Σελίδα 1 από 1

Σπιρουλίνα: πηγή θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 19:44 pm 23 07 2007
από katerina
Σπιρουλίνα: πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό[*]

Γράφει: Λελούδη Κωνσταντίνα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Εικόνα

Η Σπιρουλίνα (Spirulina Platensis) είναι ένα μικροσκοπικό φυτό του γλυκού νερού, που αποτελείται από διαφανή σφαιρικά κύτταρα και τα οποία συνδέονται μεταξύ τους σχηματίζοντας μια ελικοειδή σπείρα. Γνωστή από την αρχαιότητα, έχει επιζήσει στο πλανήτη μας πάνω από 3.5 εκατομμύρια χρόνια. Καλλιεργείται και χρησιμοποιείται ως βασική τροφή από πολλούς λαούς της γης.

Η σπιρουλίνα περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι μια εύπεπτη και με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα τροφή, η οποία στοχεύει στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος, την απορρόφηση μετάλλων και την μείωση της χοληστερίνης.

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη βοηθά στη σταθεροποίηση των διαταραγμένων επιπέδων σακχάρου, γνωστών ώς υπογλυκαιμία. Συστήνεται ιδιαιτέρως σε χορτοφαγικές δίαιτες, επειδή παρέχει βιταμίνη Β12, απαραίτητη για τη σύνθεση υγιών κυττάρων αίματος.

Καταστέλλει την όρεξη. Βοηθά στη μακροζωία ασθενών με καρκίνο. Περιέχει γ-λινολενικό, λινολεϊκό και αραχιδονικό οξύ, σίδηρο, 60-70% πρωτεΐνη, απαραίτητα αμινοξέα, νουκλεϊκά οξέα, χλωροφύλλη και φυκοκυανίνη.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά της σπιρουλίνας στον οργανισμό, μετά από επιστημονικές έρευνες έχουν βρεθεί ότι είναι:
1.περιέχει πιο ευπεπτη και απορροφήσιμη μορφή πρωτεΐνης από το μοσχάρι
2.καταστρέφει καρκινικά κύτταρα (καρκινος στήθους)
3.βοηθά στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης
4.παρέχει σχεδόν κάθε βιταμίνη και μέταλλο που έχει ανάγκη ο οργανισμός κατευθείαν από τη φύση και όχι από χημική βιομηχανία.
5.παρέχει πολύ περισσότερο ασβέστιο από το γάλα, καθώς και μαγνήσιο
6.βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος
7.περιέχει ουσίες που βοηθούν στην απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων από τον οργανισμό όπως το κάδμιο, το αρσενικό κα
8.βοηθά την πνευματική απόδοση
9.προστατεύει το νευρικό σύστημα από αλλοιώσεις
10.είναι ιδανικό για ανθρώπους με χρόνιες ηπατικές νόσους καθώς και άτομα που καπνίζουν και πίνουν πολύ αλκοόλ
11.διαδραματίζει προστατευτικό ρόλο έναντι της αρθρίτιδας, του άσθματος, καρδιαγγειακών παθήσεων
12.έχει την δυνατότητα να επηρεάζει την αιμοποίηση ρυθμίζοντας την παραγωγή κιτοκινών και αντισωμάτων
13.με την επίδραση της σπιρουλίνα ς ενεργοποιούνται τα Τ και Β κύτταρα καθώς και τα μακροφάγα

Πειραματικά έχει αποδειχθεί in vivo και in vitro ότι είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία συγκεκριμένων αλλεργιών, αναιμίας, καρκίνου, ηπατοτοξικωσης, καρδιαγγειακών ασθενειών, υπεργλυκαιμίας και υπερλιπιδαιμίας, ανοσοκαταστολής, φλεγμονών. Αυτές οι δράσεις οφείλονται στην ίδια την σπιρουλίνα (φωτοσυνθετικό κυανοβακτηρίδιο) καθώς και σε μερικά από τα συστατικά της συμπεριλαμβανομένων των ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, β- καροτενίου, φυκοκυανίνης, φαινολικών ενώσεων.

Tη βρίσκουμε με τη μορφή συμπληρωματος διατροφής σε φαρμακεία.

Re: ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 20:03 pm 23 07 2007
από katerina
Καρπούζι: Ο βασιλιάς του καλοκαιριού[*]Εικόνα
Γράφει: Βαραγιάννης Α. Παναγιώτης, M.Med.Sc., Kλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και την απογείωση του υδραργύρου, το καρπούζι αποτελεί μια όαση δροσιάς με πλούσια γεύση και δυνατό άρωμα. Είτε μόνο του, είτε συνοδευόμενο από λευκό τυρί αποτελεί ένα χορταστικό σνακ αλλά και ένα ελαφρύ βραδινό, με απίθανο χρωματικό συνδυασμό. Είναι το αγαπημένο φρούτο των παιδιών, αλλά και της παρέας, αφού συνήθως το καταναλώνουμε μαζεμένοι όλοι σαν οικογένεια, λόγω της ιδιαίτερα γλυκιάς και δροσιστικής του γεύσης, της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, αλλά και του πλήθους βιταμινών που διαθέτει, προσφέροντας συνάμα λίγες θερμίδες.

Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία

Πιο συγκεκριμένα, το καρπούζι αποδίδει μόνο 30 θερμίδες ανά 100 γρ., 7,6 γρ. υδατάνθρακες, 94 γρ. νερό, ενώ παράλληλα περιέχει αρκετές φυτικές ίνες. Δε θα πρέπει να ξεγελάει η ελαφριά του γεύση αφού έχει αρκετή φυσική ζάχαρη και έτσι η υπερκατανάλωσή του μπορεί να είναι επιβαρυντική για το βάρος μας. Η χημική του ανάλυση έχει δείξει ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, θειαμίνη, B6, C, λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Καλό θα είναι να τρώγεται ώριμο, διαφορετικά παρέχει ελάχιστα από τα παραπάνω διατροφικά στοιχεία, που αναλύονται στον πίνακα.

Εικόνα
Οφέλη για την υγεία

Το καρπούζι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C, βητα-καροτίνη αλλά και βιοτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου. Συνάμα, αποτελεί πλούσια πηγή citrolline, ενός αμινοξέος, το οποίο μπορεί να μεταβολιστεί σε αργινίνη, βασικό αμινοξύ για τον άνθρωπο, καθώς αποτελεί το αζωτούχο υπόστρωμα που χρησιμοποιείται στη σύνθεση του νιτρικού οξειδίου, διαδραματίζοντας ουσιαστικό ρόλο στις καρδιαγγειακές και ανοσολογικές λειτουργίες. Τελευταία, μάλιστα, έρευνα έδειξε ότι η συγκέντρωση αργινίνης στο πλάσμα μπορεί να αυξηθεί μέσω της εισαγωγής citrulline από την κατανάλωση καρπουζιού (Nutrition, 2007).

Ακόμη, περιέχει βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για καλύτερη όραση και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις καθώς ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού. Όσον αφορά τη βιταμίνη C , περιέχεται σε υψηλά ποσοστά βοηθώντας και αυτή με τη σειρά της το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις, προστατεύοντας παράλληλα από το οξειδωτικό στρες και τα προϊόντα του μεταβολισμού που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Περιέχει ακόμη βιταμίνηB6, η οποία συμβάλλει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία.

Πλούσιο, συν τοις άλλοις, σε κάλιο, συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας συνάμα διουρητική δράση. Επιπρόσθετα, είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινώ οι οποίες βοηθούν την κινητικότητα του εντέρου, δρουν εναντίον της δυσκοιλιότητας, ενώ συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, κυρίως του ορθού.

Τέλος, περιέχει μια ουσία –το λυκοπένιο - η οποία θεωρείται ότι έχει αντικαρκινική δράση και έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους ερευνητές τα τελευταία έτη. Το λυκοπένιο έχει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ είναι βιολογικά περισσότερο ενεργό και διαθέσιμο για τον οργανισμό μας σε σύγκριση με εκείνο που περιέχεται στη ντομάτα (το πιο γνωστό εκπρόσωπο του λυκοπενίου).

Πιο συγκεκριμένα, το λυκοπένιο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια του κυτταρικού μεταβολισμού. Η δράση του γίνεται αισθητή κυρίως σε περιστατικά ενάντια στον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη, παρουσιάζοντας, συγχρόνως, ευεργετικές δράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα (J Nutrition 2003).

Επομένως το καρπούζι είναι μια αξιοσημείωτη πηγή ωφέλιμων και θρεπτικών ουσιών με σημαντικές προστατευτικές και ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας και όχι μόνο. Στην αρχαιότητα είχε και καλλυντικές ιδιότητες, τις οποίες χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα με τις μάσκες προσώπουπου γίνονται με φλούδες καρπουζιού.