Τώρα είναι 18:22 pm 24 09 2021

Χριστουγεννιάτικα μηνύματα

Γιορτές, γενέθλια.

Συντονιστής: Νέοι

Χριστουγεννιάτικα μηνύματα

Δημοσίευσηαπό priest 2 » 17:47 pm 23 12 2007

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χριστόδουλο

Αγαπητά μου Παιδιά,

"ΕΤΕΧΘΗ ΥΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ ΣΩΤΗΡ". Τη φράση αυτή, που απηύθυνε ο ¶γγελος προς τούς ποιμένες της Βηθλεέμ το βράδυ της Γεννήσεως, φοβούμαι ότι την έχουμε ακούσει τόσες φορές ώστε να μη μας κάνει πια μεγάλη εντύπωση. Παρά ταύτα η εκκλησία δεν κουράζεται να την επαναλαμβάνει και σήμερα καλώντας όλους εμάς, ανθρώπους του 21ου αιώνα, να υποδεχθούμε τον Σωτήρα μας, εκεί στο στάβλο της Βηθλεέμ, Θεό σαρωμένο από αγάπη, στις καρδιές μας, στα σπίτια μας, στις πόλεις μας, στις πατρίδες μας. Παντού.

ΒΕΒΑΙΑ Η ΦΡΑΣΗ ΑΥΤΗ απευθύνεται σήμερα σ\' έναν αλαζόνα και επηρμένον από τις τεχνολογικές του κατακτήσεις άνθρωπο, τον άνθρωπο που εξέθρεψαν ο 20ός αιώνας, και προβάλλει ο 21ος. Τον άνθρωπο της αφθονίας των μέσων, των επιτυχιών, της επιστήμης του, αλλά και της πνευματικής ατροφίας, του εσωτερικού κενού, και της έλλειψης κοινωνούμενης εμπειρίας που απαιτεί λογικά ερείσματα σε θέματα πίστεως. Ο άνθρωπος σήμερα μοιάζει να είναι αποστεωμένος από έμπνευση, από ελπίδα, αιχμάλωτος των κατακτήσεών του, θύμα της προόδου του, φορτωμένος με απέλπιδα προοπτική για το μέλλον του.

ΣΑΝ ΕΓΕΡΤΗΡΙΟ ΣΑΛΠΙΣΜΑ ακούεται και πάλι σήμερα η φράση του Αγγέλου. Είναι σαν να καλεί τον άνθρωπο του 21ου αιώνα να ξυπνήσει από τον λήθαργο της χρησιμοθηρικής υλοφροσύνης και την κραιπάλη της πλασματικής αυτάρκειάς του. "Ξύπνα, άνθρωπε του 21ου αιώνα". Ο Σωτήρας προκαλεί αλλά και προσκαλεί τον καθένα μας να αναθεωρήσει την πορεία του, να ξαναβρεί την ελευθερία του, να ξαναδεί το φάσμα της ζωής του μέσα από το λαμπρό φως της Αλήθειας Του.

\"ΞΥΠΝΑ ΑΝΘΡΩΠΕ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ\". Τα επιτεύγματά σου σε απεκοίμησαν και νόμισες ότι κατέκτησες τον κόσμο. Ευτέλισες και αυτά τα ιερά και όσια. Τα θεώρησες μύθους και θρύλους που τρέφουν τη φαντασία των μικρών παιδιών, χωρίς αντίκρυσμα στην προσωπική υπαρκτική οντότητά σου. Κύτταξε όμως γύρω σου. Πόλεμοι αδελφοκτόνοι, πείνα και ασθένειες για τους αδύνατους, καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, διαφθορά, σκάνδαλα, διάσπαση της ενότητος του ανθρώπινου γένους, απουσία αγάπης, κυριαρχία των συμφερόντων. Ένα τέτοιο κόσμο ετοίμασες για τα παιδιά σου, όπου και αυτή η φύση συστενάζει και διαμαρτύρεται για τις καταχρήσεις σου. Δεν απέλιπαν βέβαια νησίδες ελπίδας. Είναι όμως τραγικά ολίγες, επιδεικτικά ανεπαρκείς.

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ απευθύνονται στις ψυχές μας. Η πίστη στον Σωτήρα σώζει και νοηματοδοτεί τη ζωή μας. Οδηγεί στην εμπειρική ψηλάφηση της ερμηνείας του γεγονότος. Με ταπείνωση αλλά και ελευθερία. Οι συνέπειες ακολουθούν. Η ελπίδα, το φως, ο αγώνας, η ανθρωπιά. Ο Σωτήρας Χριστός μας προκαλεί και μας εμπνέει να γίνουμε άνθρωποι και να απελευθερωθούμε από τις δεσμεύσεις του ενδοκοσμικισμού και της αλλοτρίωσης.

ΚΑΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΥΤΟ πολλοί, αμέτρητα πλήθη πιστών τον ακολουθούν με συνέπεια. Χαίρω όταν επισκέπτομαι τις ενορίες της Ι. Αρχιεπισκοπής και άλλες Ι. Μητροπόλεις στην Επαρχία να διαπιστώνω πόσοι πολλοί, και ανάμεσά τους και νέοι ξαναβρίσκουν το δρόμο τους προς την πίστη. Το φαινόμενο είναι θαυμαστό. Αν το επισημαίνω είναι γιατί είναι χρήσιμο να συντηρούμε μέσα σας την ελπίδα ότι ο κόσμος των φαινομένων κρύβει μέσα του και πίσω του μίαν άλλη πιο ζωντανή πραγματικότητα που μόνο όσοι μπορούν και θέλουν την βλέπουν. Ο Ιησούς Χριστός δεν είναι μύθος, ούτε φολκλορικό παιγνίδι. Σε τελευταία ανάλυση αν το βρέφος στη Φάτνη είναι ο Θεός που έγινε άνθρωπος - και αυτό εξαρτάται από την ποιότητα της Πίστεώς μας - τότε αυτός ο Θεός είναι ελπίδα ελευθερίας του ανθρώπου από τη μοίρα της θνητότητας, εγγύηση αθανασίας, εξασφάλιση σχέσης με το Θεό, αληθινή σωτηρία.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ - ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Μετά πατρικών ευχών και αγάπης

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
Όταν το ράσο γίνεται σημαία τότε η νίκη είναι βεβαία
Άβαταρ μέλους
priest 2
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 582
Εγγραφή: 16:54 pm 12 10 2007
Τοποθεσία: Φοινίκη-Κρανιά, Αθήνα

Re: Χριστουγεννιάτικα μηνύματα

Δημοσίευσηαπό priest 2 » 17:51 pm 23 12 2007

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ

Αριθ. Πρωτ. 106 Νύκτα Χριστουγέννων 2007

Εν τω Ιερώ Επισκοπείω

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 120η

ΘΕΜΑ: «Ευφραίνεσθε δίκαιοι, ουρανοί αγαλλιάσθε, σκιρτήσατε τα όρη, Χριστού γεννηθέντος».


Αγαπητοί μου Χριστιανοί,

-Α-

Η Γέννηση του Ιησού Χριστού, που γιορτάζουμε σήμερα, έρχεται σαν μια ακτίνα χαράς και ψυχικής αγαλλιάσεως στον ταραγμένο μας κόσμο. Γιατί, πραγματικά, αν ρίξη κανείς γύρω του ερευνητική την ματιά του, θα διαπιστώση ότι σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης κυριαρχεί, ως επί το πλείστον, το κάθε λογής κακό, η βία, το έγκλημα, οι πόλεμοι εδώ κι’ εκεί... Κι’ ακόμη, η πείνα, η έλλειψη πόσιμου νερού, οι μεγάλες και θανατηφόρες ασθένειες, οι σεισμοί, οι πλημμύρες και οι φοβεροί τυφώνες. Αλλά και η σπατάλη και η προκλητική επίδειξη πλούτου και χλιδής από το ένα μέρος, καθώς και η απέραντη φτώχεια, από το άλλο, μέσα στην οποία ζουν εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη μας, κάνουν, συνεχώς και περισσότερο, πιο βαθύ το χάσμα ανάμεσα στους λαούς. Αν σ’ αυτά προστεθή και η διεθνής τρομοκρατία, που επιτείνει και αυξάνει συνεχώς την ανασφάλεια κυβερνήσεων και κρατών, καθώς και η σκληρότητα και αναλγησία πολλών δικτατορικών και αυταρχικών καθεστώτων σε διάφορες χώρες, κυρίως του τρίτου λεγομένου κόσμου, τότε έχει κανείς το σύνολο περίπου της ζοφερής καταστάσεως, στην οποία βρίσκεται ο σύγχρονος κόσμος ...

-Β-

Είναι γεγονός, ότι οι άνθρωποι - κυρίως κατά τον εικοστό αιώνα - επρόβαλαν πολύ και διεφήμισαν υπέρμετρα τις ανακαλύψεις της επιστήμης και τα επιτεύγματα του τεχνικού πολιτισμού. Και δεν ήσαν λίγοι οι διάφοροι «προφήτες», που έλεγαν ότι με την αλματώδη πρόοδο της επιστημονικής έρευνας, η ανθρωπότητα θα μπορή να ζη, στο εξής, απόλυτα ευτυχισμένη, χωρίς να εξαρτάται από τον Θεό και το θέλημά Του.

Έτσι, άρχισε ένας ξέφρενος «χορός» για την απόκτηση πλούτου και την απόλαυση των σαρκικών ηδονών και απολαύσεων. Όμως, κρατιέται στα δάχτυλα το νερό και η άμμος ; Άλλο τόσο μπορούσε ο άνθρωπος να βρη την χαρά και την ευτυχία χωρίς τον Χριστό. Κι’ αυτό δεν είναι λόγος κενός. Γιατί και μόνο οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι, με τα εκατομμύρια των νεκρών, την φρίκη των στρατοπέδων συγκεντρώσεως , την σκληρότητα των δολοφονικών εκτελέσεων και τις ποικίλες και αναρίθμητες καταστροφές σε πόλεις και χωριά, αποδεικνύουν αβίαστα πόσο βαρύ είναι το τίμημα, που πληρώνει ο άνθρωπος όταν ζη χωρίς Χριστό.

Αλλά και η τεράστια οικολογική καταστροφή όχι μόνο του πλανήτη μας, μα και της Πατρίδος μας με τις τρομακτικές πυρκαϊές, που έπληξαν κυρίως την νότιο Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι, δείχνουν ξεκάθαρα μέχρι που μπορούν να φθάσουν οι ψυχές εκείνες, που με την θέλησή τους ξεκόβουν από τον δρόμο του Θεού. Δεν υπολογίζουν ούτε τον δασικό πλούτο, ούτε τις καλλιέργειες, ούτε το πλήθος των ελαιοδένδρων, ούτε το ζωϊκό κεφάλαιο, μα ούτε και τις ανθρώπινες ζωές, που χάθηκαν μέσα στην λαίλαπα των πυρκαϊών. Πόσο δίκιο είχε ο διάσημος Ρώσος λογοτέχνης, ο Ντοστογιέφσκυ, που έλεγε : «Δίχως Θεό, όλα επιτρέπονται». Δίχως Θεό ο άνθρωπος είναι ικανός και τα μεγαλύτερα κακουργήματα να διαπράξη.

-Γ-

Όμως, δόξα τω Θεώ ! Ήλθαν τα Χριστούγεννα. Η ημέρα που ο Μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού, ο Ιησούς Χριστός, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, κατέβηκε στην φτωχή μας τη γη κι’ έγινε άνθρωπος, κατά πάντα όμοιος με μας, αλλά χωρίς αμαρτία. Ήλθε αθόρυβα και ταπεινά. Και γεννήθηκε μέσα στην έσχατη φτώχεια, στο υγρό και σκοτεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ, που χρησίμευε για σταύλος των αλόγων ζώων. Οι άνθρωποι και οι άρχοντές τους δεν έλαβαν γνώση του βαρυσήμαντου αυτού γεγονότος. Μόνο οι φτωχοί ποιμένες και οι σοφοί Μάγοι της Ανατολής αξιώθηκαν να το πληροφορηθούν και να προσκυνήσουν το Θείο Βρέφος. Και βέβαια, κι’ ο Ουρανός πανηγύρισε, αφού άγγελοι ανέβαιναν και κατέβαιναν κι’ έψελναν τον θεσπέσιο ύμνο : «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία» (Λουκά β ΄ 14).

-Δ-

Επίγεια, λοιπόν, και επουράνια πανηγύρισαν την Γέννηση του Χριστού. Κι’ από κείνη την Άγια και μοναδική Νύχτα, κάθε χρόνο αναρίθμητα πλήθη Χριστιανών στρέφουν την σκέψη τους νοσταλγικά στην κωμόπολη της Βηθλεέμ και προσκυνούν νοερά στον τόπο, όπου για πρώτη φορά, ως άνθρωπος, άνοιξε τα μάτια Του ο Υιός του Θεού. Είναι αλήθεια, πως η μεγάλη αυτή γιορτή της χριστιανωσύνης μαλακώνει τις καρδιές, τις γαληνεύει, τις ειρηνεύει, τις κάνει πιο ανθρώπινες. Τα κάλαντα των μικρών, αθώων παιδιών, ο γλυκόλαλος ήχος της καμπάνας, η λαμπρά και πανηγυρική χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία, δίνουν μιαν άλλη διάσταση στην ζωή μας. Ακόμη και οι ευχές που ανταλλάσουμε και το οικογενειακό τραπέζι, όλα μα όλα λένε και επαναλαμβάνουν με τον ιερό ψαλμωδό της Εκκλησίας : «Ευφραίνεσθε δίκαιοι, ουρανοί αγαλλιάσθε, σκιρτήσατε τα όρη Χριστού γεννηθέντος».

-Ε-

Είναι, όμως, να λυπάται κανείς με κάποιους παράγοντες της Χώρας μας, που πολεμάνε συστηματικά τον Χριστό, την Εκκλησία και, γενικά, κάθε τι το χριστιανικό, με σκοπό να αποχριστιανίσουν την Ελλάδα. Δυστυχώς δεν ακούνε η δεν θέλουν ν’ ακούσουν την φωνή της αλήθειας και της Ιστορίας : Ο Χριστός «βασιλεύσει ... εις τους αιώνας, και της βασιλείας αυτού ουκ έσται τέλος» (Λουκά α΄ 33), τονίζει η Αγία Γραφή. Και από το μαντείο των Δελφών θα σταλή το συνταρακτικό μήνυμα στον αποστάτη αυτοκράτορα Ιουλιανό, αλλά και στους Ιουλιανούς όλων των εποχών : «... Ουκέτι Φοίβος έχει καλύβην ου μάντιδα δάφνην, ου παγάν λαλέουσαν · απέσβετο και λάλον ύδωρ». Τα είδωλα και τα διάφορα «Μαντεία» έσβησαν, χάθηκαν. Αντίθετα, ο Χριστός βασιλεύει και κυριαρχεί αιώνια στην Ιστορία του κόσμου και στις ανθρώπινες καρδιές.

-ΣΤ-

Χριστούγεννα, λοιπόν ! Γιορτή χαράς και ελπίδας. Χριστούγεννα στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Βόρειο Ήπειρο. Χριστούγεννα στην Κωνσταντινούπολη, την Βασιλίδα των Πόλεων. Χριστούγεννα στον όπου γης απόδημο Ελληνισμό. Χριστούγεννα σ’ όλο τον κόσμο.

Χριστούγεννα ! Η ελπίδα για ένα καλλίτερο αύριο δεν έσβησε. Η απαντοχή για ένα κόσμο δικαιότερο, για μια κοινωνία αγάπης, αδελφωσύνης και ανθρωπιάς χριστιανικής, δεν χάθηκε. Ας γιορτάσουμε όλοι με καθαρές καρδιές, άδολα, με απλότητα και με βαθειά χαρά. Χρόνια πολλά, άγια, ευλογημένα. Χριστούγεννα με τον Χριστό, μέσα στην ζεστή αγκαλιά της Αγίας μας Εκκλησίας. Αυτή είναι η εγκάρδια ευχή και η ολόθερμη προσευχή μου.


Διάπυρος προς Κύριον ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ Ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ
Όταν το ράσο γίνεται σημαία τότε η νίκη είναι βεβαία
Άβαταρ μέλους
priest 2
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 582
Εγγραφή: 16:54 pm 12 10 2007
Τοποθεσία: Φοινίκη-Κρανιά, Αθήνα


Επιστροφή στο Εορτολόγιο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχει 1 μέλος συνδεδεμένο: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 1 επισκέπτης (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Login Form