Τώρα είναι 11:26 am 21 10 2021

Θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας με αναβολικό

Το α & το ω στη ζωή μας.
Ιατρικα , διατροφικά, κλπ. θέματα.

Συντονιστής: Νέοι

Θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας με αναβολικό

Δημοσίευσηαπό epgiorgos82 » 21:36 pm 14 10 2007

Του Γιάννη Κρητικού
[email protected]

Δύο νέοι επιστήμονες από την Ελλάδα «τάραξαν τα νερά» στο πρόσφατο παγκόσμιο καρδιολογικό συνέδριο στις ΗΠΑ, αποσπώντας μάλιστα διάκριση για την έρευνά τους.

Πρόκειται για τον Γιάννη Τ. Παρίση, λέκτορα Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Καλλιρρόη Κουρέα, ειδικευόμενη καρδιολόγο, στη Μονάδα Καρδιακής Ανεπάρκειας της Β Καρδιολογικής Πανεπιστημιακής Κλινικής, στο Αττικό Νοσοκομείο. Η εργασία τους, με τίτλο «Ερυθροποιητίνη, μια νέα θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια», εκτός από το ειδικό βραβείο που κέρδισε, αναρτήθηκε ως βιβλιογραφική αναφορά στην ιστοσελίδα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Spoiler:
Με την έρευνά τους, που έγινε υπό την εποπτεία του καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού, απέδειξαν ότι η χορήγηση ερυθροποιητίνης (δηλαδή μιας «γλυκοπρωτεϊνης» που ρυθμίζει την παραγωγή και ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών) σε συνδυασμό με σίδηρο είναι η περισσότερο υποσχόμενη θεραπεία σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, αφού η ουσία αυτή, εκτός από τη διόρθωση της αναιμίας, λειτουργεί ευεργετικά και δρα ως αναβολικό στον καρδιακό μυ, μειώνει την εκφύλιση των καρδιακών κυττάρων και αυξάνει την αιμάτωση της ισχαιμικής καρδιάς με την ανάπτυξη νέων αγγείων!

Μάλιστα, είναι απλή και ασφαλής θεραπεία, δεν χρειάζεται καν ιατρική παρακολούθηση και μπορεί να γίνεται με τη μορφή υποδορίων ενέσεων ακόμη και στο σπίτι!

Τα αποτελέσματα
«Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι αρκετά ενθαρρυντικά, καθώς φαίνεται πως οι ασθενείς που λαμβάνουν δαρβεποετίνη-α για ένα τρίμηνο, σε δόση 1,5 μικρογραμμάριο ανά κιλό βάρους ανά 20 ημέρες, βελτιώνονται σημαντικά, σε σχέση με την ομάδα που έλαβε μόνο σίδηρο, τόσο όσον αφορά τη διόρθωση της αναιμίας, την ικανότητά τους για άσκηση, τη λειτουργικότητα της αριστερής κοιλίας (τόσο της συστολικής, με αύξηση του κλάσματος εξωθήσεως όσο και της διαστολικής), αλλά το κυριότερο φαίνεται ότι το φάρμακο παρεμβαίνει στο βιοχημικό υπόστρωμα της καρδιακής ανεπάρκειας καταστέλλοντας τη δηλητηριώδη δράση ενδογενών παραγόντων όπως οι φλεγμονώδεις κυτταροκίνες και τα νευροορμονικά συστήματα, σπάζοντας τους αντίστοιχους φαύλους κύκλους της καρδιαγγειακής βλάβης», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο δρ Γιάννης Παρίσης.

Ο κ. Παρίσης δηλώνει ικανοποιημένος που η μελέτη διακρίθηκε στο μεγαλύτερο Συνέδριο Καρδιολογίας στον κόσμο -με περισσότερους από 30.000 συμμετέχοντες από όλα τα μήκη και πλάτη της υδρογείου και μας εξηγεί τι προηγήθηκε, πώς έγινε η μελέτη και πού έχει εφαρμογές η προτεινόμενη θεραπεία.

«Σε ασθενείς με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια τα ποσοστά συνύπαρξης της αναιμίας είναι σημαντικά μεγαλύτερα, και μάλιστα υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων της αιμοσφαιρίνης και της εύκολης κόπωσης των ασθενών, χειροτερεύοντας δραματικά την ποιότητα της ζωής τους.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την επιτυχή αντιμετώπιση της αναιμίας σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, χρησιμοποιώντας μεταγγίσεις αίματος, ενδοφλέβιο ή από το στόμα σίδηρο και, τέλος, ερυθροποιητικούς αυξητικούς παράγοντες όπως η ερυθροποιητίνη, μόνους ή σε συνδυασμό με σίδηρο.

Η ερυθροποιητίνη σε συνδυασμό με σίδηρο διορθώνει την αναιμία, ενώ δρώντας ως αναβολικό στον καρδιακό μυ μειώνει την εκφύλιση των καρδιακών κυττάρων και αυξάνει την αιμάτωση της ισχαιμικής καρδιάς με την ανάπτυξη νέων αγγείων.

Αν και η χρήση της στους αθλητές για την επίτευξη υψηλών επιδόσεων κρίνεται υπερβολική και αθέμιτη», λέει ο κ. Παρίσης, «φαίνεται ότι η αντίστοιχη δράση της ως αναβολικό στους καχεκτικούς και καταπονημένους ασθενείς από καρδιακή ανεπάρκεια ίσως είναι αναγκαία».

Τι είναι η ερυθροποιητίνη
Η ερυθροποιητίνη είναι μια «γλυκοπρωτεϊνη» που ρυθμίζει την παραγωγή και ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στον μυελό των οστών και στον άνθρωπο εκκρίνεται κατά κύριο λόγο από τους νεφρούς.

Το κύριο ερέθισμα για την παραγωγή ερυθροποιητίνης είναι η μειωμένη οξυγόνωση του αίματος, η οποία οδηγεί τελικά σε αύξηση της ερυθροποίησης, για να αποδοθούν στους ιστούς επαρκείς ποσότητες οξυγόνου, για την πραγματοποίηση των διαφόρων ζωτικών λειτουργιών τους.

Η μειωμένη παραγωγή ερυθροποιητίνης σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να οφείλεται στην πλημμελή αιμάτωση των νεφρών και τη συνυπάρχουσα νεφρική δυσλειτουργία λόγω της μειωμένης καρδιακής παροχής. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει αντίσταση στη δράση της ερυθροποιητίνης σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, λόγω των αυξημένων επιπέδων του φλεγμονώδους παράγοντα «ΤΝF-α», ο οποίος παρεμποδίζει τη δράση της ερυθροποιητίνης στον μυελό των οστών όπου γίνεται η «αιμοποίηση». Η χρήση της ανθρώπειου ανασυνδυασμένης ερυθροποιητίνης χρησιμοποιείται ευρέως στη θεραπεία ασθενών σε προχωρημένο στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας, αλλά μόνο σχετικά πρόσφατα δοκιμάστηκε σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια σε μικρές κλινικές μελέτες.

Τα μειονεκτήματα των μελετών αυτών ήταν ότι συμπεριέλαβαν μικρό αριθμό ασθενών, δεν ήταν καλά σχεδιασμένες και δεν είχαν ομάδα ελέγχου. Ωστόσο, άνοιξαν τον δρόμο για μεγαλύτερες και καλύτερα σχεδιασμένες μελέτες, καθώς και για τη διερεύνηση των μηχανισμών που οδηγούν στη βελτίωση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.


πηγή: Έθνος
Άβαταρ μέλους
epgiorgos82
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 630
Εγγραφή: 16:08 pm 20 10 2006
Τοποθεσία: ΒΡΑΧΟΓΟΡΑΝΤΖΗ

Re: Θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας με αναβολικό

Δημοσίευσηαπό stelios » 19:52 pm 15 10 2007

Η ερυθροποιητινη δεν ειναι 'αναβολικο' ακριβως... αλλα οπως κ να εχει, συγχαρητηρια στα παιδια. Ευτυχως που σε μερικες κλινικες γινεται και ερευνα (το 'πως' δεν εχει σημασια).... για το καλο των ασθενων παντα.
Απο τοτε που σταματησα να ψαχνω, εμαθα να βρισκω....
stelios
Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 83
Εγγραφή: 13:16 pm 26 04 2007
Τοποθεσία: Αθηνα


Επιστροφή στο Υγεία

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες


Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχουν 2 μέλη συνδεδεμένα: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 2 επισκέπτες (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

Login Form