Τώρα είναι 10:43 am 20 09 2021

13 Μαρτίου - Παγκόσμια ημέρα νεφρού

Το α & το ω στη ζωή μας.
Ιατρικα , διατροφικά, κλπ. θέματα.

Συντονιστής: Νέοι

13 Μαρτίου - Παγκόσμια ημέρα νεφρού

Δημοσίευσηαπό aZu » 19:52 pm 11 03 2008

13 ΜΑΡΤΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΦΡΟΥ

Εικόνα


Πόσο καλά γνωρίζετε τους νεφρούς σας;

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Κάθε χρόνο γίνονται σε όλο τον κόσμο περίπου 250.000 νέες διαγνώσεις Χρόνιας Νεφρικής Νόσου και περίπου 1,7 εκατομμύριο άτομα βρίσκονται σε θεραπεία λόγω νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου παγκοσμίως. Η αιμοκάθαρση αντιπροσωπεύει το 2% του προϋπολογισμού για την υγεία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, διοργανώνει η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία (ΕΝΕ) για τη χρόνια νεφρική νόσο, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και με τη στήριξη της Roche.

Οι ασθένειες των νεφρών αφορούν πολλούς ανθρώπους -έναν στους δέκα- ενώ είναι σημαντική η διάγνωση σε αρχικό στάδιο. Ας δούμε όμως τις απαντήσεις σε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις γύρω από το θέμα.

* Τι είναι οι νεφροί;

Οι νεφροί είναι το φυσικό φίλτρο του οργανισμού, που έχει ως σκοπό την αποτοξίνωσή μας από τις βλαβερές και άχρηστες ουσίες. Το νεφρικό σύστημα λειτουργεί ως «μονάδα καθαρισμού», η οποία αποβάλλει κάθε περιττή και επικίνδυνη ουσία από το αίμα. Η απομάκρυνση των τοξινών και της περίσσειας νερού από το αίμα είναι μία από τις κύριες λειτουργίες των νεφρών, οι οποίοι καθημερινά φιλτράρουν και καθαρίζουν 200 λίτρα αίματος - ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 1.000 φλιτζάνια του τσαγιού. Ετσι οι νεφροί διατηρούν την ισορροπία των υγρών του σώματος, ενώ παράλληλα ρυθμίζουν την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και ενεργοποιούν τη βιταμίνη D.

* Τι είναι η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ);

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος αναπτύσσεται όταν οι νεφροί αδυνατούν, λιγότερο ή περισσότερο, να εκτελέσουν τις βασικές λειτουργίες τους (καθαρισμός αίματος, παραγωγή ορμονών, ρύθμιση pH αίματος). Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, αναιμία και νόσο της καρδιάς και των αγγείων.

* Συμπτώματα της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι μια «σιωπηλή» νόσος - οι μισοί πάσχοντες δεν γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από αυτήν. Τα συμπτώματά της συχνά δεν εμφανίζονται, παρά μόνο όταν έχει ήδη χαθεί περισσότερο από 50% της λειτουργίας των δύο νεφρών.

Τα συμπτώματα σε προχωρημένο στάδιο είναι:

* Μειωμένη ή και καθόλου παραγωγή ούρων (ανουρία)

* Κόπωση

* Μειωμένη εγρήγορση

* Σύγχυση

* Χλωμό δέρμα

* Ταχυπαλμία

* Ξηροστομία

* Αίσθημα δίψας

* Διάγνωση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου

Η διάγνωση της νόσου μπορεί να γίνει με τη βοήθεια των παρακάτω απλών εξετάσεων:

* Γενική ούρων (ανίχνευση πρωτεϊνουρίας, αιματουρίας κ.λπ.).

* Εξέταση αίματος (μέτρηση κρεατινίνης) για τον υπολογισμό του ρυθμού της σπειραματικής διήθησης GFR, ενός πολύ αξιόπιστου δείκτη της νεφρικής λειτουργίας, που πρέπει να ελέγχεται τακτικά στις ομάδες κινδύνου.

* Απεικονιστικές εξετάσεις, όπως για παράδειγμα υπερηχογράφημα.

* Επιπλοκές της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου στην υγεία

* Η πρώτη συνέπεια της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου είναι ο κίνδυνος προοδευτικής απώλειας της νεφρικής λειτουργίας, η οποία οδηγεί σε νεφρική ανεπάρκεια και τελικά στην ανάγκη αιμοκάθαρσης ή / και μεταμόσχευσης νεφρού.

* Η δεύτερη συνέπεια είναι ο πρόωρος θάνατος από σχετιζόμενη καρδιαγγειακή νόσο. Τα άτομα που δείχνουν υγιή και στη συνέχεια αποδεικνύεται ότι πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Νόσο διατρέχουν τουλάχιστον δεκαπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο (στεφανιαία νόσος, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερειακή αρτηριακή νόσος και καρδιακή ανεπάρκεια), ανεξαρτήτως του αν θα παρουσιάσουν νεφρική ανεπάρκεια.

**ΗΜΕΡΙΔΑ ενημέρωσης για το κοινό θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 12 Μαρτίου 16.00-18.00, στο αμφιθέατρο του Ρ/Σ Αθήνα 9,84 στην «Τεχνόπολη» στο Γκάζι. Θα γίνει ανοιχτός διάλογος μεταξύ ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο και νεφρολόγων της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας.

ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ

Αθήνα - πλατεία Συντάγματος:

Τρίτη 11/3-Παρασκευή 14/3 Θεσσαλονίκη - πλατεία Αριστοτέλους:

Δευτέρα 17/3 & Τρίτη 18/3
Life without music is a mistake

Οι "μάχες" γίνονται στο δρόμο, όχι στο internet.


In Nomine Patri, et Filii et Spiritus Sancti.
___________________________________


Εικόνα
Άβαταρ μέλους
aZu
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 497
Εγγραφή: 21:44 pm 03 06 2007
Τοποθεσία: Αθήνα - Δερβιτσιάνη

Επιστροφή στο Υγεία

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχουν 2 μέλη συνδεδεμένα: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 2 επισκέπτες (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

Login Form