού οχήματος δεν θα είναι διαθέσιμες για τουρίστες τα επόμενα χρόνια επειδή οι αστροναύτες πρόκειται να χρειαστούν μέχρι και την τελευταία θέση προσωπικού για την αναβάθμιση του διαστημικού σταθμού.

Υποτροχιακές Πτήσεις: Κόστος $200.000

Πρόκειται για τον φθηνότερο τρόπο να διεισδύσει κανείς στο διάστημα. Υποτροχιακή Πτήση (Suborbital Flight) είναι η πτήση κατά την οποία το σκάφος φτάνει σε ύψος πάνω από τα 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) από την επιφάνεια της θάλασσας, ύψος που θεωρείται το σύνορο του διαστήματος, και επιστρέφει στη Γη χωρίς να μπει σε τροχιά γύρω της.

Το διαστημικό όχημα υποτροχιακών πτήσεων, SpaceShipTwo από την Virgin Galactic θα είναι κατασκευασμένο εξ' ολοκλήρου από υλικά άνθρακα, θα έχει μήκος περίπου 18 μέτρα και θα μπορεί να μεταφέρει 6 επιβάτες και δυο πιλότους. Η καμπίνα του θα έχει τις διαστάσεις όπως αυτής ενός ιδιωτικού τζέτ, αλλά με μεγαλύτερο ύψος, και θα έχει παράθυρα με ακτίνα μισό περίπου μέτρο για καλύτερη θέαση.

Έως σήμερα έχουν ήδη δηλωθεί 200 συμμετοχές για τις πτήσεις της Virgin Galactic. Η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει τις πτήσεις από το 2009, χρησιμοποιώντας το ίδιο βασικό σχέδιο που χρησιμοποιήθηκε στο SpaceShipOne. Ένα μεγάλο αεροσκάφος θα μεταφέρει το διαστημικό όχημα στα 50.000 πόδια.

Το μεγάλο σκάφος θα αφήσει το όχημα και έναν υβριδικό σύστημα ανάφλεξης θα εκκινήσει. Στη συνέχεια το SpaceShipTwo θα ξεκινήσει και θα φύγει από την ατμόσφαιρα, φτάνοντας σε ένα τελικό ύψος 360.000 ποδιών μετά από περίπου 90 δευτερόλεπτα. Κατά την διάρκεια που βρίσκεται στο ανώτατο σημείο, οι επιβάτες θα βιώσουν συνθήκες έλλειψης της βαρύτητας, ενώ παράλληλα θα έχουν μια θέα του πλανήτη μας που κόβει την ανάσα.

Φτάνοντας στην κορυφή: Κόστος $29.000

Εάν δεν διαθέτετε τα οικονομικά μέσα για να φτάσετε έως το διάστημα, μπορείτε να προσδεθείτε στο αναχαιτιστικό MiG-31, το πιο εξελιγμένο Ρώσικο υπερηχητικό αεροσκάφος.

Ξεκινώντας από ένα αεροδρόμιο κοντά στην πόλη Nizhniy Novgorod και με πιλότο έναν από τους πιο έμπειρους χειριστές, το MiG-31 μπορεί να διασχίσει τους ορίζοντες με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή του ήχου και να φτάσει σε ένα ύψος 13 μιλίων, ξεφεύγοντας από την ατμόσφαιρα αρκετά ψηλά για να παρατηρήσει κανείς την γεωγραφική καμπυλότητα της γης. Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται και πετάνε την ίδια μέρα. Η πτήση διαρκεί από 50-55 λεπτά, με 7-10 από αυτά τα λεπτά σε ύψος 45.000 ποδών στο διάστημα.

Η εκτόξευση: Κόστος $53

Εικόνα

Όλοι έχουμε παρακολουθήσει εκτοξεύσεις διαστημοπλοίων στην τηλεόραση. Όμως η ζωντανή παρακολούθησης της φρενήρης ώθησης ενός διαστημικού σκάφους 85 τόνων μέσα από ένα φλεγόμενο περιβάλλον είναι το κάτι άλλο. Το κέντρο Visitor Complex στο διαστημικό κέντρο Κέννεντυ πουλάει εισιτήρια εισόδου σε μια υπερυψωμένη περιοχή, απόστασης 6 μιλίων από την ζώνη εκτόξευσης.

Εικονική συμμετοχή: Κόστος $0

Εάν δεν διαθέτετε τον απαιτούμενο χρόνο ή χρήματα για όλα τα παραπάνω και οι φιλοδοξίες σας φτάνουν πέρα από το φεγγάρι, τότε η μοναδική λύση είναι το εικονικό ταξίδι. Εάν έχετε προσωπικό υπολογιστή και σύνδεση στο internet, μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το Orbiter spaceflight simulator, που σχεδιάστηκε από το φυσικό Martin Schweiger. Το νέο παιχνίδι επιτρέπει στους χρήστες του να κατευθύνουν παλαιά αλλά και νέα μοντέλα διαστημοπλοίων γύρω από το ηλιακό σύστημα.

Discover Magazine
Life without music is a mistake

Οι "μάχες" γίνονται στο δρόμο, όχι στο internet.


In Nomine Patri, et Filii et Spiritus Sancti.
___________________________________


Εικόνα
Άβαταρ μέλους
aZu
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 497
Εγγραφή: 21:44 pm 03 06 2007
Τοποθεσία: Αθήνα - Δερβιτσιάνη

Επιστροφή στο Αποδράσεις, χόμπι, διακοπές

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχει 1 μέλος συνδεδεμένο: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 1 επισκέπτης (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Login Form