Τώρα είναι 01:15 am 21 05 2024

σπίλοι (ελιές ) του δέρματος

Το α & το ω στη ζωή μας.
Ιατρικα , διατροφικά, κλπ. θέματα.

Συντονιστής: Νέοι

σπίλοι (ελιές ) του δέρματος

Δημοσίευσηαπό elias13 » 19:34 pm 02 05 2008

ΣΠΙΛΟΙ ( ΕΛΙΕΣ ) ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Τί είναι ο σπίλος (ή ελιά);

Πρόκειται για βλάβες που κατατάσσονται στα αμαρτώματα του δέρματος. Είναι δηλαδή τοπικές, υπερβολικές συναθροίσεις κυττάρων, τα οποία παρόλο που είναι φυσιολογικά δεν συντάσσονται κανονικά και αφορούν ένα ή περισσότερα στοιχεία του δέρματος.

Τί είναι ο μελαχρωματικός σπίλος;

Μελαχρωματικοί ονομάζονται οι σπίλοι που προέρχονται από τα μελανοκύτταρα ( τα κύτταρα του δέρματος που περιέχουν τη μελανίνη ). Ο ενήλικας της λευκής φυλής έχει κατά μέσο όρο 15-20 μελαχρωματικούς σπίλους. Η σημασία που έχουν οι σπίλοι αυτοί στην ανάπτυξη του μελανώματος φαίνεται από το γεγονός ότι 80% περίπου των ασθενών με μελάνωμα αναφέρουν την ύπαρξη μελαχρωματικού σπίλου στο σημείο ανάπτυξης της κακοήθειας. Οι σπίλοι αυτοί διακρίνονται σε ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ και σε ΕΠΙΚΤΗΤΟΥΣ. Οι συγγενείς με τη σειρά τους χωρίζονται σε μικρούς, μεγάλους και γιγαντιαίους. Στις δύο τελευταίες κατηγορίες η πιθανότητα ανάπτυξης μελανώματος είναι 10%. Γι' αυτό συνιστάται χειρουργική αφαίρεση και κάλυψη του ελλείμματος με μόσχευμα. Στους επίκτητους μελαχρωματικούς σπίλους ανήκουν οι σπίλοι του Unna, του Clark, του Spitz, ο κυανούς σπίλος, ο σπίλος με αχρωστική άλω.

Τί είναι οι δυσπλαστικοί σπίλοι;

Πρόκειται για σπίλους (ελιές) οι οποίοι εγείρουν την υπόνοια κακοήθους εξαλλαγής. Σήμερα είναι αποδεκτή η παρακάτω ακολουθία στην εξαλλαγή των μελανοκυττάρων σε μελάνωμα:
Μελαχρωματικός σπίλος→ Δυσπλαστικός σπίλος→Ακτινωτή φάση ανάπτυξης όγκου→ Κάθετη φάση ανάπτυξης όγκου→ Μεταστάσεις

Τα κλινικά σημεία που υποδεικνύουν ότι ένας σπίλος μπορεί να έχει δυσπλασία ( και επομένως πορεία προς ανάπτυξη μελανώματος ) είναι:
1. η ασυμμετρία
2. τα ανώμαλα όρια
3. η χρωματική ανομοιογένεια
4. η διάμετρος μεγαλύτερη από 6 χιλιοστά
5. η υπέγερση από το υπόλοιπο δέρμα.

Οι δυσπλαστικοί σπίλοι είναι ισχυρότατος παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη μελανώματος. Για το λόγο αυτό ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΣΠΙΛΟΥ ΕΠΙ ΥΓΙΩΝ ΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ.

Ποιά είναι η σημασία της κληρονομικότητας στους δυσπλαστικούς σπίλους;

Υπάρχουν δύο ομάδες ατόμων στα οποία εμφανίζονται δυσπλαστικοί σπίλοι:
1. σε αυτά που ανήκουν σε οικογένειες στις οποίες τουλάχιστον ΔΥΟ μέλη έχουν εμφανίσει μελάνωμα. Στην ομάδα αυτή ο κίνδυνος ανάπτυξης μελανώματος αγγίζει το 100%!!!
2. σε αυτά που ανήκουν σε οικογένειες με ελεύθερο ιστορικό μελανώματος. Εδώ ο κίνδυνος ανάπτυξης μελανώματος είναι περίπου 10%.

ΗΛΙΑΣ Δ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ε-ΜΑΙL: [email protected]
elias13
 
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: 19:10 pm 02 05 2008

Επιστροφή στο Υγεία

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχει 1 μέλος συνδεδεμένο: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 1 επισκέπτης (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Login Form