Τώρα είναι 00:05 am 21 05 2024

Βλαστοκυτταρα - Ελπιδα ή Εκμετάλευση?

Το α & το ω στη ζωή μας.
Ιατρικα , διατροφικά, κλπ. θέματα.

Συντονιστής: Νέοι

Βλαστοκυτταρα - Ελπιδα ή Εκμετάλευση?

Δημοσίευσηαπό stelios » 00:38 am 24 07 2009

Πρόσφατα ενας φιλος και νεος μπαμπάς με ρώτησε για τα βλαστοκύτταρα και τις εταιρίες φύλαξης τους.
Μιλώντας με γυναικολόγους, αλλά και άλλους ιατρούς κατεληξα στο οτι κάποιοι, μάλλον εκμεταλλεύονται σκληρά την ελπίδα, αλλα και την άγνοια των νέων γονιών. Στο ιντερνετ εχει αρκετά άρθρα, ειδικα σε blogs που λενε τα πράγματα με το όνομά τους και οχι αυτο που ισχυρίζονται οι ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης. Όποιος θέλει μπορεί να διαβάσει και να βγάλει τα συμπεράσματα του.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα εγω είναι οτι, απ'ολα οσα υποστηρίζουν, δεν έχει αποδειχθεί Τ Ι Π Ο Τ Α! Όντως γίνονται μελέτες και πειράματα, αλλα προς το παρών τίποτα δεν ειναι τεκμηριωμένο. Οι πιθανότητες να νοσήσει ενα παιδί απο τις συγκεκριμένες νόσους και να χρησιμοποιηθούν τα βλαστοκύτταρα με Επιτυχία, είναι σαν να ψάχνεις βελόνα στο άχυρα. Όλα είναι ενα 'αν' ενα 'ισως', αντίθετα το κόστος ειναι ξεκάθαρο και πολύ υψηλό !!! περίπου 2000 ευρω για την φυλαξη σε ψυγείο (βαθιά κατάψυξη) για 20 χρόνια.
Πιστεύω οτι πολύ περισσότερες είναι οι πιθανότητες να κερδίσεις το Τζόκερ παίζοντας μόνο ένα απλό δελτίο στη ζωή σου...

Σε αντίθεση με τη δημόσια τράπεζα η οποια διαφέρει διότι ΔΕΝ πληρώνεις, αλλά σύγχρονος δεν εχεις το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης των βλαστοκυττάρων. Ανα πάσα στιγμή μπορεί να χρησιμοποιηθούν απο οποιοδήποτε συνάνθρωπο που τα έχει ανάγκη. Όπως είναι η αιμοδοσία και η δωρεά οργάνων.

Εσείς τι πιστεύετε ?
Απο τοτε που σταματησα να ψαχνω, εμαθα να βρισκω....
stelios
Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 83
Εγγραφή: 13:16 pm 26 04 2007
Τοποθεσία: Αθηνα

Re: Βλαστοκυτταρα - Ελπιδα ή Εκμετάλευση?

Δημοσίευσηαπό sonia » 20:08 pm 25 07 2009

Βλαστοκύτταρα: ελπίδα ζωής
22/07/08-14:07Πριν από λίγα χρόνια θα θύμιζε σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας, σήμερα είναι καθημερινό φαινόμενο (και) στα ελληνικά μαιευτήρια. Μετά τον τοκετό και προτού αφαιρεθεί ο πλακούντας, λαμβάνεται δείγμα αίματος από τον ομφάλιο λώρο του νεογνού. Στη συνέχεια, το βιολογικό υλικό μεταφέρεται με ειδικό, αποστειρωμένο «ασκό» στην τράπεζα βλαστοκυττάρων, όπου από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα απομονώνονται τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα. Αυτά θα καταψυχθούν και θα παραμείνουν στις «θυρίδες» της τράπεζας για τα επόμενα 20 χρόνια. Εκτός εάν συμβεί το απευκταίο και ο δότης ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς του χρειαστεί να προβεί σε «ανάληψη». Για τα σπουδαία επιτεύγματα της σύγχρονης ιατρικής, μίλησε στο Healthy Way ο κ. Μάκης Σιγάλας, γενικός διευθυντής της Omnigen.

Πόσα χρόνια δραστηριοποιείται η Omnigen στη χώρα μας στον κλάδο συλλογής και φύλαξης ομφαλοπλακουντιακού αίματος;

Η Omnigen δραστηριοποιείται στην Ελλάδα τα τελευταία δυόμισι χρόνια και είναι μια εταιρία αμιγώς ελληνική. Οι εγκαταστάσεις της εταιρίας βρίσκονται στο Μαρούσι, όπου και γίνεται η επεξεργασία και η φύλαξη των βλαστικών κυττάρων.

Ποια είναι ακριβώς η δράση της;

Η Omnigen δραστηριοποιείται στη φύλαξη αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων από το αίμα του ομφάλιου λώρου. Η εταιρία συνεχώς επενδύει στην πιο σύγχρονη τεχνολογία για τον έλεγχο, την επεξεργασία και τη μακροχρόνια φύλαξη των δειγμάτων που φυλάσσονται στο χώρο της. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής είναι η δημιουργία ενός από τα πιο σύγχρονα και πλήρη εργαστήρια στην Ελλάδα όσον αφορά την επεξεργασία και τη φύλαξη των βλαστοκυττάρων, αλλά και τους απαραίτητους εργαστηριακούς ελέγχους. Από τον Ιούλιο, η Omnigen προσφέρει μια νέα πρωτοποριακή υπηρεσία φύλαξης μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο και άλλους ιστούς, τα οποία έχουν μια εκπληκτική ικανότητα στην αναγέννηση και στην επιδιόρθωση ιστών. Η νέα αυτή υπηρεσία ονομάζεται Bioanaplasis. Τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα αποτελούν την πιο πρόσφατη και πολλά υποσχόμενη προσέγγιση στην αναγεννητική ιατρική. Αξίζει να τονιστεί ότι η Omnigen είναι η πρώτη και μοναδική ιδιωτική εταιρία στην Ελλάδα (και ίσως στην Ευρώπη) που διαθέτει την τεχνογνωσία για την απομόνωση του πολύτιμου αυτού υλικού από τον ομφάλιο λώρο, καθώς και άλλους ιστούς (μυελό των οστών, λίπος).

Ποια ακριβώς είναι η διαφορά μεταξύ αιμοποιητικών και μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων;

Τα αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα αποτελούν την πηγή δημιουργίας των κυττάρων του αίματος και του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Εντοπίζονται σε μεγάλο αριθμό, κυρίως στο μυελό των οστών, καθώς, επίσης, και στο αίμα του ομφάλιου λώρου, ενώ μικρές ποσότητες εντοπίζονται και στο περιφερικό αίμα. Είναι γνωστό ότι τα κύτταρα αυτά μπορούν να απομονωθούν από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα, το οποίο συλλέγεται κατά τον τοκετό. Τα αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα χρησιμοποιούνται σε ένα μεγάλο αριθμό αιματολογικών παθήσεων, όπως για παράδειγμα οξείες και χρόνιες λευχαιμίες, β-θαλασσαιμία, αναιμία Fanconi, δρεπανοκυτταρική αναιμία, σοβαρή απλαστική αναιμία, μη-Hodgkin’s λέμφωμα, ασθένεια Hodgkin’s, πολλαπλό μυέλωμα, σοβαρή συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια κ.λπ. Καταλαβαίνετε ότι η λίστα των ασθενειών, στις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα είναι εκτενής και δεν μπορούν να αναφερθούν εδώ όλες οι ασθένειες, καθώς υπολογίζονται πάνω από εξήντα.

Από την άλλη, τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα δεν έχουν αιμοποιητική δραστηριότητα, έχουν όμως μεγάλη πλαστικότητα, μπορούν δηλαδή να δημιουργήσουν πολλούς άλλους τύπους κυττάρων, όπως για παράδειγμα κύτταρα των οστών, χονδροκύτταρα, λιποκύτταρα, μυοκύτταρα, κύτταρα του μυοκαρδίου, νευρικά κύτταρα και κύτταρα του δέρματος. Τα μεσεγχυματικά κύτταρα εντοπίζονται σε μεγάλες ποσότητες, κυρίως, στο τμήμα του ομφάλιου λώρου που ονομάζεται γέλη του Wharton (Wharton’s Jelly), καθώς και στο μυελό των οστών. Η απομόνωσή τους μπορεί να γίνει από ένα μικρό κομμάτι του ομφάλιου λώρου (10-15 cm), του οποίου η συλλογή γίνεται τη στιγμή του τοκετού. Η πλαστικότητα που χαρακτηρίζει τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα μας δίνει τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουμε στην αναγεννητική ιατρική για την ανάπλαση ιστών και οργάνων. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα κύτταρα αυτά έχουν αρκετές εφαρμογές σε πολλές ασθένειες, όπως είναι για παράδειγμα το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η σκλήρυνση κατά πλάκας, τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, η επιδιόρθωση βλαβών του νωτιαίου μυελού, η μυϊκή δυστροφία και η αναγέννηση οστού, χόνδρου, συνδέσμων και δέρματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεσεγχυματικά κύτταρα χρησιμοποιούνται ήδη και στη χώρα μας για την αντιμετώπιση του εμφράγματος του μυοκαρδίου και της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των κυττάρων αυτών είναι η δυνατότητα μεταμόσχευσης ακόμα και αν δεν υπάρχει η σχετική ιστοσυμβατότητα μεταξύ δότη και λήπτη του μοσχεύματος. Επομένως, αν μια οικογένεια έχει φροντίσει να φυλάξει τα μεσεγχυματικά κύτταρα ενός παιδιού, θα μπορούσε ενδεχομένως να δωρίσει ένα μέρος των κυττάρων αυτών σε κάποιον τρίτο για την αντιμετώπιση κάποια ασθένειας. Τέλος, ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό των μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων είναι η δυνατότητα πολλαπλασιασμού των κυττάρων αυτών, χωρίς αυτά να χάνουν την πλαστικότητά τους.

Ποιο είναι το κόστος για τη φύλαξη βλαστικών κυττάρων ομφάλιου λώρου από το νεογέννητο;

Το κόστος διαφέρει, ανάλογα με την εταιρία που θα επιλέξει η οικογένεια για τη φύλαξη αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων από το αίμα ομφάλιου λώρου και κυμαίνεται από 1.650 μέχρι και 2.500 ευρώ. Η Omnigen, πάντα σεβόμενη τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικογένειας και αναγνωρίζοντας το υψηλό κόστος ενός τοκετού, προσφέρει τις υπηρεσίες φύλαξης βλαστικών κυττάρων στο χαμηλότερο κόστος σε σχέση με όλες τις άλλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (1.650 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων που πρέπει να γίνουν στο αίμα της μητέρας), διατηρώντας όμως πάντα τις υπηρεσίες της στα υψηλότερα επίπεδα και πληρώντας όλες τις προδιαγραφές των ευρωπαϊκών οδηγιών και της ελληνικής νομοθεσίας.

Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που να ορίζει τη λειτουργία των εταιριών συλλογής ομφαλοπλακουντιακού αίματος;

Στις 24 Μαρτίου 2008, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η νομοθεσία που διέπει τις τράπεζες κυττάρων και ανθρώπινων ιστών (ΦΕΚ 51 Α’ 24-3-2008). Το νομικό αυτό πλαίσιο θέτει τους όρους για την εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας προς την οδηγία 2004/23/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 31-3-2004 για τη θέσπιση προτύπων ποιότητας και ασφάλειας για τη δωρεά, την προμήθεια, τον έλεγχο, την επεξεργασία, τη συντήρηση, την αποθήκευση και τη διανομή ανθρώπινων ιστών και κυττάρων (EEL102/7.4.2004) και τις συναφείς προς αυτήν οδηγίες 2006/17/ΕΚ (EEL 38/9.2.2006) και 2006/86/ΕΚ (EEL 294/25.10.2006).

Η Omnigen εφαρμόζει πλήρως τις οδηγίες αυτές, οι οποίες θέτουν με αυστηρότητα τα κριτήρια για τη συλλογή, επεξεργασία και φύλαξη των βλαστοκυττάρων. Τα εργαστήρια της εταιρίας λειτουργούν πλήρως βάσει αυτών των οδηγιών, τόσο όσον αφορά τη συλλογή, απομόνωση και φύλαξη βλαστοκυττάρων από το αίμα του ομφάλιου λώρου, όσο και τους αυστηρούς εργαστηριακούς ελέγχους που γίνονται προκειμένου να ελεγχθεί η καταλληλότητα κάθε δείγματος για μακροχρόνια κρυοσυντήρηση.

Πόσες μονάδες αίματος έχετε στην «τράπεζά» σας και πόσο συνειδητοποιημένοι είναι οι Έλληνες;

Στα δυόμισι χρόνια λειτουργίας της εταιρίας μας έχουν φυλαχτεί αρκετές χιλιάδες μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των υποψήφιων γονέων που αποφασίζει να φυλάξει τα βλαστοκύτταρα του παιδιού τους αυξάνει χρόνο με το χρόνο. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι πλέον υπάρχει αρκετή ενημέρωση τόσο προς τους γιατρούς (μαιευτήρες γυναικολόγους), όσο και προς τους υποψήφιους γονείς.

Η φύλαξη ομφαλοπλακουντιακού αίματος αφορά μόνο το νεογέννητο;

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η φύλαξη είναι οικογενειακή, δηλαδή δεν αφορά μόνο το παιδί από το οποίο προήλθαν τα κύτταρα, αλλά έχουν μεγάλη πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν επιτυχώς από όλη την οικογένεια. Σύμφωνα με μία μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό The New England Journal of Medicine, το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών που έχουν δεχτεί μόσχευμα βλαστικών κυττάρων από αδελφό ή αδελφή, ένα χρόνο μετά τη μεταμόσχευση είναι περίπου 63%. Η χρήση βλαστικών κυττάρων μη συγγενούς δότη (κύτταρα δηλαδή που προέρχονται από κάποια δημόσια τράπεζα) μειώνει το παραπάνω ποσοστό σε 29%. Δηλαδή, η επιβίωση του ασθενούς είναι διπλάσια αν το μόσχευμα προέρχεται από την ίδια την οικογένεια. Επιπροσθέτως, η χρήση ομφάλιου αίματος μη συγγενούς δότη (από δημόσια τράπεζα) θέτει τον ασθενή σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει αντίδραση του μοσχεύματος έναντι του δέκτη (GVHD) (20% έναντι 5% αντίστοιχα). Οι δημόσιες τράπεζες μπορούν να συμβάλουν στην εύρεση ενός δείγματος κατάλληλου προς μεταμόσχευση, αλλά όχι του ιδανικότερου (από άποψη συμβατότητας) για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση. 'Oταν το θέμα είναι η επιβίωση ενός ανθρώπου, η εύρεση του «τέλειου» μοσχεύματος κρίνεται καθοριστικής σημασίας. Οι οικογένειες που αποφασίζουν να φυλάξουν τα βλαστικά κύτταρα των παιδιών τους επιθυμούν να εξασφαλίσουν τη μέγιστη πιθανότητα επιβίωσης αν τα κύτταρα αυτά χρειαστούν και όχι απλώς «μία» πιθανότητα.

Πόσες οικογένειες έχουν πραγματοποιήσει ανάληψη κάποιου δείγματος για χρήση;

Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν γνωρίζω να έχει γίνει χρήση κάποιου μοσχεύματος. Θα πρέπει όμως να καταλάβετε ότι η φύλαξη βλαστοκυττάρων ομφάλιου λώρου είναι κάτι σχετικά καινούριο στη χώρα μας (τα πρώτα παιδάκια από τα οποία έχει γίνει συλλογή κλείνουν τα τρία τους χρόνια!). Βεβαίως έχουν γίνει χιλιάδες μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων από τον ομφάλιο λώρο παγκοσμίως.

Πόσο συνεργάσιμοι είναι οι γιατροί;

Η συλλογή ομφαλοπλακουντιακού αίματος γίνεται από τους μαιευτήρες / γυναικολόγους τη στιγμή του τοκετού. Η διαδικασία της συλλογής είναι πλέον γνωστή στους γιατρούς, οι οποίοι είναι πλήρως ενημερωμένοι για τα οφέλη της ιδιωτικής/οικογενειακής φύλαξης βλαστοκυττάρων. Δεν αντιμετωπίζουμε, επομένως, κάποιο σημαντικό θέμα συνεργασίας με τους γιατρούς.
Ποτέ μη λες ποτέ...Δεν ξέρεις τι γίνεται...Ίσως κάποτε ν' αλλάξεις και να πεις το Ναι....
Άβαταρ μέλους
sonia
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 160
Εγγραφή: 19:46 pm 23 02 2008

Re: Βλαστοκυτταρα - Ελπιδα ή Εκμετάλευση?

Δημοσίευσηαπό stelios » 01:10 am 27 07 2009

Είναι σαν να έχει πάρει φωτιά ενα δάσος με πεύκα και κάποιοι να προσπαθούν να μας πείσουν οτι μπορούμε να τι σβήσουμε ρίχνοντας νερό ποτηράκια... και η βρύση που τα γεμίζουμε να απέχει 100 μέτρα μακριά.

Και εκεί οντως, ''ελπίζουμε''... οτι θα σβήσουμε τη φωτιά.

Ο κύριος της ομνιτζεν δεν είπε όμως γιατί πρέπει να πληρώνεις μια ιδιωτική τράπεζα τόσα ευρω, ενώ η δημοσιά είναι δωρεάν. Και ειναι ντροπή να χρησιμοποιούν τον ορο ''έρευνα'' και στοιχειά άλλων, πραγματικών ερευνητών, για να δικαιολογήσουν την τακτική τους.

Δυστυχώς, οπως εχει αυτο-υποβαθμιστεί ο ρόλος των γυναικολόγων στην Ελλάδα (και γενικά στα Βαλκάνια) στο να ασχολούνται με φυσιολογικούς τοκετούς μόνο και μονο για το χρήμα, ετσι γίνετε και με τα βλαστοκύτταρα.

Στην πρωτη περίπτωση ο γυναικολόγος (ιατρος) παίρνει το ρόλο της μαίας και παρακολουθεί ενα απόλυτα φυσιολογικό γεγονός, που είναι η γέννα (1), μονο για να πάρει φακελάκι και στη δεύτερη περίπτωση πουλάνε 'αέρα' αξίας 2000 ευρώ.

Τελικά οι γυναίκες (μαζί και οι σύζυγοι) στην Ελλάδα πληρώνουν, πάρα μα πάρα πολυ, ακριβά την ανασφάλεια και μερικές φορές, την άγνοια τους (για να μη χρησιμοποιήσω άλλο επίθετο).

1- μιλάμε για φυσιολογικούς τοκετούς και μη επιπλεγμενες κυήσεις.
Απο τοτε που σταματησα να ψαχνω, εμαθα να βρισκω....
stelios
Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 83
Εγγραφή: 13:16 pm 26 04 2007
Τοποθεσία: Αθηνα


Επιστροφή στο Υγεία

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχει 1 μέλος συνδεδεμένο: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 1 επισκέπτης (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 342 την 02:14 am 20 11 2019

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Login Form