Τώρα είναι 13:17 pm 28 03 2024

Επικινδυνα φυτοφαρμακα

Το α & το ω στη ζωή μας.
Ιατρικα , διατροφικά, κλπ. θέματα.

Συντονιστής: Νέοι

Επικινδυνα φυτοφαρμακα

Δημοσίευσηαπό ΑΡΕΙΑΝΟΣ » 21:25 pm 15 10 2007

Παράνομες εισαγωγές ακόμη και από την Αλβανία!
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ
Κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στην αγορά εγκυμονώντας κινδύνους για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία.

Επικίνδυνα φυτοφάρμακα κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα μας, τα οποία εγκυμονούν κινδύνους για το περιβάλλον και τους καταναλωτές. Επίσης, αποτελούν απειλή για τις εταιρείες του κλάδου από τις οποίες κλέβουν μέχρι και 20% από τα μερίδια αγοράς τους.
Πρόκειται για προϊόντα από τα Βαλκάνια, ακόμη και την Αλβανία, την Τουρκία, Κίνα και Ιταλία, που είτε έχουν αποσυρθεί -ως ακατάλληλα- από τις αγορές της Ε.Ε, είτε εισάγονται παράνομα, είτε είναι «μαϊμούδες».
Όπως προκύπτει από στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ), που δημοσιεύθηκαν στην «Ημερησία» όπου οι εταιρείες μέλη του αντιπροσωπεύουν το 95% της συνολικής ελληνικής αγοράς, μέχρι και την τελευταία διετία το φαινόμενο αυτό ήταν εντονότερο και περιοριζόταν στη Β. Ελλάδα, ενώ σήμερα απειλεί να φτάσει μέχρι Κρήτη και Πελοπόννησο.
Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του ΕΣΥΦ κ. Φ. Υδραίου, στη Βουλγαρία υπάρχει μεγάλη ζήτηση για κενές συσκευασίες χρησιμοποιημένων φυτοφαρμάκων, που είναι σε καλή κατάσταση, «γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτές ξαναγεμίζουν και χρησιμοποιούνται περαιτέρω».
Ο ΕΣΥΦ, υπολογίζει ότι, το μερίδιο της αγοράς που χάνουν οι νόμιμες πωλήσεις φυτοφαρμάκων από τις παράνομες προσεγγίζει κατά μέσο όρο το 5%, ενώ σε ορισμένες περιοχές ανάλογα με το προϊόν φτάνει το 20% . Τα προϊόντα που κυριαρχούν στις παράνομες εισαγωγές είναι κυρίως ζιζανιοκτόνα από Ιταλία, τα οποία έρχονται στη χώρα μας χωρίς να τηρούνται οι κανονισμοί περί παράλληλου εμπορίου.
Επίσης, καταγράφονται παράνομες εισαγωγές από Βουλγαρία, Τουρκία, ΠΓΔΜ και Αλβανία ιδιαίτερα προϊόντων που έχουν αποσυρθεί στην ΕΕ ή ακόμα και πλαστών. Παράνομες εισαγωγές πραγματοποιούνται και από Κίνα.
Το πρόβλημα των παράνομων εισαγωγών, όπως εκτιμά η κ. Υδραίου, αναμένεται να ενταθεί μετά την πρόσφατη ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην ΕΕ, καθώς, πολλά φυτοφάρμακα, που έχουν αποσυρθεί από την κοινοτική αγορά, θα χρησιμοποιούνται στις χώρες αυτές μέχρι το 2008, ως «απαραίτητες χρήσεις».
Σύμφωνα με τον ΕΣΥΦ, η παράνομη χρήση αυτών των προϊόντων εγκυμονεί κινδύνους για: αγρότες, περιβάλλον, καταναλωτές: η ετικέτα σε αυτά τα προϊόντα -όταν υπάρχει - είναι συνήθως ξενόγλωσση, δυσκολεύοντας τον χρήστη να κατανοήσει τις ενδείξεις για την ασφαλή χρήση τους. Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι το σκεύασμα που περιέχεται στη συσκευασία είναι όντως αυτό της ετικέτας.
Οι εκτεταμένες παράνομες εισαγωγές, σε συνδυασμό με τις δυσμενείς αλλαγές από την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων - λιγότερο εντατική χρήση αγροτικών εφοδίων), έχουν επιδράσει αρνητικά την πορεία του κλάδου.
Παράλληλα, πρόσθετο εμπόδιο για την ανάπτυξη του κλάδου αποτελεί και η γραφειοκρατία, η οποία εμποδίζει ή καθυστερεί την είσοδο νέων προϊόντων. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Hellastat Α.Ε, ο τζίρος του κλάδου υποχώρησε πέρυσι στα 155 εκατ. ευρώ, έναντι 185 εκατ. το 2005 και 199 εκατ. το 2004, ενώ αναμένεται να μειωθεί και φέτος. Το ίδιο ισχύει και για τα κέρδη προ φόρων, που πέρυσι μειώθηκαν κατά 70%, έναντι του 2005.
Σε κάθε περίπτωση οι προοπτικές του κλάδου της φυτοπροστασίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την πορεία του αγροτικού τομέα. Η κατάσταση, ωστόσο, που διαμορφώνεται δεν επιτρέπει την εξαγωγή ιδιαίτερα αισιόδοξων συμπερασμάτων για τη μελλοντική πορεία της φυτοπροστασίας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με εκπροσώπους των επιχειρήσεων του κλάδου, οι κύριοι παράγοντες διαμόρφωσης της υφιστάμενης κατάστασης είναι οι εξής:
Σταδιακή συρρίκνωση της αγοράς λόγω της επίδρασης από την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.)
Εισαγωγές παράνομων φυτοφαρμάκων, μη εγκεκριμένων και αμφιβόλου ποιότητας από τρίτες χώρες.
Ανυπαρξία εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής προϊόντων φυτοπροστασίας.
Ανοδική πορεία στις τιμές του πετρελαίου με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και τη μείωση των περιθωρίων κέρδους.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι ενεργειακές καλλιέργειες θα μπορούσαν να δώσουν προσωρινά διέξοδο στο πρόβλημα. Ωστόσο, αναστροφή της σημερινής αρνητικής εικόνας θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρξει μέσα από στοχοθετημένες παρεμβάσεις, όπως:
Επέκταση της προϊοντικής βάσης των εταιρειών με φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατάλληλα για βιολογική γεωργία.
Βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τα ανώτατα επιτρεπτά όρια φυτοπροστατευτικών προιόντων MRLs σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εισαγωγή καινοτομιών για τη βελτίωση των προϊόντων και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των κινδύνων που απειλούν τις καλλιέργειες.
Συνεργασίες των πολυεθνικών εταιρειών για από κοινού έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων με στόχο την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και τον καλύτερο έλεγχο του κόστους.
Αύξηση της ζήτησης στους τομείς των ελαιοκαλλιέργειας, θερμοκαλλιέργειας, δενδροκαλλιέργειας και κηπευτικών.
Καλύτερη οργάνωση και ενημέρωση των καλλιεργητών.
Η γυναίκα είναι το πιο γλυκό λάθος της φύσης
Άβαταρ μέλους
ΑΡΕΙΑΝΟΣ
Αρθρογράφος
 
Δημοσιεύσεις: 264
Εγγραφή: 21:10 pm 04 12 2005

Επιστροφή στο Υγεία

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχουν 2 μέλη συνδεδεμένα: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 2 επισκέπτες (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

Login Form