Τώρα είναι 08:24 am 29 03 2024

ΧΟΛΟΛΙΘΙΑΣΗ (ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΗ ΧΟΛΗ)

Το α & το ω στη ζωή μας.
Ιατρικα , διατροφικά, κλπ. θέματα.

Συντονιστής: Νέοι

ΧΟΛΟΛΙΘΙΑΣΗ (ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΗ ΧΟΛΗ)

Δημοσίευσηαπό elias13 » 19:40 pm 02 05 2008

ΧΟΛΟΛΙΘΙΑΣΗ – ΧΟΛΟΚΥΣΤΙΤΙΔΑ –

ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΧΟΛΗΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ


Τι είναι η χολή, από πού παράγεται και σε τι χρησιμεύει;

Χολή ονομάζεται το υγρό πράσινου χρώματος που παράγεται από το ήπαρ (συκώτι) και χρησιμεύει στην φυσιολογική πέψη των λιπαρών γευμάτων (δηλαδή η χολή είναι απαραίτητη για να χωνέψουμε τις λιπαρές τροφές). Η χολή λοιπόν ρέει από το συκώτι προς το έντερο (δωδεκαδάκτυλο) μέσω ενός σωλήνα που ονομάζεται χοληδόχος πόρος. Ο χοληδόχος πόρος επικοινωνεί με τη χοληδόχο κύστη μέσω ενός μικρότερου σωλήνα, του κυστικού πόρου. Στη χοληδόχο κύστη αποθηκεύεται προσωρινά η χολή. Μετά το γεύμα η χοληδόχος κύστη συσπάται ώστε να «σπρώξει» τη χολή μέσω του κυστικού και έπειτα μέσω του χοληδόχου πόρου προς το έντερο. Κατά τη χολοκυστεκτομή αφαιρούμε χειρουργικά τη χοληδόχο κύστη και «κόβουμε» τον κυστικό πόρο. Δηλαδή ΔΕΝ επηρεάζουμε την ομαλή ροή της χολής από το ήπαρ προς το έντερο. Κατά συνέπεια η ζωή συνεχίζεται απολύτως φυσιολογικά και χωρίς τη χοληδόχο κύστη.


Τι είναι η χολολιθίαση;

Χολολιθίαση ονομάζεται η πάθηση στην οποία ανευρίσκονται λίθοι (πέτρες) μέσα στη χοληδόχο κύστη. Εμφανίζεται στο 25% περίπου των ατόμων ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας. Προτιμά όμως τις παχύσαρκες, πολύτοκες γυναίκες ηλικίας 50 ετών. Η πιο καλή μέθοδος εξέτασης (διάγνωσης) της χολολιθίασης είναι το υπερηχογράφημα της κοιλιάς. Πολύ συχνά οι πέτρες δεν προκαλούν συμπτώματα και η ανεύρεσή τους γίνεται τυχαία. ¨Όταν διαγιγνώσκεται η χολολιθίαση συνιστάται σε μικρό χρονικό διάστημα οι ασθενείς να υποβληθούν σε ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ.


Ποιες είναι οι πιο συχνές επιπλοκές της χολολιθίασης;

Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία η χολολιθίαση σε άγνωστο χρονικό διάστημα οδηγεί σε οξεία χολοκυστίτιδα. Δηλαδή σε φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, η οποία εκδηλώνεται με πυρετό, ναυτία, εμετό και πόνο στη δεξιά άνω κοιλιά (κάτω από τα δεξιά πλευρά) ή στη μέση της κοιλιάς (πάνω από τον ομφαλό). Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται νοσηλεία σε κλινική, χορήγηση αντιβιοτικών και επείγουσα επέμβαση για αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Το χειρουργείο είναι πιο δύσκολο από το αντίστοιχο για την απλή χολολιθίαση και ίσως να ΜΗΝ μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά. Είναι λοιπόν καλύτερο ο ασθενείς να υποβληθεί σε προγραμματισμένη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, παρά σε επείγουσα επέμβαση για οξεία χολοκυστίτιδα.
¨Άλλη επιπλοκή είναι ο αποφρακτικός ίκτερος. Δηλαδή μικρές πέτρες από τη χοληδόχο κύστη μέσω του κυστικού πόρου φτάνουν στο χοληδόχο πόρο και τον «φράζουν». ¨Ετσι η χολή ΔΕΝ μπορεί να μεταφερθεί στο έντερο. Μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος και αποθηκεύεται στο δέρμα και στα μάτια (τα οποία παίρνουν κίτρινο χρώμα – ίκτερος). Τα κόπρανα γίνονται λευκωπά και τα ούρα έντονα πρασινοκίτρινα. Τότε πριν την χολοκυστεκτομή πρέπει να προηγηθεί μια εξέταση που λέγεται E.R.C.P. Αυτή είναι μια ειδική γαστροσκόπηση που αφαιρεί τις «σφηνωμένες» πέτρες από το χοληδόχο πόρο.
¨Άλλη επιπλοκή είναι η οξεία παγκρεατίτιδα, η φλεγμονή δηλαδή του παγκρέατος. Οφείλεται και αυτή σε μικρές πέτρες που «σφήνωσαν» στην άκρη του χοληδόχου πόρου, στο «σωληνάκι» που μεταφέρει τη χολή στο έντερο, φράζοντας όμως και το «σωληνάκι» του παγκρέατος (παγκρεατικός πόρος) που καταλήγει στο ίδιο σημείο. Η φλεγμονή του παγκρέατος είναι πολύ σοβαρή κατάσταση. Απαιτεί μακρά νοσηλεία σε κλινική, μακροχρόνια περίοδο νηστείας, αρκετά αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα και οδηγεί σε επικίνδυνες επιπλοκές.
Τέλος η μακροχρόνια παραμονή λίθων (πετρών) στη χοληδόχο κύστη (πολλά χρόνια), συνδυάζεται με καρκίνο της κύστης, μιας πολύ επιθετικής κακοήθειας του πεπτικού συστήματος με μοιραία αποτελέσματα.

Τι είναι οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης;

Συχνά είναι καλοήθη μορφώματα της κύστης, τα οποία πολύ εύκολα εκλαμβάνονται ως λίθοι (πέτρες) από το υπερηχογράφημα. Μερικοί πολύποδες θεωρούνται προκαρκινικές καταστάσεις. Γι' αυτό συνιστάται χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, ειδικά σε πολύποδες μεγέθους άνω των 5 χιλιοστών.


ΗΛΙΑΣ Δ. ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ε-ΜΑΙL: [email protected]
elias13
 
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: 19:10 pm 02 05 2008

Επιστροφή στο Υγεία

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 11 επισκέπτες

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχουν 11 μέλη συνδεδεμένα: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 11 επισκέπτες (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 11 επισκέπτες

Login Form